"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Friday, June 26, 2009

FATHER'S DAY CONTEST

~THIS IS STICKY MODE~

~scroll down for entry biasa~


First time saya nak memeriahkan contest... Hari tu tak sempat join contest baby tido coz tarikh tutup diawalkan... Huhu... Sambil2 semangat nak ber'contest' ni, nak jalinkan silaturrahim jugak... Thanks pada MAMAMANJA... Selamat berkenalan...

Info ttg contest ni:

Contest ini dah bermula sejak 7 Jun 2009 yang lalu dan akan berakhir pada 26 Jun 2009, jam 5 petang. Dan keputusannya akan diumumkan pada 29 Jun 2009.

Macam contest2 lain gak... syarat2 tuk menyertai contest ini ialah:

1. Menjadi FOLLOWER Mamamanja - settled

2. Add blog MAMAMANJA kat bloglist korang - settled

3. Upload gambar FATHER'S DAY CONTEST di atas sebagai banner di blog korang - settled

4. Hanya yang mempunyai BLOG sahaja yang boleh join contest ini. Blog apa... x kisah, janji blog. - settled

Dan cara untuk menyertai contest ini adalah:

1. Upload gambar korang bersama ngan ayah. X kira gambar zaman bila.... Tapi kalau dah x jumpa sangat gambar korang ngan ayah, gambar ayah sorang pun boleh ler... tapi markah lebih sket pada yang upload gambar bersama ngan ayah. - settled

2. Nyatakan NAMA AYAH & UMUR (jika ayah dah tiada, nyatakan) - settled

3. Buat sket ucapan kepada ayah korang yang melambangkan penghargaan korang terhadapnya. - settled (part plg susah, hehe...)

4. Jangan lupa citer ler sket kat blog korang pasal contest ini dan jangan lupa masukkan link MAMAMANJA. Bila dah beres semua tinggalkan link entry korang kat ruangan komen entry contest ini. - settled

5. Pemenang akan dipilih berdasarkan ucapan dan hanya sorang saja pemenang.

Ok, mudah saja kan??? Jadik mari ler kengkawan semua join FATHER'S DAY CONTEST ini.

Entry saya untuk contest ni:


Nama Ayah: UZIR BIN ABDUL MAJID

Umur Ayah: 51 Tahun (Ayah lahir 24 Feb 1958, sama tarikh ngan Abang)

Saya pilih gambar ni b’coz ni lah satu2nya gambar berdua dengan AYAH… Actually AYAH saya ni sangat lah pemalu, serious dan pediam orangnye, walaupun dengan anak2… AYAH saya org ber’bisnes’, so klu dia nak cakap pun, ckp benda penting2 je… Jarang sangat lah dengar AYAH bergurau… Tapi, sekali AYAH bergurau, happening, riuh btul family…

Nak cite sikit ttg gambar yang dipilih…

Sebenarnya gambar ni diambil kat ofis, untuk masuk tender NCER (tak pernah lak tender mintak gambar director & staff size 4R). NCER mintak gambar director & staff, kedua2nya bersaiz 4R… Dlm syarikat ayah, kami berdua jadi director, so, dapat la bergambar dgn AYAH… (Special thanks to NCIA)…

Ucapan untuk AYAH tersayang:

Alamak, part yang paling susah ni…

Ayah, kenapa ek kita susah untuk ungkapkan SAYANG? Pada hakikatnya kita saling MENYAYANGI…

Along bangga jadi anak AYAH… Terima kasih kerana melahirkan, mendidik Along dan mencari jodoh yang baik untuk Along… Terima kasih atas pengorbanan AYAH selama ni… Along akan jadi anak yang SOLEHAH, dan akan mendoakan kebahagiaan AYAH di Akhirat sebagai hadiah nak balas jasa-jasa AYAH yang terlalu besar dlm mendidik & membesarkan Along…

Kalau tengok AYAH dr luar, tak tahu di mana AYAH letakkan SAYANG Ayah kat Along… Tapi Along tahu AYAH sayangkan Along… Banyak yang AYAH bagi & korbankan demi kebahagiaan Along, Ashraf & Anas, cucu sulung AYAH… Kerja, kereta, dan banyak lagi lah… AYAH tak ungkap kata SAYANG tp AYAH tunjuk KASIH SAYANG AYAH dengan cara AYAH tersendiri…

I LOVE YOU AYAH!



Ummi & Abah sayang Anas

Thursday, June 25, 2009

Selamat puasa saya untuk hari ni...

Penatnya, puasa yang paling meletihkan hari ni... Dah lama tak berpuasa sejak bulan puasa tahun lepas... Ramadhan tahun lepas, Ummi tengah mengandungkan Anas 3 bulan... Masa tu alahan teruk jugak... Sejak 1 bulan mengandung lagi Ummi dah alah teruk sampai berat badan susut 10kg... Tambah pulak dalam bulan puasa... Ummi memang langsung tak lalu makan dan minum, bau masakan macam bau ape ntah, sangat meloyakan... Minum air kosong pun boleh muntah balik, siang malam, muntah je... Dengan itu, Ummi dapat jugak la berpuasa... Kalau tak puasa pun, tak lalu makan, lebih baik puasa kan... Tapi, ada jugak la tinggal 8 hari, 2 hari tinggal sbb balik umah mertua kat Arau, diorang ingat menantu diorang ni letih puasa, nak makan... So, tengahari Abah dah belikan kuih, satu hari lagi balik ke sana tu, Mak masakkan sup ayam plak tengahari nak bagi Ummi makan... Siap bawak makanan masuk ke bilik...

Yang lagi 6 hari tinggal puasa tu sbb Ummi kena demam campak... 4 hari berturut2 Ummi asyik minum air kelapa & makan sup ayam kampung nak bagi cepat kebah demam campak tu, risaukan kandungan Ummi yang baru 3 bulan... (Alhamdulillah Anas sihat je sampai lahir)...

Lepas baik demam campak, alahan Ummi sume hilang.. Ummi dah lalu makan walaupun makan suku pinggan je... Tapi banyak la yang masih tak lalu makan... Seafood, kari, ikan bakar mmg langsung tak leh tengok or bau... Banyak makan ayam la masa pregnant...

Berbalik pada cerita puasa Ummi hari ni...

Oleh kerana pagi tadi Anas demam lagi, Ummi decide amik cuti 1 hari lagi... Puasa tetap puasa... 8 hari tu nak kena ganti... Nak amik hari Khamis je coz tak perlu nak pam susu banyak kali coz Jumaat Kedah coti...

So, hari ni Ummi dok ngan Anas je la... Stok EBM ada 8 botol... Ummi cairkan 2 botol untuk Anas minum... Guess what? Anas langsung taknak minum dr botol... Agaknya sbb Ummi yang bagi, tak nak la Anas... Ummi kan ada yang lebih fresh... Masalahnye, Ummi puasa sayang... Ummi takut tak cukup susu, nanti Anas tak puas minum... Dan Ummi takut letih sebab setiap kali menyusu, Ummi akan dahaga sangat2...

Anas tetap taknak minum dari botol... So, sepanjang puasa hari ni, Ummi tetap direct breastfed Anas, 7x jugak la since lepas sahur... Dahaga tu toksah cakap la... Sangat2... Ummi jadi letih sangat sampai tak larat nak bangun... Bila amik wudhu' je rasa fresh sangat... Mandi petang tadi rasa segar yang tak terkata....

Asalnya nak masak tp tak larat sangat... Mintak tolong Abah beli nasi kerabu je kat pasar malam... Ummi nak air tebu skali... Tapi Abah lupe beli la... (Berguling-guling Ummi... Nak jugak air tebu.. Nak jugak, nak jugak...) takpe lah, takde rezeki Ummi la tu... Bukak puasa bancuh koko panas, rase mcm air tebu je masuk ke tekak... haha...

Alhamdulillah, selamat dah ganti puasa 1 hari... (tu pon nak kecoh, haha....)

Ummi & Abah sayang Anas

Fuh, lega...


Alhamdulillah, dah tempek sume award2 yg daku terima... Boleh la nak tempek coz cuti, dok kat umah je 2 hari ni...

Sebenarnya saya cuti smlm coz nak bwk Anas gi klinik, cucuk vaksin utk 3 bulan... Masa cucuk 2 bulan hr tu dia demam, so smlm cuti la standby... Memang dia demam... Sekejap je demamnye... Tapi suhu badan turun naik... Hari ni tak amik cuti pun sebenarnya, tp pg td suhu dia 37.8°c... Kat ofis pun byk keje... So, sy pegi jgk ofis skjp, bwk Anas & setelkan kerje2 yang plg penting... Kebetulan masa nak balik, Ayah br sampai kat ofis, Ayah tgk jap cucu dia demam, so Ayah bg balik... Hehe... Oleh kerana itu, sume staff & saya sekali xdpt gaji lg hr ni, Isnin br dpt... Sori ek sume staff ABSB & AHR... Huhu...


Suhu badan Anas


Tido je... Bila bangun tak nangis tp merengek, mengerang, panas badan kot, tak selesa... Sian anak Ummi....

Oh ya, ms bwk Anas check-up smlm, smpt la smbg sikit2 dgn doc yg cek Anas tu... Perkembangan Anas ok, clear skin, aktif, sesuai dgn usia dia skrg... Cuma satu je... Berat Anas naik sikit sangat... 0.3kg je... Risau Ummi... Tanya la kat doc tu, kenapa jadi camtu... Doc ckp mungkin dia tak minum sampai habis susu ibu or mungkin cara nursery dia bg minum susu salah... Hm, kena cek balik kat nursery & terangkan kat diorang cara yg betul... Mana taknya, kat nursery Anas tu, dr 10 org, 3 org je yg minum susu ibu dan Anas sorg je yang minum BM je, tak campur FM... Kiranya, setakat ni, Anas sorg je yang minum BM semata2... Mungkin diorang tak tahu cara yang betul nak bg susu perahan...

Abah plak ckp mungkin Anas tak cukup tido sebab tu pun mempengaruhi tumbesaran baby... Mungkin jugak la sbb Anas tido kul 8pm, bgn blk kul 10pm sampai kul 11pm or kul 1am br nak tido balik... Hm, apa pendapat rakan2 blogger ye? Kenapa berat Anas naik 0.3kg je dlm tempoh sebulan? Sepatutnya 1kg... Tapi di sebabkan Anas aktif (kat klinik pun dok sembang ngn doc & nurse), doc ckp OK cuma nak tgk lagi tumbesaran dia for next month plak cmna...

Masa blog walking td, Ummi ada jumpa this post, about jenis-jenis susu kat blog nurul dhia... Hm,mungkin ada kesilapan dlm teknik Ummi bagi susu kat Anas... Ummi akan praktikkan apa yang Ummi just discover ni...


Then, Ummi tanya doc kenapa mulut Anas jd cam putih2... Apa ntah istilah yang doc sebut tu, Ummi tak perasan... Terjadi sbb Anas minum guna botol... Walaupun susu perahan, Anas minum guna botol... Sepatutnya guna spoon je... Hm, salah Ummi ni tak study awal pasal BraestFeeding... Tapi Alhamdulillah Anas tak tolak 'b' Ummi... Selalunya bila dah ajar baby guna botol, dia akan tolak 'b' mak dia... Alhamdulillah Anas tak... Kena cuci je yang putih2 kat bibir Anas tu & kena make sure botol selalu bersih... (Kena pesan kat nursery jugak nih)

Then, Ummi tanya pasal air masak coz ramai yang pertikai Ummi langsung tak bagi air masak kat Anas... Di sini Ummi nak tegaskan, baby yang fully BF tak payah bagi air masak... Bcoz air masak tak mengandungi khasiat yang diperlukan oleh baby... BM tu dah complete, sume khasiat ada dlm BM... (Read more info ttg penyusuan eksklusif at susuibu.com)

Yang jadi putih2 tu memang kena cuci dgn air masak tp bukan bagi baby minum sebotol (separuh botol ke)... Cuci, means, cuci dengan kain bersih kat bibir & bagi dia minum sikit guna sudu utk cuci bahagian dalam mulut (kalau ada jugak)...

Terjawab sudah kerunsingan Ummi tentang air masak... Thanks UmmiKhayra...

Ummi & Abah sayang Anas

Award dari Kak Yong

Award exclusively for follower Kak Yong je... Sape2 yg nak award ni, kene la jd follower Kak Yong ek...

Ummi & Abah sayang Anas

hehe, award lagi...

Jangan marah aaa... Asyik entry pasal award je... dah lama dpt, skrg br sempat nk tempek yg banyak2 tu... takut jd pekasam... thanks for pemberi award ni, UmmiKhayra... appreciate sgt coz UK ingat sy...


Nak terima award ni, ada rules tau...

1) Accept the award, post it on your blog together with the name of the person who has granted the award and his or her blog link. ~done~

2) Pass the award to 15 other blogs that you’ve newly discovered. Remember to contact the bloggers to let them know they have been chosen for this award. ~done~

5. http://isyacraft.blogspot.com/ - kak long siti aisyah
6. http://ummisalsabila.blogspot.com/ - odah a.k.a ummi salsabila
13. http://risidahrizmi.blogspot.com/ - shayyidah mazlan
14. http://embroideredgift.blogspot.com/ - umi's embroidery work

Ummi & Abah sayang Anas

Award for my follower...

Award dr UmmiKhayra jugak lagi...
Ku dedikasikan award ni kepada sume rakan2 follower ku... Thanks ikut blog saya...
- miela77
- abah Anas
- ummi salsabila a.k.a odah (dh dpt kot kn coz dr US ke UK ke saya, hehe)
- muhibbudin
- shayyidah mazlan
- nuaimiera
- fazlinil irma a.k.a cik ema
- [-suziey-]
- mama-qaisara
- kak yong
- Ibu Ayra
- isya a.k.a kak long aisyah
- idura
- shakeymirza
- Azlin Mohd Atan
- dan sume follower yg br ikut blog saya, amik awrd ni ye...
- sape2 yg blom dpt award ni pun blh amik tau!

Ummi & Abah sayang Anas

Wednesday, June 24, 2009

Award lagi...

This award pun dari UmmiKhayra jugak.. Agak lama dah peram nih... Thanks UK kasi this award... Haha, baru lagi dalam dunia blog nih, UK dh kasik award nih... Friendship forever!
Kene jawab soalan ke? Paste award dulu lah...

Soalan2nya adalah seperti berikut...

Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award ni...
1. Nama sebenar UmmiKhayra adalah Sharini Binti Selamat...
2. Khayra Amirah is her first daughter. Initial KA sama ngn husband UK, Khairul Adha...
3. FTWM tapi rajin berblogging and sgt concern pasal perkembangan Khayra yg sangat comel itu...
4. Graduan UKM, Bangi...
5. Kenal UK melalui Ummi Salsabila...

Setiap blogger mestilah menyatakan 10 fakta atau hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award yang seterusnya...
1. Nama sebenar Shaakira Binti Uzir, isteri kepada Ahmad Ashraf Bin Mohd Zabawi, Ummi kepada Anas bin Ahmad Ashraf...
2. Berkahwin pada 30 Mei 2008, melahirkan Anas on 29 Mac 2008...
3. Graduan UIAM, Gombak, Bachelor of Accounting...
4. Baru jatuh cinta dengan dunia blog... Sebelum ni ada blog jugak, http://asha.gen-7.com/ tp start aktif bila dah ada Anas, semangat lebih sikit coz dpt ramai kawan...
5. FTWM jugak as Account Executive kat Construction Company, tapi bercita2 nak jadi WAHM...
6. Anak sulung dr 5 beradik...
7. Sekarang sangat2 merindui kawan2 zaman study dulu yg rata2nya kerja kt KL/Sel... kite sorg je la yg kat Kedah ni...
8. Sangat suke baca blog kawan2, cari info pasal baby, baca pengalaman mommies kat malaysia ni...
9. I Support & Love Breastfeeding...
10. Lahir 30 September 1984 kat KL...

Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan describe tentang mereka...
1. [-suziey-]: ibu kepada aQeel yang comel bangat, putih melepak cam ibu die... baru kenal [-suziey-] tp best sgt borak2 ngn ibu aQeel ni... best baca your blog...

2. Ibu Ayra: Kak Long anak Mak Yah jiran sebelah rumah kitorang, Ibu kepada si kecil Ayra yg dah ada 8 batang gigi...

3. MamaManja: Fresh lagi kenal MamaManja ni... Br smlm post entry utk contest yang dianjurkan oleh MamaManja...

4. Fazlinil Irma Mohamed Aki: Senior saya masa sekolah menengah, Ma'had Attarbiyyah Al-Islamiyah (MATRI)... Sekarang kat London, jd bibik... Canggih ooo bibik ni, bukan bibik agent mcm bibik indon tu tp jaga anak2 rakyat Malaysia gak yang stay kat sana, kawan Cik Ema... Teringin nak bawak Anas gi London jumpe Cik Ema...

5. Kak Long Siti Aisyah (isyacraft): dh lama sangat kenal kak long ni, ms kecik2 lagi... dh macam family... rajin kak long ni, pandai masak, jahit, siap ade blog all about craft...

6. Shayyidah Mazlan: Ni plak my junior kat MATRI dulu... Mude2 lagi dh kahwin, skrg dh ada anak sorg, mohd al-kharizmi a.k.a rizmi...

7. shakeymirza: baru sesangat kenal... belum betul2 rapat lg, br visit blog shakeymirza... blh bkawan sbb saya undi airell utk contest aksi menarik ketika anak tido...

8. Mama Damia (alinalan.blogspot.com): sama la mcm shakeymirza...kenal coz undi utk damia for the same contest... good luck for all of you!

9. mama-qaisara: my inspirasi nak buat stok EBM banyak2...

10. miela77: pun br kenal... kak iela yg tegur dulu... thanks for being my friend...

Dan kpd sume yg blum dpt award ni, saya anugerahkan kat korg sume... saya nak senaraikan ramai lagi, tp syarat die 10 org je... so, yg tak tersenarai pun bleh amik award ni tau... jgn malu2 kucing... kebanyakan yg tersenarai di atas pun, mgkin ada yg dh dpt award ni... tp saya anugerahkan sekali lagi, amik tau!

Ummi & Abah sayang Anas

Pesta Award...

Fuh, dah lama simpan award ni sume... Thanks UmmiKhayra kasi award2 ni kat Shira... Dah lama br Shira dpt post kat blog... Busy la last week... Semalam Jabatan Audit Negara dtg ofis... Hari ni cuti coz bwk Anas gi klinik, cucuk 3bulan... Tu yang baru ada masa nk tempek sume award2 nih... Thanks ingat Shira... Baru je berkenalan ngan UK ni sebenarnya... Nice to know you!

Oklah, 1st award nak dipersembahkan:

2nd award: melambangkan diriku yang dah addicted dgn blog... haha...

3rd award: trying to achieve this level... x layak lagi sebenarnya... br sangat aktif blog... sebelum ni ade gak... tp sejak ada anak ni, excited lain sket...

4th award: dunia mommies blogger ni menemukan saya dgn ramai kawan2 mommies... best sgt...

5th award: Thanks for being my friend... Satu hari nnti kita akan bertemu jugak kan...

6th award: huhu, mmg sangat setia...

7th award: klu kreativiti decorate blog ni, credits to Abang...

8th award: camne la rupe saya ms tue nnti...
sekian dulu persembahan awards kat entry ni... saya anugerahkan sume awards ni kpd rakan2 blogger saya, yg ada dlm bloglist or free reader, followers... amik ye... jgn malu, jgn segan... tempek kt blog korg plak...


Ummi & Abah sayang Anas

Saturday, June 20, 2009

Sedihnya... Kawan2 Ummi, tolong Ummi...

Baru2 ni Ummi balik Arau 2 malam... Dalam peti ais ada la stok EBM untuk Anas... Kat Arau Ummi ada pam 2 botol untuk Anas, so balik umah nak simpan la 2 botol tu... Tengok2 dlm freezer, stok EBM mcm dh cair & dah beku balik... Mungkin peti ais rosak sekejap kot... So, nak tanya kawan2 blogger Ummi, susu yg dah cair tu mmg dah tak boleh guna ke walaupun dh beku balik? Sedihnya Ummi... Tak la banyak sgt, tapi cukup la untuk stok Anas kat nursery esok...

Ummi & Abah sayang Anas

Thursday, June 18, 2009

Kenapa dengan Ummi ni?


Huhu... Entry untuk meluahkan perasaan... Kenapa dengan Ummi ni?

Pagi td lambat gi keje, sbbnye tak leh nak kuar umah, tertinggal kunci umah dlm kete... Abah pagi2 dah kuar, of course la die bawak kunci die... Ummi memang selalu tinggal kunci kat dlm kete & selalunya ada kunci spare kt dlm umah, tp gi keje smlm, ummi gi bwk sume kunci, tinggal dlm kete... Sudahnya pg td tpaksa mintak tolong jiran sebelah buka kete, tolong amik kunci umah... Ummi, Ummi...

Moral of the story: Jangan tamak bawak sume kunci umah, jangan tinggal kunci dalam kete dah, boh dlm handbag, klu Allah nak izin kete tu kene curik, pencurik dpt double la... Kete & Umah... Huhu, Nauzubillahi min zalik...

Semalam plak Ummi tertinggal breast pump Ummi kat umah... Sudahnya, sepanjang kat ofis semalam Ummi terpaksa perah 'b' guna tangan la... Hasilnya, Alhamdulillah... Tp, masa & sakit, lenguh la... Lepas Subuh Ummi pam susu & basuh letak kat sinki, rendam dlm sterilized water... Masa nak rendam tu, Ummi dah ingatkan diri sendiri, 'nanti jangan lupa plak bawak pam ni gi ofis'... Last2, tertinggal jugak...

Moral of the story: Jgn letak rendaman kat dapur, letak kat 'ruang' Anas, nak pegi keje, nampak bende tu...

P/S: Sekarang ni Ummi masih guna manual breast pump, jenama Pureen... Ummi ingat nak kene beli electric breast pump jugak la, nak jimat masa kat ofis... Tapi tengah pening antara 2 jenama, Medela & Spectra3... Ummi kalau boleh nak cari yang boleh pam kedua2 'b' serentak... Abah plak tak bapa nak bagi beli sbb terlalu mahal... Ummi cakap dengan Abah, kita invest skrg, nak guna lama & kita akan dapat& nampak hasilnya nanti... Doa2 la bg Abah setuju...

Tu cite hari ni & semalam... Ni nak cite pasal last week plak...

Bermula awal minggu lepas, setelah Ummi dh dpt info cmne nak banyakkan susu & cr yg betul nak pam susu, excited sangat Ummi mengepam... Memang sangat Alhamdulillah, bersyukur sangat kat Allah, Ummi boleh dapat 8-10 oz sehari berbanding sebelum ni Ummi dapat sikit sgt & terpaksa bg FM kat Anas kat nursery... So, malam Sabtu tu, setelah berpuas hati dengan hasil penuaianku, Ummi berkata-kata dlm hati, 'Hm, harap2 susu ni cukup untuk Anas kat nursery esok, tak payah minum FM lagi dah...'
(kat umah mmg tak bagi FM lgsung, setakat ni klu bancuh FM, byk terbuang je sbb susu Ummi kan ade... Time dia minum byk la susu kluar, time nak pam je tak bape keluar)

Waaa... Ummi selalu ingatkan diri Ummi... Tapi, pelupa betul lah Ummi ni, sume EBM utk Anas tertinggal kat umah... So, hari tu Anas terpaksa minum FM lagi... Sedihnya... Dan macam sebelum2 ni, Ummi pam susu & hantar ke nursery, lunch Ummi gi nyusu lagi... Seboleh2nya Ummi memang tak nak Anas minum FM... Susu Ummi ada, Ummi dah tahu teknik yang betul... Mak Tok ckp, 'Anas mmg tak bapa minum FM, klu susu mak dia, laju dia minum... Kadang2 sanggup berlapar sbb dia tau Ummi dia akan dtg waktu lunch... Tapi, dah terdesak dia minum gak la tp tak banyak...' Sian anak Ummi sanggup berlapar ye... Susu Ummi lagi sedap kan dr FM tu... Kan Sayang...

Moral of the story: Hm, ape moral nye ye? Hm, ni ms br nak mula simpan stok EBM, mmg lupa la kot sbb tak biasa... Sekarang, sebelum kuar umah, Ummi mmg dah prepare sume stok untuk Anas taruk dlm cooler beg comel yang Mak Ngah bg...

P/S: Ummi risau gak cukup ke stok untuk Anas ni? Tapi ni dah hampir 2 minggu Alhamdulillah, Anas tak pernah kekurangan EBM & dah hampir 2 minggu jugak lah, Anas langsung dah tak minum FM... Mulai sekarang, Ummi bertekad nak teruskan penyusuan ibu secara eksklusif, target sekarang, sampai Anas 6 bulan... Jimat budget Ummi & Abah nak beli susu yang mahal tu... Susu Ummi FOC je...

Tuesday last week, waaaa, sekali lagi Ummi buat hal... Kali ni tertinggal beg Anas plak... Dah sampai kat nursery baru perasan, beg dia takde dalam kete... Waa, takkan nak patah balik, Jitra nun, 15mins from AS... Nak wat camne, Ummi banyak keje kat ofis, nak tak nak kena patah balik, hantar Anas kat nursey kul 10.... Cuai la Ummi ni...

Moral of the story: Lain kali letak beg nursery Anas siap2 depan pintu... Nak keluar umah, grab terus beg tu...

Last Tuesday... Ummi ada baca kat blog kak nurul dhia tentang Breastmilk Booster... Buah laici, rambutan, longan, mata kucing membanyakkan BM... So, Ummi beli la rambutan... Memang meriah la hasil tuaian Ummi hari tu... Balik umah, Anas tido & 'b' dah berat... So, Ummi pam dulu la... 5mins dpt 2 oz (manually), penuh la pam itu & Ummi nak tuang dalam botol dulu.... Waa, belum sempat tuang, susu tumpah, tinggal 0.5 oz je.... Menangis Ummi, Abah tengok pun taktau nak kata apa, dah takde rezeki... Waaa, sedihnya....

Moral of the story: Nak kena beli Electric Breast Pump jugak ni.... (Kawan2, tolong suggest which one is the best & kat mana leh dpt harga murah... tolong ya, Shira perlukan pandangan kalian) Ummi, pam susu kena duduk atas kerusi, ada meja kat depan, nak letak perkakas2 Ummi tu... Jangan la dok atas karpet, tak stable la botol tu....

Ni la kisah2 sedih Ummi... Ummi la yang bersedih ni... Kawan2 Ummi yang tengah baca entry ni, mesti tengah senyum2 simpul bc cita Ummi yang careless ni... Kalau korang turut bersimpati, thanks ya... hehe.... Anas plak, klu baca ni mesti ckp 'Ape la Ummi ni, muda2 lagi dah jadi pelupa...'

Moral sume skali: Ummi kena be more careful, cari ubat minda, don't be too 'kelam kabut', kene tenang selalu, prepare awal for tomorrow....


Ummi & Abah sayang Anas

Tuesday, June 16, 2009

Ragam Anas

Dah lama sangat dah peram entry ni... dah jadi pekasam agaknya... Tapi, pekasam la sedap kan...
Saja nak letak ragam2 Anas yang sempat Ummi rakamkan... Untuk kenangan Ummi, nak share dgn kawan2 Ummi & untuk Anas jugak... Mesti Anas senyum sendiri bila Anas baca entry Ummi bila Anas dah besar nanti...

video
Anas suka dok senyum dalam tido... Kebanyakan baby memang macam tu kan... Orang kata, baby dok mengagah dengan uri die... Betul ke?

video
Time ni Anas dah ngantuk sangat tapi saja tak nak tido lagi....

video
Masa ni Anas kat Sepsis Room, Wad 5D Melor, HSB, Alor Setar... Anas masuk wad 5 malam sebab asyik muntah lepas BF... Yang jadi 5 malam tu sbb nak completekan antibiotik...

video
Ummi sempat rakam masa Anas sedu... Petua orang2 tua, letak tisu basah kat dahi baby untuk hilangkan sedu... Bagus sebenarnya sedu ni, orang cakap baby nak besar... Tapi kesian tengok dia... Time menyusu nih, bila sedu je, benti isap...

video
Bangun je tido, Anas terus senyum tengok sape2 yg kat depan dia... Banyak kali camtu... Kali ni Mak Ngah sempat rakam Anas terkentut sekali... haha


Ini saje lah antara ragam2 Anas yang Ummi boleh post kat entry ni... Untuk lain2 ragam, ada entry khas untuknya... Nantikannya...

Ummi & Abah sayang Anas

Monday, June 15, 2009

Anas jalan-jalan lagi... Ep:2

Lepas balik jogging, kami singgah jap kat market, Ummi borong stok lauk mentah untuk seminggu terus... Dulu, sebelum ada Anas, balik keje je Ummi akan singgah kedai runcit untuk beli lauk nak masak utk malam tu... Skrg, bila dah ada Anas, tak leh la wat camtu dah, takkan nak tinggal Anas sorang2 dlm kete & susah plak kalau Ummi nak kena gendong Anas je...

Lepas balik dr market, rehat2 jap sambil sarapan & tgk TV pastu Ummi kemas2 umah sikit2... Tanya Abah nak gi kul bape kenduri Uncle Haris? Abah cakap nak tunggu Uncle Ane dr Langkawi, feri dia sampai kul 1.30pm... Huh, lambatnye... Kita byk tempat nak menyinggah ni... So, Abah called Uncle Munet tanya dia dah kat mana? Uncle Munet skali ngn Uncle Abu & Uncle Assim... Diorang cakap diorang dah sampai Bukit Merah... Alamak, da tak jauh dr SP, masa tu br kul 11.00am... So, kelam kabut lah Ummi nak mandi, iron baju lagi, nak siapkan Anas lagi...
Ummi terlambat, Abah dah pok pek pok pek kat Ummi... Haha... Sepatutnya malam td Ummi dah iron baju siap2... Tp, mana la Ummi tahu kawan2 Abah awal sgt... Abah pun tak plan awal2 ngan kawan2 dia... Last2, Ummi jadi cam mesin yang di'fast forward'kan... Huhu...

Anas tengok Ummi iron baju sambil dok sembang2 ngan Abah

Cerianya Anas nak jalan2 lagi


Huh, Anas dah kebosanan tunggu Ummi lambat sangat... Sori sayang....
Kitorang sampai kat umah Uncle Haris lebih kurang kul 1.00pm.. Rupanya Auntie Mashittah pun datang, hari tu caka tanak ikut... So, dia la temankan Ummi makan... Anas? Anas dijaga oleh Uncle2 dia...
Selamat Pengantin Baru Uncle Haris & Auntie Nor

Anas, Ummi & auntie Nor

Alfarians, Gen7 MATRI

Uncle Haris nak amik berkat... Semoga Anas cepat2 dapat kawan...


Jom, dah nak balik dah, nak singgah Pc Depot jap, beli PC untuk rumah....
Abah ajak Ummi singgah PC Depot nak beli PC untuk rumah... Streamyx dah pasang... Lepas ni boleh la Ummi berblogging dari rumah... Tapi, kena tunggu Anas tido dulu la... Abah beli semua barang2 & nak pasang sendiri...

Abah tengah bandingkan harga... Nak cari yang terbaik untuk PC with afordable price...

Ummi just tengok2 sambil jaga Anas
Hardware yang Abah pilih...
Masih compare price...

Anas? Tido je...
Ummi nak posing gak... Hehe...
Abah dah pasang PC kat umah... Ummi tak amik gambar masa Abah tengah berusaha nak pasang coz Ummi letih sangat... PC dah boleh guna cuma tak banyak software install lagi... Abah tertinggal CDs software dia kat ofis... So, hari ni la baru Abah leh install sume...


Ummi & Abah sayang Anas

Anas jalan-jalan lagi... Ep:1

Hari Sabtu je kami memang tak lekat kat rumah... Kenduri je sepanjang cuti sekolah ni... Kali ni kenduri Uncle Haris kat SP...

Kami bangun awal coz nak jogging kat Tasik Darulaman dulu... Hm, Anas je yang tak bangun2... Ye la, malam tu dah lewat baru Anas tido, memang la tak boleh nak bangun... Dia bersembang2 ngan Ummi & Abah... Penat Ummi & Abah layan dia yang tak mengantuk langsung pun... Dapat susu Ummi baru nak tido...

video
Ni la aksi Anas yang tanak tido... Masa ni dah kul 1 lbh...

Program Sabtu kami bermula dengan jogging kat tasik Darulaman... Jogging ke? Ummi jalan je sambil tolak kete Anas... Ucu pun ikut sekali... Abah pun jalan je coz tanak tinggalkan Anas...


Dalam kete before bertolak... TIDO....


Da sampai pun, TIDO lagi...

Ucu, Anas yang masih TIDO & Ummi... Kat Tasik Darulaman... Kitorang jalan2 pusing keliling tasik ni sejauh 3km... Terror la Ummi... Haha, perasan... Baru 1 round, tu pun jalan je...

Masih TIDO....

Dah habis pusing 3km pun, Anas tetap juga TIDO...

Ummi sambung cita pasal kenduri Uncle Haris kat next entry la... Penat la plak malam ni... Tunggu Anas tido baru leh berblogging... Anas plak taknak tido kat atas bouncer dia, nak tido atas riba Ummi jugak... Ni sambil meriba Anas la ni, lenguh dah kaki... Sekarang pun dah 12.40am... Ngantuk nya...


Ummi & Abah sayang Anas
Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi