"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Sunday, August 30, 2009

Panik seketika....


Kisah bermula awal pagi Khamis....

Khamis, 27/8/09, 2.50 am

Ummi terjaga coz dengar Anas nangis, cam biasa, mmg waktu Anas menyusu... So, Ummi bangun amik Anas dr katil Anas... Ya Allah, panasnya badan Anas... Ummi terus kejut Abah... Abah suh Ummi basahkan napkin & lap2 badan Anas... Kami berusaha untuk terus berjaga coz takut apa2 jadi sbb badan Anas panas sangat... Tapi terlelap jugak... Tido pun beware, & gilir2 dgn Abah... Lastly Ummi terjaga kul 5.20 am coz termimpi pasal makanan... hehe... Terus tanya Abah, "Abang, sahur kita camna ni? Dah kul 5.20 ni. Sempat lagi Abang, cepat2 bangun..." Kebetulan malam tu Ummi dah masak siap2 untuk sahur, Ummi masak special sbb tu masak awal2... Then Ummi cepat2 bangun panaskan rendang ayam... Dah tu panggil Abah sahur... Kami sahur pun telan tak telan je... Teringat anak dlm bilik yang tgh demam... Mmg makan sikit je pagi tu coz sangat2 risau... Anas tak pernah demam lagi kecuali demam kena cucuk... Ni belum sempat cucuk pun dah demam dulu...

So, pagi tu Ummi bawak Anas gi ofis coz nursery Anas dah buat rules baru, bdk2 yg demam & apa yang sewaktu dgnnya takleh gi nursery... Before gi ofis, Ummi bawak Anas gi klinik dulu, amik ubat... Ummi kena gi ofis gak coz Khamis tu hari gaji... Ummi yang buat gaji staff... Sampai kat ofis, Atuk dah ada, then Atuk pegang Anas, panas lagi... Bila Anas nangis2 tak senang duduk, Atuk suh Ummi balik... Tapi Ummi banyak sangat keje... So, Ummi balik cam waktu habis keje jugak la... Sian Anas...

Petang tu Abah beli je untuk berbuka coz Ummi tanak la tinggalkan Anas nak masak... Lepas berbuka, solat Maghrib, terus gi Alor Setar amik MakNjang An & terus balik Arau... Abah ajak balik jugak2 minggu ni bermalam 2 malam kat sana coz Abah last day kat Pejabat Tanah Jumaat tu... Pulak tu Jumaat malam Sabtu Abah nak gi mancing ngan kawan2 ofis dia rai last day Abah kat sana...

Kami decide nak balik Sabtu pagi tapi PakNgah Atim balik dari KL... Dah lama dia tak jumpa Anas... So, kami tukar plan, balik Sabtu tengahari coz malam tu kawan2 Abah nak buka posa ramai2 kat umah... Tapi ada je hal2 yang tak diduga datang tiba2... Abah terlibat dengan meeting Persatuan Pelajar Lepasan MATRI plak... Abah wakil batch, diorang nak program Alumni bulan 10 ni... So, tukar plan lagi, balik Sabtu malam lepas berbuka...

Jumaat, 28/8/09, 8.30 pm

Ummi jerlum Anas selalu nak kurangkan panas & taruk air daun bunga raya nak bagi sejuk kepala Anas...


Anas dah makin sihat lepas Ummi & Abah masukkan ubat ikut bontot Anas... Sebabnya petang tu suhu Anas naik sampai 38.9oc... So, lepas tu suhu makin berkurang la... Malam tu pun Abah gi mancing dengan senang hati... Sekejap2 Abah call tanya Anas camna... Alhamdulillah, suhu Anas turun sampai 36.7oc...

Sabtu, 29/8/09, 11.30 am


Disebabkan Anas dah makin sihat, Abah ajak Ummi jalan2 jap, tinggal Anas kat MakTok & MakNjang jaga Anas... Ummi keberatan coz Anas fully BF & Anas susah nak minum dari puting botol... Kalau Anas sihat betul2 Ummi tak kisah sangat coz Anas mmg tak bape nak minum siang2... Tapi sejak tak bape sihat ni, Anas memang amat2 merap ngan Ummi & nak nenen je walaupun tak bape nak minum sangat... Asalkan Ummi sentiasa ada dengan dia, dia minum kejap, terus tido...

Tapi Ummi harus positif yang Anas dah sihat, & Ummi harus percayakan family Ummi jaga Anas... Ummi percaya, cuma Ummi risau coz Anas nak nenen Ummi je tanak yang lain... Sebelum keluar, macam2 Ummi pesan kat MakNjang pasal susu Anas... Yang lain Ummi tak kisah sangat, susu je yang Ummi tekankan sangat2...



Ummi & Abah keluar kejap, first time keluar jalan2 berdua lepas ada Anas... Memule gi Kuala Perlis cari mentarang, tapi takde... So, Abah beli kepah je la... Lepas tu Abah bawak Ummi tengok tempat Abah mancing malam td tu... Then, gi Kangar, Abah nak cari kasut... Masuk yen Gallery, Ummi & Abah beli toys baru untuk Anas, patung yang dalam dia ada banyak biji2 kecik tu, bila picit2, lembut je... Ingat nak cari baju untuk Anas, tapi ramainya orang kat The Store... So, balik umah terus...


Dalam bape meter nak sampai umah, MakTok called Abah cakap Anas dah nangis2, tanak minum susu... Mujur kami dah nak sampai... Sampai je depan umah, Ummi cepat2 masuk... Nampak Anas tengah merengek pelan kat atas MakTok... MakTok suh Ummi stay jap nak tengok Anas perasan tak Ummi dah balik... Bila Anas nampak je Ummi, terus Anas merengek kuat, Ummi terus amik Anas, Anas diam... So, Ummi bawak masuk bilik nak susukan Anas... Lama Anas menyusu sampai tertido... Tapi badan Anas panas balik... Ummi amik termometer, cek... Suhu Anas naik balik, 38.8oc... Aduhai... Ummi dah risau... Nyesal tinggalkan Anas kejap tadi tu...

Ummi selalu sembang dgn kwn2 bloggers Ummi ape2 hal pun ttg anak... Bila kat Arau, takde tenet, Ummi rasa kehilangan... Mujur Ummi ada no hp Ummi Salsabila aka Odah, kawan Ummi kat UIA & shakeymirza aka Mama Airell... So, Ummi mintak pandangan diorang... Thanks ya kalians tolong Shira...

Ummi ajak Abah gi klinik sekali lagi coz Anas dah demam 3 hari... Abah harus cepat coz Abah ada meeting plak kul 5pm... Abah called kawan2 dia tu cakap dia lambat sket... Kat klinik, doc kasik antibiotik je coz ubat demam dah ada... Balik dari klinik terus kasik Anas makan ubat...

Sabtu, 29/8/09, 5.30 pm

Lepas makan ubat, Anas tersedak then terus menangis kuat... Mata Anas asyik pandang atas je... Ummi dah risau, takut Anas tarik... Abah tetap nak pegi meeting, Ummi & TokWan tak kasik pergi... Tapi Abah gi jugak... Bila Anas jadi makin teruk, semua pakat mintak Anas dari Ummi coz diorang nampak Ummi cam panik kot... Ummi tak panik tapi Ummi risau & Ummi dok ikhtiar camne nak kasik Anas ok balik... Ummi dok ingat apa yang Ummi baca dlm tenet, apa yang Ummi dok sembang2 ngan orang pasal tarik... Ummi buka baju Anas, basahkan kepala Anas...

Tapi Anas macam tu jugak... Dan semua orang dok mintak Anas dari Ummi... Memang la Ummi tak kasik coz Ummi nak Anas ada ngan Ummi... Kenapa diorang tak ajar Ummi camne nak buat tapi keep mintak Ummi kasik Anas kat diorang... Selagi Abah tak balik, selagi tu la sapa2 mintak Anas pun Ummi tak kasik... Dalam masa yang sama Ummi agak geram coz Abah pergi jugak walaupun Ummi dah halang, & agak geram coz Abah takde masa Ummi sangat2 perlukan Abah... Ummi nangis je...

Bila Abah dah balik, baru la Ummi kasik Anas kat TokWan... Tu pun Ummi keep ikut mana TokWan bawak Anas... Ummi tanak jauh dari Anas coz Ummi takut sangat... TokWan mandikan Anas, buka pampers segala... Tapi Anas macam tu jugak... So, Abah ajak Ummi gi hospital...

Abah bawak kete macam bawak ambulans... Laju sangat... Dalam kete, Anas still dok mengerang, mata still pandang atas je... Kaki tangan macam kejang sket... Ummi keep urut2 kaki & tangan Anas... Dalam hati Ummi dok berdoa supaya Allah selamatkan Anas... Tapi kan, masa Abah dok bawak laju2 sangat, Ummi tukar doa... Ya Allah, selamatkan kami sekeluarga... Hehe...

Sampai je kat emergency, Ummi terus masuk, Abah gi daftar... Tapi masuk dalam tu, Ummi dah terkial2, tak tahu nak bawak Anas ke mana, guard kat situ yang suh Ummi bawak Anas ke katil kosong... Doktor buat dek je ok... Geram sangat... Abah datang tp doktor tak datang2 lagi tengok Anas... Ummi geram sangat! So, Abah gi panggil doktor... Boleh diorang nak tunggu kad pendaftaran Anas sampai dulu... Sakitnya hati... Kalau camtu, buat apa namakan tempat ni KECEMASAN??!!

Then doktor datang la jugak... Lepas tu doc terus gi without saying anything ya... Ummi nak tahu apa yang tak kena dengan Anas tp diorang boleh wat selamba cam kita ni suka2 ja nak gi KECEMASAN tu... Lepas tu baru MA dtg bawak kad Anas... Hm, kalau tunggu diorang ni dtg bawak kad, baru doc nak dtg cek, lambat sangat prosedur itu, ok... Tapi diorang takde cakap apa2 pun... Sekurang2nya kalau Anas takde ape2, cakap la kat Ummi so that Ummi tak risau sangat... Ni tak, blah camtu je, biar Ummi panik... Pastu cakap ape tau kat Abah?! "Besa la petang2 nak Maghrib ni budak2 suka tengok atas..." Sinis je keluar dari mulut si doc... Doc, kalau selalu jadi, kami tak kisah la... Ni dah masuk 5 bulan (oh ya, kejadian ni tepat Anas 5 bulan) ni first time jadi... Yang Abah geram, kalau diorang cakap camtu, nak kaitkan dgn setan yg dok berkeliaran Maghrib2, kejadian berlaku kul 5.30pm, still lepas Asar... Pulak tu, ni kan bulan puasa, syaitan kan kena ikat... Huhu... (Tapi Ummi sedikit lega sebab doc cakap bukan sawan tarik, Alhamdulillah, sbbnya sejarah keluarga takde yang tarik...)

Doc refer Anas untuk x-ray takut ada something wrong dgn paru2 coz Anas dah demam 3 hari... Alhamdulillah, x-ray pun takde apa2 yang buruk... So, kami balik umah, sampai umah 3 mins before berbuka... Ummi terpaksa qada solat Asar... Sbbnya, masa keluar bawak Anas gi klinik, baru masuk Asar, balik umah, terus bagi ubat kat Anas, & terus jadi camtu, terus pecut gi spital... Hm, qada Asar la jawabnya... Huhu...


ni Anas dah semakin sihat... Demam nak pandai baca buku rupenye... hehe...


So, malam tu tido Arau lagi, Ahad pagi, lepas Subuh baru balik Jitra... Masuk ofis pun lewat, training ISO pun lewat sket la... Letih sangat... Alhamdulillah Anas dah ok... Tapi Abah mula perasan badan Anas naik bintik2 merah cam campak, mula dari kepala, pagi tadi dah ke badan... Tapi tanya Mak Yah, jiran sebelah (mama Ibu Ayra), dia cakap bukan campak, ruam ja... Kalau campak, mula naik dari tapak tangan... So, dia bagi bedak ruam... Thanks Mak Yah... Jiran2 kat sini semua baik sangat2... Sayangnya nak pindah... (Ops, ni cita lain plak ya...)

To Kak Long aka Ibu Ayra, suka tak hadiah tu? Sori la, hadiah tak seberapa... Tapi ikhlas dari AshA's Family nak meraikan pengunjung2 AshA's Family ni... Thanks sangat2 kat kalians semua...


Ummi & Abah sayang Anas

Saturday, August 29, 2009

Blog addicted


Hai, ummi dh tkena pnyakit blogger tegar la nmpknya.. ;-) Ummi dah addicted ni.. Sibbaik blh post entry gna henpon ni..

Byk ummi nak cte sbnrnya tp entry ni skdr nk lpskn gian & nk update sket.. Ekceli AshA's Family kt Arau lg ni.. Abah janji nk blk pg or tgahari ni. Tp mlm ni Abah kn buka posa kt Kangaq plk.. So,mlm ni la br blk..

To kakyong,Shira dh janji kn, insya'Allah Shira cb smampu yg tdaya.. Hope kakyong maafkn..

To KakLong aka Ibu Ayra, esk ptg ada kt Bunga Raya tak? Hope dpt jmpa ptg esok..

Anas demam sbnrnya mlm khamis hr tu.. Dua malam jgk dia demam.. Nnti Ummi update dlm entry lain. Gambar yg Ummi taruk ni gmbr Anas dah hampir baik demam.. Thanks Allah, Anas was fully recovered..

Ummi & Abah sayang Anas!

Tuesday, August 25, 2009

Anas is going to his 5th month


Salam penuh kasih buat anak Ummi, Anas sayang... Dah umur brapa ek anak Ummi leh baca blog Ummi ni? Dari hari berganti hari, minggu berganti minggu, bulan berganti bulan, Anas membesar sihat, cergas dan ceria depan Ummi dan Abah... Rasa bahagia sangat tengok perkembangan Anas saban hari... 29 Ogos 2009 ni, genap la usia anak Ummi 5 bulan... Sekejap je kan amsa berlalu... Rasa macam baru semalam Ummi masih kendong Anas dalam perut Ummi... Rasa macam baru je dapat berita Ummi mengandungkan Anas... Kalau Anas nak tahu, sekarang bulan puasa... Tahun lepas, masa ni la Ummi alah teruk sangat masa awal2 mengandungkan Anas dulu... Masa tu Anas baru 3 bulan dalam perut Ummi...

Ummi langsung tak lalu makan... Minum air masak sikit pun, mesti akan keluar balik... Anas bayangkanla, berat Ummi susut 10kg dalam masa 2 minggu je masa awal2 mengandung dulu... Ummi takleh nampak atau hidu bau makanan langsung... Apa2 yang jadi faveret Ummi sebelum ni, semua Ummi dah tak lalu langsung... Ummi takleh bau sabun, Ummi mandi kosong je... Abah cakap Ummi wangi je padahal Ummi tau Abah tutup hidung, hehe... Tapi kadang2 Ummi mandi bersabun jugak... Sedar diri tau... Hehe... Hm, kalau nak cite pasal mengandung ni, panjang tau... So, nanti Ummi akan cite dalam bab lain pengalaman Ummi mengandungkan Anas... Yang ni bab Anas dah nak masuk 5 bulan...

Hm, dari Anas asyik tido je masa baru2 lahir dulu, Anas dah mula senyum, ketawa, main tangan sendiri, meniarap, main toys yang Ummi belikan... Sekarang Anas move lagi... Anas dah boleh pegang kaki sendiri kan, dah boleh tepuk2 paha Anas, dah ketawa mengekek, dah kenal Ummi & Abah... Tahu je bila Ummi & Abah tinggalkan Anas sorang2... Dah tahu bau Ummi & Abah, dah selesa dalam tangan Ummi & Abah je... Tak bape mau kat orang dah... Kalau ada Ummi & Abah baru nak kat orang... Kalau ada Ummi je atau Abah je, mmg susah nak kat orang Anas ni...

Yang paling Abah seronok sangat, Anas dah sebut 'Abah'... Tapi apasal Anas malas nak meniarap dah sayang? Kejap je meniarap dah nangis2 mintak Ummi alihkan balik... Hm, Ummi kena beli toys lain utk attract Anas nak meniarap lama2 kan... Tunggu Ummi dapat gaji ye sayang...


Anas sekarang ni dah pandai mintak & cari n***n Ummi... Ummi dah kenal dah bunyi nangis Anas bila lapar... Bila bunyi camtu, Ummi dok sebelah Anas je, mesti Anas ngiring ngadap Ummi, nganga mulut sambil selak baju Ummi... Pandai ni... Tapi kenapa taknak minum kat nursery sayang... EBM Ummi banyak terbuang camtu je.. Hm, Anas tak suka puting botol ek? Nanti Ummi cari cara lain ek... Kena la minum susu bagi berat bertambah banyak sikit... Ni setiap kali gi Klinik, berat Anas naik sikit je... Graph pun dah tak cantik dah... Semalam gi timbang erat Anas, naik 0.3kg je dr last month... So, skrg 5.85kg, tak samai 6kg pun... Hm, Ummi kena ikhtiar lagi ni... Anas kena minum banyak2 coz Ummi taknak kasik FM kat Anas... Anas pun tak mau kan... Puting botol pun taknak, FM lagi2 la taknak kan... Anas nak direct BF je, fresh.... hehe... Pandai memilih anak Ummi nih... Sayang anak Ummi!


Anas pandai tengok TV tau... Bila tengah ralit tengok TV tu, Ummi acah cuba tutup mata Anas, Anas pandai nak elak tangan Ummi tak bagi halang mata Anas nak tengok TV... Haha... Tp tak elok la kecik2 tengok TV sayang...

Sekarang, pegang apa pun semua nak masuk mulut... Pantang orang sua apa pun, cepat je nak capai, terus nak masuk mulut... Hehe...

Pastu, mulut tu bising sangat... Asyik nak sembang je... Kalau dok layan blues sorang2 tu pun, mulut nak bunyi je... Sonok sangat Ummi dengar... Dan Anas ni suka sangat senyum... Bangun tido pun terus senyum tengok Ummi & Abah... Tp, kalau bangun tengok takde sape, bunyi la sket... Bila Ummi & Abah cepat2 datang kat Anas, terus senyum balik... Bijak dan comel sangat jantung hati Ummi ni...

Ha, lagi satu... Kalau Ummi nak salin pampers Anas, Anas pandai angkat sendiri punggung masa Ummi nak tarik diapers kotor tu keluar... Pastu masa Ummi nak taruk diapers baru pun, Anas angkat punggung sendiri nak kasik Ummi letak tu, then jatuh kaki balik... Bijaknya sayang Ummi nih...

Tido pun macam2 stail ada... Menguap pun ada bunyik Anas nih... Then dah pandai menyembur air liur tu... Sape ajar die ntah... Besa ni...

Cepat besar ye sayang... Nanti jaga Ummi & Abah plak...


Ummi & Abah sayang Anas

Monday, August 24, 2009

" BEAUTIFUL BABY SEARCH CONTEST "

Ummi pun nak menjoinkan Anas untuk contest ni... Dah lama peram, akhirnya hari ni berjaya keluarkan jugak... Hope dapat keberkatan di bulan Ramadhan ni la, kot2 ada rezeki kat contest ni kan, Cik Penganjur, Princess Delisha... Princess Delisha kita ni pun dah comel bangat dah ni, geram aunty tengok tau! Thanks ya Puan Penganjur, Mea Myra @ Mommy_Zara coz sudi jengah AshA's Family utk view this contest nye special entry... Hope semua syarat AshAnas dah patuhi & lulus lah hendaknya... Kalau belum complete, tlg inform ek...


AshAnas dah jadi follower Mommy_Zara tau since last week kot... Tak bape ingat dah bila... Tapi mmg dah follow la...

Banner pun dah ada kat sidebar AshA's Family ni, kanan ni, under 'Contest yang AshAnas join'... Jumpa kan?

This is my special entry for this contest... Boleh kan camni...?

Hm, gambar Anas sorang ada... Lupa nak tanya Mommy_Zara ttg gambar baby bersama mommy atau daddy tu, boleh tak kalau baby bersama mommy dan daddy? So, Ummi decide nak masukkan 4 gambar, and Mommy_Zara pilih, aci tak camni?

Gambar2 nya:

Hai aunty Mea Myra... Hai kakak Zara Iris Delisha (glamornye nama...) Nama saya Anas bin Ahmad Ashraf, umur saya 29 August ni genap la 5 bulan... Ni gambar2 Anas ya... Automatically Anas dalam Kategori A la kan, coz I'm a boy...
Yang first ni gambar Anas sorang2... Masa ni Anas nak masuk 4 bulan, last month la ni amik... Amik gambar ni kat studio coz Ummi ngan Abah ada beli baju baru untuk Anas, so dpt free voucher utk photography session ni... Anas moody sikit malam ni tapi nasib baik la Ummi pandai tackle Anas buat Anas senyum... Hehe...

Oho... Ni Anas ngan Abah... Sama tak muka kitorang? Kat umah Uncle Munet ni... Umur 62 hari (2 bulan la...) Lepas posing sakan kat umah Uncle Munet, Ummi & Abah bawak Anas gi Putrajaya plak... Outdoor shooting plak... Gambar kat bawah ni ha...

Anas ngan Ummi kat Putrajaya... Masa ni kan umur Anas baru 62 hari jugak tau, dari umah Uncle Munet, jalan2 sini... Ummi tu baru je lepas hari tapi semangat nak berjalan bawak Anas jumpa family Ummi sebelah KL plak... Best Anas first time jalan jauh2...

Ni gambar kami sekeluarga, kat Putrajaya jugak... Suka sangat gambar ni coz Anas senyum tengok kamera walaupun baru umo 62 hari... Dah pandai tengok kamera la saya time ni ek... Sweet je gambar ni sbb tu Ummi Anas guna gambar ni utk profile blog kitorang...

P/S: Contest ni sampai 31st August 2009 tau, untuk baby newborn sampai la 3 tahun... Sape yang takde anak lagi or masih bujang lagi, boleh gak join contest tau, asalkan syarat2 contest dipatuhi... View la syarat2 contest kat blog Mommy_Zara & cepat2 la memeriahkan contest ni before tarikh tutup tau! Hadiah2 dia best tau!

Ummi & Abah sayang Anas

Saturday, August 22, 2009

Ramadhan tahun ini

Alhamdulillah, Ummi bersyukur sangat2 sbb Allah masih beri peluang untuk Ummi berada di Madrasah Ramadhan sekali lagi tahun ni... Dan Ummi seronok sangat coz ni la Ramadhan pertama Ummi dengan Anas... Ni Ramadhan kedua Ummi dengan Abah tau tp ni la first time kami sambut Ramadhan sendirian kat rumah sendiri... Last year still Ramadhan kat umah Atuk & Wan kat Bukit Indah... Berdikari la kita tahun ni... Apa yang best sangat, 1 Ramadhan jatuh pada hari Sabtu, hari yang Ummi & Abah sama2 cuti... So, boleh la Ummi masak special untuk berbuka...

Memang dah niat nak masak special untuk Abah Anas tau... Abah dah request tengahari td... Ummi cakap nak masak sweet sour lah... Abah cakap, mmg kena dengan selera Abah nak berbuka... Pagi td Abah tak sempat gi market coz ada kawan Abah dtg umah... So, petang td baru Abah gi cari barang2 kat pasar malam... Abah beli ikan siakap untuk masak sweet sour... Tapi Ummi buat Siakap Masak 3 Rasa... Pastu buat sayur sawi goreng ja... Cukup la 2 lauk kan... Sengkak plak karang kalau masak, makan banyak2 berbuka ni... Then Ummi buat Puding Caramel... Hm, yummy...

Tengah masak2 tu, Mak Ngah & Ateh datang hantar juadah lagi... Wan kirimkan kueyteow goreng & lepat pisang... Huhu, terharu... Smlm de call Wan ckp Ummi sedih tahun ni puasa sendiri, takut tak reti nak buat sendiri... ekeke... manja tul... Tapi Ummi boleh je kan... Kite tgk plak hari Ummi keje nanti cmne... Minggu pertama ni mungkin terpaksa 'tunjuk2' dulu coz Abah sampai umah lewat... Anas plak selalu tak bagi Ummi masuk dapur tinggal Anas sorg2 kat depan... Nangis kuat je bila kena tinggal... Dah tu cmne Ummi nak masak petang2...

Start minggu kedua, bila Abah dah keje sama ngan Ummi leh la Abah tolong jaga Anas sementara Ummi masak kat dapur kan... Suke2... Hihi...

So, ni la juadah berbuka tadi...

...kesemua hidangan...

...ikan siakap 3 rasa & sayur sawi goreng...
Ikan tu Ummi buat sekor terus coz Abah Anas ni sangat suka meratah... Sayur tu plak Ummi buat sikit, bajet utk Ummi sorang je makan coz Abah Anas kurang makan sayur...

...kueyteow goreng & lepat pisang...
Yang ni tak sempat makan lagi, boleh simpan utk sahur esok, kan...

...puding caramel & kurma...
Ummi wat puding ni main agak2 je... sekali manis daa... tapi licin gak coz lepas tarawih tadi Atuk, Wan, Ateh & Ucu datang... Hehe...

Tapi, masa buka puasa, Ummi makan kurma sebiji, puding 1 slice & air je... Then Ummi solat Maghrib dulu. Lepas Maghrib baru makan nasik, tu pun makan sorang2 je... Sedih2... Nak tahu nape... Sebabnya Abah Anas tak sihat plak... 2 jam before berbuka tadi, Abah dah muntah2... Masuk angin la tu, seharian puasa... Tak pernah2 jadik camni dia kata... Mungkin sebab dah lama tak puasa... Ummi ok je coz Ummi ada puasa before masuk Ramadhan... Ummi BF Anas pun takde masalah, Alhamdulillah... Harap2nya susu Ummi masih banyak sepanjang dan selepas Ramadhan ni... Ameen...


Ummi & Abah sayang Anas

Di petang Khamis yang lalu...

Eh, entry yg sebelum ni kan Ummi cite pasal hari Ahad... Nape entry kali ni terus ke hari Khamis? Hehe, sebenarnya musim demam ni pun dah melanda kena kat Ummi tau... Hari Ahad tu Ummi dah ada rasa sakit tekak... Balik dr umah kawan Abah tgk si kembar tu, Ummi dah rasa lain macam... Lepas Maghrib tu Ummi terus tido, selimut tebal la... Abah gi beli makan kat luar, strepsil & air 100 plus... Malam tu Ummi rasa letih sangat... So Ummi rehat betul coz esoknya banyak sangat keje kat ofis... Bangun pagi Isnin tu pun still Ummi rasa tak sihat... Then Ummi call Mak Ngah mintak tolong hantar Anas ke nursery, Ummi nak gi keje lewat sket coz nak gi klinik dulu.... Skali penuh, ramai orang la kat klinik... Mmg skrg musim ditambah lagi dgn sume pakat takut dgn H1N1 ni... So, Ummi tak jadi amik MC & terus gi ofis... Pakai mask la dlm ofis...
Hari Selasa plak Ummi amik cuti, Abah pun amik cuti... So, satu hari Ummi rehat betul2 kat umah... Batuk pun teruk sangat... Hari Rabu Ummi gi keje la coz dah rasa sihat sikit walaupun batuk teruk lagi... Keje banyak nya yang amat...

Back to the title entry ni... hehe... (panjang tul muqadimah ek...)
Hari Khamis masuk ofis cam biasa, batuk teruk lagi... So, Ummi berkurung je kat bilik Ummi... Tibe2 dtg flu plak, aduhai... Letih sangat... So, Ummi ajak Abah gi klinik kawan Abah... Alhamdulillah, km wat appointment awal & Dr. Hadi kawan Abah tu bertugas petang tu, so dapat la masuk awal walaupun ramai sangat orang... (kene ada kawan jadik doktor ni kalau nak cepat kan, hehe...) So, terpaksa jugak la amik ubat sbb teruk sangat... Alhamdulillah Ummi demam biasa ja...

Lepas balik dari klinik, Abah nak gi kedai kain beli kain ela MakTok Anas nak jahit telekung... Banyak permintaan la bulan puasa ni... Ummi & Anas tunggu dalam kete je... Kebetulan kat situ ada Pasar Malam... So, tetibe rancangan nak masak malam tu dibatalkan coz Ummi teringin Nasi Kerabu kat Pasar Malam tu... Lama dah tak makan nasi kerabu situ, sedap tau! Lagi sekali Ummi & Anas tunggu dalam kete je...

Sempat lagi tau Ummi & Anas nak posing dalam kete coz boring tunggu Abah... Teringin nak bergambar pakai mask tu... Sebab mask tu dah jadi kawan baik Ummi sekarang gi mana2 pun... hehe...


Lepas tu, kitorang nak terus balik umah... Tapi sampai je kat sungai dekat2 ngan rumah kitorang tu, nampak ramai sangat orang berkumpul, macam ada orang eksiden je... Abah excited nak gi tengok... Mula2 Ummi ingat ke ada eksiden kete jatuh sungai ke coz jalan kat situ sempit sikit... Sebab ada kete bomba banyak sangat... So, Abah parking tepi jalan & turun gi tengok... Ummi dan Anas tunggu dalam kete lagi... Hehe... Ummi sangat2 menjaga Anas tau... Takut sangat H1N1 skrg ni... Tapi Ummi suh Abah amik gambar tau...

Ni Abah gi turun tanya orang apa yang berlaku? Apa yang berlaku sebenarnye ek? Ummi pun tatau lagi masa ni....

Banyak kan van bomba... Depan tu ada keta bomba yang besar tu... Ramai sangat orang berkumpul ni... Tapi sume pakat tunggu je, takde plak berkerumun excited tgk something ke ape ke... Takde plak nampak macam ada eksiden kat situ... Takkan pertandingan mancing kot...

Ramainya orang... Yang kat tangga tu, depan Wat Siam tu... Yang ramai kat situ semua orang India (Hindu)... Yang peliknya kat depan sekali tu, ada orang pempuan Melayu, Islam siap pakai telekung lagi... Isy, ada apa sebenarnye ek?

Ni plak pasukan penyelamat tengah menyelam... Cari mangsa lemas ke?

Alkisahnya... Awal pagi Khamis tu ada sorang Hindu mabuk, tetibe dia terjun sungai tu... Lemas la tu, tapi mayat dia tak jumpa... Bomba dah cari tapi tak jumpa2 jugak... So, diorang panggil bomoh (yang perempuan Melayu Islam pakai telekung tu)... Bomoh tu amik bunga, baca2 sikit & campak kat dalam sungai, dengan harapan mayat akan timbul la... Diceritakan sebelum nu dia pernah buat, mayat timbul... Wallahua'lam... Ummi pun tak tahu la kesahihannya itu... So, yang orang ramai dok tunggu kat situ, diorang sume tgh tunggu mayat timbul la... Aduhai... Tatau la sekarang ni dah jumpa ke belum mayat tu... Balik dari Arau petang semalam, dah takde ape pun kat sungai tu... Dah jumpa la kot...

Ummi & Abah sayang Anas

Ziarah Kakak Kembar

Last Sunday (basi dah kan story ni... hehe), Ummi & Abah ada training ISO kat ofis... Dari kul 10 sampai kul 12 je... Then Abah tunggu Ummi nak gi lunch sama2... Lps lunch Abah nak balik umah dulu coz lama plak nak tunggu Ummi abis keje 5.30pm... So, Abah suh amik Anas kat nursery sbb Abah nak bawak Anas balik, naik jaga Anas... Wah, lps sekali pernah tinggalkan Anas dgn Abah seharian, Abah dah seronok & confident nak jaga Anas sendirian... Congrats Abah!

Then, petang tu Abah dtg amik Ummi kat ofis & terus gi umah kawan Abah yang ada anak kembar kat Hutan Kampung... Dah besar dah si kembar ni... Diorang ni lahir sehari sebelum hari Ummi & Abah nikah... Kiranya umur diorang ni lebih kurang anniversary Ummi & Abah la... Si kakak namanya Sharifah Khadijah & si adik plak Sharifah Fatimah... Best la diorang, mana2 pun ada kawan... Anas plak yang kena main sorang2 hari tu... hehe... Ummi snap sikit2 je gambar diorang coz si kembar ni taknak ngan orang... Umpan ngan mainan, dtg amik mainan tu je... Yang klaka nya, mainan ada satu je... Ye la kan Ummi ada Anas sorang je, mainan utk Anas je la... Bila hulur mainan kat si adik, datang la plak si kakak ni berebut mainan tu... Haha... Diorang biasa ada sorang satu mainan, ni bila ada satu je, berebut la... Last2 Ummi simpan balik mainan tu...

Bila diorang bising2 sket, Ayah diorang buka la laptop, pasang cite Upin Ipin... Layan la diorang ni... Khusyu' sangat tengok, siap boleh gelak2 lagi... Upin Ipin kan kembar cam diorang jugak... Ni gambar diorang tgh layan Upin Ipin...


That's all for now... Nak hujan plak, nak selamatkan baju2 di jemuran tu...Satgi sambung balik k...

Ummi & Abah sayang Anas

Lamanya....

Lamanya Ummi tak update blog... Ada kawan2 Ummi yang ternanti2 Ummi update blog... Tak sangka Ummi ada pembaca setia yang sentiasa ikuti story Anas nih... hehe... Glamer la Anas... Thanks kat sume pembaca AshA's Family... Kalians benar2 menghidupkan blog ini... Thanks sesangat... Ummi ada buat giveaway pengunjung AshA's Family yang ke-3009... Sila lah rebut ek...

Hari ini 1 Ramadhan 1430H... Selamat berpuasa Ummi ucapkan kat semua pengunjungs AshA's Family... Semoga amalan kita makin bertambah di Madrasah Ramadhan tahun ini... Sama2lah kita mengutip pahala di bulan ini kan...

Ummi nak update banyak sebenarnya... Tp aduhai, busy nya Ummi sekarang... Ummi akan cuba jugak2 nak update blog... Banyak story mory dlm seminggu ni tau... Tp tu lah, Ummi tak sempat sangat2... Kejap lagi bila Anas dah tido, Insya'Allah Ummi akan update... Salam sayang buat semua!

Ummi & Abah sayang Anas

Tuesday, August 18, 2009

PROMOTE: Contest Jom Main Air Bersama...! di Catatan Ibu

~THIS IS STICKY MODE~

~scroll down untuk entry biasa~


Jangan salah faham tau bila baca title entry UmmiAnas nih... Shira nak tolong promote contest kakyong nih, memandangkan Shira one of the juri for this contest...
Kitorang ade form pemarkahan yang kakyong bagi tau... So, takde rasuh, takde bodek-membodek ye... Sume ikut kriteria...

Jom la ramai2 memeriahkan contest Jom Main Air Bersama...! ni kat Catatan Ibu by kakyong.

Ada syarat2 lain lagi tau... For more info, sila lah ke blog Catatan Ibu. Ni shira highlight the most important syarat for this contest...
  • Contest bermula 3 Ogos sehingga 23 Ogos...
  • Terbuka kepada followers @ rakan kakyong yang join kakyong pada atau sebelum 8 Ogos 2009 tau... Sape yang selepas tarikh tu, tak layak ye...
  • Mempunyai anak @ anak saudara @ adik yang berusia 1-4 tahun dan tak melebihi 48 bulan pada 1 Ogos 2009
  • Pemarkahan: 80% dari Juri, 15% dari Undian dan 5% markah ehsan dari kakyong
Hadiah2 menarik menanti korang tau! Ha, kalau nak tahu hadiah ape, kena la kunjungi Catatan Ibu sekarang...

Kalau korang takde gambar lagi main air dgn anak2, amik kamera, tangkap gambar sekarang... Main air ni bukan setakat mandi sungai je tau... Boleh jugak siram pokok bunga sesama ke, basuh keta ke... Kalau mandikan anak dlm bilik air pun boleh... Asalkan dlm gambar tu ada muka korang, muka anak & air... Kalau takde muka ibu tu, kurang sket la markahnya...

Disamping tu, korang kena share sikit petua-petui dan keselamatan masa anak main air nih... Boleh share dgn kitorang sekali....

*Sila baca 'anak' sebagai anak, adik atau anak sedara tau!
*Dan sila baca 'ibu' sebagai ibu, kakak atau ibu sedara...


Ummi & Abah sayang Anas

Saturday, August 15, 2009

Hari Ini Dalam Sejarah

Sangat2 hari yang bersejarah bagi AshA's Family hari ni tau... Nak tahu kenapa....

Sebabnya, AshA's Family tak kemana2 sepanjang weekend ni... Anas tahu kan sekarang ni Ummi dan Abah cuma cuti sama2 hari Sabtu je... Selalunya setiap minggu kita akan jalan2 setiap Sabtu... Kalau tak balik Arau, kita akan keluar jalan2 kan... Setiap Sabtu, ada je aktiviti kita kan... Tapi hari ni kita tak ke mana2 la sayang, dok umah je...

Asalnya plan nak ke Penang minggu ni tapi risau plak dgn H1N1 yang makin meningkat skrg ni... Risau nak bawak Anas jalan2... Nak balik Arau pun, UiTM pun positive ada kes H1N1 jugak... So, TokWan tak kasik balik sana la... (Sebabnya umah TokWan Anas dalam UiTM)

Oleh sebab itu, TokWan, MakTok & MakNjang An datang umah kita tadi... First time jugak sejak balik pindah balik ke rumah kita ni lepas habis pantang Anas, Ummi masak tengahari di hari Sabtu yang bersejarah ni... Hehe... Ye la, sbb sebelum ni mana pernah lekat kat umah... Kalau tak balik Arau or Bukit Indah, kite slalu ada aktiviti, slalunya kenduri la... Skrg dh dkt nak puasa, kenduri pun takdak dah...

Macam2 gak Ummi masak tadi coz makan ramai2 kat rumah, best sangat... Puas sangat dpt masak mcm2... Selalunya kalau masak tuk makan malam, Ummi jarang masak banyak2 coz tak sempat & penat la balik keje... Nasib baik Abah memang tak kisah & memang suka makan simple2 je...

Ptg td pun patutnya nak keluar tengok TokNyang Anas kat umah TokNjang Anas kat Alor Setar tp tak jadi coz cucu TokNjang, dua pupu Anas demam... Die ada kat umah TokNjang... Tu yang tak jadi pegi coz takut Anas berjangkit... So, seharian memang dok umah je la... Ummi tak keluar rumah langsung... Apa la punye jiran, time ni la nak bermasyarakat pun... Tapi Ummi agak sibuk ngemas hari ni...

Weekdays Ummi tak sempat nak kemas umah properly... Weekend pun susah nak kemas umah coz asyik berjalan... Cuma kalau tak balik Arau or Bukit Indah, hari Jumaat mmg Ummi akan kemas tu pun tak leh betul2 coz Anas asyik memerap ngan Ummi... Hari ni Ummi puas sangat coz dapat kemas betul2 sebab Abah ada jaga Anas...

Sangat2 bersejarah la hari ni, hehe....

Oh ya, smlm Ummi ajak AshA's Family gi makan2 kat Pizza Hut coz Ummi nak belanja Abah coz tolong Ummi raih undi tuk BPC09 sampai Ummi leh menang... Ummi cite kat gambar ek...


Cerita gambar: (dari kiri ke kanan)
1. Abah sedang sibuk melayan Anas... Anas pun nak makan pizza jugak kan...
2. Bila memuting, diam la kejap... Dalam kete Ummi dah BF siap2...
3. Alamak, cam baby girl la plak Anas hero Ummi nih...
4. Anas posing ngan Ummi...
5. Anas nak order jugak la Ummi...
6. Kami nak rasa pizza baru tu, exotic meditarrenean 2 tp de problem plak kat Pizza Hut Jitra tu, diorang tak dapat buat pizza tu... Sedihnya... Ummi amik gambar je lah...
7. Hidangan wajib Ummi, Soup of the day, Mushroom Soup...
8. Cerianya Anas dapat bau pizza pun jadik kan... Nanti Anas dah boleh makan, Ummi bawak sini lagi ek...
9. Dah kenyang, jom kita nak balik dah...

Ummi & Abah sayang Anas

Friday, August 14, 2009

First time menang contest! Terima kasih semua!


Salam sayang buat semua.. Thanks a lot kerana sudi undi AshAnas dan melayakkan AshAnas menjadi salah seorang dari 10 orang pemenang untuk Breastfeeding Photo Contest 2009 anjuran sayangbabyibu.com & Kak Nurul... Photo yang AshAnas pertandingkan tu menjadi pilihan juri awam... Hehe, ada kisah di sebalik kemenangan ni... Apapun, seribu ucapan terima kasih AshAnas ucapkan kat semua pengundi...

Thanks a lot kat Kak Nurul atas penganjuran contest ni... Matlamat contest akak tercapai... Macam2 feedback yang AshAnas terima untuk contest ni... Ada yang mula membuka minda tentang breastfeeding in public... Ada yang cakap, ntah ape2 contest ni... Ada gak yang gelak2 contest cmni pelik bebenor... Tapi lepas AshAnas join contest ni, banyak yang baik la datang... Antaranya, AshAnas dah jadi kaunter pertanyaan utk BF, AshAnas dah berjaya celikkan mata orang ramai ttg BF ni, dan ramai yang mula bertekad nak BF anak lepas dah ada anak nanti... Ramai yang menyokong, Alhamdulillah... Kalau dulu Ummi Anas sgt2 besedih dan berjauh hati dengan org2 sekeliling yang tak menyokong, tak memahami, pandang enteng kat BF ni... Sekarang Ummi Anas dah boleh berbangga dgn diri sendiri sbbnya org2 yang dulu tak bape sokong fully BF ni dah mula tabik spring kat Ummi Anas... Lebih manis lagi bila Anas menang Baby Cute Contest baru2 ni sbb Anas & Ummi dapat full mark kat Breastfeeding (Fully & Exclusive Breastfeeding)

Abah Anas pun dah mula salute Ummi & Abah sangat kagum tengok kegigihan Ummi walaupun Ummi sendirian menyokong BF suatu ketika dulu... Sekarang kalau orang dok cakap 'Comelnya Anas...', 'Semangatnya badan dia...', 'Kejap la badan Anas ni...', 'Nampak cerdik budak ni...' Abah Anas akan bangga jawab, "ANAS MINUM SUSU UMMI..." (Bahagianya Ummi...)

Last but not least, Sha nak ucapkan bebanyak terima kasih kat Abang coz gigih promote blog Sha & gigih contact sume kawan2 Abang suh vote untuk Sha, semata2 nak pujuk Sha hari mule2 open for voting hari tu... Thanks sayang... Kalau Sha tak merajuk hari tu, agak2 Sha akan dapat tak sume ni ek? Hehe... Sayang Abang! Thanks sbb terima BF is the best food for Anas... Cuma Abang tunjang Sha sekarang...

Buat Anas sayang, Ummi sayangkan Anas sangat2... Setiap titis susu Ummi yang mengenyangkan Anas, Ummi halalkan dan doa Ummi moga Anas jadi anak yang soleh, jadi hamba Allah yang taat padaNya, jadi umat Rasulullah yang ikut sunnahnya, jadi anak yang soleh yang sentiasa taat pada ibu bapanya... Doa Ummi & Abah moga Anas membesar sihat, cergas dan pintar hasil dari susu Ummi...

P/S: hm, nak tanya la sume bloggers.... Baru2 ni sy ada smbg dgn doktor2 yg juga kawan2 suami... Pebdapat diorang, better ajar anak minum FM sikit2 lps term exclusive BF tu... Means, lps 6bulan, bl anak dah mula solid food, kena ajar anak minum FM sikit coz 1) takut badan dia kecik... 2) takut anak taknak minum susu langsung bila dia besar nanti...
Ummi taknak la terima bulat2 walaupun tu pendapat seorang doktor coz diorg pun bkn Lactation Councelor & anak2 diorang pun belum smapai 2 tahun lagi...
Apa pandangan kawan2 bloggers Ummi ya?

Ummi & Abah sayang Anas

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi