"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Tuesday, September 29, 2009

Anas first time raya..


Hm, dah habis dah episod sedih Ummi... Dah tanak nangis2 dah... Thanks pada semua bloggers, kawan2, silent reader yg banyak beri semangat dan kekuatan... Masa Shira post all those entries, Shira dah ok, sekarang bertambah2 ok baca komen2 membina kalians... Ada yang menangis baca kisah Shira ni, maaf la, tak bermaksud... Tapi, hope pengajaran yang baik tu, sama2 la kita amik, yang buruk2 tu, harap betulkan Shira ek... Shira tak balas lagi komen2 kalians tu tp Shira nak ucapkan bebanyak trima kasih coz sudi baca kisah Shira sampai habis & bagi komen2 yang positif...


Banyak kali Shira cakap kat Ummi ramai yang sayang kita... Sebelum ni bila Ummi cam sedih semua di sekeliling Ummi simpan rahsia ni kejap2, Shira selalu cakap, "Semua orang sayangkan Ummi sbb tu diorang sorokkan dari Ummi, diorang tanak Ummi sedih, terluka... Better Ummi tau sendiri dari mulut Ayah dr Ummi tau dr mulut orang kan... Kalau orang tak suka Ummi, sakit hati dgn Ummi, dah lama dah diorang cakap kan. Diorang sayang Ummi, nak jaga hati Ummi, dekat 5 tahun rahsia ni tersimpan rapi sbb diorang sume sayangkan Ummi..." Sebenarnya kata2 ni pun nak kuatkan hati Shira sendiri... Skrg Shira tahu, ramai yang sayangkan kami, kami hargai semua tu... Sesungguhnya rahmat Allah tu luas... Indahnya kasih sayang yang terjalin kerana Allah...

Hm, cukup setakat itu... Ummi nak story pasal Anas dan raya plak... Tahun ni first time Anas sambut raya... Semangat Ummi & Abah nak Anas sedondon dengan kami... Cari baju kat kedai takde saiz Anas, last2 beli kain sama dgn Abah, konon2 nak tempah la... Sekali takde tailor yang nak amik tempahan baju melayu Anas... So, Ummi decide nak jahit sendiri... Bukannya pernah jahit pun tp Ummi tekad nak belajar... Kebetulan Ummi ada kawan yang belajar menjahit, Aunty Una. So, dia postkan nota utk jahit baju Anas...

Mula2 Ummi gunting newspaper dulu, then mintak Wan ajar Ummi camna nak potong kain... Last2 Wan yang potong semua... Haha... Pastu bawak balik Arau, Mak Tok tolong jahit tepi, tak sempat nak belajar jahit terus dgn Mak Tok coz malam tu la insiden Achik Erika Anas lemas...

Then, lepas dah setel semua, 2 hari nak raya kot, Ummi balik Bkt Indah semata2 nak jahit kain2 yg dh potong2 tu... Semangat ni, kebetulan umah Bkt Indah dah hampir siap renovate, bilik khas utk Wan menjahit yang Atuk buat pun dh siap... So, Ummi dok dlm tu la sorang2 menjahit... Mula2 test atas kain perca dulu, jadi.... Tapi bila betul2 nak jahir baju Anas, benang mula buat hal, kejap2 putus, kejap2 sangkut... Lama gak la dok peroseh sorang2... Then baru gi tanya Wan apasal mesin tu problem... Wan ckp mmg dari td cam problem sket... Pastu Wan peroseh2, Wan amik kain, terus jahit semua... Ummi tolong sambung2 kain, n jahit jelujur bahagian leher baju melayu teluk belanga Anas tu...

Malam raya baru masukkan getah seluar & jahit pelipat2 baju & seluar Anas... Pagi raya baru jahit kancing baju, Akhirnya siap jugak baju raya anak Ummi... Hasil tangan Ummi, Wan & Mak Tok Anas... Hehe... Most credited to Wan la... Thanks Wan tolong jahit baju raya Anas... Songkok pun jumpa saiz kepala Anas, saiz 17. Kasut pun ada gak walaupun besar dgn kaki Anas... Then Ummi beli 3 pasang lagi baju baru untuk Anas jenjalan raya. baju Anas pun banyak lagi yang elok2 plus baju yang orang kasik hadiah dulu ada lagi, Anas baru boleh pakau sekarang...






PERJALANAN RAYA (Kes malas nak mengarang nih... hehe...)

1 Syawal - Raya kat umah Atuk & Wan kat Bukit Indah, pastu gi raya rumah Atuk & Mak Tok kat Darulaman Heights, raya ngan PakSu Ikmal, pastu gi kubur Achik Erika, then semua family besar Atuk beraya kat Bukit Indah pastu gi beraya kat Anak Bukit, rumah Tok Hassan... Anas keletihan, dpt tido sekejap2 je... Asal baru tido, sampai plak rumah orang lain... Penat la gak tp dah nama pun raya kan. Petang tu Wan Cu dtg Bkt Indah coz tahun ni giliran raya kat kampung Atuk Ucu kat Baling, then malam tu balik Kubang Rotan jumpa Tok Wan & Mak Tok, Pak Ngah, Pak Lang, Mak Njang, Mak Ndak & Pak Su... Pastu ramai lagi la... ada Tok Nyang, Tok Wa, Mak Long Shima sekeluarga & kakak Hana yang pandai buat Anas gelak mengekek... Ummi & Abah makan banyak... (dah gemuk dah skrg... hehe...)

2 Syawal - Beraya kat Kubang Rotan then gi umah Tok Chaq, Achik Nini bertunang... Pastu stay kat Kubang Rotan sampai petang. Malam Ummi & Abah balik umah jap basuh baju coz nnti berjalan gi KL plak...

3 Syawal - Beraya kat Kubang Rotan lagi coz Mak Tok still kat sana... Abah bawak Mak Ndak Min gi beli laptop. Petang tu plak gi beraya rumah family arwah kawan Ummi, Siti Shofiah Mohd Ismail... Dah lama Ummi tak ziarah family kawan Ummi tu, last pegi masa nak jemput kawen... Kali ni Ummi bawak kenalkan Abah & Anas kat diorang... Then malam tu, Ummi & Abah balik mengemas beg coz esoknya tu nak bertolak ke KL, raya sana plak...

4 Syawal - Awal2 pagi dah bertolak ke KL, sampai KL kul 3 ptg trus gi umah Atuk Andak kat Ampang, then gi umah Wan Lang & Atuk Achik kat Sentul... Dulu kalau balik KL mesti tido umah nenek Ummi, tp skrg nenek Ummi dah takde, Atuk pun dah lama meninggal, Achik Ummi dah kawen, dia yang stay kat umah tu skrg... So, tido hotel la... Kami stay kat Dynasty Hotel, Jln Ipoh... Malam tu gi umah Wan Long kat Jln Duta, pastu gi umah kawan Abah kt kawasan tu jugak... Letihnya, esok sambung lagi...

5 Syawal - Keluar dari hotel awal, tak breakfast dah, Wan ckp jom breakfast kat rumah yang nak gi beraya nih... hehe, bijak2... Pagi2 tu serbu breakfast kat umah Nenek Uda Ummi (Anas kena panggil apa ek, kira mcm moyang sedara, keh3...) kat S.17 Shah Alam, then masuk S.24 plak beraya umah Atuk Teh Ummi... Pastu gerak gi Klang, kat Taman Andalas, umah Atuk Ngah Ummi pastu gerak lagi gi beraya kat umah Nenek Ucu Ummi kat Banting... (Semua taktau Anas nak kena panggil apa coz sume dah jadi moyang sedara, keh3...) Then gi beraya kat Putrajaya, P.9, umah Atuk Uda Anas... tengok Uncle Shafeeq pakai penahan kepala coz dia baru pas eksiden b4 puasa dulu... (Gambar kmdian ek...) Then, gi Seri Kembangan, umah Uncle Munet yg tinggal keseorangan coz sume balik Johor... Kat sana Abah nak belajar guna DSLR, Abah & Ummi baru beli 500D sehari b4 raya, tak pandai guna lagi tu...

6 Syawal - Balik kampung kat Sekinchan, beraya umah Nenek Andak Ummi plak, then terus bertolak balik Kedah... Singgah Tepen jap beraya umah kawan baik Abah, Uncle Ayer aka Ezuan... Pastu sampai Kedah dgn letihnya, baru balik tido kat umah sendiri...

7 Syawal - Baru leh balik beraya kat Arau... Kat sana ramai orang datang, layan tetamu je la...

8 Syawal - Wah melampau la tu... Ummi & Abah dah start keje la... Anas pun dah masuk sekolah balik... Weekend ni raya lagi... Keh3...

P/S: Gambar akan di upload kmdian di entry yg lain...
P/S2: Anas genap 6 bulan hari ni... Next entry lah cite ek, skali ngan check-up Anas esok...


Ummi & Abah sayang Anas

P4: Aidilfitri penuh air mata...

Air mata lagi... Maaf la shira buat ramai yang menangis... Kali ni korang takkan nangis dah kot... Shira cuma nak story pasal pagi raya kami yang penuh air mata... Shira pun dah tak nangis lagi dah... Last nangis masa pagi raya, 1 Syawal tu la...

Macam biasa, setiap pagi 1 Syawal, kita mesti salam2 raya, saling memohon maaf dan bermaafan kan... Kita sebagai anak, kena la memohon ampun dan maaf dari parents kita kan... Masa tu la hati kita akan ikhlas terbuka menerima nasihat dr ibu bapa kita kan...

Tiap2 tahun kami camtu... (Cuma tahun lepas je la aku tak rasa salam2 Ummi & Ayah di pagi 1 Syawal, tp aku salam2 Mak & Abah kat Arau) Alhamdulillah, tahun ni dengan insiden besar yang berlaku dlm keluarga kami, tahun ni giliran aku beraya kat Jitra dgn Ummi Ayah... (Giliran Abang plak first time 1 Syawal takde ngn family Abang...)

Selalunya kami akan bersalam2 raya before gi sembahyang raya atau lepas solat Subuh berjemaah. Tapi hari tu, first time pagi 1 Syawal Ayah beraya kat rumah Ibu... (Kesian Ayah, tahun ni setelah hampir 5 tahun Ayah kawin ngan Ibu, ni la first time Ibu raya pertama ngan Ayah... Tapi semua agak terkilan sbb Erika tak sempat nikmati suasana indah ni... Ayah paling terasa pemergian Erika di pagi Syawal tu... Kesian sangat kat Ayah, aku tahu Ayah agak terkilan coz sebelum2 ni Ayah biar diorang raya sendiri ngan family angkat sbb Ayah berahsia... Tiap2 tahun, Ayah mmg raya ngan kami... Tapi bila semua ok, bila kami dah tahu, dah boleh terima hidup baru, Ayah mesti excited nak raya dgn family baru dia... Tapi Allah dah atur semuanya, Erika pergi sebelum sempat sambut first raya dgn Ayah...)

Ayah balik umah before gi sembahyang raya. Semua gi sama, balik rumah after solat terus sarapan raya, then nak gerak gi kubur... Sebelum kuar umah kami berkumpul duduk sama2 nak salam2 la... As usual, aku sbgai anak sulung kena la mula dulu kan... So, aku pun bangun dok depan Ayah hulur tangan... Riak muka Ayah cam blur... Then Ayah cakap, sat... Pastu Ayah mula bicara... "Biasanya pagi raya anak2 yang akan minta maaf dari Ayah & Ummi, tapi hari ni, Ayah plak nak mintak maaf dari semua sbb selama ni Ayah simpan rahsia, dah dekat 5 tahun dah, Ayah minta maaf sangat2..." Ayah nangis... Aku nangis peluk paha Ayah, adik2 datang duduk keliling Ayah... Then Ayah sambung lagi, "Bukan maksud Ayah nak sorok semua ni tp Ayah takut Ummi, anak2 takleh terima. Tp Alhamdulillah, Ayah syukur sangat sbb Ummi boleh terima dengan baik, anak2 boleh terima, Ayah syukur sangat... Anak2 Ayah la yang bagi kekuatan kat Ummi & Ayah, Ayah seronok tengok keadaan ni..." Panjang lagi apa yang Ayah cakap pagi tu, aku pun tak bapa nak ingat coz banyak nangis lagi...

Antara apa yang Ayah ckp hr tu, Ayah harap kami dpt tolong Ibu & anak2 Ibu dekat dgn tarbiyah, kami kena tolong Ayah didik diorang sbb diorang masih baru dlm hidup kami, tak mcm kami yg dah lama dlm suasana jemaah & tarbiyah... Kami kena bimbing diorang... Insya'Allah, semua tu dah jadi tanggungjawab kita bersama... Kami akan bersama dgn Ayah walau apapun...

Aku dah tak mampu nak bercerita... Rasanya gambar2 ni boleh cerita semuanya...


Apapun, Alhamdulillah semuanya selesai dengan baik... Kami pun semakin bahagia, Ayah makin ceria, Ummi makin bahagia jadi hamba Allah yang terpilih, aku makin matang dan rasa bertanggungjawab, untuk keluarga aku sendiri, untuk adik2 aku, untuk company, untuk jadi sumber kekuatan Ummi & Ayah, dan untuk keluarga baru aku, Ibu, adik2 tiri aku, Masturina & Maskamilia & adik kandung aku, Ikmal, juga Erika yang telah dijemput pulang... Adik2 aku pun semuanya makin matang, kami semua sangat2 menghargai setiap detik kami bersama... Hubungan semua makin erat dan akrab terutama antara dua keluarga... Aku pun makin rapat dgn Ibu, makin sayang kat Ummi & Ayah, makin hargai kasih sayang dan jasa mereka besarkan aku dlm didikan agama... Tak dapat bayangkan penerimaan aku klu aku takde iman yang kuat... (Kalau kalians ingat, masa raya tu kan ada keluar cite anak tikam diri sendiri sbb tertekan ayah dia kawin lagi ngn indon...) Mengucap panjang aku baca kisah tu. Alhamdulillah kami semua diberi didikan agama yang sempurna oleh Ummi & Ayah...

Pt.3: Keluarga kami makin happy & bahagia...

Ya, 100% aku cakap, family kami makin bahagia... Ayah aku makin tenang sbb dah tak perlu berahsia... Then dia pun senang hati coz dua2 isteri dia boleh duduk sekali... Terus terang aku cakap, Ummi & Ibu boleh naik satu kereta, Ayah la yg drive kan...

Ummi sangat positive... Ummi, Along kagum sangat dengan Ummi... Mungkin Ummi pun akan baca blog Along ni kan... Along harap Ummi tak salah faham niat Along story hal ni kat public... Along tak buka aib sesiapa kan... Along cuma nak betulkan cakap2 orang keliling kita... Along tahu Ayah kadang2 tension sbb ada yang jumpa Ayah kat mana2, diorang tak tahu yang Ayah ada wife sorang lagi, diorang dok kata Ayah bawak gilfriend... Jatuh la air muka Ayah bila orang cakap dia camtu kan... So, apa salahnya kita declare, biar orang tahu Ayah bukan buat maksiat tapi Ayah buat kebajikan...

Along faham benda ni perit untuk kita share dgn orang tp lagi perit bila orang dok ngumpat family kita kt belakang... Kita happy kan Ummi dengan life kita skrg... Angah, Kak Chik, Nazim, Maya... Kita happy kan ada keluarga besar... Ada sekali tu masa Along ngan Balong masih kat rumah Bkt Indah, masa tu Ayah, Ummi, Maya dok tengok TV kat atas... Along kat bawah dengar Ayah dok bercerita, then sume leh gelak2 happy... Along suka sangat keadaan camtu sbb sebelum ni Along jarang dengar susana camtu... Sebelum ni Ayah serius sgt, skrg Ayah dah ceria...

Kita kena bantu Ibu, Masturina, Maskamilia & Ikmal kan... Bawak diorang hidup dalam suasana Tarbiyah mcm kita... Itu yang Ayah pesan kan... Kita positif dgn keluarga baru kita...

Bila kita positif, baru orang keliling kita yang slalu dok ngata kat belakang tu akan positif jugak kan... Baru la kita leh tutup mulut diorang kan...

Along bangga dengan Ayah, Along bangga dengan Ummi, Along bangga jadi anak Ummi & Ayah, Along bangga ada adik2 yang menjadi sumber kekuatan Along... Abang, Sha bangga jadi isteri Abang, thanks sbb banyak main peranan yg besar dlm membentuk kebahagiaan keluarga besar kita... Thanks sbb sentiasa bersama dgn Ayah masa dia sangat2 perlukan seseorang utk meluahkan rasa hati dia...

Ayah, Along sayang Ayah sangat2! Along harap Ayah boleh buat yang terbaik, kami akan bantu Ayah untuk Adil... Sungguh, Along bangga ayah jadi Ayah Along!

Sunday, September 27, 2009

Pt.2: Adik aku meninggal....

Bersambung dari kisah part 1, kami balik berbuka puasa kat Arau kan… Masa dengar azan, kami terus buka puasa, aku sempat minum seteguk air, makan sebiji kurma, nak pegang nasi ja, HP aku bunyi, ringtone Ummi… Bila aku jawab call, Angah yang call upenye, nangis2…

“Along, along kat mana?”

“Along kat Arau,”

“Along, anak Ayah meninggal…” Aku terkedu, tercegat jap kat situ…

“Yang mana satu?”

“Erika…. Along balik na, Ummi Ayah kat Hospital Jitra, Ayah pengsan…”

Dengar je Ayah pengsan, aku terus sembam muka kat paha Abang. “Ok, nanti Along balik…” Aku letak tepon…

“Kenapa Sha?” “Awat Kak Long?” Aku takleh nak jawab, aku menangis teresak2, air mata berjurai2… Abang usap2 belakang aku, “Cakap kat Abang, kenapa ni…”


Aku nak cakap tapi tak boleh, air mata aku lagi laju dari kata2 aku… Lama aku amik masa, “Erika meninggal, Abang jom balik, Ayah pengsan…” Abang peluk aku. Then aku bangun, nak bersiap2 nak balik… Abang, Mak pujuk aku suh makan bebuka puasa dulu… Aku taknak, diorang paksa gak… Aku makan jugak… Pastu cepat2 gi solat, terus naik keta, balik… Abang bawak keta laju gila. Perjalanan dr Arau ke Jitra 15 minit je padahal slalunya setengah jam gak la…


Sampai je kat Kecemasan Hospital Jitra, Mak Lang n cousins aku dah ada kat sana. Then aku nampak Ummi pimpin Ayah keluar dari Wad Kecemasan… Aku terus peluk Ayah, hilang rasa marah kat Ayah sebelum2 ni… Aku peluk Ayah kuat2 sambil aku dok dukung Anas lagi… “Along, tak sempat nak jumpa adik Along…” Ayah nangis… “Sabar Ayah, Allah sayang dia, dah jamin syurga dah dia Ayah…” Aku tak pernah tengok Ayah selemah ni… Kesiannya Ayah…


Then, cousin aku Izwa dtg amik Anas. Aku bawak Ayah duduk kat kerusi. Aku duduk sebelah Ayah, pegang tangan Ayah, cuba tenangkan Ayah… Baju Ayah, Ummi basah, bau muntah… Mungkin muntah adik Erika… Then, Ummi ajak aku masuk tengok jenazah adik…


Itulah kali pertama aku berjumpa dengan adik aku, dia dah kaku. Allah tak izin kami nak beraya sama2, Allah lebih sayangkan dia… Aku hampir rebah di sisi jenazah adikku, sayu tengok wajah adik yang baru pertama kali aku lihat tapi dia dah kaku… Dia kecik lagi, baru nak masuk 4 tahun, kesian sangat… Rasa sayang sangat kat dia… Dia sangat comel…


Baru sahaja mengenalimu, tidak sempat bertemu, Allah lebih menyayangimu.. Pergimu di bulan Ramadhan, syurga sedia menantimu dik... Semoga dikau tenang di sana... Kami amat menyayangimu....


Erika lemas dalam kolam ikan belakang rumah. Terjatuh agaknya… Masa tu Ibu tengah masak untuk berbuka. Ibu masak bihun goring tapi Erika teringin nak makan nasi ayam. Kebetulan, giliran Ayah kat rumah sana, so Ayah keluar gi Bazaar Ramadhan cari nasi ayam untuk Erika. Masa tu lah Erika main sorang2 kat kolam tu, baru siap je sebenarnya… Ikan pun kecik2 lagi, baru taruk… Ibu dah larang Erika main tapi dia cakap dia nak tengok2 je…


Agaknya masa Ibu tengah ralit masak tu, dia teringin nak kocak2 air, mungkin masa tu dia terjatuh… Ibu bukannya ralit sangat pun cuma Ibu buka kitchen exhaust fan, kan bunyi dia bising… Sambil2 tu memang Ibu dok panggil2 Erika suh masuk coz dah nak Maghrib… Lepas Ibu tutup exhaust fan tu, senyap je, dah tak dengar suara Erika… So, Ibu keluar gi cari dia kat kolam. Tapi dia takde kat situ… Ibu risau dia main kat depan, takut kena culik coz ramai Indon dok wat keje. Kawasan umah tu baru lagi, ramai pekerja asing lagi kat situ… Kat depan takde pun, pastu Ibu patah balik ke belakang, then nampak kasut Erika terapung kat dalam kolam ikan tu… Masa tu la Ibu nampak Erika dah tertiarap kat dasar kolam… Ibu cepat2 terjun, angkat Erika ke atas… Pastu ibu goncang2 badan dia, air keluar banyak tp Erika masih tak sedar. Ibu ingat dia pengsan ja… Then Ibu bawak masuk ke dapur, tekan2 perut dia, Erika muntah lagi, banyak jugak… Masa tu Ayah dah sampai ngan Ummi, coz Ayah balik umah kami sekejap. Dapat je call dr Ibu, Ayah terus gi sana, Ummi pun ikut, sampai tak sempat pakai kasut… (Tu la first time Ummi jumpa Ibu, first time Ummi sampai ke rumah Ayah satu lagi tu). Cepat2 Ummi n Ayah bawak Erika gi Hospital Jitra, Ibu tak ikut coz Ikmal tido. Sampai ja kat hospital, doctor dah sahkan Erika dah meninggal. Ayah terus lembik… Ummi cakap mungkin meninggal dalam perjalanan coz dalam kete Ummi dah rasa nadi dia, dah takde… Ayah dah down gile, Ummi la yang uruskan sume… Angah lepas buka puasa baru gi amik Ibu kat umah bawak gi hospital.


Pak Lang yang gi buat report coz Ayah memang dah tak sanggup. Ayah, Ummi, Ibu tak buka puasa lagi. Tak tahu la pukul berapa diorang berbuka tp mmg lmbt. Tu pun lepas aku n Abang gi belikan roti n air… Air minum seteguk je…


Aku tak pasti pukul berapa bawak balik jenazah ke rumah. Tapi sayu sangat suasana malam tu… Ye la, dia kecik lagi, periang n banyak cakap Erika tu. Ni pun aku dengar2 orang cerita la sbb aku sendiri tak pernah jumpa dia…


Esoknya, aku tolong buat persiapan nak kafan, then aku jirus adik aku mandi, buat kali pertama dan kali terakhir… Lepas kafan, aku cium dahi dan pipi dia… Masa nak tutup muka dia, darah keluar dari hidung dia… Masa tu Ayah aku lembik, terduduk terus kat kaki Erika… Abang cepat2 gi kat Ayah… Alhamdulillah semuanya selesai sebelum matahari terpacak atas kepala…


Tapi apa yang aku nak cerita, semua yang datang ziarah jenazah kat rumah Ayah n Ibu, kebanyakan semua tahu pasal Ayah kawin lagi. Dan kebanyakan diorang tak tahu yang kami sekeluarga dah tahu… So, semua muka cam terkejut tengok kami pun ada kat situ… Ramai yang menghulurkan simpati, tak kurang yang minta maaf sbb selama ni diorang sorokkan dari kami. Diorang tanya gak cmna kami boleh tau… Kami cakap la kami dah tahu lama dah sebelum kejadian ni lagi… Ramai yang assume kami baru tau masa kejadian ni… Nope, Allah tu Maha Adil. Dia dah susun semuanya, dah teratur dah… Bayangkan kalau masa kejadian tu, kami belum tahu apa2 lagi, mesti huru hara kan… Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Kami cadang nak bertemu raya tapi Allah cepatkan pertemuan kami. Mungkin agak sedih bertemu dalam suasana mcm ni tp hikmah kan semuanya, Allah dah atur dah… Ummi tak pernah lepas tangan Ibu. Ummi sentiasa bersama madu dia, tenteramkan madu dia yang baru kehilangan anak… Abang plak yang selama ni takde peluang nak dekat dengan Ayah, makin rapat dengan Ayah. Malah Ayah harapkan Abang dalam apa2 pun… Semua Ayah serah kat Abang… Kami plak bertemu dengan Ibu, hilang segala rasa marah, geram… Yang ada cuma rasa simpati, rasa nak tolong gembirakan dia, rasa nak tolong bagi kekuatan kat dia, rasa nak bersama dgn dia supaya dia boleh teruskan hidup…


All those things happen dlm bulan Ramadhan yang mulia, dalam suasana Syawal yang makin terasa… Di sebalik satu pertemuan, kami menangisi satu pemergian… Semuanya mengundang air mata… Kiranya Ramadhan dan Syawal kami kali ni penuh air mata la… Tapi Allah hadiahkan kami satu penyatuan, penyatuan yang terjalin ikhlas kerana Allah...


Tujuan aku coretkan jugak kisah ni, antaranya sbb aku taknak orang pandang serong kat Ayah aku... He is the best father ever... Dia bukan kawin dengan anak dara, dia kawin dengan janda anak dua sbb nak tolong orang tu... Dulu Ibu aku susah... Ayah aku siap tolong sekolahkan anak2 tiri dia... Adik2 tiri aku skrg kat sekolah agama, dah pandai jaga solat diorang... Ayah aku buat pengorbanan besar sbb nak tolong orang susah dan jaga kebajikan tanggungan dia, nak selamatkan didikan agama tanggungan dia... Tu yang dianjurkan Islam... Ayah tak pernah abaikan kami, Ayah adil kat semua cuma mungkin sebelum ni Ayah jarang kat sana sbb Ayah berahsia... Ayah aku nikah dengan Ibu secara sah, bukan kat Siam... Kat Perlis kan boleh nikah without first wife permission... Aku takkan biarkan orang buruk2kan Ayah aku...


Then aku taknak orang pikir yang bukan2 kat Ummi aku... Aku nak semua orang tahu Ummi aku ikhlas dan redha terima kehidupan baru dia... Dia nak jalani kehidupan yang positif dan bahagia... Allah dah tentukan ini jalan dia... After all those things, Ummi dan Ayah makin happy... So, aku tanak orang cakap2 belakang yang Ummi aku just tunjuk ceria depan orang je walhal Ummi aku pendam rasa kat belakang... Untuk makluman semua yang pikir Ummi aku camtu, korang sume silap... Ummi bahagia skrg, Ummi bahagia jadi hamba Allah yang terpilih, harungi ujian Allah yang Maha Hebat ni... Ummi bahagia jadi hamba Allah yang redha dengan ketentuan yang Allah dah tetapkan untuk hidup dia... Ummi sangat2 happy sekarang... Ayah pun dah banyak berubah, dah makin sihat... Rasanya darah tinggi ayah pun dah makin kurang...


Pastu aku nak kongsi dengan semua orang tentang moral of the story... Bak kata Ummi aku, kita kena yakin Allah tu ada, kita kena percaya Qada' dan Qadar Allah, kena yakin Allah sayangkan kita sebab tu Allah bagi ujian kat kita sebab nak uji tahap keimanan kita... Beruntunglah kita diuji oleh Allah sbb kita tahu Allah sayangkan kita... Jangan menidakkan yang Allah dah halalkan sebab poligami tu halal. Memang la kita sbagai perempuan susah nak terima tapi benda tu bukan dosa pun... Then pesan Ummi, jangan dikenang apa yang telah berlalu, put in the dark room, jangan buka2 dah... Kita nak hidup dengan apa yang akan datang bukan dengan apa yang telah berlalu... So, yang berlalu, biarkan berlalu... Yang penting iklhlas dan redha menerima segalanya... Bila kita redha, kita takkan ungkit apa2 pun yang telah berlalu... Aku pun masih dalam proses... Apa yang aku nak buat skrg, aku nak jalani kehidupan yang bahagia... So, bila aku tak redha, aku takkan bahagia kan...


Lepas ni nak cite pengalaman raya plak...


To be continued....

Tuesday, September 22, 2009

Kisah Aidilfitri ku yang panjang. Pt.1

Pertama-tamanya AshAnas nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua, minta ampun dan maaf atas segala kesilapan yang sengaja atau tak disengajakan... Kadang2 kita tak tahu apa yang kita tulis bisa menyinggung perasaan sesetengah orang kan... Minta maaf lah ye atas segalanya...

Dah lama kan AshA's Family sunyi sepi tanpa sebarang berita.... Kalau ada pun sekadar entry ringkas yang nak memaklumkan pada sume yang AshA's Family masih beroperasi... Hehe...

Ramai gak yang dok tanya bila AshAnas nak update blog... Dah lama sangat kan menyepi... Hm, kali ni baru diberi kekeuatan dan kesempatan nak mengupdate... Tapi entry kali ni mode sedih la... Boleh la ek...

(Sebelum kalians terus membaca, Shira nak cakap siap2, kisah ni memang panjang sbb tu entry ni dinamakan ‘Kisah Aidilfitri ku yang panjang’ Kalau kalians nak baca, kalians mmg kena baca sampai habis sbb Shira tanak orang yang baca sekerat2 tu akan salah faham kat family kami… So, kalau kalians mmg malas nak baca sampai habis (mungkin akan jadi ber’part2’) better kalians stop takat ni je ek… Sape yang nak terus membaca, tolong jangan beri komen negative sebelum habis baca…

Dan entry kali ni pun Shira nak tukar kata ganti nama supaya lebih selesa Shira nak bercerita… Anas, Ummi pinjam jap ek blog Anas utk entry kali ni… Anas pun kena baca sampai habis tau supaya bila Anas dah besar nanti Anas akan faham segalanya….)

Kisah bermula hari Ahad, malam Nuzul Quran… Malam tu lah yang mengubah terus kehidupan kami sekeluarga… Malam tu jugaklah bermula episod raya kami yang penuh tangisan… Dan malam rahmat, berkat hari Al-Quran diturunkan tu jugaklah, keluarga kami turut dilimpahi rahmat dan kasih sayang dari Allah… Kami benar2 diuji di bulan Ramdhan yang mulia ini… “Adakah Kami akan membiarkan kamu menyatakan kamu telah beriman sedangkan kamu belum diuji?” (al-Ankabut:2) Dengan ayat ini lah, kami redha dengan ujian Allah…

Apa kisah malam tu ek?

Malam tu lepas terawih, Ummi, Angah & Maya datang ke rumah. Abang takde, keluar minum dengan Mus lepas terawih kat surau… Aku terkejut gak coz Ummi datang tak cakap pastu lain macam je aku tengok Ummi malam tu… Ummi masuk dgn adik2, adik2 main ngan Anas, Ummi duduk kat ruang tamu. Then Ummi tanya Ashraf tak balik terawih lagi ke? Aku cakap Ashraf kluar minum kejap… Then Ummi tarik tangan aku, “Jom Along, kita sembang kat dapur,” Aku dah rasa tak sedap hati… Ummi dok atas kerusi, aku pun, kerusi aku mengadap Ummi…

“Along kat ofis takde dengar apa2 pasal Ayah?” Ummi memulakan bicara. (Mungkin ramai yang dah sedia maklum, Shira keje ngan Ayah Shira) Aku hanya menggeleng, keliru… Apa yang Ummi nak cakapkan sebenarnya? Then Ummi sambung lagi, tertib, lembut je Ummi susun ayat, “Along tahu tak Ayah kawin lagi? Dah 4 tahun Ayah kawin, Ayah ada 2 orang anak kat sana, sorang perempuan, sorang laki….” Aku terkejut, menangis, menggeleng, terduduk ke lantai, peluk paha Ummi… Kami sama2 menangis… Then Ummi angkat muka aku, “Along, never mind Along, you can cry, everyone will cry. But, Along, listen to me, Ummi redha Along. Ni ujian dari Allah, Ummi redha…” Dalam tangisan Ummi cuba meyakinkan aku, Ummi boleh terima semua ni… Tabahnya Ummi, then Ummi lap air mata aku, Ummi seka air mata Ummi. Then Ummi stop crying. Aku masih lagi menangis, atas paha Ummi… “Kenapa Ayah kawin lagi Ummi?” Dalam sebak aku bertanya… “Ummi tak tahu, Ummi taknak tahu. Along, yang lepas, biarlah, dah jadi, dah lepas, don’t recall anything, don’t ask why. Sekarang ni, semua sekeliling kita semua dah tahu, kita je yang baru tahu. Along, look forward. We must help Ayah to be ‘Adil…”

Aku masih menangis teresak2, sukarnya aku nak terima hakikat ni… Selama ni aku pernah gak piker camne la kalau Ayah aku kawin dua? Sebab aku tau Ayah aku mampu… Yang ni la yang paling aku takut sekali, sekarang aku terpaksa hadapi semua kenyataan ni… Benda yang paling aku takut sekali, betul2 terjadi dalam hidup aku… Susah aku nak terima… Banyak benda yang aku persoalkan kat Ummi malam tu… Rupanya selama ni banyak benda yang aku buat, relate dengan mak tiri aku tu, tapi aku je yang tak sedar, tak perasan langsung2, sebabnya aku positive, aku percaya Ayah aku takkan kawin lagi…. Sakitnya bila kepercayaan aku dikhianati… Aku nangis lagi… Aku tak puas hati kenapa Ayah sanggup lukakan hati Ummi? Then Ummi angkat muka aku, Ummi pegang muka aku suh tengok muka Ummi. “Along, Ummi ok, I’m ok Along! Skrg Ummi nak Tanya Along, pernah tak Ayah abaikan Along, Ummi n adik2?” Aku geleng. “Pernah tak kita tak cukup makan?” Aku geleng lagi. “Pernah tak kita takde duit?” Aku geleng lagi. “Ayah beli kereta untuk Along kan?” Aku angguk. “Ayah bagi kerja kat Along kan?” Aku angguk. “Ayah buat AMZED BINA untuk Along, Long, Ayah dah prepare sume untuk anak2 dia kan?” Aku angguk lagi. Ha’a memang Ayah dah prepare sume untuk anak2 dia, Ayah developed company untuk anak2 jaga. Sebagai anak sulung, aku yang tengah uruskan semua tu. “Ayah mampu tak?” Ummi sambung lagi, aku angguk lagi. Ya, Ayah memang berkemampuan. “Dalam Islam, poligami tu halal kan, Allah bagi kan?” Aku angguk, sebak… “Ayah nikah secara sah kan?” Aku angguk lagi… Aku semakin sebak… Takde satu pun yang salah… Ayah tak salah cuma Ayah salah bila Ayah sorokkan benda ni, sekian lama…

“Then Along, Ayah tak salah kan… Along terima ya… Please help me to be strong, Ummi perlukan kekuatan anak2, anak2 kena redha mcm mana Ummi redha, baru Ummi kuat. Along anak sulung, Along kena tolong Ummi. Kalau Along macam ni, mcm mana Ummi nak bagitau adik2 yang lain?” Ummi peluk aku. Angah n Maya dah tahu dah masa ni. Cuma Kak Chik n Nazim je yang belum tau… Diorang dok belajar lagi, Kak Chik kat UTM Skudai, Nazim plak kat USIM Nilai. So, Ummi nak tunggu diorang balik cuti raya baru Ummi nak bagitau sume…

Malam tu aku baru tahu Ayah aku dah kawin since aku kat UIA lagi, aku tahu nama mak tiri aku, rupanya aku ada adik kecik lagi, aku ada adik tiri dua orang, perempuan. Rumah diorang dekat2 je ngan umah kitorang, diorang kenal kitorang, kitorang je yang tak kenal diorang… Ye la mesti la orang yang menyorok akan kenal orang yang tak bersembunyi kan…

Tabahnya Ummi terima berita ni dengan ikhlas… Aku kagum dengan Ummi. Malam tu Ummi yang berusaha pujuk aku supaya terima, ikhlas, redha, tolong Ayah to be fair, tolong Ayah jaga AMZED BINA SDN BHD, tolong bagi kekuatan kat Ummi… Aku hanya menangis… Aku ni memang anak yang agak memberontak sket, so aku memang agak marah sket la… Tapi Ummi yang pujuk aku… Tabahnya Ummi… Then Ummi suh aku panggil Abang balik, Ummi nak sembang ngan menantu dia…

Aku terkejut rupanya Abang dah lama tahu yang Ayah kawin lagi. Abang tahu since kenduri kawin kami sebelah Arau… Kebetulan masa tu Mus (kawan Abang) datang kenduri ngan family dia. Rupanya ayah dia kenal ngan Ayah masa sama2 gi umrah masa Ramadhan 2005. Masa tu Ayah bawak Ibu (panggilan aku kat mak tiri aku tu) gi umrah… So, diorang sembang sakan kat kenduri Arau tu. Mus cam pelik, cmna ayah dia kenal Ayah aku. So, ayah dia cita la. Then, Mus cita plak kat Abang… Tapi Abang senyap je la sampai la malam tu baru Abang buka rahsia…

Berbalik pada cita Ummi dan Abang… Abang minta maaf kat kami coz Abang pun simpan rahsia ni lama sangat. Abang tak sampai hati nak cakap kat kami… Abang tak nak rosakkan kebahagiaan kami sekeluarga coz Abang langsung tak nampak yang Ayah berat sebelah… Ayah tak penah abaikan kami langsung2 pun… Kami happy je walaupun Ayah berahsia selama ni… Sebab tu Abang tak sebut langsung hal ni kat kami…

Aku tahu Ummi sangat2 risaukan aku… Alhamdulillah, Allah titipkan Ashraf dalam keluarga kami… Ummi banyak harapkan Abang untuk pujuk aku baik2… Ayah pun sangat2 harapkan Abang untuk pujuk aku…

Lepas Ummi balik malam tu, aku agak tenang, aku macam dah boleh terima sikit2… Terdetik plak kat hati aku, teringin nak jumpa diorang. Ummi ada cakap tadi, nak jumpa raya nanti… Rasa excited nak jumpa adik2 aku, Nur Ilia Erika, 4 n Muhammad Ikmal Harris, 1… Tapi aku tak tahu la aku bersedia nak jumpa Ibu ke tak… Camne aku nak jumpa orang yang sanggup lukakan hati Ummi aku…

Esok tu masa kat ofis, aku menangis kat Kak Shal. Aku cakap kat dia yang aku dah tahu. Aku tahu yang diorang satu ofis sume dah lama tahu… Hari tu kat ofis aku banyak menung, aku gi cari gambar2 diorang gi bercuti, sbb aku tahu Ibu ikut… Then aku mula rasa tak tenang, rasa cam takleh terima, rasa marah sangat kat Ayah… Abang marah aku gi sembang ngan orang2 kat ofis… Ayah tahu, lagi la Ayah marah kat staff sbb gi cite yang bukan2 kat aku… Plak tu aku gi cakap kat Ummi, Ummi jadi sedih, Ayah jadi pening ngan perangai aku… Then Angah la yang bertindak, macam Angah plak yang jadi kakak aku… Dia la yang hantar email kat aku, pujuk aku plak… Tapi dlm hal ni, Angah mmg sangat2 hebat…. Angah la yang tenangkan Ummi selama 3 malam Ummi down dulu… (Ummi tau benda ni masa 31st August 2009)…

Hari Selasa aku amik cuti, aku langsung takleh wat keja. Aku protes, taknak jumpa Ayah, aku rasa macam nak lari jauh2, tanak keje ngan Ayah lagi dah… Tapi dalm kul 10 Abang call suh aku mai ofis jugak2… So, aku gagahkan diri gi ofis, Anas pun aku bawak skali. Tu pun aku tanya Abang, Ayah datang tak… Abang cakap tak, baru aku pegi… Aku berkurung dlm bilik aku, baca email Angah, aku nangis… Kak Shal dtg pujuk aku, then Abang plak masuk pujuk aku. Pastu tiba2 Ayah masuk ofis… Abang amik kesempatan gi sembang dengan Ayah, lama diorang sembang… Aku terkejut gak coz sepanjang setahun lebih kami kawin ni, Ayah tak pernah sembang lama2 ngan menantu dia… Sebabnya Ayah aku ni pendiam sangat2…

Then, Abang ajak aku balik. Kebetulan Abang Mizan amik cuti coz anak kembar dia UPSR. So, Abang takde keje coz diorang tak gi Kulim. Kat umah Abang pujuk aku. Abang cita balik apa yang Abang sembang ngan Ayah lama2 tadi… Awal2 tu aku agak memberontak, aku marah sangat, aku geram, sakit hati sbb selama ni semuanya depan mata aku tapi aku tak nampak… Bukan tak nampak tapi aku tak amik kisah… Memang la selama ni aku ada syak, tapi aku buang jauh2 syak aku tu, aku positif, aku percaya Ayah takkan kawin dua, Ayah takkan sakitkan hati Ummi… Sebab tu bila benda yang aku percaya takkan berlaku, bila aku positif ngan Ayah aku, tiba2 benda tu betul2 jadi, aku jadi sakit sangat2… Tapi Abang sangat2 mainkan peranan sbgai menantu yang baik, pujuk aku sampai aku tenang dan boleh terima semua ni…

Aku tahu Ummi n Ayah risau sangat2 pasal aku sbb diorang banyak kali called Abang tanya keadaan aku. So, bila aku dah ok, aku called Ummi cakap aku dah ok. Tapi risau Ummi tak habis lagi, Ummi pesan kat Abang suh jaga aku baik2, tengok2kan aku sbb aku migraine kuat… Cuma aku tak berani call Ayah, aku tak berani nak sembang dengan Ayah coz aku ada lagi benda yang aku nak sembang ngan Ayah, aku nak luahkan kat Ayah everything… Tapi aku langsung takde masa nak luahkan kat Ayah…

Family in-laws aku pun dah lama tahu… So, Abah ajaku aku balik Arau, nak sembang2, nak pujuk aku lagi… Tapi aku dah tanak sembang, taknak sebut pasal ni lagi dah… Aku nak terima semua ni dengan redha, ikhlas, nak tenang. So, bila aku dah boleh accept Qada’ dan Qadar, ketentuan hidup aku, aku dah tanak pandang belakang. So, aku berat hati nak balik Arau sbb aku tahu benda ni akan jadi topic perbualan… Abang plak teringin nak balik Arau sbb minggu depan dah nak raya, nak balik buka puasa kat sana… So, hari Ahad lps keje kami balik sana… Aku cakap kat Abang, aku mintak sangat2, sampai sana nanti, please jangan ada sapa2 pun buka cita ni… Aku tanak sembang pasal ni, aku tanak simpati orang sbb tu lagi menyedihkan aku… Abang janji… Then, masa kat sana, semua sembang cam biasa ja… Abah plak kena buka puasa kat Masjid Arau… So, ada Mak, Adik, Abang, aku n Anas…

To be continued………..

Sebelum aku sambung story ni ke next part, aku nak kongsi dengan semua email adik aku, Angah... Email ni lah yang beri aku kekuatan... Angah, satu2nya adik yang tengah stay dengan Ummi & Ayah. Adik2 yang lain kat asrama... So, Angah nampak semuanya, Angah yang bagi kekuatan kat Ummi...

Assalamualaikum,

Dear Along...

Allah knows the best..have faith in Him...may happiness will be ours.

"Ajaib sungguh orang yang beriman, mereka sentiasa bersyukur atas segala nikmat dan redha atas segala ujian. Kedua-duanya baik bagi mereka"

Iman ini perlu diyakini dengan hati, diperakui dengan lisan dan dilaksanakan dengan amalan...pertama sekali kita mesti yakini Allah itu ada, hanya Dia yang berkuasa dan mengetahui segala-galanya dan hanya Dia yang selayaknya disembah. Begitu juga dengan rukun iman yang lain sehingga akhirnya kita mesti percaya pada qada' dan qadar Allah...kan Along?

Jika sebelum ni kita faham rukun iman itu secara teori, mungkin Allah mahu menguji sama ada kita benar2 yakin ataupun tak.

~Allah datangkan ujian kepada hamba2 yang dikasihiNya, kan? Beruntunglah bagi yang meyakini~

So here, I want to share with you one of 30 keys to gain happiness, written by Dr. Aidh Al-Qarni [actually I bought this book for Ummi and want to share this with you]...

Relakan Apa yang telah Berlaku

Mengingat apa yang telah berlalu dan mengenangnya kembali, kemudian bersedih atas segala kepedihan yg ada di dlmnya, menyesali kebodohan bahkan memendam keinginan dan menghancurkan hidup pd masa hdpn...Sesungguhnya kejadian2 pd ms lalu bg org yg berakal adlh sm sprti melipat lembaran kertas dan tidak menceritakannya kembali, terkunci dlm peti pelupa, diikat dgn tali yg kuat dlm jeruji besi yang x akan dipedulikan atau dikeluarkan utk selama-lamnya.

kenangan ms lalu trsbt tersimpan dlm bilik gelap sehingga ia tidak dpt melihat cahaya sedikitpun krn ia tlh berlalu dan berakhir smpai di situ, tidak ada kesedihan yang dpt mengembalikannya, x ada kegundahan yg dpt membaikinya, x ada kegelisahan yg dpt membenarkannya, jg x ada kesusahan hati yg dpt menghidupkannya kembali krn ia sudah tiada.

jgnlah engkau hidup dlm bencana ms lalu dan bernaung di bwh payung kenangan ms silam, tlglah dirimu utk bebas drpd hantu ms lalu. Apakah engkau ingin mengembalikan batang sungai kpd muaranya, matahari ke tmpt terbitnya, kanak2 ke dlm perut ibunya, air susu kpd payudara ibunya, air mata yg mengalir ke pipi?

Sesungguhnya perasaanmu terhadap ms lalu tersebut, kegelisahanmu terhadapnya dan rasa terbakar oleh apinya serta prasangkaanmu akan bebannya membuat dirimu hidup terbelenggu dlm berjuta kesedihan dan kekhuatiran yg tiada berpenghujung.

MEMBACA LEMBARAN2 MASA LALU ADLH USAHA YANG MEGHILANGKAN KESEMPATAN MASA YG AKAN DATANG, MEROSAK SEMAMGAT JUANG DAN KESUNGGUHAN, MENGHABISKAN MASA DALAM KESIA-SIAAN.

Allah swt menyebut tentang suku kaum atas apa yg telah mereka perbuat dgn firman-Nya dlm Surah Al-Baqarah:134 yg mafhumnya.."Itu adalah umat yang terdahulu"

Sebutan tersebut habis smpai di situ dan selesai, x ada kalimat huraian panjang lebar menjelaskan keburukan yg pernah berlaku dln zaman ini, x ada pengulangan tg akn menyegerakan tarikh manusia.

Sesungguhnya org yg mengulang kembali masa lalunya ibarat orang yang menumbuk tepung yang telah hals ditumbuk, atau seperti orang yg mengunyah sepah tebu yg telah habis digiling. Pd zaman dahulu org mengatakan kpd org yg suka mengingat masa lalunya, "Janganlah engkau berusaha mengeluarkan mayat2 dari kubur mereka," dan kadang2 disebut dgn melalui lisan binatang bhwa mereka berbicara dgn keldai yg tidak dpt berkata, kemudian keldai tersebut berkata,"Aku benci kedustaan ini."

Adalah cubaan bg kita krn kita x berdaya menghadapi ms hadapan namun sibuk dgn ms lalu, sering melupaka kekurangan badan yg amat pendek dan bercita-cita tinggi sprt penari balerina. Jika sekalian manusia dan jin berkumpul utk mengembalikan masa lalu, maka tentulah mereka tidak akn dpt melakukannya krn perkara tersebut pd hakikatnya adlh mustahil.

Sesungguhnya yg disebut dgn manusia adlh org yg tidak akn melihat ke belakang krn angin sentiasa bertiup ke dpn, air sntiasa mengalir kr depan dan kafilah sentiasa brjalan kehadapan. Oleh sbb itu JANGANLAH ENGKAU MENYALAHI SUNNAH KEHIDUPAN INI.

............................................................................................

RELAKANLAH APA YANG TELAH BERLAKU..KITA TIDAK AKAN LALUI HIDUP INI DENGAN MASA LAMPAU TAPI MASA HADAPAN YANG PERLU DIHADAPI DENGAN PENUH TAQWA.

Along...ummi benar2 nak jalani kehidupan ini dengan baik, nak jadi hamba Allah yang terpilih, hamba yg +ve dgn ujian, mahu meraih kasih syg Allah....nilai yg termahal bg hamba yg beriman...mahu meraih perkara semahal itu, memang memerlukan pengorbanan yg sgt besar, kan Along?

Angah nampak ayah macam mana kat rumah ni...ayah x marah ummi pn...afterall, kasih sayang itu makin subur.

Jom Along, kita buang yg ms lps yg keruh, utk bina ms depan yg jernih...supaya cahaya iman boleh tembusi kejernihan itu......we're family, we really know+understand each other very well than others do.

Bahagia itu apabila kita membahagiakan.

Segala ujian itu datang dari Allah, Allah jualah yg boleh menyelesaikannya selagi kita kembali kpd-Nya....yakinlah.....

*apa2 kalau Along nk release jgk, cite kt angah dulu na. pls jgn ummi...and better Along x yah layan dah bnda2 yg lps....just remember, Allah knows the best! Insya Allah, peace will be upon you....http://mail.yimg.com/a/i/mesg/tsmileys2/01.gif

Anas and Abg Long need you.....

~with love~Angah.Ummi.Ayah

Monday, September 14, 2009

Terlalu banyak...

Salam bloggers sume, dah lama Blog AshA's Family ni sunyi sepi kan... sejak Rabu lepas, banyak story nak update, tp parents Anas terlalu busy... Sejak Rabu lepas sampai la malam tadi, kami tak buka puasa kat rumah lagi, asyik buka puasa kat luar... Rabu kat Ko-Insan, Khamis kat ofis, Jumaat & Sabtu kat Bkt Indah, Ahad kat Arau... Malam ni baru nak berbuka kat rumah balik, tu pun kena beli je... Ummi dah takde daya nak memasak...

Banyak sangat yang berlaku sejak 2 minggu lepas dlm family kami tp biarlah segalanya selesai, Ummi akan update sikit2...

Anas plak selsema & batuk, malam2 susah nak tido... Hope Anas cepat sembuh...

Ummi & Abah sayang Anas

Wednesday, September 9, 2009

Punah sudah impianku...

Huhu... Sadis2... Ingat tak entry Ummi pasal Anas taknak minum kat nursery tu? Awal2 dulu mmg Anas tak meragam & sanggup tunggu Ummi datang baru nak nenen... Tiba2 skrg ni Anas dah mula meragam...

So, BS Anas cuba bagi dia biskut kasik dia pegang je... Diorang terkejut tgk Anas dah pandai mamam, habis sekeping biskut tu... Then, diorang kasik nestum plak, pun habis jugak & diorang cakap Anas sangat2 pandai makan...

Tadi masa Ummi gi nak nyusu Anas, Anas baru sudah makan bubur plak... Pun diorang cakap Anas sangat pandai mamam... Bubur tu diorang blend la... Tapi terkejut gaks coz Anas belum 6 bulan, Ummi tak pernah kasik Anas solid food lagi... How can Anas sangat pandai mamam? Selalunya baby yg dah cukup 6 bulan pun, bila start solid food, diorang akan nyembur2 dulu, tapi Anas tak... Dia pandai telan & langsung tak nyembur2... Anas, Anas....

Hm, boleh ke Anas start solid food, dia baru 5bln ++... Hujung bulan ni baru genap 6 bulan?
Punah sudah cita2 Ummi nak exclusively BF Anas sampai Anas 6 bulan...


Ummi & Abah sayang Anas

09.09.09

What a nice date kan hari ni.... Dulu kan Ummi pernah la berangan nak kawin masa umur 25 nak amik tarikh dlm bulan kelahiran Ummi... Dan tarikh ni la yang Ummi angan2kan itu... Hehe... Pastu bila dipikirin, hr ni kan hari keje, so takleh la... Tp ms tu berangan la konon2 akad nikah je hari ni, buat kenduri weekend tu... Haha... tu angan2 2 3 tahun lepas la... Masa tu mana nak pi tau time ni kena bulan puasa kan... Hehe... Sib baik tak tunggu tarikh ni jugak2... Sib baik dah kawen dah, dah ada Anad dah pun skrg ni... Hehe...

Oh ya, update sket... baju raya Ummi & Abah yang tempah 2 bulan lepas dah siap dah... Tinggal baju Anas je ni... Beria Ummi & Abah nak pakaikan Anas baju melayu jugak2 nih tp susah nak dpt size... So, Ummi bertekad nak jahit sendiri... Ummi tunggu bilik khas menjahit kat umah Atuk & Wan siap je skrg ni... Kita tunggu dan lihat hasil tangan Ummi nanti ek... Hehe...

Kenapa ek Ummi beria nak jahit sendiri jugak2? Sebabnya kita nak sedondon... Kain baju melayu Anas & Abah sama... Dah takde orang nak amik tempahan, tu yang Ummi nak jahit sendiri... Tema tahun ni, Merah anag ang...


Ummi & Abah sayang Anas

Sunday, September 6, 2009

Anas pun nak belajar puasa dah...


Hm, Ummi tak tau nak wat camne dah hero Ummi ni... Nape tanak minum susu kat nursery sayang... Kadang2 Ummi hepi gak coz Anas cuma nak direct BF ngan Ummi je... Tapi kadang2 Ummi risau la jugak Anas taknak minum siang2 bila kat nursery... Sanggup berpuasa tu sampai Ummi datang... Alhamdulillah la Mak Tok cakap Anas tak meragam, menangis walaupun tak minum susu... Diorang kagum ngan Anas sanggup berlapar semata2 taknak puting botol, sanggup tunggu Ummi datang time lunch baru nak menenen, tapi Anas tetap riuh, aktif dan ceria...

Tapi Ummi risau la jugak coz berat Anas naik sikit2 je... Graph berat Anas tu tak cantik, ikut2 atas garisan je... Hm, ape lagi Ummi nak buat ek? Dari dulu Ummi dah guna Avent Feeding Bottle, Ummi tukar puting Avent ikut kesesuaian dan keperluan penyusuan Anas... Tapi tak jalan gak...

Hm, bila dikenang2 balik, cam kelakar plak... Sebab apa tau? Masa Anas baru lahir dulu, Anas beria tanak nenen Ummi sbb Anas nipple confusion, nak botol je... Skrg ni bila Anas dah semakin besar, jadi terbalik plak kan....

Bila keadaan skrg, Ummi tak bape risau coz Anas sihat, aktif, riuh, ceria, cergas, peramah, mulut becok, suka senyum, tak kuat nangis, pandai main, suka wat lawak.....

Tapi bila time nak gi klinik, Ummi dah jadi saspen, berat Anas nak naik banyak mana plak kali ni... Huhu...

Hm, tadi Anas kena cucuk imunisasi 5 bulan, nangis sekejap je pastu terus gelak2, riuh cam biasa, cam takde pape... Senang hati Ummi... Hm, Anas cucuk lewat sket coz time sepatutnya kena cucuk hr tu, Anas demam... so, Ummi tunggu demam Anas betul2 dah baik, baru Ummi bawak gi cucuk...

Terus membesar dengan sihat dan cergas ya sayang... Ummi seronok tengok perkembangan Anas sekarang ni... Ceria sangat, selalu buat Ummi tersenyum dan gelak....

Anas nak tengok aksi2 Anas tak? Semuanya buat Ummi rindu sangat kat Anas all the time....


Aksi manja Anas ngan Ummi...


Ni bukan isap jari kaki tau, tapi pegang kaki sambil isap ibu jari tangan dia... Hehe, cuak je...


Suka sangat senyum dalam tido...


Ceria dalam car seat, sampai bila ek Anas boleh muat dalam ni?...

Anas baru bangun tido, beraksi manja dalam dakapan Ummi...


Ummi & Abah sayang Anas

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi