"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Thursday, January 28, 2010

Memancing udang galah


~update via sony ericsson k800i~
Assalamualaikum Anas sayang. Mlm ni Ummi & tinggalkan Anas kat Tok Wan & Mak Tok skjp. Ummi & Abah dating le :-P kat kolam udang kat arau. Kat atas tu gambar Abah tgh tunggu udang galah makan umpan la tu. Anas baik je masa Ummi tinggalkan tadi. Ummi dah nyusukan Anas, Anas pun dah mamam. Ummi tinggalkan Anas skjp main dgn Abg Aiman. Tok Wan & Mak Tok pun rindu nak main dgn Anas, dah 2 minggu kt tak balik Arau..

Hm, dah dekat setengah jam kt sini, Abah blum dapat udang.. Hehe.. Abah dah boring dah tu tgk org lain pakat dpt udang besar2.. Haha..

Hm,nak tahu Abah dpt udang galah besar2 ke tak malam ni, kita tunggu entry Ummi seterusnya ek.. Kalau dpt, sure Ummi akan upload gambar byk2.. Hehe..

Anas take care ya.. Ummi & Abah sayang Anas.. mmmmmuahhh!!!

Tuesday, January 26, 2010

Contest Miela77 Aksi Baby BerCDing

Assalamualaikum putera Ummi & Abah sayang? Apa khabar iman Anas hari ni? Semoga Anas sentiasa di bawah lindungan dan rahmat kasih sayang Allah, Yang Menciptakan kita... Sentiasalah perbaiki diri kita agar menjadi hamba yang dikasihiNya... Dalam mendidik Anas, Ummi turut mendidik diri Ummi kerana Ummi bukanlah manusia sempurna dan kadang2 Ummi malu dengan diri Ummi sendiri...
Dah lama rasanya Ummi tak join mana2 contest... Kali ni Ummi nak join contest Kak Miela ni, Contest Miela77 Aksi Baby BerCDing... Haruslah Ummi join contest kat Miela77 Online Shoppe ni coz CD Anas beli dari sini la... Anas pun sekarang sangat suka berCD... Sedare2 dan kawan2 Ummi sume dah terpikat dgn CD Anas dan diorang pun nak beli jugak, dan dah ada yang beli melalui Ummi...
Ummi tempekkan gambar Anas berCD pink utk contest ni... Hehe... Jangan marah ye Anas... Comel tau!

"Ala Ummi ni, nape pakaikan Anas CD pink, kan Anas dah terduduk bersimpuh mcm girl, Anas boy la Ummi...."

Ummi & Abah sayang Anas!

Monday, January 25, 2010

Ummi sakit gigi

Assalamualaikum putera Ummi & Abah sayang? Apa khabar iman Anas hari ni? Semoga Anas sentiasa di bawah lindungan dan rahmat kasih sayang Allah, Yang Menciptakan kita... Sentiasalah perbaiki diri kita agar menjadi hamba yang dikasihiNya... Dalam mendidik Anas, Ummi turut mendidik diri Ummi kerana Ummi bukanlah manusia sempurna dan kadang2 Ummi malu dengan diri Ummi sendiri...
Anas sayang, Allah izin, gigi Ummi sakit sejak Jumaat baru2 ni... Sakitnya, Allah bagi Ummi rasa sakit sangat sampai ke kepala... Moga Allah ampunkan dosa2 Ummi dengan kesakitan ini...

Anas, di dunia ni Allah bagi tiga peringkat kesakitan yang dirasakan paling sakit. Yang paling ringan antara yang paling sakit tu ialah sakit gigi, kemudian sakit bersalin dan yang paling sakit ialah sakit mati...

Dah lama sangat Ummi tak rasa sakit gigi... (Hm, Anas mesti la belum pernah rasa skrg ni sbb masa ni Anas belumada gigi lagi, agak lambat gigi Anas tumbuh... Takpe, Wan cakap, lambat tumbuh, lambat la rosak...) Tiga hari Ummi sakit gigi, akhirnya Ummi buat keputusan nak korbankan gigi Ummi yang sakit tu sbb gigi tu takde function. Gigi tu agak mengganggu pipi Ummi yang chubby ni, dan dia takde kawan. Gigi tu kat atas, ujung sekali, tapi takde kawan atau lawan nak mengunyah sebelah bawahnya, sebab tu la agak sakit. Lagi pun, gigi tu sama paras je dengan gusi, memang la agak mengganggu... So, Ummi decide untuk cabut gigi tu. Pagi tadi Ummi gi Klinik Pergigian Lim, cabut gigi. Sampai sekarang masih terasa sakitnya... Adoiiii!

Hm, dah hilang sakit gigi dan kepala tu. Sekarang ni cuma sakit pedih kesan cabut tu je la... Darah pun tanak berhenti lagi... Huhu, tatau la nape....

Ummi & Abah sayang Anas!

Monday, January 18, 2010

Wajah baru....


Assalamualaikum putera Ummi & Abah sayang? Apa khabar iman Anas hari ni? Semoga Anas sentiasa di bawah lindungan dan rahmat kasih sayang Allah, Yang Menciptakan kita... Sentiasalah perbaiki diri kita agar menjadi hamba yang dikasihiNya... Dalam mendidik Anas, Ummi turut mendidik diri Ummi kerana Ummi bukanlah manusia sempurna dan kadang2 Ummi malu dengan diri Ummi sendiri...


Haha... Kelakarnya... Ummi ni tau nak renovate je, tp tak sempat nak kemas2 umah baru ni properly... Banyak lagi kotak2 yang belum dibuka especially kotak2 yg simpan list kawan2 blogger Ummi.... Banyak sgt, tu yang kadang2 put aside dulu... Huhu... Nevermind, Ummi tetap menziarah kawan2 Ummi tau! Jangan risau ya!

Amacam? Cantik tak wajah baru blog Anas ni? Ummi amik masa yang agak lama untuk belajar tau! Dah lama Ummi berhajat nak renovate... Ummi tanya Ummi Hanie, dia dah ajar sikit2, so, tahu la basic tu... Then, masa Ummi amik cuti 2 minggu hari tu, Ummi tak teringat pun nak setelkan renovation ni... Dua hari sebelum Ummi mula keje balik, baru Ummi teringat nak godek2... On YM, Ummi Hanie takde... So, Ummi search kat YouTube la cara nak tukar template... Godek punya godek, Alhamdulillah, inilah hasilnya....

Ummi suke theme baru ni, gardening konsep, sesuai dgn jiwa Ummi yang sukakan nature... Then Ummi rasa theme ni sesuai untuk family's blog.... Ummi suka wooden fence ni, pastu daun2 menjalar kat blog header, rumput kat bawah & yang paling penting, ada space untuk letak gambar family kat header tu... Ha, cara nak tukar header pun Ummi belajar dari YouTube & dari Cik Intan comel tu....Ops, kalau ditanya, cmne Ummi buat? Ummi dah lupa la... Tp, bila satu hari nnti Ummi nak tukar gambar2 kat atas tu, Ummi akan godek semula la... Huhu...

Then, Ummi ada tambah slide show sbb Abah nak Ummi kekalkan certain gambar kat satu tempat je... Ingat tak,blog lama Anas dulu, Ummi letakkan gambar Anas dari baru lahir & setiap bulan kan... Tapi, Ummi susah nak edit kat sidebar tu setiap bulan... So, Ummi terfikir nak letak slide show & Ummi boleh edit kat situ je & boleh add gambar2 baru anytime...

Ummi & Abah sayang Anas!

Saturday, January 9, 2010

Under construction

Assalamualaikum putera Ummi & Abah sayang? Apa khabar iman Anas hari ni?

THIS BLOG IS UNDER CONSTRUCTION


Ummi & Abah sayang Anas!

Thursday, January 7, 2010

Anas 9 bulan dah la...





Cepat nya masa berlalu... Sekejap je Anas dah besar dah, 9 bulan dah Anas menceriakan hidup Ummi dan Abah... Sayangnya pada Anas, Ummi macam nak berenti keje tau nak bersama dengan Anas all the time... Tapi apa boleh buat, Ummi kena kerja sayang... Untuk Anas jugak... Abah cakap kat Ummi tadi, kalau Ummi tak keje, camna Ummi nak hantar Anas belajar tinggi2... Huhu... Zaman sekarang ni tak boleh hanya bergantung pada orang lelaki je nak cari rezeki... Zaman dah berubah... Taraf hidup makin tinggi... So, Ummi kena tolong Abah... Abah pun kena tolong Ummi buat keje umah jugak kan.. hehe

Anas, di usia Anas 9 bulan ni, Anas masih mendapat khasiat ASI sepenuhnya selain solid food... Anas kuat mamam tau! Kalau Ummi letak makanan Anas & makanan Ummi, Anas cepat je nak capai pinggan Ummi... Pandai ye, tahu je nak makan mcm org dewasa... Sabar sikit lagi ye sayang... 3 bulan je lagi, Anas boleh cuba makanan biasa... Tak lama dah kan...


...bila makan, makan sungguh2 ya...

...ni macam pasrah je tak dpt join Ummi & Abah makan...

Anas semakin aktif, ceria dan sihat walaupun ramai yang cakap Anas kecik mcm malnutrition... Ummi ketepikan cakap orang sbb Ummi tahu apa yang diorang tak tahu... Hehe... Ummi de baca blog Ummi Khayra tadi, dan Ummi de discuss dalam forum susuibu.com, dan Ummi dpt info dari mamasara ttg growth chart ni... So, Ummi tak risau dah, Alhamdulillah... Dan apa yang Ummi perasan, Ummi baru tgk smlm, graph yg klinik kasik tu, diorang salah plot berat Anas... Dat's why la tak cantik je... Haiyooo! Ummi dah betulkan balik, tgk2 ok je pun berat Anas... Tapi Ummi nak refer chart ni la sbb khas utk breastfed baby...


Yang Ummi tanda biru tu berat Anas la... Takdela kritikal sangat2 pun kan...

Cara baca graph ni: First sekali, bacaan berat bayi masa baru lahir. Anas lahir 2.8kg, so, Anas tergolong dlm line yang kedua dr bawah tu. So, sepanjang Anas membesar ni, plot berat setiap bulan seiring dengan line yang ke-2 tu. So, dr apa yang Ummi plotkan, berat Anas tak jauh lari dr line no.2 tu, and it should be ok, as long Anas sihat, ceria, aktif, mau makan & minum susu, tak demam berterusan... Lagipun, setiap kali timbang, berat Anas sentiasa naik cuma naik sikit2 je...

Hm, habis sume susah hati... Eh, Ummi tak susah hati pun la sbb Ummi tahu anak Ummi sihat, ceria dan aktif dan sangat suka mamam... Asalkan Anas sihat, berat tak banyak sangat, it's ok la... Ramai yang cakap camtu... Semalam Wan pun cakap, Wan sembang dgn ramai orang yang turut menyokong bf ni, Wan cakap, susu ibu diserap oleh tulang, cepat hadam. Sbb tu bf baby kuat & kecik sbb takde fat yang tak bagus tertinggal bawah kulit... Hehe... Otot bf baby pejal, kuat... Betul tak? Huiiyooo! Ini mmg betul... Tgk tu, Ummi tgh sibuk menaip, Anas dok panjat sana sini dalam playpen Anas tu... Haha...

New things discovered by Anas:
  • Anas dah boleh duduk sendiri tp blom kuat lagi...
  • Dah pandai geleng kepala bila taknak something or tak nak kat orang... Hari ni geleng kepala bila dah tak nak makan dah, nk ckp dah kenyang la tu..
video
  • Dah mula memanjat, berguling sana sini. Hari tu jatuh katil sekali, Alhamdulillah Abah sempat tarik Anas...

...maunya tak jatuh katil kalau suka duduk camni kat tepi katil...
  • Anas suka dengar azan atau dengar Ummi baca Al-Quran...
  • Dah pandai bertatih...
  • Suka gelak mengekek-ngekek
  • Sangat tidak suka ditinggalkan sendirian, waduh, menangis tersedu sedan bila sedar takde sape2 sekeliling Anas... mmg Ummi kena cepatkan proses nak beli exersaucer nih...
  • Pandai baca buku dah...
  • Suke tengok flash cards...
  • Pandai main piano kat iPhone Abah...
  • Sangat suka mandi pool, menangis kalau keluar dari pool or keluar dari bilik air...
  • Macam2 bunyi dah pandai buat sekarang ni... Lebih2 lagi bila main lidah tu...
video
  • Sangat pandai tegur2 orang ajak main... Sangat suka kanak2 (kakak2 & abang2 la)
  • Suka teleng2kan kepala ikut orang ataupun nak tgk orang... klaka sgt...
video
  • Suka sangat buat muka comel cmni...
  • Dah ada gaya nak merangkak, tp setakat angkat badan je la,tak berani nak move forward lagi... Cuma dok goyang2 punggung je... Haha...
  • Hm, duduk, memanjat, meniti, bertatih dah, merangkak je yang belum...
  • Dah pandai angkat tangan... Bila orang angkat, dia pun angkat balik...
  • Benda2 yang Anas suka: handphone, cermin mata Ummi, mouse, keyboard... (hm, Abah dah belikan handphone & cermin mata untuk Anas)

...huiyoo, 'backberry' la handphone Anas...

...masa tido baru leh letakkan spek itam ni...

...model kedua2 barang tadi a.k.a paksu ikmal...

Anas sayang, terus membesar dengan sihat ya... Ummi dan Abah sentiasa di sisi Anas, jadi anak yang soleh, yang membahagiakan Ummi dan Abah.. Kita umat Rasulullah yang hampir ke penghujung zaman. Zaman sekarang zaman yang paling mencabar bagi ibu bapa untuk mebesarkan anak2 ikut sunnah Rasulullah... Semoga Allah beri Ummi & Abah kekuatan nak melawan arus kemodenan ini untuk mendidik Anas seperti yang Rasulullah ajar...

Anas sayang, ketika hayat Rasulullah hampir ke penghujungnya, sakitnya skaratul maut tika Malaikat Izrail nak mencabut nyawa baginda, Rasulullah minta sakit umat2 baginda di letakkan pada baginda sahaja yg menanggungnya... Betapa Rasulullah sayangkan umat2 baginda di akhir zaman ini, di bibir baginda sentiasa menyebut, "Ummati, Ummati, Ummati!" Jadi, kita kena la sayang Rasulullah seperti mana baginda sayangkan kita...

Dua peninggalan Rasulullah untuk kita, Al-Quran dan As-Sunnah, itulah panduan hidup kita sampai mati... Allahu Akbar!

p/s: lately ni ramai bf moms yg cite psl hal anak kecik & growth chart... Kebetulan kan, kita semua mengalami nasib yg sama... So, it is normal for bf baby, bknnya bantut...


Ummi & Abah sayang Anas!

Tuesday, January 5, 2010

Online shopping...

Sejak blogspot, sejak jadi Ummi, sejak ada Anas, Ummi semakin yakin untuk shopping secara online... Sebelum ni hanya Abah yang selalu shopping online nih... Ummi tak berapa yakin sangat sbb ada kawan2 Ummi yang pernah kena tipu... Bukan sikit tp banyak tau!

Ummi pun tak berapa confident sangat tapi Ummi banyak belajar dari Abah macam mana nak shopping secara online... Thanks dear Abang... Bukannya apa, banyak keperluan Ummi & Anas takde jual kat kedai2 biasa tapi ada dalam internet... So, harus la Ummi belajar online shopping plak... shopping biasa pun tak reti tau sbb ummi bukan kaki shopping... hehe... bertuah Abah kawin ngan Ummi... haha...

Benda pertama yang Ummi beli online is Spectra 3 Electric Pump. Ummi beli ni sbb Ummi tak larat pakai manual pump, sakit tangan dan masa yg agak lama utk mengepam. Ummi beli dari Littlewhiz.com yang kebetulan masa tu ada sale... Ummi dapat dengan harga yang sangat murah. Then, Ummi siap tolong belikan untuk kawan Ummi sekali...




2nd item yang Ummi beli online is Fenugreek Seeds untuk increase milk supply. Ummi beli sebelum bulan puasa untuk memastikan prodction ASI Ummi untuk Anas mencukupi. Alhamdulillah, Ummi dapat puasa penuh tahun ni & Anas pun tak kekurangan susu... Ummi beli ni kat BabySnowDrop.


Then, Ummi berjinak2 lagi dalam dunia online shopping ni, sekaligus nak beramah mesra dengan kawan2 blogger Ummi... Ummi bercita-cita nak menjoinkan diri dalam dunia online shopping gak sebenarnya, hehe... So, Ummi beli ikan pekasam dari Kak Miela utk support first business online die dan dalam masa yang sama nak merapatkan ukhuwah kami... Hehe... Sekarang ni best tau kawan dengan Kak Miela..


Pastu, Ummi dah mula jadi seronok nak online shopping untuk Anas sbb banyak keperluan baby takde jual kat luar... Macam2 ada dalam internet... Tapi kan, takde la sampai nampaktu je nak beli... Berpada-pada la jugak sbb Ummi kalau kat luar pun mmg tak reti nak keluarkan duit untuk benda yang Ummi rasa tak perlu... So, keperluan tu masih top priority berbanding kehendak & luxury... untung betul la Abah Anas... haha... Disebabkan Anas ni kulit sangat lah sensitif, asal kena gigit nyamuk sket je, akan jadi luka yang sangat menakutkan semua yang memandang, Ummi pun beli Bugslock ni dari SayangBabyIbu.com. Then lepas tu, Alhamdulillah, kurang la sket nyamuk dok cium Anas tu... Produk ni datang dari Korea, bau die cam serai wangi je memang serai wangi pun Abah cakap, lepas dah hilang bau tu nnti, kita sembur je spray serai wangi tu kat situ, haha...

Agak lama tak shopping, Ummi kembali bershopping bila Kak Miela ada jual Cloth Diapers dengan harga murah... Dah lama Ummi bercita2 nak menCDkan Anas... Tapi price yang ditawarkan tak menepati citarasa Abah... Abah ni banyak contact, so dia tahu brapa kos sebenar beberapa barang tu... Tu yang susah tu... So, bila Kak Miela jual harga murah, Ummi terus beli 2 dulu untuk Anas cuba... Then, bila dah serasi, Ummi beli lagi 10. Sekarang Anas ada 12 CD dan Anas pakai CD bila dengan Ummi je, samada kat rumah (malam2 & weekend) dan bila jalan2... Anas cuma pakai DD kat nursery je sbb bs Anas ckp leceh nak berCD kat sana... It's ok... Yang penting, Ummi tetap berjimat setiap bulan... Rasanya dah hampir 1 bulan lebih Ummi tak beli DD utk Anas. Kalau tak setiap bulan Ummi habiskan almost RM80 for DD... Ummi cuma spent almost RM300 sekali je utk CD Anas, dan Ummi jimat almost RM3000 tau... Jimat2... Alam sekitar pun terpelihara...

Di samping tu jugak Kak Miela ada jual UK Antivirus Formula Bio-Tech Herbal masa musim H1N1 ni... Anas selalu selesema dulu, so, Ummi beli 1 botol 5ml... Sekarang dah habis, sbb tumpah, huhu...


Last but not least, Ummi ada beli kain, sekali kat blog mamanoa. Nampak tak kain kat bawah ni, dah siap jadi baju dah... Cantik tau! Ummi buat Baju Kebaya Riau, butang kat depan, senang nak nursing... Belum pakai lagi, baru gi amik kat kedai last week...


Sekian dahulu cerita online shopping... Ada kawan2 Ummi yang tanya Ummi beli kat mana barang2 baby sbb tak jumpa kat luar. So, entry ni dapat membantu kalian kat mana nak dapatkan barang2 keperluan... Sekarang ni pun Ummi tgh berkira2 nak belikan exersaucer untuk Anas... Dah jumpa satu tempat... Kite tengok nnti plak ye...
Ummi & Abah sayang Anas!

Perjalanan hidup ini... Welcome 2010!




Sudah hampir seminggu kita masuk tahun 2010... Belum terlambat rasanya nak wish SELAMAT TAHUN BARU 2010... 2009 yang dah berlalu lu meninggalkan sgt byk kenangan, lebih2 lagi tahun 2009 adalah tahun paling happy buat kami sekeluarga dgn kelahiran putra sulung, Anas... Melangkah ke tahun baru ni, usia Anas sudah 9 bulan... Alhamdulillah, syukur sangat2 pada Allah kerana Dia masih panjangkan usia kita utk terus bersama, mengutip dan mengumpul bekalan ke 'sana'... Takutnya bila ingat mati dan akhirat... Seiring dgn pertambahan tahun, semakin singkat lah sisa kehidupan kita di muka bumi yang hanya sementara ni... Allahu Akbar!

Di kesempatan ni, Ummi nak amik kesempatan, sbbkan dah terlalu lama tak sempat nak update blog, Ummi nak story mori kenangan sepanjang tahun 2009...

JANUARI
Tahun baru 2009 yg lepas bermula dgn tidak begitu baik buat Ummi... Masih terkenang tika seluruh rakyat Malaysia tgh countdown utk tahun baru, Ummi terpaksa pergi ke ofis yg dkt dgn stadium (of course la sesak) sbb tertinggal bonus staff kat ofis... Takut hilang kena curi, kena la pegi amik jugak... (Sebelum tu kan, Ummi sempat belanja Abah western food + tom yam sbb Ummi dapat bonus... hehe...) Then, balik dr ofis dah hampir kul 1 pg dah... Ummi tido mcm biasa... (Ups, lupa plak, masa tu Ummi peknenkan Anas 6 bln, nk masuk 7 bln...) Then, masa kul 3-4 pagi Ummi sakit perut sangat2 sampai muntah2 sampai lembik la... Sbbkan tak larat sangat asyik muntah je, Ummi ajak Abah gi hospital Jitra yg dekat dgn umah... Kami gi kecemasan, Ummi kena tahan jap, masuk air... Then pukul 5pg, balik umah...

Esoknya tu balik Arau plak, Ummi still rasa tak sihat, lemah sangat badan... Nak dijadikan cerita, kami plan nak balik Jitra petang 2/1/2009... Tapi tetibe Ummi sakit perut yang termata sangat... Ummi yakin bukan nak bersalin tp sakit mcm gastrik... Sakit tu mmg takleh bergerak, then Abah usung lagi Ummi ke hospital Kangar... Ummi kena tahan 2 malam.. Huhu... mmg celebrate new year kat hospital je la masa tu... Sedih2...

FEBRUARI
Takde ape yang menarik sangat dlm bulan ni kecuali first time Abah & Atuk Anas celebrate besday sesama... Sbb Abah & Atuk Anas berkongsi tarikh lahir yang sama, tahun je berlainan... Atuk 24 Feb 1958m, Abah Anas plak 24 Feb 1984... Tapi masa tu, kebetulan Atuk kena gi KL, so, Abah potong kek besday sorang2 je la... Huhu...


MAC
Bulan paling best dalam sejarah... Hehe... Ummi dijangka lahirkan Anas 2/4/2009 tapi Anas lahir 29/3/2009, sehari selepas majlis pertunangan Bunga... Alhamdulillah tak kecoh2 masa majlis tu, hehe...




APRIL
Of course la dlm bulan ni Ummi habiskan masa berpantang je... Tak syok la pantang lama2... hehe... Boring tp makan best!



MEI
Awal bulan Mei, Anas masuk wad 5 malam sbb asyik muntah2 lepas minum susu.Masa ni Ummi campur2 kasik Anas FM gak, genap Anas sebulan, Anas mula reject susu botol. Anas cuma nak bf je... Bila anas bf, tak de plak Anas muntah2...Kenapa Ummi kasik fm masa ni? Sejak baru lahir, nurse kat Mahsuri terus kasik Anas susu botol bkn bf Ummi terus. Then Anas nipple confusion, ms ni Anas baru selesa nak terima nipple Ummi. Susu Ummi pun agak kurang masa ni, bila pam, susah nak dpt hatta 1 oz... So, disebabkan Ummi masih bertungku, bidan kasik Anas minum botol sbb tanak bagi Anas kacau Ummi bertungku.. Tp tu la, genap Anas sebulan je, Anas terus reject botol dan fm n muntah2 lps minum fm... Sejak Anas kat wad, Anas mula bf je semata2...

Hujung bulan plak, genap Anas 2 bulan, Ummi & Abah bawak Anas gi KL, Selangor & Seremban,Penang sbb nak bawak Anas jumpa sedara mara Ummi kat KL/Selangor & gi majlis kawen kawan baik Abah kat Seremban & majlis kawen kawan baik Ummi kat Penang...




JUN
Ummi kembali bekerja setelah hampir 3 bulan bercuti (sebulan sblm bersalin, 2 bulan lepas bersalin)... Anas pun Ummi start tinggalkan kat nursery...


JULAI
Hm, takde ape sangat kot bulan ni,cuma musim buah, kat dusun Atuk tak bape menjadi sangat tahun ni...

OGOS
Anas menang Pertandingan Bayi Comel anjuran Koperasi... Pemilihan dilakukan through interview session... Alhamdulillah rezeki Anas walapun kami the last participant... Anas menang just because of he is fully breastfed baby... Alhamdulillah, full mark kat situ... Then, Ummi menang breastfeeding photo contest....



SEPTEMBER
Abah mula kerja sama2 dengan Ummi tapi Abah kerja kat site Kulim, Ummi plak kat office la...
Bulan puasa pertama Ummi as breastfeed mom, Alhamdulillah, Ummi tak menghadapi kesulitan utk teruskan nursing Anas sepanjang Ramadhan...
Dugaan paling besar dalam hidup Ummi datang malam Nuzul Quran dan seminggu sebelum raya...
First Aidil Fitri buat Anas.... Ummi buat sendiri baju Melayu Anas & menang contest Si Comel Berbaju Raya...
Tak dilupakan besday Ummi, hehe... Ummi dapat hadiah baju kurung dari Abah, set tupperware dari Wan, mesej clip dr Ucu... Thanks sesangat...



OKTOBER
Rasanya macam takde ape sangat... Oh ya, Ummi kena food poisoning tp gagahkan diri gi kenduri kawen kawan baik Ummi...

NOVEMBER
Start je cuti sekolah, berderet2 undangan majlis perkahwinan... So, weekend dihabiskan dgn memenuhi undangan je la... Sbb tu kdg2 sampai tak sempat update blog.. Sebabnya weekdays busy kat ofis, weekend plk sibuk kenduri kawen & malam harus melayan Anas yg semakin manja... hehe...

DISEMBER
Sama la, berderet2 kenduri kawen... Tiap2 minggu fully booked orang kawen... Hehe... Yang menariknya, kawan2 Ummi & Abah yang sama2 batch dgn kami kat MATRI dulu pakat pilih Disember utk menamatkan zaman bujang memasing... Tahniah buat semua!

Ummi & Abah sayang Anas!
Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi