"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Tuesday, February 23, 2010

Soal jawab breastfeeding dgn Dr.Balkees

Assalamualaikum Anas yang comel... Rasulullah ada berpesan, sampaikanlah ilmu walau satu ayat... Kita kena kongsi ilmu yang kita dapat dengan orang lain dan sebarkanlah yang baik2 agar ajaran Islam tu berkembang dengan baik... Anas sayang, ilmu Allah tu sangat banyak... Belum habis pun manusia di muka bumi ni mengkaji ttg ilmu2 Allah yang Maha Besar ini... Andai kita menulis ilmu2 Allah dengan 7 lautan dakwat sekalipun, masih ada lagi ilmu2 Allah itu... Bayangkanlah betapa luasnya ilmu Allah...

Kali ni Ummi nak kongsi apa yang Dr. Balkees cakap masa breastfeeding session kat gathering hari tu... Dr.Balkees ni paed merangkap LC kat Pantai Hospital, Penang... Breastfeeding session hari tu citer pasal weight bf baby...

~Dr.Balkees yang pakai baju peach~

First soalan Dr. Balkees, who think that your baby is underwight? Ummi suh Abah angkat tangan coz Abah rasa cmtu, keh3...

Dr. Balkees keluarkan chart, mcm yg Ummi tunjukkan kat entry ini, boleh rujuk link2 yg ada dalam entry tu for more details... So, berat Anas is normal dan sihat... So, mommies tak perlu risau sbb chart yang klinik2 kesihatan kasik tu based on FM baby nye growth...

Kat Malaysia ni memang tahap kesedaran tentang kebaikan susu ibu sangat2 rendah sampai Dr, Balkees cakap, kita ibu2 yang memperjuangkan pasal BF ni dah jadi mcm alien kat tempat kite sendiri... Ibu2 yang nursing baby diorang kat public hatta dlm nursing room sekalipun org asyik pandang2 je... tambah2 la klu anak tu dh boleh jalan, mmg org akan pandang pelik je... Kite plak kena berkempen untuk penyusuan susu ibu padahal benda tu fitrah sejak dulu lagi dan itu yang Allah kurniakan untuk para ibu dan babies...

Perasan tak orang sekarang rasa, baby ataupun kanak2 bawah 3 tahun tu wajib minum susu mengikut sukatan2 tertentu mengikut peringkat umur ...hadoi, paham tak ape Ummi cakap nih? Ummi pun pening nak explain, haha... Maksudnya, kalau la orang cakap, oh, baby setahun kena minum susu 6oz lima kali sehari plus makanan pelengkap (Ummi pun tak tahu bape sukatan ni, hantam saja), kita pun ikut je tanpa pikir perut baby tu dah full ke ape ke...

Baby ni dilahirkan dengan perut yang hanya sebesar duit syiling 10 sen... sangat kecil kan... Perut tu akan membesar ikut apa yang kita kasik dia makan... Means, kata Dr. Balkees, klu dr lahir kita bagi dia FM (yang lebih tepu, pekat dan berlemak), perut dia akan lebih besar berbanding baby yang minum susu ibu sejak lahir... Susu ibu ni lebih cair, ada lemak (hindmilk) di akhir2 penyusuan sahaja yang mengenyangkan baby dan membantu tumbesaran dia... So, perut baby bf lbh kecil sbb susu ibu cpt hadam dan menguatkan tulang...

So, kalau kita bagi byk makanan + susu, ikut sukatan yang dicadangkan (tanpa ikut keperluan tampungan perut baby), baby akan overfeeding seterusnya akan muntah2... Kalau kita pun kan, klu tlebih makan, akan rasa sebu, muak, sengkak kan...

Lagi pasal underweight ni, Dr. Balkees cakap tumbesaran bf baby & fm baby mmg berbeza coz fm kan susah nak hadam & dia akan tersimpan lama dalam perut baby yg akan bertukar jadi lemak. So, fm baby akan membesar lebar ke tepi, sbb tu fm baby sume chubby... susu ibu plak teksturnya lbh halus, mudah hadam & akan diserap oleh tulang utk kuatkan tulang. So, bf baby ni tulang lbh kuat & dia membesar memanjang (makin tinggi la). Betul tak? Anas mmg camtu...

Then Dr.Balkees ada cakap pasal DHA yang pengeluar2 fm dok kecoh2 tu. Dia cakap, kandungan susu ibu lagi banyak DHA untuk perkembangan otak bayi, lagi original, lagi natural... Kalau DHA dlm fm tu, ia dikaji dalam lab, for sure ada chemicals...

Ha, satu fakta baru yang Ummi dapat... Selama ni Ummi sendiri pun ingat susu adalah makanan utama baby & kanak2 bawah 2 tahun, dan solid food tu sebagai pelengkap... Tapi Dr. Balkees de terangkan sebenarnya makanan pejal is makanan utama baby dan susu tu sebagai pelengkap, for bf babies lah... Bila baby dah boleh makan solid food (6 bulan ke atas) susu adalah sebagai pelengkap. Doesn't matter kalau baby tak berapa kuat nyusu lps makan, sbb dia dah kenyang dengan makanan pejal... Ni jawapan Dr.Balkess kpd soalan siapa ek, Ummi tak ingat. Dia de masalah baby tak berapa nak minum susu.. Hm, Anas pun sama, siang2 kat nursery mmg tanak minum susu... Bila Dr.Balkees ckp camtu, lega la sket Ummi dengar sbb malam2 mmg Anas kuat nyusu, tak sempat nak rasa full langsung pun...

Dr. Balkees cakap kalau anak takmo minum susu kt nursery, ada dua cara:
  1. Bekalkan makanan pejal secukupnya + biskut & fruits for his desert + air masak.
  2. Bagi anak minum susu guna sudu atau cawan. Lebih baik mcm ni dari bagi botol.
(oh ya, makanan pejal tu, tekstur dia kena la ikut usia anak. kalau br mula solid food, blend bubur bagi halus, sehalus-halusnya. 2nd stage, lecek2kan je makanan dia, 3rd stage dah boleh kasi ketul2 sikit. kalau dah besar pun still blend halus2, sure die susah nak makan nanti)

Ummi de tanya pasal susu soya (kan bs Anas de kasik susu soya). Tegas Dr.Balkees, soy milk cannot be given to baby bawah setahun. Most of babies allergic dgn kekacang, moreover soy milk ni tade ape2 nutrition utk mbantu perkembangan baby pun... Then Dr. Balkees de cakap lps anak dah setahun, boleh bagi fresh milk (bukan formula milk tau!)

Fresh milk & Formula milk are two different things... So, baby setahun dah boleh minum Fresh Milk, lebih baik dari Formula Milk. Pilih yang fresh, full cream bukan low fat... Huh, sebulan lagi for Anas, lepas ni boleh minum fresh milk...

Ada sorang ibu ni cite masalah die susu dah kering, terpaksa kasik anak die fm jugak. So, Dr tanya cara dia pumping camne... Banyak la isu yang disembangkan pasal pumping session ni tmasuk la nursing room kat ofis... Mmg kbykn tmpt keje tak provide nursing room. So, kite kena fight for that...

Hm, pasal nursing ni kan, mmg Ummi kecewa sangat dgn mentality masyarakat kita... Baru2 ni Ummi de survey nursery baru utk Anas... Tempat die mmg ok, cantik, kemas, budak2 pun tak ramai, tempat ni pun mmg famous kat Alor Setar ni, dekat sangat dgt ofis Ummi... Tapi 1 je problem, pengurusan tak kasik Ummi dtg during lunch time mcm slalu, agak mengganggu diorang katanya... Huh, tak jadi la... Lagipun lps sembang2 dgn pihak nursery Anas skrg, Ummi tgk mcm dah ok, hopefully akan terus ok, cuma Anas je yang susah nak berenggang dgn Ummi, dah pandai nangis kuat2 kalau kena tinggal...

Hm, ibu2 yang de join gathering hari tu, kalau ade ape2 yang Dr.Balkees cakap hari tu, Ummi tak citer kat sini, tolong top up ek... Shira pun tak bape ingat sangat...

Haha, bila baca balik dari atas, Ummi ni macam tulis report plak... Haha... Tape lah kan, asalkan dapat share info dgn mommies out there yang tgh susah hati pasal berat anak nih... Bukan kita tak kasik campur2 dgn fm tapi seboleh2nya tak la. FM bukan solution utk naikkan berat baby. Kecik2 pun, kalau dia aktif, sihat, ceria kan lebih afdhal.

Ha, Kak Shida ade cite pasal kat US ade wat kajian kaitan criminal dgn breastfeeding tau! Bila dikaji, penjenayah2 kat sana kesemuanya tak minum susu ibu masa kecik... So, pilihan di tangan ibu2 sekelian, cakap2 orang keliling bukan penyebab kita nak kasik FM. Sesungguhnya character anak2 yang minum susu ibu ni lebih lembut, penyayang dan cerdas... Boleh baca kat blog IZZA.. Kalau kat Barat kan, susah sangat nak jumpa FM, kalau ada pun sangat2 mahal. Cuma ibu2 yang menghadapi masalah je kasik anak FM. Pulak tu, FM kat Malaysia ni sume imported kan...

P/S: risau plak akan ada entry sentap dr mana2 ibu yang kasik FM lepas ni, huhu... Shira tak berniat nak kata FM tu tak bagus... Entry ni hanyalah untuk share info ttg susu ibu yang Dr.Balkees sampaikan tu kpd kawan2 yang tak dapat dtg gathering hr tu.
Then, Shira rasa Shira perlu berkempen sikit ttg breastfeeding dan semoga lps ni lebih ramai yang breastfeed baby kalian... Jangan sentap2 ya... Peace no War, Sharing is Caring...


Ummi & Abah sayang Anas!

Anas berwajah baru..


Assalamualaikum Anas sayang... Ummi dan Abah sangat2 bahagia Anas hadir menjadi penyeri hidup Ummi & Abah... Anas anak Ummi yang sangat soleh, semoga terus membesar menjadi anak yang taat perintah Allah...

Ummi & Abah decide nak potong rambut Anas sikit. Kalu tak orang asyik tegur macam girl.. Ummi tanak kata2 yang tak berniat tu jadi macam doa untuk Anas... Nauzubillah, mintak dijauhkan Anas dari semua itu... Anas is my boy forever...

Huhu, sangat la baik dan sopan anak Ummi nih masa kena trim rambut... Tengok la video nih!

video


Ummi & Abah sayang Anas!

Monday, February 22, 2010

Corat coret gathering susuibu.com zon utara

Assalamualaikum anak soleh Ummi... Tika ni Anas dah pun tido lepas kekenyangan minum susu Ummi, Alhamdulillah... Next week Anas genap 11 bulan & Anas masih menyusu badan walaupun banyak sangat cabaran yang Ummi hadapi... Ummi tetap berusaha untuk beri susu ibu, makanan terbaik buat permata hati Ummi & Abah...

Tadi kan ofismate Ummi ada cakap, Ummi ni betul2 jaga Anas, hope bila Anas dah besar nanti, Anas akan jaga Ummi macam Ummi jaga Anas... Alhamdulillah, terharu Ummi dengar dia cakap camtu...

Sayang, rentetan entry Ummi cite pasal BS kasik FM senyap2 kat Anas tu, mamanoa ajak Ummi gi gathering susuibu.com zon utara kat Taman Belia, Penang... Setelah berbincang dgn Abah, dan Abah setuju, maka sampai lah jugak ke gathering tu... First time Ummi pegi, rasa seronok sangat.. Thanks Abah sudi bawak Ummi walaupun sesat sblm sampai tu...

Alhamdulillah kat sana Ummi jumpa kenalan2 blog Ummi, antaranya kak meen aka ibu_arifa, kak nora aka mamanoa dan kak dayah aka imtiyaz... Dan ada jugak dari Jitra, Kak Rini & Kak Hana, dan ramai sangat kenalan baru yang boleh berkongsi cerita... Tambah lagi kenalan blog & kenalan FB, kak sara & kak nora Sangat best! Apasal sume kakak2 je ni, sebab Ummi paling muda hari tu, hehe...

Slot dengan Dr. Balkees paling Ummi seronok sbb dia Lactation Counselor (LC) & Paed dari Pantai Hospital... Pandangan Abah ttg susu ibu dan FM sedikit berubah lepas dengar apa yang Dr. Balkees sampaikan, dan Abah dah tak suruh2 Ummi top up FM lagi dah, Alhamdulillah....

More story about this gathering, kat blog kak dayah

ramai kan, kak dayah cakap, gath kali ni double from last year nye gath

kak shida yg sgt best giler tgh cite pasal baby sling... Lps balik tu Abah tanya Ummi bape harga, berkenan ke? Tapi mmg menarik pun berbanding batik lepas mcm bibik buat gendong baby tu... haha... tanak la Ummi pakai batik lepas... Rela cari kain jahit sendiri, haha...

Anas ni dengan sape pun dia nak tambah2 dengan budak2... Ni Anas dengan Kak Sara

Ummi tgh share ttg Cloth Diapering

Kenalan blog Ummi, Kak Meen with Dalila & Kak Nora with Imran

Puteri Kak Meen yang tetibe pandai posing & asyik posing dpn kamera, hehe... Comel sangat Dalila ni...


Ummi & Abah sayang Anas!

2010 Babies...

Assalamualaikum putera Ummi sayang... Skrg ni dah hampir 2 bulan kita masuk ke tahun baru... Umur Anas pun tak lama lagi dah nak setahun... Dah ramai adik2 Anas lahir since awal Januari hari tu. Cuma Ummi & Abah belum berkelapangan nak gi ziarah adik2 Anas tu...

Kawan Ummi, Mak Cik Humaira dapat baby boy on 5th Jan hari tu... Baby dia lahir awal sebulan dari due date, Alhamdulillah, dia sihat... Aqil Zuhdi nama dia... Jika nanti Anas sama2 sekolah dengan Aqil, jaga Aqil seperti adik Anas sendiri tau! (Humaira, semoga anak2 kita masuk MATRI mcm kita gak kan, hehe...) Aqil pun fully bf juga dan semoga dia pun dapat khasiat susu ibu sampai dia 2 tahun. Mak Cik Humaira selalu contact Ummi tanya pasal BF... Alhamdulillah, dengan sedikit ilmu yang Ummi dapat sepanjang membesarkan Anas, Ummi kongsi dengan dia...

Mak Cik Raudhah pun dapat baby girl 12th Jan hari tu, pun Ummi belum sempat ziarah lagi...

Kawan Abah, Uncle Hedzra & Auntie Imah pun dapat baby boy penghujung tahun 2009, Irfan Ar-Razi nama dia (kalau tak salah Ummi) kawan2 Abah cakap muka Irfan mcm muka Anas, sama kat mulut, hehe... Sebab Auntie Imah selalu tgk pics Anas kot ms die preknen kan Irfan... Kite dah ziarah Irfan hari tu masa kenduri Aqiqah die... Comel sangat...


Ummi & Abah sayang Anas!

Mama Zue & Papa Nik punye wedding....


Assalamualaikum putera Ummi yang semakin comel dan soleh... Semoga Anas terus membesar dengan sihat di dalam suasana tarbiyah...

Ummi sambung entry Ummi dengan majlis bersejarah Mama Zue & Papa Nik... *pssst, Nik, takpe ke panggil Papa Nik nih? Zue suh panggil dia Mama Zue... hehe...*

Pagi tu kul 10.30 kite sampai kat umah Mama Zue coz majlis akad nikah kul 11.30 terus ke majlis lah... Senang kan, sekali harung je, tak perlu Mama Zue tukar2 baju... Cantik warna baju Mama Zue & Papa Nik, macam warna CD Anas yang mint blue tu...

Disebabkan Mama Zue & Papa Nik pun sama sekolah dengan Ummi & Abah, ramai la kawan2 kami jumpa kat sana, havoc majlis dh jd mcm mini reunion... (Mama Zue & Papa Nik ni 3rd couple for batch kami... Klaka kan kawen sesama kitorang, dulu bukan maen bgaduh sakan, sekali ada jodoh rupenye, haha...)

~Tahniah buat Zunairah & Nik Fahmi!~


P/S: Zue, setiap anak Allah dah tetapkan rezeki untuk dia... So, cepat2 kasik Anas kawan... hehe... Leh tubuhkan kelab anak2 gen7 plak... hehe...


Ummi & Abah sayang Anas!

Jalan2 Cameron & kenduri kawen


Assalamualaikum permata hati Ummi & Abah... Hm, Anas tengah wat ape ek kat nursery? Semoga Allah sentiasa lindungi Anas di bawah pemeliharaanNya... Semoga Anas sentiasa selamat dekat sana... Ummi tengah berusaha nak buat yang terbaik for anak Ummi... Sapa tak sayang anak oi!... Kan, kan?

Hm, cerita2 dlm entry ni mmg agak basi... Tapi disebabkan ini je masa yang Ummi ada, gambar pun dah siap diedit, masukkan jugak lah.. Banyak gambar dah masuk FB tp tu tade cite... Nanti mesti Anas nak tahu cite gak kan...

Hm, Anas pun dah maklum yang Anas demam+penat beberapa hari sebelum pegi tu demam just after Ummi booking hotel plak tu, huhu... Alhamdulillah, Anas dah semakin sihat on Wednesday & kite terus pergi Cameron Highlands on Thursday... Bertolak dr Jitra kul 10 pagi, singgah Ipoh jap, jumpe Uncle Abu, makan kat sana sekali, Uncle Abu belanja (Thanks Abu!) Then kul 2 naik Cameron Highlands ikut Simpang Pulai... Jalan baru, agak lebar & more safety than dari Tapah kot... Alhamdulillah, selamat sampai kat atas tu an hour after, tak pening2 pun... Huhu, cite pasal Anas kan, dari Jitra tido, sampai kat Medan Gopeng baru bangun... Then, suku jalan nak naik Cameron, Ummi bagi tido, elok2 sampai kat hotel baru bangun... Senang, buka2 mata ja, dah sampai...

Kita stay kat Casa De La Rosa Hotel, dekat Tanah Rata, betul2 depan padang golf... Cantik hotel tu... Amik Garden View room, tapi sayang, dapat bilik paling hujung, so, bukan garden view tapi 'lalang view' huhu...


~google image~

Satu malam je kat CH... Petang tu, after rest & after jamak qasar Zuhur & 'Asar, kite gi jenjalan kat butterfly park & ladang teh... Then patah balik ke Tanah Rata, cari makan, cari biskut Anas sbb Anas buat tak selera nak makan... Still Anas tanak makan jugak, huhu, puas dipujuk... Mungkin sbb baru baik demam kot, Anas masih belum de selera makan...

Picas Anas kat Butterfly Park





~Anas dapat mengenali lain2 makhluk Allah di muka bumi ni... Bermacam2 bentuk dan keajaiban ciptaan Allah yang membuatkan kita sebagai manusia, kagum lalu bersyukur~

~Banyak lagi gambar2 creatures kat sana yang tak dapat Ummi Abah snap sbb byk binatang2 tu tido... Nanti kite pegi lagi ye sayang~

Malam tu kan, mmg plg tension... Abah la ni, dapat info dr mana ntah ada pasar malam hari2... Mmg la pasar malam tu attraction kat CH, tapi ada malam weekend je la... Huhu... Abah la plg keciwa, haha....

Jumaat pagi, after breakfast, kite bersiap2 untuk check out, nak jalan2 lagi lps tu terus turun, nak gi KL plak... Hotel masih lengang... Kalau nak ramai pun, ptg tu mesti ramai coz cuti panjang CNY...

Pagi2 tu terus ke ladang teh BOH Sungei Palas, kena naik bukit yang berliku2 perjalanannya... Sangat la ngeri jalan tu sbb kita tak nampak kereta yang dtg dr arah bertentangan....


Then terus ke day market dekat Kea Farm... Kat sana borong strawberi kering for 'orang kampung', hehe... Beli sayur sket2 je for Atuk Anjang Anas coz kita stay umah Atuk Anjang kat Hulu Langat, dekat ngan umah Mama Zue.... Disebabkan turun CH terus gi KL, belum balik Kedah lagi, so, takleh beli strawberry & sayur mayur lah... Beli yang kering2 je such as strawberi kering, teh, buah limau harus beli as requested by Atuk kena la beli untuk Atuk coz Atuk bagi Ummi & Abah cuti bawak Anas gi CH. Huhu, yang ni pun dah penuh bonet...

After day market, terus gi The Big Red Strawberry Farm, cadangnya nak petik strawberi tapi bila sampai sana mcm malas la plak nak makan strawberi, boleh tak cmtu? Hehe... Anas je yang excited tengok kemerah2an strawberi itu & excited sgt Anas bila dpt strawberi ada sorg uncle tu kasik... Kita tengok cara Anas makan strawberi ek....
Photobucket

Lepas have desert kat situ, kite terus berangkat nak balik... Singgah Bharat salin DD Anas (bila travel kena guna DD, klu guna CD ssh la nak basuh coz CD Anas ada 12 je), qada hajat, terus turun ikut Tapah sbb nak terus gi KL... Tapi jalan ke Tapah sangat2 la teruk berbanding jalan ke Simpang Pulai... Abah berenti dekat 5 kali coz Ummi asyik muntah2... Huhu, ni dah kali ke3 Ummi turun naik CH ikut Tapah, ni la 1st time muntah, cmne ntah blh muntah... Anas mcm biasa, tido.....

Sampai KL terus gi tengok rumah baru Atuk kat Amansiara... Nampak dr luar cm mewah je, tapi hakikatnya cuma rumah teres setingkat yang sangat kecil... Huhu...

Lepas tu terus gi IKEA plak sbb Ummi nak beli highchair untuk Anas... Huhu, bukan setakat highchair, kalau boleh memang nak borong satu IKEA tu... Sekali sekala orang Kedah gi KL, penuh keta... Haha... Atuk & Wan kalau gi KL, mmg penuh keta bawak balik barang IKEA... Ye la, bukan dapat gi selalu kan... Kali ni banyak beli barang utk MIL... Happy Mak Tok dapat barang2 IKEA...
Pas borong IKEA,terus gi amik Achik kat LRT Ampang, terus gi umah Atuk Anjang kat Hulu Langat... Sampai sana dah kul 10 malam, lotih sangat... Esoknya kenduri MamaZue & PapaNik...

sambung next entry lah stori pasal kawen diorang...


Ummi & Abah sayang Anas!

Sunday, February 21, 2010

Rentetan entri 'Anas is no longer fully BF baby'

Assalamualaikum putera Ummi & Abah sayang... Semoga Anas senantiasa di bawah lindungan rahmat dan kasih sayang Allah...

Ummi rasa ada sesetengah pihak tidak senang dgn entry Ummi, "Anas is no longer fully BF baby..." Abah pun cakap, entry tu terlalu direct... Hm, sebelum Ummi mencoret pun, Ummi dah agak mcm ni... Tapi, 100% tujuan Ummi mencoretkan entry itu hanyalah untuk meluahkan apa yang Ummi rasa... Terus terang mmg Ummi lemah, takde kekuatan mcm mana nak setelkan hal tu... 100% coretan Ummi hanyalah utk dapatkan sokongan dr kawan2 blogger Ummi yang Ummi tahu, semuanya berpihak di sebelah Ummi dan akan memberikan Ummi sokongan dan kekuatan utk Ummi berhadapan dgn pihak2 tertentu.... Ummi tak highlight apa2 nama pun dlm entry tu demi menjaga hati mereka... Cuma insan yang dekat dengan Ummi je yang tahu....

Ya, tekaan Ummi tepat...Ummi dapat banyak sangat yang sumenye positive, sokong dan beri kekuatan kat Ummi dan secara tak langsung bantu Ummi untuk menyelesaikan hal ni...

Komen2 dr mamanoa, Ibu Ayra, temp. housewife, Jadirah, kakyong, Nadiah Sidek, NURUL IZZA, shakeymirza, Lady Qay, [-suziey-], puan punyer, Momma Mia, lin muhamad, Sharini aka Ummi Khayra, @e_da, Ummi Salsabila, ibu_arifa & Fara memang menguatkan semangat Ummi yang hampir berputus asa meneruskan impian Ummi untuk fully BF Anas sampai 2 tahun... Ummi sangat2 menghargai komen2 membina kalian, yang telah membuka mata ramai pihak tentang isu ni terutama Abah Anas... Kan Ummi pernah cerita Abah Anas tak begitu yakin Ummi fully BF Anas & minta Ummi campur gak dengan FM... Sebelum ni memang Ummi buntu macam mana nak explain kat Abah, bagi Abah faham & terima pendirian Ummi...

Huhu, Ummi dengan Abah sejak dulu mmg jarang sependapat, contohnya macam Abah suka tengok movie tapi Ummi tak... Abah suka outing tapi Ummi lebih suka duduk rumah... Abah suka memancing tapi Ummi rasa buang masa je mancing nih... Tapi perbezaan ni lah yang meluaskan perjalanan hidup kami... Tak suka bukan bermakna kita tak buat kan... Kadang2 kita sebagai pasangan ni kena terima lifestyle pasangan kita terutama yang newly married couple mcm kami nih baru la jugak kan... Abah boleh kongsi minat Ummi, dan Ummi boleh selami minat Abah... Contoh mancing la... First time ikut Abah mancing mmg Ummi rasa boring pada mulanya, tapi lama2 rasa seronok walaupun tak dapat udang galah... Siap ajak Abah pi lagi plak tu... (huh, dah out of topic nih...)

Pendek kata, rentetan entry Ummi tuh, Ummi dapat mesej dr mamanoa kat fb tanya Ummi tak join ke gathering susuibu & ratuhati zon utara kat penang... Cepat2 Ummi buka susuibu.com, baca details, pujuk Abah ajak pegi, Abah setuju, terus Ummi bagi nama kat rozie... So, berangkatlah kami semalam ke Taman Belia Penang utk join gathering tuh! Best sesangat...

Ops, kena buka entry baru nih! Tunggu ya! Ummi nak habiskan keje sket.... Pendek kata, pandangan Abah dah berubah & Abah setuju pendirian Ummi, Ummi dah berjaya bersemuka dengan pihak nursery & Ummi boleh buat kerja dengan sedikit tenang hari ini....

p/s: Izza, akak print out entry Izza tu untuk kasik hubby baca... Nanti akak cite apa komen dia ek... Huhu... Thanks sesangat kat Izza....


Ummi & Abah sayang Anas!

Wednesday, February 17, 2010

Anas is no longer fully BF baby....

Assalamualaikum putera Ummi & Abah sayang... Semoga Anas senantiasa di bawah lindungan rahmat dan kasih sayang Allah...

Anas sayang, Ummi dah rancang dan cuba berikan yang terbaik buat anak Ummi, namun Allah dah tetapkan segalanya... Tika ni mmg Ummi sangat2 sedih, kecewa, geram, marah sangat2 tapi apalah yang Ummi boleh buat.... Ummi hanya mampu bersabar....

Ummi tak tahu sejak bila, tapi dari cerita babysitter Anas, dah lama diorang bagi FM (soy milk) kat Anas, kata diorang Anas minum FM tu lg laju dr EBM yang Ummi tinggalkan untuk Anas... Kebetulan diorang nampak Anas tanak menyusu dengan Ummi masa Ummi pergi kat Anas during lunch. Of course la Anas tanak nyusu sbb Anas dah kenyang makan bubur kan sayang... Selama ni bila Ummi tanya mcm mana Anas minum susu, diorang cuma jawab Anas taknak minum EBM yang Ummi tinggalkan tu... Tapi diorang tak pernah berterus terang yang diorang bagi Anas soy milk... Yang Ummi sedihkan diorang tak pernah cakap... Anas ni ada allergic... Selama ni Ummi selalu elakkan Anas makan apa2 yang boleh menyebabkan allergic tp diorang ikut suka hati je bagi apa2 tanpa pikirkan hal tu... Ummi dah pernah ckp kat diorang yang Anas allergic...

Bila Anas sakit baru2 ni, tergerak hati Ummi nak sembang2 dgn diorang... Cite punye cite, diorang terbukak la 1 cerita yang Anas suka minum soy milk... Siap diorang tunjukkan tin susu tu kat Ummi... Patut la selama ni diorang beria suh Ummi bawak fm untuk Anas... Selama ni diorang cuma amik susu anak orang lain untuk kasik Anas minum... Bukan setakat susu, botol susu baby lain pun diorang pernah kasik Anas pinjam... Ini memang Ummi sangat2 marah. Tapi Ummi cakap baik2, sbb Ummi hormat diorang, diorang tolong ngasuh Anas... Tapi tu lah, Ummi tak puas hati... Dah lama Ummi pendam rasa tak puas hati ni, Ummi rasa Ummi dah tak boleh pendam... Ummi dah call kawan Ummi kat pengurusan, bincang ngan dia.... Hope diorang dpt tukar balik babysitter lama Anas tu...

Ummi sedar skrg ni rakyat Malaysia belum cukup ilmu tentang breastfeeding. Dan Ummi tahu ramai readers kat luar sana yang kutuk2 bf mommies, yang suka perli2 Ummi pertahankan breastfeeding ni... Ummi pekakkan telinga, buat dek je kat orang2 mcm tu... Memang sakit hati tp buat tatau je la... Klu dilayan lg sakit hati kan....

Ada plak pendapat org ckp ibu2 yg still bg susu badan walaupun anak dah besar ni, mcm mendera anak, tak kasik anak makan cukup la... Bila Ummi pertahankan jugak2 pendapat Ummi, orang tu akan ckp cmni, "Awk tu anak baru sorang, awak muda lagi, takde pengalaman... Kami ni dah tua, dah banyak pengalaman, anak dah ramai, kami lebih tahu mcm mana nak besarkan anak.... Anak2 kami membesar, sekarang sihat takde masalah apa pun..." Ummi sangat2 sedih dengar statement cenggini... Bukan Ummi tak hormat orang2 yang lebih berpengelaman tp bila diorang langsung2 memperlekehkan pendapat kite ttg BF ni, sakit la jugak...

Ummi ada luahkan kat paed Anas... Dia ckp apa tau, "Sebab orang2 dulu2 pakai hantam saja bagi anak makan, sbb tu la, orang2 skrg byk penyakit... Muda2 dah ada darah penyakit 3 serangkai.." Sedap sikit hati Ummi dengar jawapan paed Anas tu... Betul tak pendapat dia? Bukalah minda, fikir2kanlah.... Bantulah negara kita kurangkan penyakit2 org kaya tu....

Ummi dah sembang dgn BS Anas baik2, tapi nampak gaya diorang susah nak terima pendapat Ummi.... Ummi cadangkan pihak pengurusan, tolonglah amik serius apa yang Ummi luahkan ni... Kalau perlu bagi kursus semula tentang breastfeeding, Ummi leh tolong carikan someone utk bagi talk ttg susu ibu & mcm mana nak uruskan EBM kat nursery...

Kepada BS Anas, tolong la hormat saya sebagai ibu sbb kalian pun ibu jugak... Kalau kalian tak suka orang buat sesuatu kat anak kalian, saya pun mcm tu la jugak... Sakitnya hati saya, bila saya harapkan orang menjaga anak saya dengan baik, kalian buat anak saya ikut suka hati kalian je... Saya tahu kalian memang tak kisah sbb tu bukan anak kalian kan, tapi mcm mana klu kena kat anak kalian? Saya titipkan anak saya dengan harapan pengasuhnya mengasihinya seperti mana saya sangat2 sayangkan dia, tiap2 bulan saya bayar yuran yang agak mahal dengan harapan saya akan mendapat imbuhan setimpal dengan wang yang saya invest tu...

Pengajaran buat Ummi dan readers out there:
  1. Siasat latar belakang BS.
  2. Bincang dgn BS baik2 before hantar anak. Beritahu dia apa yang kita nak.
  3. If anak BF, terangkan cara nak kendalikan EBM.
  4. Bantu BS utk kendalikan EBM, jgn susahkan dia.
Ummi dah buat sume ni awal2 lagi, tapi tak tahu kat mana silapnya... Ummi tak alami sume masalah yang Ummi cite kan di atas dgn BS lama Anas... Tapi dengan BS baru Anas, Ummi rasa mcm nak benti keje, atau bawk Anas dtg ofis... Mmg berat hati Ummi nak hantar Anas kat nursery stay ngan BS baru... Dia baik tapi Ummi tak begitu senang cara dia kendalikan baby... Pihak pengurusan ada ckp kat Ummi, diorang tgh dlm proses nak tukarkan balik BS lama Anas... Harap2 cepat la proses tu...

Ummi ada terpikir nak cr FM utk Anas bekalkan kat nursery. Ye lah, dh diorang pun nak sangat Anas minum FM, biarlah Ummi belikan sendiri kan, tak perlu la nak amik org lain punya. Dah la mak bapak budak tu beli mahal2, suka2 je diorang nak kasik orang lain minum kan... Senyap2 plk tu, tak ke mcm mencuri tu... Dah la kasik anak kita yg minum, nauzubillah, mudah2an dijauhkan Anas dr makan makanan dr sumber2 haram... Allahuakbar! Takut bila pikir soal halal haram yg akan menjadi darah daging kita nanti...

Ummi tahu Ummi perlu bertegas, Ummi dpt email dr lactation td, die cdgkan Ummi bekalkan buah2an, biskut dan air masak selain bubur nasi kat nursery... Kalau Anas tetap taknak minum EBM yg Ummi bekalkan, Anas still ada makanan lain yang lebih baik dr soy milk...

Ummi & Abah sayang Anas!

Wednesday, February 10, 2010

Anas nak jalan-jalan

Assalamualaikum putera Ummi & Abah sayang... Semoga Anas senantiasa di bawah lindungan rahmat dan kasih sayang Allah...



Ummi & Abah nak bawak Anas jalan2 esok sampai la hari Ahad baru balik Kedah... Esok gi Cameron Highlands dulu,then hari Jumaat gi KL sbb hari Sabtu best friend Ummi, Mama Zue kawin dgn Papa Nik, kawan Abah... Ummi, Abah, Mama Zue & Papa Nik sume satu sekolah, MATRI, hehe....

Anas dah sihat, Alhamdulillah.... Masih ada sedikit batuk dan selesema... Ummi prepare sume keperluan medicine Anas ke sana... Mudah2an semuanya selamat...

P/S: Ummi Salsabila, gi tak kenduri Mama Zue nanti? Kalau gi, boleh la Anas kawan dgn kakak Aufa....

Ummi & Abah sayang Anas!

Monday, February 8, 2010

Anas tak sihat...


Assalamualaikum putera Ummi & Abah sayang... Semoga Anas senantiasa di bawah lindungan rahmat dan kasih sayang Allah...

Allah izin, weekend baru2 ni Anas, Ummi dan Abah diuji dengan kesihatan Anas... Anas memang jarang sangat demam dan Allah izin Anas demam, batuk, selesema yang agak teruk... Last sekali Anas demam masa Awal Ramadhan dulu... Dulu Ummi & Abah berkejar ke Wad Kecemasan HTF sbb Anas mcm nak jadi tarik, kali ni plak Anas jadi macam penat & masuk petang td, dah 5 kali Anas kena sedut gas penat & buang kahak...


~pic petang Jumaat, Anas masih sihat~

Jumaat malam Sabtu hari tu tetibe je badan Anas panas sangat. Sebelum tu Ummi dah nyusukan Anas sampai Anas tido, langsung Ummi tak rasa lain. Sekejap je Ummi kalih nak amik selimut, Ummi rasa badan Anas panas sangat2. Tengah malam tu Anas susah nak tido, batuk Anas bunyi penat, kesian sangat Ummi tengok anak Ummi. Ummi ajak Abah gi emergency HSB. Tapi elok atas highway nak exit Alor Star (U) badan Anas dah tak panas lagi dah... Hm, Ummi ajak Abah balik.. Kita balik ikut jalan jauh, Abah drive slow je... Sepanjang perjalanan balik, mmg badan Anas dah tak sepanas memule tadi... Tapi kan, elok je sampai umah, badan Anas panas balik... Hadoi! Kebetulan Atuk, Wan & Bunga gi KL.. Hm, Anas selalu demam masa Atuk, Wan & Bunga gi KL, rindu kot... So, malam tu Ummi & Abah tak bawak Anas gi hospital lagi, tunggu esok nak bawak Anas gi Pusat Rawatan Mahsuri...

Esoknya tu, awal2 lagi dah gi amik no kat Mahsuri sbb takut ramai orang. Klinik buka kul 9, doktor akan datang before 10... So, lepas dapat giliran pertama, Ummi & Abah balik umah breakfast dulu & gi balik klinik at 9.45am... Doktor sampai kul 10, terus dipanggil masuk... Doc tanya family history ada asthma tak? Ummi cakap takde cuma klu mcm penat bila demam tu, mmg Ummi ada mcm tu... So, doc ckp Anas pun mcm tu lah... So, sedut gas & amik ubat demam, batuk & cairkan kahak...
Baru sekali makan ubat, Anas still mcm tu, Abah Anas tak puas hati & tak senang duduk, ajak gi Mahsuri lagi petang tu, sedut gas lagi... Hm, Abah mmg sangat2 risau, hehe... Sayang kat Anas sangat2 tau! Then, tengah malam tu still keadaan Anas macam tak getting better pun, Abah ajak gi emergency Hospital Jitra plak, sedut gas lagi & amik ubat lain plak... MA kat situ suh stop kasik ubat dr private clinic... Hm....


~pic budak tak sihat tapi masih menggagahkan diri memanjat nak laptop Ummi~

On Sunday, sepatutnya Ummi & Abah keje, tapi kami terpaksa amik EL coz keadaan Anas sangat2 merisaukan ditambah dengan letih bergilir2 berjaga sepanjang malam pantau keadaan Anas... Alhamdulillah Atuk Anas faham keadaan kita... Atuk suh Ummi bawak Anas gi KMC tp ofkos la ongkosnya harus ratusan, Ummi tak mampu, kot Atuk mau hulur takpe gak kan...Hehe... So, Atuk cadangkan Ummi bawak Anas gi Klinik Pakar Kanak-Kanak Lee kat Kanchut, Alor Star... Mmg Anas dah 2x gi situ.. Dr. Lee tu la paed Anas, cuma klinik dia close on Saturday... So, Ahad tu, Ummi bawak Anas ke sana plak, sedut gas lagi & amik ubat baru. Ummi yakin sikit dengan ubat sini coz satu ubat untuk semua tak macam klinik lain, mcm2 sangat ubat die...

Then balik Arau sekejap coz Tok Wan & Mak Tok pun risaukan keadaan Anas tapi diorang tak dapat datang jenguk Anas kat Jitra... Siang Anas mmg ok, ceria bermain walaupun tak bape sihat. Tapi bila dah lewat petang, sakit Anas datang balik... Pulak tu Anas langsung taknak mamam, cuma nenen Ummi ja...

Awal pagi tadi Anas muntah lepas breastfed ngan Ummi, petang tadi pun Anas muntah lagi after breastfed... Ummi terus call paed Anas, dia suh Ummi bawak Anas gi balik klinik dia... Ummi dah risau sbb dlm phone dia ada sebut kena refer Anas ke GH & maybe warded... Lepas dia check & sedut gas lagi, dia cakap Anas ok & semakin baik. Ya, Ummi pun rasa Anas dah semakin sihat hari ni cuma batuk & kahak je la...

Alhamdulillah, malam ni tido Anas mula lena, cuma masih ada sedikit gangguan bunyi dalam pernafasan tapi semakin baik berbanding sebelum2 ni... Hm, Anas harus la cepat sihat, Ummi 7 Abah dah amik cuti, dah booked hotel, dah beli baju sejuk untuk Anas untuk ke Cameron Highlands... Huhu...

~tak sempat rasmi jumpsuit ni kat Cameron Highlands, rasmi kat ofis Ummi tadi coz ofis Ummi air-cond~

Ummi & Abah sayang Anas!

Wednesday, February 3, 2010

Sape name Anas angkat tangan!

Assalamualaikum putera Ummi & Abah sayang? Apa khabar iman Anas hari ni? Semoga Anas sentiasa di bawah lindungan dan rahmat kasih sayang Allah, Yang Menciptakan kita... Sentiasalah perbaiki diri kita agar menjadi hamba yang dikasihiNya... Dalam mendidik Anas, Ummi turut mendidik diri Ummi kerana Ummi bukanlah manusia sempurna dan kadang2 Ummi malu dengan diri Ummi sendiri...
video

Ummi & Abah sayang Anas!

10 months of your journey, sayang...


Assalamualaikum putera Ummi & Abah sayang? Apa khabar iman Anas hari ni? Semoga Anas sentiasa di bawah lindungan dan rahmat kasih sayang Allah, Yang Menciptakan kita... Sentiasalah perbaiki diri kita agar menjadi hamba yang dikasihiNya... Dalam mendidik Anas, Ummi turut mendidik diri Ummi kerana Ummi bukanlah manusia sempurna dan kadang2 Ummi malu dengan diri Ummi sendiri...
Sayang Ummi dah 10 bulan dah on 29 January 2010 hari tu... Sekejap je kan masa berlalu... Ummi selalu belek2 balik gambar dari Anas baru lahir sampai sekarang, perubahan yang begitu ketara Ummi nampak dari bulan ke bulan sayang Ummi membesar... Sebenarnya, Ummi takde la nampak sangat perubahan tu sbb hari2 Ummi tengok Anas membesar sihat, cergas dan ceria depan mata Ummi... Cuma bila Ummi tengok gambar je, baru nampak perbezaan Anas dari lahir sampai la sekarang... Masa Anas chubby dulu, masa takde rambut lagi... Hehe, comel sangat... Rindu la wajah Anas yang dulu... Huhu...

wajah yang suci bersih masa baru lahir

wajah mulus yang masih belum mengerti apa-apa

wajah yang membuatkan Ummi rindu selalu

ketembaman pipi montel gebu dan rambut yang masih malu2 nak tumbuh masa ni

Sungguh Ummi rindu... Sekejap je tak lama lagi Anas nak setahun dah... Gigi pun masih malu2 nak keluar lagi, macam rambut Anas dulu, malu2 gak nak tumbuh... Takpelah, lambat tumbuh gigi, lambat la salin gigi kan...

Anas sekarang memang dah sangat cekap memanjat sana sini, habis sume tempat Anas panjat, tak kira tinggi rendah... Cuma baru nak belajar merangkak... Hehe...

Bila orang gelak, dia pun tumpang gelak sekali macam faham apa yang orang gelakkan ye... Bunyi Anas ketawa kelakar tau, semua orang akan gelak kuat bila dengar Anas ketawa, hehe... Wan cakap, bunyi buat2 gelak je tu, haha...

Anas dah pandai tak nak kat orang, tak nak kena tinggal kat nursery, pagi2 Ummi hantar, mesti nangis nak ikut Ummi... Then, bila Ummi datang time lunch tu, macam dah bau Ummi datang je Anas ni tau, kalau tido, terus bangun tido... Kalau berjaga, terus tunggu depan pintu... Amboi, pandai anak Ummi ni ek, sangat2 peka kehadiran Ummi ye...

Oh ya, Ummi dah belikan Anas exersaucer tau! Ummi beli 2nd hand je, tapi puas hati la, berbaloi2... Anas pun excited dok dalam tu... Layang gambar & video ek....


video

Yang ni plak aksi Anas tengah malam, masih aktif lagi padahal Ummi memang dah sangat2 mengantuk tau! Anas memanjat kepala katil sambil bermain2, aduh, letih Ummi... Dua malam Ummi bawak Anas gi ofis Ummi teman Ummi buat OT, tu pasal la yang Anas sampai malam pun tak letih lagi, asyik nak main je... Ummi yang letih, hadoi!


Ummi & Abah sayang Anas!
Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi