"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Tuesday, March 30, 2010

My First Pregnancy Journal (Part 9)

Auto Published Entry

~Due Date & Majlis Pertunangan Bunga~

Huhu, Ummi yakin Ummi akan bersalin penghujung March walaupun doktor pegang pada tarikh 2 April 2009... Then, Atuk gi arrange nak terima kehadiran rombongan meminang bunga on 28th March 2009... Sume pakat mendakan Ummi tak bersalin on that date, huhu...

Memang Ummi tak bersalin masa majlis tu tapi Ummi bersalin a day after majlis, selepas semua orang balik, haha... Tepat menepati jangkaan Ummi, Anas lahir pada 29 March 2009...

~Masanya sudah tiba~

Menceritakn detik2 paling bersejarah itu, pagi tu lepas hantar Achik & Ateh ke airport, Abah gi jogging kat Tasik Darulaman. Ummi plak rehat balik lepas breakfast sbb letih sangat... Pagi tu sarapan bihun, Ummi tak berapa sangat makan bihun goreng nih, so pagi tu mmg tak makan..

Then, kul 9 lebih Ummi dah mula rasa contraction every 10 mins & makin sakit... Bila Abah balik, Ummi cakap la kat Abah. Abah suh mandi & bersiap dulu... Kami dah fobia nak terus gi hospital sbb asyik false contraction je... Lepas mandi Abah suh tunggu jap, sampai la Ummi betul2 tak tahan. Then, kul 10 lebih gi la Pusat Rawatan Mahsuri, Jitra, 4 minit je dari rumah... Alhamdulillah, kebetulan hari tu Ahad, Abah cuti.

Dalam kul 11, disebabkan contraction makin kerap Ummi rasa, diorang terus suh Ummi masuk labor room... Ummi rasa sangat2 sakit nak bersalin pukul 3pm. Ummi amik epidural stlh dipujuk berkali2 oleh nurse kat situ... Mmg tamo amik awal2 tu tp sbb terlalu sakit, Ummi amik jugak, huhu, sampai skrg Ummi nyesal amik epidural...

Anas selamat dilahirkan jam 6.08 ptg 29/3/2009. Alhamdulillah...

Ummi & Abah sayang Anas!

My First Pregnancy Journal (Part 8)

Auto Published Entry

~@36 weeks~

Kalau ikut tarikh scan, Ummi dijangka akan bersalin on 2nd April 2009. Tapi kalau ikut kiraan tarikh akhir peot Ummi, Ummi dijangka bersalin on 29th March 2009. Tapi masa penghujung Februari, Ummi dah rasa sakit sangat2 sampai susah nak bergerak. Ummi langsung tak boleh nak berjalan, bergerak pun guna wheelchair je... So, Ummi amik cuti bersalin awal seminggu... Bukan cuti kosong je, bawak balik keje buat kat rumah Yang.... Huhu, sume tak harap Ummi drive sendiri. Ummi pun tak berani...

Bidan mai ngurut sbb Ummi sakit sangat. Bidan cakap, kepala baby dh masuk lorong sangat2, sbb tu dok sakit dah... So, dia urut bagi injak naik sikit sbb baru 36 minggu. Bidan tu cakap, cara ni mcm dah dekat dah. So, Ummi tak berani nak pi jalan mana2 & Abah pun tak berani tinggalkan Ummi sendiri...

~False Contraction terlalu kerap~

Huhu, part ni memang sadis... Ummi dah la first time, tatau tanda2 nak bersalin tu cmne... Dalam nervous ada excited. Dalam excited, ada nervous... Ummi sangat2 kerap mengalami false contraction. Ada sekali tu, contraction dah kuat & sekerap 5 minit sekali tapi disebabkan bukaan baru 1 cm, Ummi kena stay kat wad dulu. Pastu kan, esoknya tu contraction tu hilang camtu je, huhu... 2 minggu gak la lps tu br betul2 nak bersalin, haha...


Ummi & Abah sayang Anas!

My First Pregnancy Journal (Part 7)

Auto Published Entry

~Gerakan Baby~

Sejak kandungan berusia 5 bulan, Ummi dah dapat rasa pergerakan Anas dalam perut Ummi. Ummi sangat2 excited setiap kali Anas move & kick Ummi... Abah pun kadang2 tertunggu nak rasa bila Anas kicking. Kadang2 kami nampak bonjolan kecil bila Anas kicking, Ya Allah, excited sangat2 tau! Hari2 Ummi rasa Anas sentiasa teman Ummi buat apa pun, tu yang seronok...

Hari2 Ummi bacakan Anas ayat2 Al-Quran, berzikir, sembang2 dengan Anas sbb Ummi tahu baby dlm perut boleh dengar apa yang Ummi bicarakan. Ummi seronok bila baby dlm perut respon kat Ummi... Camne baby respon ek? Hehe, hanya ibu mengandung je yang tahu, kan?

~Ummi & Susu~

Huhu, Ummi kan sejak kecik mmg tak suka minum susu... So, bila dah pregnant, semua suh Ummi minum susu untuk tambahkan kalsium... Susahnya lah Ummi nak minum susu. Hari2 Abah paksa, kadang2 Abah bancuhkan & support Ummi minum sampai licin. Abah akan tunggu sampai Ummi habis minum tau!

Mula2 Ummi minum Anmu perasa coklat. Tapi tak sesuai plak ngan Ummi sbb berat badan Ummi naik mendadak. So Ummi stop Anmum & just minum fresh milk je... Nak kata hari2 tu tak la. Tapi bila Abah teringat, mmg rela paksa la minum susu. Sampai Ummi dah boleh minum susu dah sekarang, hehe... Ummi boleh minum sbnrnya, mind setting je ckp Ummi takleh minum susu... Teruk tul...

Ummi & Abah sayang Anas!

My First Pregnancy Journal (Part 6)

Auto Published Entry

~Scan & Jantina Anak~

Masya'Allah, hampir setiap bulan Ummi & Abah gi scan sbb terlalu rindu nak tengok anak yang dok dalam perut... Haha... Kebetulan Ummi selalu hadapi masalah, so, mmg kena scan pun... Masa kandungan masuk 4 bulan, Dr.Noriah ckp uri Ummi jatuh sikit. Dia cakap selalunya uri jatuh masa 4 bulan, normal, dan akan naik balik. So, dia suh gi ms masuk bulan ke-5 utk cek balik kedudukan uri, Alhamdulillah, semuanya ok...

~17 weeks~
~masa gi scan ni, nampak kaki Anas sedang berenang2 di dalam perut Ummi, (",)~
~masa ni gak Dr. Noriah terus cakap jantina baby ni, boy~

~6 months, 24 weeks~

Then masa bulan ke-6 nak masuk 7, Ummi plak kena gastric pain, warded 2 mlm kat HTF, asyik scan je la... Buat CTG skali sbb kot2 ade contraction...Padahal br nak masuk 7 bulan, saspen je...

Pastu Ummi & Abah gi jumpa Dr. Annuar Husainy kat Pusat Rawatan Mahsuri masa masuk bulan ke-7 untuk wat 4D scan, sekali nak booking utk bersalin kat situ... Alhamdulillah, masa wat 4D scan tu, Allah izinkan kedudukan Anas pun nak jumpa Ummi & Abah. Cuma mungkin Anas dah letih tunggu lama sangat, Anas tido dulu... Ummi sempat nampak Anas menguap, Subhananllah, comelnya dan terbit keinsafan tengok kehidupan bayi di dalam kandungan... Sesungguhnya Allah Maha Besar! Allahu Akbar!!!

~gambar2 yang scan tu, Dr.Annuar tunjuk semua bahagian baby, kepala, mata, hidung, mulut, tangan & kaki~
~Dr. Annuar pun nampak jantinanya boy~

~Anas tengah isap jari~

~mulut & hidung Anas~

Ummi & Abah sayang Anas!

My First Pregnancy Journal (Part 5)

Auto Published Entry

~Mengidam~

Hm, cerita pasal mengidam ni kan, Ummi takde la mengidam yang pelik2 pun. Masa awal2 tu, Ummi dok tertanya2 gak, aku ni mengidam ape ek? Macam mana rasa mengidam tu? Sebabnya Ummi takde pun teringin ape2... Setiap kali orang tanya, ada tak teringin nak makan apa2, Ummi geleng je... Hehe... Ada la Ummi teringin nak makan nasi kukus yang roommates Ummi ms kat UIA dulu slalu beli. Ummi pernah la makan tp jarang sangat Ummi makan nasi kukus tu... Tetibe Ummi rasa teringin nak makan tapi takde la sampai beria2 rasa nak makan tu...

Kalau cerita pasal beria2 dan teringin sangat2 nak makan something tu, ada la, dalam bulan puasa la ni, dah kul 12 malam lebih, dah nak tido, tetibe Ummi rasa teringin sangat nak makan nasi lemak... Ummi cakap kat Abah, Ummi teringin nak makan nasi lemak, sekarang... Abah berulang kali tanya, betul2 teringin ke tak? Ummi cakap la ya... Sebabkan dah lewat malam sangat, Abah pujuk Ummi esok Abah akan belikan nasi lemak untuk Ummi. Then, Ummi terus tido... Tapi baru je terlelap, Ummi terjaga lagi & mintak nasi lemak lagi... Abah kesian sangat kat Ummi, Abah pun call kawan2 dia yang dok area Jitra, mintak tolong dia carikan nasi lemak, hehe...

~nasi lemak mr. google~
~lebih kurang besar ni la nasi lemak Abah bawak balik tu, mmg tak cukup, hehe~

Akhirnya, Abah keluar jugak dgn kawan2 dia tolong carikan nasi lemak utk org mengidam nih, hehe... Sejam lebih Abah keluar, baru balik, bawak nasi lemak yang 15km jauh dari rumah kami, haha... Berselera Ummi makan malam tu walaupun dah pukul 2 pagi... Thanks sayang....

~harumanis mr. google gak~

Then, bila dah lama sikit, tetibe rasa teringin sangat nak makan buah Harumanis (sape2 yg tak tahu, ni mcm buah mempelam a.k.a mangga jugak cm Harumanis ni banyak kat Perlis je). Masalahnya, time Ummi ngidam tu, bukan musim, jenuh nak cari... Tapi dah nama pun rezeki anak dalm kandungan, Tok Wan jumpa jugak buah Harumanis, buah sesat agaknya.. Tak banyak pun yang Tok Wan dapat, tapi boleh la nak hilangkan rasa kecur Ummi tu... Ummi makan sikit je beda nak hilangkan rasa kecur tu, bila dah hilang, ok la...

Selain tu, takde la Ummi ngidam pape lagi... Cuma dok rasa teringin nak makan apa yang orang dok sebut2, hehe... Pantang orang sebut itu, ini, kalau tu membuka selera Ummi, Ummi akan minta Abah cari... Disebabkan selera makan Ummi masa mengandung ni sangat2 berkurang, apa ja yang Ummi sebut teringin, Abah akan cepat2 cari... hehe... Sape tak sayang bini oi... kan, kan?

~also from mr. google~

Kalau dulu before kawen, Ummi sangat2 suka masam, suka mencicah garam belacan, masa mengandungkan Anas tu, Ummi lansung tak teringin... Mak Tok selalu buat garam belcan bila Ummi balik sana, Tok Wan plak selalu cari buah masam2 untuk Ummi, tapi memang Ummi tak teringin langsung... Then, Ummi langsung dah tak suka mekap, tak boleh bau sabun dan bau masakan goreng2 dan kari... Ramai mengagak pembawakan anak lelaki, hehe... Alhamdulillah, memang anak lelaki pun...

Ummi & Abah sayang Anas!

My First Pregnancy Journal (Part 4)

Auto Published Entry

~Ramadhan~

Bulan ketiga pregnant is bulan Ramadhan. Ummi tetap berpuasa... Kalau tak puasa pun, bukan leh makan apa2, lebih baik berpuasa kan... Tapi tinggal jugak la 8 hari, 2 hari sbb bila balik Arau, Tok Wan & Mak Tok kesian tengok Ummi berpuasa, tengahari dah siap masak or belikan Ummi makanan untuk berbuka, macam kena paksa berbuka la ni, huhu...

Lagi 6 hari tu sebab Ummi kena demam campak... Hari2 makan sup ayam kampung & minum air kelapa sbb nak bagi cepat kurangkan chicken pox tu, takut effect kat baby dlm perut... Tapi kan, Alhamdulillah, lepas baik demam campak tu, alahan pun makin kurang... Dari langsung tak boleh makan, Ummi dah boleh makan 1/4 pinggan... Kire makan la jugak kan walaupun sedikit, hehe...

Ummi & Abah sayang Anas!

My First Pregnancy Journal (Part 3)

Auto Published Entry

~Alahan teruk~

Masuk 8 weeks pregnant, Ummi mula alami alahan mengandung yang sangat2 teruk. Ummi langsung takde selera makan, memang langsung2 tak lalu makan dan minum hatta sedikit air masak... Masa tu, tekak Ummi langsung tak boleh menerima makanan dan minuman, rasa loya & terus muntah balik... Tiap2 malam muntah je, memang berkampung dalam bilik air lps maghrib sampai la nak tido...

Then Ummi kena tahan kat wad Pusat Rawatan Mahsuri, masuk air... Sempat masuk 3 pain je, kawasan Jitra blackout & kebetulan wad penuh sbb ramai yang bersalin malam tu... So, habis botol yang ke3, Ummi mintak nak balik rehat kat rumah... Kena la utamakan orang yang baru bersalin... Ummi ni setakat nak masuk air je... Masa nak balik tu, doc tanya, rasa ok tak, Ummi jawab ok... Then masa nak masuk kete, Ummi muntah lagi banyak, hehe....

Masa ni bulan Ogos, Ummi jarang masuk ofis sbb memang langsung tak boleh drive... Jadi alah plak bila naik kereta, lebih2 lagi bila pegang stereng, huhu... Plak tu, all the time ulang alik masuk bilik air... Bukan muntah keluar ape sangat pun sbb tak makan, cuma keluar air je, tu yang lagi perit tu... Berat pun susut mendadak 10kg dlm masa 2 minggu... Huhu, time tu memang rasa kurus giler, hehe...

23/8 Ummi konvo kat UIA, mula2 macam malas nak pergi. Tapi semua doakan Ummi cepat sihat, dapat pergi jugak... Alhamdulillah, dapat gak Ummi naik amik scroll dr Canselor, Sultan Ahmad Shah a.k.a Sultan Pahang... Ummi bawak baby dlm perut skali naik amik Ijazah Ummi, Bachelor of Accounting (Hons)... Doa Ummi semoga Anas ikut jejak langkah Ummi suatu hari nanti..

Ummi & Abah sayang Anas!

Monday, March 29, 2010

My First Pregnancy Journal (Part 2)

Auto Published Entry

~Honeymoon ke Bali~

Ummi & Abah tetap pergi ke Bali. Biasanya Ummi happy bila berjalan jauh, tapi percutian kali ni sangat2 tak happy. Ummi lebih risaukan keselamatan kandungan Ummi yang masih baru. Mana taknya, Ummi hanya tahu Ummi pregnant just 1 day before ke Bali. Mana leh nak cancel camtu je... So, terpaksa pergi jugak, hanya berserah pada Allah yang Maha Memelihara...



Abah sangat2 hepi bercuti ke Bali tapi Ummi langsung tak. Ummi dah mula loya dengan bau colok yang merata2 kat Bali tuh... Makanan2 pun sangat2 memualkan sbb asyik nampak signboard 'b**i g****g' je kat sepanjang jalan... Maunya tak loya tekak Ummi ni bila nak makan... Pastu Abah plak gi memandai makan gulai kulit lembu masa makan Nasi Padang, siap amik keropok kulit lembu lagi... Ummi sampai sekarang dok rasa nak termuntah tau!

Lepas balik dr Bali pun Ummi masih tak boleh dengar Abah dok bercerita pasal Bali, apatah lagi makanan2 kat sana... Rasanya gambar2 masa kat Bali pun Ummi tengok balik masa dah sarat mengandung, tu pun sikit je... Ummi betul2 boleh tengok balik gambar2 kat sana lepas setahun berlalu, hehe... Teruk tak?

Ummi & Abah sayang Anas!

My First Pregnancy Journal (Part 1)

Auto Published Entry
Assalamualaikum permata hati Ummi & Abah. Ummi tergerak nak coretkan pengalaman Ummi mengandungkan Anas dalam blog. Ummi takut catatan tangan Ummi yang Ummi buat sejak awal mengandungkan Anas tu hilang... So, sempena usia Anas setahun ni, Ummi nak abadikan pengalaman Ummi di dalam blog ini...

~Berita Gembira~

Genap 8 minggu usia perkahwinan Ummi & Abah, Ummi disahkan pregnant 5 weeks. Malam tu Ummi & Abah gi Klinik Dr.Noriah (O&G) untuk make sure pregnancy test yang Ummi buat sendiri kat umah (2 kali, hehe) tu betul ke tak...

Actually sebelum2 tu Ummi tak rasa pun macam Ummi dah pregnant coz period Ummi memang tak pernah tetap. Tapi Mak Tok beria suh Ummi cek before Ummi & Abah gi honeymoon ke Bali esok lusa tu... Salah satu sebabnya, period Ummi dah kelewatan sedikit (tapi Ummi dah biasa), secondly sbb Ummi & Abah nak gi Bali, takut aktiviti lasak mungkin akan menjejaskan kandungan (if betul2 pregnant la...) Sebab tu Mak Tok beria suh pi cek.

Before masuk jumpa doc, Ummi gelisah. Pregnant ke tak? Perasaan sangat2 bercampur aduk. Ada happy, gementar, malu, takut, sedih... Sume ade.... Masa doc wat ultrasound, jelas nampak ada satu nyawa lain dalam rahim Ummi. Alhamdulillah, Ummi & Abah syukur sangat. Ummi benar2 pregnant dan janin itu telah berusia 5 minggu.

Happy? Happy la sebab Ummi & Abah bakal jadi ibu. Kami ada zuriat sebagai pelengkap perkahwinan kami, sebagai penyambung perjuangan risalah Islam tercinta.

Nervous? Agak nervous sebab tak dapat nak gambarkan camne rasa bila perut dah besar nanti, nak bawak camne? Hehe, maklum la first time...

Teruja? Hm, teringin nak alami rasa bahagia bila mengandung nih mcm cerita2 yang Ummi selalu dengar...

Takut? Takutnya bila fikir masa nak bersalin nanti... Ramai cakap sakit... Huhu...

Sedih? Sedih sbb esoknya tu Ummi & Abah baru nak gi honeymoon, kena bawak baby dalam perut skali, hehe... Takdelah, lebih kepada risau sebenarnya... Boleh ke nak travel nih? Kandungan masih baru... Ummi serahkan pada Allah, Dia yang Maha Memelihara..

Malu? Mesti kawan2 akan perli Ummi & Abah, cepat pregnant, huhu... memang pun... Tapi Alhamdulillah, rezeki kami untuk dapat anak cepat. Kami pun memang harap camtu...

Risau? Bolehkah kami menjadi ibu bapa yang baik, nak mendidik anak di celah2 pancaroba duniawi yang semakin membimbangkan ini? Rasa risau sangat2...

Malam tu, Abah lah orang yang paling happy. Habis dicanang kat sume orang tentang berita gembira ini... Banyak sangat ucapan tahniah yang dikirimkan, tak kurang jugak yang mengusik, hadoi ai.... Hehe...

"Ya Allah, hamba redha menerima amanah yang Kau titipkan sebagai hadiah dalam perkahwinan kami ini. Bantulah hamba dalam mendidik anak ini agar menjadi Muslim dan hamba yang engkau redhai dan berkati hidupnya. Aku pohon padaMu Ya Allah, Kau jauhkanlah syaitan dari membisikkan kejahatan kepada janinku dan selamatkanlah janinku agar dia selamat lahir ke dunia ini dalam keadaan sihat dan sempurna sebagai bayi. Berikanlah dia kesihatan dan kecerdasan akal fikiran, dan jadikanlah dia anak yang soleh dan bijaksana. Amin, Ya Rabbal Alamin...."
~Anas 9 minggu dalam perut Ummi, kecik sangat kan~
~Yang ni ms 2nd time Ummi ngan Abah pi scan. First time tu lupa nak mintak gambar. Ms ni kat EDD tu jelas due datenye 29.03.2009, sm ngn tarikh sebenar Anas dilahirkan~

Ummi & Abah sayang Anas!

Genap sudah setahun usianya


Assalamualaikum Ummi's little khalifatullah... Alhamdulillah, Allah masih panjangkan usia kita untuk nikmati hari ini. Hari ini hari yang sungguh bermakna buat kita sekeluarga, kerana:
  • Hari ini genap setahun usia Anas,
  • Hari ini genap setahun Ummi dan Abah jadi parents,
  • Hari ini genap setahun Tok Wan, Mak Tok, Atuk & Nenda (dulu Wan, ngee~~) jadi grandparents
  • Hari ini genap setahun Pak Ngah (Atim), Pak Lang (Syaket), Mak Njang (An), Mak Ndak (Meen), Pak Su (Yaser), Bunga (Munzirah), Achik (Hafidzah), Ateh (Nazim) & Ucu (Maya) jadi uncle & auntie,
  • Hari ini genap setahun Anas menceriakan hidup kami semua....
Ummi doakan di ulangtahun kelahiran Anas ni, Anas dipanjangkan usia, hidup Anas diberkati Allah, Anas jadi anak yang soleh, Anas sentiasa diberi kesihatan dan dilindungkan dari penyakit2 merbahaya...

Ummi juga berharap dan berdoa semoga Ummi berjaya mendidik Anas menjadi anak yang cemerlang sahsiah dan akademik...

Semoga Ummi juga turut dipanjangkan usia untuk terus mendidik generasi pewaris ISLAM tercinta.... Semoga Ummi diberi kekuatan dan semangat. Semoga Ummi dan Abah dapat berbangga dengan hasil didikan Ummi kelak, Anas cemerlang di dunia dan akhirat... Semoga Anas dapat mendoakan Ummi & Abah apabila kami dah tiada nanti...

Ummi & Abah sayang Anas!

Monday, March 22, 2010

Contest: You & Me - Love Forever

Assalamualaikum putera Ummi dan Abah yang amat2 dikasihi. Alhamdulillah baru2 ni Anas menang 2nd place contest kat blog mama_aqish. Dan Ummi nak join lagi contest, hehe... Kali ni Ummi nak join contest You & Me - Love Forever kat blog Yang Ku Sayang milik Cik Siti... So simple je syarat2 kali ni... Tarikh tutup: hari ni by 12pm, hadoi, Ummi slalu submit last minute...

Gambar for this contest:

Pssttt.... Sebenarnya Ummi nak taruk gambar Anas & Abah ni, tapi syarat contest cakap, GAMBAR ANDA BERSAMA SUAMI atau ISTERI atau ANAK2 atau KAWAN2. So, Ummi kena la letak gambar Ummi bersama Anas yang kat atas tu... Nape Ummi tak letak gambar Ummi & Abah? Ummi malu la, hehe..... Hm, Ummi tempek gak gambar Abah & Anas ni sbb Ummi suke sangat moment gambar nih!
Sempena Anniversary Cik Siti yang ke-5 26 March ini, Ummi, Abah & Anas ucapkan Happy Anniversary. Semoga perkahwinan kalian diredhai sehingga ke akhir hayat dan semoga keluarga Cik Siti bahagia sokmo dikelilingi insan2 tersayang... Ameen...

P/S: Entry ditaip, tamat pada jam 11.10am, 23.03.2010

Ummi & Abah sayang Anas!

Ummi akan merindui suara ini...

Satu hari nanti, Ummi pasti akan merindui saat dan ketika suara ketawa Anas yang ini....

video

Sian anak Ummi, Ummi paksa gelak sampai merah muka, & penat.... Sekali tu je Ummi & Abah buat... Lepas2 tu Ummi kesian... hehe...

Ummi & Abah sayang Anas!

Thursday, March 18, 2010

Anas dah setahun ikut kalendar Hijri...

Asalamualaikum Anas yang sangat2 soleh hari ini...

Kalau ikut perkiraan tahun Hijrah, Anas dah genap setahun hari ini, 2 Rabiul Akhir 1431H. Last year, Anas lahir on 29 March 2009 bersamaan 2 Rabiul Akhir 1430H... 'Eid Milad sayang! Membesar jadi anak yang soleh ya...

P/s: Alhamdulillah, Anas 2nd place Cutest Baby with Cute Mom Contest and Top10 Baby With Eye Glasses Cutest Contest... Ummi consider as hadiah birthday Anas la, hehe...

Ummi & Abah sayang Anas!

Sunday, March 14, 2010

Anas new achievement


Assalamualaikum, Alhamdulillah Anas semakin cerdik dan sangat2 cergas skrg... Keaktifan Anas kadang2 membuatkan Ummi penat sampai tak terlayan. Tapi Ummi faham Anas tengah meng'explore' dunia baru Anas, that's why Ummi biarkan aje. If ada yang membahayakan Anas, baru Ummi cepat2 ngejor Anas...

Nursery Anas terpaksa ditutup ekoran masalah penyakit berjangkit (chicken pox) sejak Selasa lalu sampai la habis cuti sekolah nanti... So, sepanjang cuti ni, Anas dok kat ofis Ummi je lah,sbbnya dah takde tempat nak hantar Anas... Alhamdulillah boss a.k.a Atuk faham & ramai uncle2 & auntie2 nak tolong Ummi ngasuh Anas...

Hm, sejak dok kat ofis Ummi ni, banyak sangat pencapaian baru yang Anas buat...
  • Anas dah semakin kerap 'jawab telefon'. Bila dengar 'hello' je cepat2 Anas angkat tangan letak kat telinga. Then kalau ada orang tgh bcakap kat telefon, Anas pun angkat tangan letak kat telinga, pastu mulut dok 'pot pet' sorang2
  • Anas dah semakin becok sekarang... Ada la keluar sikit2 perkataan yang Ummi faham. Contoh kalau Anas nakkan something, Anas akan jerit, 'nakkk'. Kalau Ummi lambat sikit bagi nenen, Anas akan jerit, 'mmpaaaat'.Teruja Ummi dengar. Pastu Anas dah pandai sebut 'MMiii' tapi mmg lebih kerap 'Abah' la... Jelas plak tu sebut perkataan 'Abah'
  • Anas semakin manja dengan Abah. Pantang nampak kelibat Abah, mmg tanak berenggang dengan Abah. Kalau Abah tak amik, mesti nangis... Ye lah,dah seharian dengan Ummi, malam2 nak kat Abah la plak kan...
  • Anas dah semakin cekap me'ghagaih' (meragas a.k.a memanjat). Anas dah pandai panjat tangga kat ofis Ummi nih. Panjat dari bawah sampai atas plak tu, dan sangat2 laju...
video
  • Anas dah pandai bawak diri sikit2... Ummi paling kagum dengan Anas sbb Anas tak masuk dlm mulut benda2 kecik yang Anas ngutip... Kalau Ummi mintak, Anas akan kasik Ummi. Tapi tak bermakna Ummi boleh biar camtu je... Ummi tetap kena beware takut tetibe Anas dapat 'hidayah' nak masukkan dalam mulut kan...
  • Anas dah pandai baca buku. Bila pegang buku je, sambil selak2,mulut dok ngomel2 sendiri, haha... Alhamdulillah, nanti jadi seorang yang suka membaca ya sayang...
  • Anas mmg sangat suka2 dengar kalimah2 Allah macam azan, zikir, bacaan Al-Quran etc... Anas akan diam, tengok dan hayati... Alhamdulillah, semoga Anas jadi anak yang beriman pada Allah... Ummi senang sangat sebab sekarang Anas akan ikut bila Ummi berzikir kat Anas... Contoh: Ummi akan dodoikan Anas dengan zikir masa nak tidurkan Anas, Anas akan ikut Ummi berzikir gak, amik yang belakang2 je, janji ada Anas sebut 'wah,wah,wah' (Allah,Allah,Allah) ikut rentak Ummi berzikir tu, pandainya...Alhamdulillah...
2 minggu lagi Anas akan genap setahun. Semoga Anas terus membesar dengan sihat, cerdik dan cergas dengan khasiat susu Ummi sepenuhnya... Target Ummi untuk susukan Anas selama setahun dah tercapai, dan semoga Allah masih mengizinkan Anas terus dapat minum susu Ummi untuk setahun lagi... Next target, sampai Anas 2 tahun, Insya'Allah...

Ummi & Abah sayang Anas!

Thursday, March 11, 2010

CUTEST BABY WITH CUTE MOM by MaMa_Aqish

First of all Ummi nak thanks sesangat kat mama_aqish coz lanjutkan tarikh contest ni sampai 13th March... Ummi pasrah je bila terlepas hari tu disebabkan kebusyan Ummi nih... So excited bila mama_aqish lanjutkan tarikh, thanks sesangat...

Contest apekah yang Ummi nak join sangat nih? Haruslah teruja sbb contest for mommy and baby kan... mama_aqish dah banyak kali buat contest tapi ni first time Ummi join... Kali ni contest CUTEST BABY WITH CUTE MOM by MaMa_Aqish yang dilanjutkan tarikh tutup sehingga 13 March 2010... Rajin sungguh mama_aqish cari penaja untuk contest2 beliau, selalu plak tu buat contest, semoga mama_aqish terus dimurahkan rezeki, Ameen...

mama_aqish kalau buat contest, dia suka suh contestant cite ape yang diorang tahu ttg blog dia... Bagus gak camtu, sekurang2nya dia tahu apa yang orang suka baca dalam blog dia kan... Antara reason Ummi tak pernah join lagi any contest by mama_aqish sebelum2 ni sbb Ummi belum betul2 kenal blog mama_aqish ni, just jadi follower je... Sekarang baru Ummi tak rasa segan nak join contest mama_aqish coz Ummi dah kenal blog mama_aqish ni...
  • mama_aqish selalu jadi informer untuk sebarang sale. Memang kalau nak tahu ape sale yang ada, terjah la blog mama_aqish, hehe...
  • Then mama_aqish sangat2 sering anjurkan contest, hadiah2 pun best2, penaja hebat2... Go! Go! mama_aqish
  • Masa Anas baru mula solid food, Ummi memang dok gali info dr blog kawan2 Ummi la, then Ummi jumpa info yang sangat2 membantu Ummi dr blog mama_aqish, thanks dear sbb share info ni. Memang sangat2 berguna untuk kami ibu2 baru...
  • Other than that, mama_aqish sangat2 rajin kongsi tips and buat tutorial untuk decorate blog & ajar benda2 basic tentang dunia blogging kpd sesiapa yang tak berapa pandai mcm Ummi ni... Banyak yang Ummi belajar dari mama_aqish tau! Thanks sesangat!
Ok, for this contest, Ummi taruk pic masa gi Cameron Highland hari tu, 100% di snap sendiri oleh Abah Anas dan gambar ni langsung tak di edit sebagai menepati syarat2 contest ini...

My Cutest Baby: Anas bin Ahmad Ashraf (11 bulan 2 minggu)
The Cute Mom a.k.a me (",): Shaakira binti Uzir
Nama panggilan baby: Anas
Nama panggilan Ummi: Shira a.k.a AshAnas

Sangat2 best la hadiah yang mama_aqish nak kasik kat pemenang2 ni, teruja Ummi... Hadiah untuk tempat pertama, kedua dan ketiga untuk kategori Boyz & Girlz, hadiah untuk anak & ibu sekali, Wau! Bestnya, mama_aqish sangat2 berlaku adil kan... Jom Ummi perkenalkan penaja2 untuk contest ni....

Penaja2 contest ini:
(pssst... Ummi dah grab 2 pasang gap sleepwear untuk Anas masa terjah blog diorang tadi, hehe... Dah lama cari, bila dah jumpa, terus rembat...)

BannerFans.com

Penaja 2: LuvBabyFashioN
BANNER

Create your own banner at mybannermaker.com!

Create your own banner at mybannermaker.com!

Create your own banner at mybannermaker.com!

Kesemua penaja2 di atas Ummi dah link kan dalam list Online Shopping Ummi... Senang Ummi nak shopping lepas ni... 'Window shopping' tadi pun dah rambang mata sangat2 dah, huhu...


Ummi & Abah sayang Anas!

Sunday, March 7, 2010

BABY WITH EYE GLASSES CUTEST CONTEST

Assalamualaikum my lil prince Anas... Semoga Anas diberikan kesihatan yang baik dan sentiasa dalam lindungan Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Lebih kurang 20 hari lagi Anas akan genap setahun... Alhamdulillah, Allah masih panjangkan umur kita untuk terus bersama berkasih sayang keranaNya...

Seperti tajuk entry ni, dan gambar kat atas ni, Ummi nak buat pengumuman, Ummi nak kembali bercontest, hehe... Dah lama Ummi tak join any contest kan... Ummi pun rindu nak bercontest tapi Ummi sibuk sangat... So, Ummi kembali dengan contest "Baby With Eye Glasses Cutest Contest" ni anjuran Mummy Maria. Salah satu sebab Ummi boleh bercontest di tengah2 ke'busy'an ini adalah kerana Ummi dan Abah tak perlu bersusah payah nak shoot gambar Anas just for this contest. Mmg banyak sangat gambar Anas berkaca mata nih! Alhamdulillah, Allah permudahkan...

So, this is the pic....
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
\/

aci tak pertandingkan gambar lama ni? masa ni Ummi umur brapa ek? Ummi pun tatau, hehe...

Takdelah, Ummi acah je tu... Ummi submit gambar ni ek... Wish you all the best, Anas! Gud Luck Anas sayang! mmmuahhhh!

p/s: Anas sekarang dah tahu mana nak letak cermin mata tu... Kan Ummi pun bercermin mata... Asal nampak glasses Ummi, Anas akan amik letak kat mata dia, haha... Kalau telefon plak, Anas akan letak kat telinga dia, pastu mulut bising, gaya tgh ckp ngn orang la tu... haha...


Ummi & Abah sayang Anas!

Tuesday, March 2, 2010

Abah Anas punye bithday...

Assalamualaikum khalifah kecil Ummi dan Abah. Allhamdulillah, Anas semakin sihat membesar walaupun ramai yang cakap Anas makin kecil... Allah tahu Ummi tak mampu nak dukung kalau Anas berat sangat kan... Sebab tu Allah bagi Anas kecik je, senang Ummi nak kendong, hehe... Anas semakin manja, semakin cute, semakin menceriakan hidup Ummi dan Abah...

Anas sayang, 24 February 2010 hari tu, Abah Anas genap 26 tahun (mude lagi Abah, tapi rammai orang cakap Abah nampak macam dah 30-an... Hehe, jangan marah ye Abang...) Atuk Anas pun sama turns 52 years old pada tarikh yang sama... Hehe, Abah & Atuk kongsi tarikh lahir, beza tahun je...

Lambat Ummi nak story ek... Sbbnya Ummi malas nak update, hehe... Ummi try buat scheduled post for tarikh 1 Mac 2010, so that, Ummi malas nak update & nak tengok hasil cubaan Ummi tu dulu...

Malam before besday Abah tu kan, Ummi mmg niat nak wat surprise... Tapi Ummi buntu, hadiah apa nak kasi kat Abah... Abah mmg ade wishlists, tapi Abah nye wishlists ni tak pernah lama dalam list. Means, kalau Abah dah aim nak something, Abah akan terus dapatkan in at least two days la... Macam siang tu, Abah de sebut Abah nak harddisk 1 terabyte... Ummi cari kat tenet harga dia, aimed nak beli as hadiah Abah la... Tapi petang tu Abah balik dah bawak balik harddisk 1.5 terabyte.... So, ape lagi Ummi boleh cari sebagai hadiah untuk Abah? Tolong jawab...

Then, malam tu fikiran Ummi dah buntu sampai pitam, hehe... pitam sbb tak sihat bkn pitam sbb stress pikir hadiah Abah tu... So, Ummi tanya la Abah, "Abang, Abang nak hadiah apa untuk birthday Abang esok?" Then, Abah tengok jam... "Alah, Sha ni tak surprise langsung la... Abang lupa esok birthday Abang tau! Kalau Sha simpan sikit lagi (masa tu kul 9 mlm), mmg surprise la Abang, haha..." Ala, Abah lupa birthday die upenye, kalau Ummi tak tanya tadi, mesti Abah terharu giler, haha...

Tu satu citer haru... Ni satu lagi haru biru punye citer... Bab hadiah dah setel la, Ummi dah belikan masa lunch tu... Then petang tu Ummi singgah kedai kek, nak belikan kek untuk Atuk lah cadangnya sbb belum beli hadiah lagi... Dok pilih2 kek tu (mmg tgh ralit + penat) Abah call tanya kat mana, spontan je Ummi jawab, kat kedai kek... Haha, gelak besar la Abah... Apa la Ummi nih!

So, mlm tu mmg dah tak semangat nak wat surprise dah... Atuk & Wan gi masjid, lambat sangat balik sbb ada burdah dari mana ntah datang kat masjid tu sempena MaulidurRasul... Tak semangat je nak potong2 kek bagai, kami potong sendiri, makan sendiri, haha...

Ummi kasik hadiah t-shirt untuk Abah sbb Abah kekurangan t-shirt sejak Abah dah makin berisi ni sejak Abah tukar keje... Abah kena pakai t-shirt berkolar skrg dah tak pakai kemeja lagi dah...

Niway, Happy Birthday Abah! Masa Anas baca entry ni, mungkin umur Abah dah 36 tahun kot, kan... Semoga kita semua dipanjangkan usia, Insya'Allah...

To Abang, Happy Birthday! Semoga kita terus bahagia sampai ke akhir hayat kita, Semoga kita dapat anak2 yang soleh yang akan mendoakan akhirat kita nanti... Semoga kita dapat mendidik anak2 kita dengan Deen yang syumul dan kamil, Ameen...

~selingan pict: Anas get ready nak drive, sila bagi signal sblm membelok ya!~

Ummi & Abah sayang Anas!
Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi