"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Wednesday, December 29, 2010

Bukan taknak update...

Setiap hari Ummi akan buka blog, konon nak update... Banyak sangat Ummi nak story... Tapi semangat nak update tu takde sebab takde gambar... Banyak sangat gambar tapi takde dalam tangan kami... Sebabnya hardisk Abah yg 1.5 tb tu rosak. Abah pun takde mood nak ngumpul semua gambar kawen Bunga tu... Harapkan Ateh je la... Tu pun tak sempat copy dari Ateh lagi...

Pendek kata, rindunya nak berceloteh kat sini... Tapi blog ni macam dah hilang seri... Dua minggu Ummi senyap sebab busy ngan kenduri Bunga... Blog ni pun macam dah hilang pengunjung, huhu....

Ummi tengah cuba nak jalan2 kat blog kawan2 ni... Banyak sangat ketinggalan rasanya... RINDU korang semua...


Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

Monday, December 27, 2010

Ummi jual Tupperware....

Cutlery Set (2)

~Sesuai untuk kegunaan kanak-kanak dan berkelah~

Retail Price: RM12.90
SALE PRICE: RM6.00

Status: SOLD

*Price not included postage cost*


Outdoor Cooler for Sale! (Pandangan hadapan)

Outdoor Cooler 8.7L

~Sesuai untuk kegunaan majlis atau berkelah~

Retail Price: RM99.80
SALE PRICE: RM79.80 (SAVE 20%)

Status:
SOLD

*Price not included postage cost*

Outdoor Cooler for Sale! (Pandangan sisi A)

Outdoor Cooler for Sale! (Pandangan sisi B)

Giant Pitcher 4.2L

~Sesuai untuk kegunaan ketika menerima kunjungan tetamu~

Retail Price: RM64.80
SALE PRICE :RM58.30

Status:
SOLD

*Price not included postage cost*

Eco Bottle Spring 500L

~Sesuai untuk kegunaan ke sekolah dan pejabat~

Retail Price (1) RM16.20
SALE PRICE
(1) RM15.00

Colours Available:

Eco Cherry - (SOLD)
Eco Lemon - 2
Eco Orange - 1 Available 1 SOLD
Eco Lime -
(SOLD)

*Price not included postage cost*



Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

Wednesday, December 22, 2010

Sudah jatuh, ditimpa kipas....

Itulah agaknya pepatah yang sesuai Ummi nak gambarkan situasi Anas skrg... Kesian anak Ummi....

Tengahari sambil2 tunggu masak utk lunch, Anas tengah ralit main dgn standing fan kat rumah Nenda dia. Selalu je dia main kat kipas tu. Tapi Allah nak izin semalam tetibe kipas tu jatuh dan himpap dia.

Ummi dengar bunyi benda jatuh, terus dengar Anas menjerit, "Ummi!" Terkejut Ummi tengok sangkar penutup kipas tu dah tertanggal. Kipas plak masih berpusing dan tiang kipas atas leher Anas dan kaki Anas tersepit bwh kaki kipas.

Bila Ummi angkat dia, dia macam terkujat. Lama sikit baru dia mengadu, "atit, atit..." dan "atuh, atuh...." Lepas2 tu dia asyik meragam je dan terus batuk2. Ummi cari2 kot2 ada lebam or benjol tapi tak jumpa...

Ummi observe behavior dia. Alhamdulillah, takde apa2 perubahan yang pelik2. Dia lalu makan dan minum, masih cergas bermain, aktif dan tak muntah. Cuma dia nampak sedikit keletihan dan tidur lama petang smlm. Ummi tak dpt nak pastikan dia letih sbb jatuh or letih byk bermain masa kenduri Bunga dia...

Sampai ke malam, Anas ok. Takde apa yang merisaukan. Tapi dalam pukul 2.40 pagi, Ummi terjaga, badan Anas dah panas sangat. Terus kejut Abah ajak gi KMC. Ummi risau sgt... Abah suh tunggu esok pagi...

So, pagi td kami terus ke KMC even demam dia dah takde. Nak cek jugak kan, risau la... Kami jumpa paed yg biasa dgn Anas, Dr. Sharifah Khatijah. Rasanya dah setahun tak bawak Anas jumpa dia sebab Anas sihat sepanjang tempoh tu. Tengok rekod last jumpa Dr pun last year...

Doc buat check up, amik suhu badan, cek mata, telinga, hidung dan tekak. Rupanya ada ulser dalam mulut Anas. Bila Ummi cerita yang Anas cuma demam waktu malam je (sebelum2 ni pun), Doc ckp, biasanya tu sbb ada jangkitan or allergy. So bila Doc jumpa ulser dalam mulut Anas, confirm, it is a viral infection. Alhamdulillah, lega Ummi & Abah.

Doc cakap, kemungkinan dia dah ada ulser tu before jatuh. So, bila jatuh tu, mungkin dia terkejut dan antibodi dia lemah, sebab tu dia demam mengejut. Oh begitu... Leganya takde apa2 yg serious... Alhamdulillah, syukur sangat pada Allah!

Sekarang Anas baru je tido. Asyik meragam je, letih la tu... Ummi off lagi hari ni. Alhamdulillah atuk Anas leh ganti meeting ngan SSM tu....

Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

Monday, December 20, 2010

Selamat Pengantin Baru 'Bunga & Kumbang'

Alhamdulillah, selesai sudah majlis pernikahan dan walimah adik kedua Ummi, Bunga kepada Anas... Angah selamat menjadi isteri kepada suaminya (hohohoho) pada petang hari Sabtu, 18.12.2010, selepas Asar dgn sekali lafaz je...

Alhamdulillah, majlis walimah pun dah selesai semalam, 19.12.2010. Bunga Anas dah bertemu 'kumbang' nya.... Hehehe..... Selamat Pengantin Baru Munzirah & Ikram!

Ummi tak sempat lg nak update panjang2 dan upload gambar... Sekadar nk sampaikan salam rindu pada korang semua dan terima kasih pada yg hadir memeriahkan majlus...

Mak Tok Anas masuk wad malam sebelum kenduri sebab darah tinggi. Kami pun tak sempat gi ziarah lagi... Sekejap lg baru nak pegi... Doakan kesihatan Mak Tok Anas ya.....

Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

Thursday, December 16, 2010

Bersediakah Anas untuk potty training?

Salam semua. Lama tak update blog, lama jugak tak blog walking dengan tenang. Sebenarnya Ummi sedang agak sibuk dengan persiapan majlis walimah adik kedua Ummi, Bunga kepada Anas... Maaf la tak dapat update banyak tentang persiapan majlis.

Sekarang pun Ummi cuba luangkan sikit masa kat blog sementara Anas tengah tido. Tak dapat nak ke rumah Nenda Anas lagi sebab Anas sedang tido nyenyak atas katil dia, kat rumah Nenda plak semua tengah busy. Mak Long (Kakak sulung Nenda Anas) dari KL baru sampai pagi tadi. Esok adik2 Nenda pun akan sampai. Abah Anas kena tido kat site plak malam ni. Esok Atuk suh balik awal, keje Abah akan diganti oleh staff lain.

Berbalik pada tajuk entry, sebenarnya Ummi nak mintak pendapat dari kawan2 yang berpengalaman dalam nak siapkan anak untuk potty training...

Bilakah diorang dah bersedia untuk potty training?
Bagaimana nak mula potty training?
Berapa lama nak potty training?
Bagaimana keberkesanan potty training?
Dan banyak lagi la yang Ummi nak tahu ttg potty training ni...

Ummi terfikir tentang ni sejak baca blog kak Yatie Chomeyl dalam bulan lepas kot tentang nursery Baby SN kat Jepun tu mmg train budak2 sebaya Nazhan untuk potty training. Nazhan pun dah ada training pants.

Alhamdulillah, Ummi tgk CD byk gak membantu Ummi dalam hal ni sebabnya Anas kadang2 tanak pee pee dalam diapers die... Poo poo je la... Die dah tahu cakap kat Ummi dia nak kencing (cing) or nak berak (berak). Kadang2 bila dah sudah mandikan die, die tanak kuar dari bilik air. Rupenye die nak pee pee dulu...

Sekarang ni malam die memang tak pee pee dalam diapers. Bangun pagi nak salin je, tgk memang kering je diapers die... Pastu bila dia nak kencing, dia sebut la, 'nak cing'. Ummi suruh je die pee pee dalam diapers tu sebab mmg nak salin pun. Dan kadang2 tu bila buka je diapers, cepat2 die gi kat lubang sebab nak qada hajat.

Sometimes die sangat tak selesa dengan diapers die bila dia dah pee pee, cepat2 die suh tukar... Bila poo poo pun camtu, cepat2 die cakap...

Banyak artikel2 yang boleh membantu Ummi. Yang paling Ummi suka artikel2 dalam BabyCenter.com. Ibu2 yang lain pun leh baca kat sini, (Potty Training Readiness Checklist, Successful Potty Training for Boys, Potty Training for Girls) dan banyak lagi!

Yang kat bawah ni plak antara checklist utk potty training

It probably seems like just yesterday that you changed your baby's first nappy, but before you know it she'll be ready to start potty training. While there's no magic age at which a child is ready to start using the potty, most toddlers will develop the necessary physical and cognitive skills between 18 and 24 months of age (though some aren't ready to start until they're as old as four). Use the checklist below to keep track of your toddler's progress toward readiness. You don't have to wait until you've checked off every item to start training; rather, look for a general trend toward independence and an understanding of what it means to go to the bathroom like a grown-up. Your child may be ready to start potty training if she: • Has regular, soft, formed bowel movements • Can pull her pants up and down • Imitates others' bathroom habits (likes to watch you go to the bathroom, wants to wear underwear, and so on) • Makes a physical demonstration when she's having a bowel movement (such as grunting, squatting, or telling you) • Has words for stool and urine • Can follow simple instructions (such as "Give me the toy.") • Understands the physical signals that mean she has to go and can tell you before it happens • Dislikes the feeling of being in a dirty nappy • Has "dry" periods of at least three or four hours (this shows her bladder muscles are developed enough to hold her urine in and store it) • Isn't negative about everything • Understands the value of putting things where they belong • Demonstrates a desire for independence • Can walk and sit down
Juga disediakan maklumat ttg buku2 utk potty training.

Lepas baca semua articles tu, rasa semangat plak nak beli benda alah ni:

yang ni comel kan, biasa digunakan

both kat atas ni pun common use kat Malaysia ni...

Kat bawah ni plak, Ummi lum pernah jumpe lagi. Tapi cute sangat. Kalau dapatkan untuk Anas satu, best nih!

Yang penting, keselamatan perlu diutamakan bila nak start potty training ni. Elakkan tandas yang jenis mencangkung tu. Kalau tak dapat elakkan, jangan letak sabun kat tepi2 tu, jangan letak sebarang objek yang boleh dicapai or menarik perhatian anak2, bila cuci toilet, make sure takde kesan sabun, takut tergelincir plak...

Better guna tandas duduk, tapi jgn jadi cam kat bawah ni, sudahlah! Jenuh! Hahahaha....


all picas, credit to babycenter.com dan google.com

Boleh ke mula beli training pants ya?

ni hak milik Nazhan a.k.a Baby SN punye, hihi... pinjam dari blog mummy die yang chomeyl


*Kepada mommies semua, sudi2 lah share info dengan Ummi Anas...


Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

Sunday, December 12, 2010

Gembiranya hati ini...

Hari ni kat ofis Ummi ada seorang ibu baru yang baru mula kerja setelah cuti bersalin 2 bulan. Yang membuatkan Ummi seronok sangat bila Ummi nampak EBM dlm peti sejuk kat pantry.

Alhamdulillah, perbualan Ummi dengan dia selama dia mengandung dulu bukanlah masuk telinga kiri keluar telinga kanan. Masa Ummi masih aktif mengepam dulu, hari2 dia bertanya macam mana nak banyakkan susu, nak guna pam yang macam mana...

Masa dia tengah berpantang pun, dia keep tanya Ummi macam mana nak banyakkan susu dan everything abaout breastfeeding. Ditakdirkan dia bersalin secara ceaser. Tapi dia tetap bersemangat nak bf baby girl dia. Alhamdulillah...

Tapi, ada la dia mengadu dengan Ummi, agak susah nak fully bf sbb family dia tak faham and tak support dia. Anak dia dah minum FM sejak dia habis pantang sbb family dia dok bising kena latih anak minum FM, senang nak tinggal bila pi kerja nanti...

Dia baru beli breastpump before masuk kerja. Masa dia dok cari port td, Ummi dah agak tapi disebabkan Ummi kena keluar, tak sempat nak sembang or nak tolong dia. Tapi dia pandai cari port sendiri. Biasa la, ini la kepakaran ibu2 yang bersemangat utk bf kan...

Dia guna Medela Single Deluxe Breastpump. Pendapat dia, dia suka breastpump ni sebab kecik, ringan, senang bawak ke mana2.
Hm, banyak lagi yang Ummi nak kena sembang dengan dia. Sekarang Ummi dah ada 'mad'u' dalam breastfeeding. Akan Ummi pastikan baby Rania membesar dengan sihat dengan susu ibu dia... Congrats and Good Luck my sis, Lieza... Semoga perjuangan kita menjadi inspirasi kepada anak2 dara kat ofis nih, haha...


Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

Wednesday, December 8, 2010

Dah merasa gerakan baby

Orang cakap masa pregnant anak sulung, 5 bulan baru kita rasa pergerakan baby kan... Bila pregnant 2nd baby dan seterusnya, seawal 4 bulan dah dapat rasa kan? Sekarang kandungan Ummi dah 16 minggu, which means, dlm 4 bulan la kan...

Alhamdulillah, Ummi dah merasai kehadiran adik dalam rahim Ummi. Sekarang ni, malam2 sebelum tido adik mesti gerak2. Ummi suka letak tangan atas perut layan adik. Ramai cakap perut Ummi tak nampak lagi. Tapi Ummi sendiri dah rasa la...

Hm, Anas pun dah leh rasa kot ada adik dalam perut. Sebabnya, kalau time die dok nyusu tu, bila adik gerak je, Anas stop nyusu. Dia akan sebut, 'adik, adik...'

Kadang2 bila Ummi tanya nak nenen tak, die akan jawab, 'baby, baby...' Ntah la apa yang die faham masa tu. Ummi ingat die mula nak wean off, nak bg kat adik plak. Tapi takdenye. Lagi nak ade la...

Sekarang pun Ummi dah mula rasa braxton hicks yang mcm mamanoa cite ni. Mmg la rasa mcm contraction. Tapi sikit je dan takde la rasa sangat2 sakit tu... Sekejap je la... Dan Ummi memang dah kumpul info sebelum2 ni. So, Alhamdulillah dah fully prepared utk hadapi keadaan itu.

Best jugak rasa pengalaman pregnant dan masih breastfeeding ni. Jarang sangat orang dapat rasai pengalaman ni. Kebanyakannya pregnant lepas anak dah stop breastfeeding ataupun bila tahu pregnant je terus stop bf. Bagi Ummi plak, selagi Ummi mampu (sehingga Anas 2 tahun) Ummi akan teruskan. Ramai suruh wean off, tapi ntah lah, Ummi belum bersedia kot sebabnya Ummi sangat enjoy the breastfeeding moment tu... Anas pun of course belum bersedia nak pisah dgn best friend die...

Dan sangat2 bersyukur jugak, dah 4 bulan pregnant ni, susu masih ada. Risau jugak akan kering. Keep berdoa je ke hadrat Allah yang Maha Pemberi Rezeki. Lebih kurang 3 bulan lebih je lagi sebelum Anas genap 2 tahun... Insya'Allah...

Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

Sunday, December 5, 2010

Kesungguhan yang menyedarkan pelbagai pihak

Baru2 ni masa dalam kereta, dalam perjalanan ke hospital nak ziarah ayah kawan Ummi... Anas macam biasa la, dalam keta always nak nenen. Berlaku la perbualan yang buat Ummi 'kembang', hehe...

Ummi: Dah 1 thn 8 bln Sha nyusukan Anas kan bang?
Abah: Ha'a...

U: Abg percaya tak Sha boleh sampai sejauh ni?
A: Bersungguh2 sangat Sha ni...

U: Salah ke Sha bersungguh2.
A: Apa yang salahnya?

U: Hm, tak faham la, Abg ckp Sha bersungguh2 ni baik ke tak baik?
A: La, baik la. Sha dah buat2 macam2 yang terbaik utk Anas. Bersungguh2 buat sendiri.

U: Alhamdulillah. Nanti adik takmo campur FM langsung2 tau!
A: Ok.

U: Kali ni Abg sokong Sha betul2 na.
A: Insya'Allah...

Alhamdulillah lega hati Ummi. Actually kami ni masa Anas dah 2 bulan baru faham ttg eksklusif BF, baru Ummi tahu ttg pam, simpan EBM stok utk Anas. Dulu mmg susah nak educate Abah ttg apa yang Ummi usahakan ttg fully bf ni. Sekarang, walaupun sedikit terlambat utk Anas, Alhamdulillah Abah dah nampak kebaikan dari apa yang Ummi usahakan selama ni. Lonely ok. Ummi cuma bergantung dan kumpul semangat dr teman2 bloggers sahaja...

Sekarang, bukan setakat Abah je tapi family, kawan2 Ummi semua keep tanya Ummi pasal bf, Ummi happy sangat... Kesungguhan perjuangan Ummi membuahkan hasil. Alhamdulillah sangat2, syukur sangat pada Allah

Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

Thursday, December 2, 2010

Breast pump & EBM

Last entry dah menjawab soalan kawan2 tentang CD. So, entry ini tentang breast pump dan EBM plak...

Ramai yang tertanya2 breast pump apa yang paling elok, paling sesuai. Hehe, terus terang, Ummi tak tahu nak bagi jawapan yang macam mana. Sebab bagi Ummi benda ni atas individu. Ada setengan orang selesa dgn yang ini, ada plak yang selesa dgn yang itu, tak serasi dgn yang ini, kan?

So, this entry hanya sekadar review ttg jenis breast pump yang Ummi pernah guna, pernah dengar ttg kebaikan die la... Tak bermakna yang Ummi tak review tu tak bagus. Tapi, Ummi belum pernah guna atau belum pernah dengar ttg nya lah...

Bak kata bidan yang jaga Ummi masa berpantang dulu, dia cakap pam ni kena beli berjenis2, kena cuba sendiri yang mana serasi. Kebanyakan ibu2 yang dia jaga, semuanya beli 2 3 jenis pam baru la jumpa yang betul2 serasi...

Masa mula2 Abah belikan pam untuk Ummi dulu (masa ni kami belum kenal Electric Breast Pump dan tak tahu online shopping lagi barang2 camni) Abah belikan Ummi Pureen Basic nye pam.
Ni 1st pam yang Ummi guna.
Hm, agak tak berapa selesa nak mengepam menggunakan tapak tangan sepenuhnya.
Dan Ummi perasan, kadang2 serbuk getah yang berwarna biru tu kadang2 termasuk dalam susu. So, Bidan cakap kat Abah, cuba beli yang lain plak.

Kemudian Abah belikan yang ni plak. Mula2 guna tu memang agak selesa la sebab tapak tangan tak sakit, banyak guna jari la. Sebulan jugak pam ini berjasa dengan Ummi, akhirnya kepala dia patah. So, kurang sikit bagusnya, hehe...


Then bidan cadangkan yang ini. Selesa la jugak sebab kena tarik je. Kekurangan die, hanya boleh menampung 2-3oz je sekali pam. Kalau susu banyak, kena stop kejap, transfer ke dalam botol lain, sambung perah. Leceh sket la... Dan masa nak tarik tu memang kena berhati2, sebab kalau susu dah banyak, takut melimpah keluar bila tarik tak kena caranya. Tu yang sadis tu...

Lepas pada ni la, bila Ummi dah masuk kerja, Ummi mula aktif berblogging, macam2 blog yang Ummi jumpa, macam2 website ttg penyusuan susuibu yang Ummi baru jumpa. Pastu baru la kenal dgn dunia online shopping...

Setelah baca review yang agak memuaskan tentang electric breast pump Spectra 3, Ummi pun beli 1. Ummi beli terus set utk double pumping. (Pam serentak lebih bagus utk ransang pengeluaran susu tau!)


Oh ya, Ummi mula kenal Spectra 3 ni dari Ummi Khayra, Kak Nurul Dhia, pendek kata, zaman mula2 Ummi berblogging dulu, masa Ummi baru kenal ibu2 berkerjaya yang mengepam ni, kebanyakannya guna Spectra 3.

Hm, apa kebaikan Spectra 3 ni ye?
  • Mesti la lagi memudahkan sbb tangan kita relaks sikit. Boleh ngepam sambil buat kerja (Tapi Ummi kena fokus time ngepam, takleh wat kerja lain, hehe...)
  • Senyap, tak de bunyi bising la. Orang lain pun tak tahu yang kita sedang buat projek mengepam ni, hehe...
  • Murah berbanding produk2 lain.
  • Senang nak mengangkut ke sana sini (umah-ofis la)
Lama jugak la Spectra 3 berjasa dengan Ummi dalam mengumpulkan stok EBM untuk Anas. Sejak Anas 3 bulan sampai la dia 1 thn 5 bulan. Ummi tak tinggalkan Spectra 3 tau! Sambung baca lagi perjalanan breastfeeding Ummi.

Bila Ummi tau Ummi kena gi Shanghai, Ummi dah agak pening, of course susah nak travel jauh2 angkut Spectra 3. Setakat ulang alik ofis-umah, ok lagi... Sebabnya Ummi travel sendiri tanpa Abah. Sape yang nak tolong Ummi mengangkut kan? So, Ummi beli Medela Harmony.

Brand Medela ni agak famous jugak la. Cuma dia agak mahal sket la.
Ummi sangat2 jatuh cinta dengan Medela Harmony ni sebab walaupun dia manual tapi sangat lembut dan friendly dgn jari jemari dan tapak tangan Ummi, hehe... Accesories die senang buka dan pasang balik, boleh simpan dalam beg yang kecil.

Oh ya, ada jugak ibu2 yang menggunakan Medela Freestyle, Ameda dan banyak lagi la.

Dan Ummi sangat2 kagum dengan kejayaan MommaMia menyusukan kedua2 anaknya dengan susu ibu. Dah la berkerjaya, kedua2 anak masih menyusu, sangat gigih kak Alin tandem nursing dan mengumpul stok EBM sampai kena beli Chest Freezer untuk simpan stok EBM yang sangat banyak tu.

Kak Alin guna Ameda Purely Yours Breast Pump

Dan di bawah ini stok EBM Kak Alin dalam Chest Freezer. Banyak kan?

Sekarang Ummi dah tak mengepam. Sejak Ummi pregnant adik Anas, Ummi dah tak mampu nak mengepam lagi dah. So, Abah decide nak bagi Anas FM. So, kat umah pengasuh Anas minum FM. Malam2 Anas still nenen ngan Ummi. Tapi sejak Ummi pi Shanghai, Abah start bagi FM kat Anas malam2 pun. Sebelum Ummi gi Shanghai, Ummi dapat kumpul stok EBM agak banyak jugak la, Alhamdulillah. Tapi Abah puas hati bila Anas minum FM, huhu... Apa bleh buat, mmg la sblm train orang lain ttg breastfeeding, kena train husband dulu, haha...

So, sekarang ni, kedua2 breast pump Ummi tersimpan rapi dalam kabinet. Akan digunakan semula bila adik dah lahir nanti. Ummi cakap kat Abah awal2, adik Anas ni akan fully breastfeeding. Abah ok, Alhamdulillah.

Oh ya, cadangnya nak sambung tentang penyimpanan EBM. Tapi hari ni macam tak sempat la. So, boleh refer kat blog MommaMia ttg penyimpanan EBM ni.

Ummi pun dah lama tak simpan stok, agak dah lupa sket nih. Nak kena mengkaji semula.

Link untuk online shopping breast pump dan CD:

* credit to En.Google untuk gambar yang bukan hak milik Ummi.



Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

Video terbaru Anas @ 20 months old

Happy 20 months old sayang Ummi. Adik pun dah hampir 16 weeks dalam rahim Ummi. Abang sekarang pun dah macam2 sangat ragam dia. Akal dah semakin bijak. Banyak yang Ummi kena ikut cakap dia, hehe...

Ni video terbaru Anas, Ummi rakam malam tadi masa baru lepas makan malam di rumah Nenda Anas. Mula2 dia ok je pastu dia sibuk nak pegang jugak hp tu. Banyak lagi yang nak rakam, tapi Anas takmau bagi kerjasama la... Huhu...

video
huhu, terpaksa telengkan kepala nak tgk vidoe ni, hehe



Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas

us-kecik

8 FM dari Shanghai menjadi rebutan....


Sila berkunjung ke
untuk maklumat lanjut




Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

Wednesday, December 1, 2010

Cloth Diapers

Pertama-tamanya Ummi nak ucapkan tahniah kepada semua kawan2 Ummi yang baru melahirkan anak sulung baru-baru ni. Dan juga yang sedang sabar menanti kehadiran cahaya mata sulung. Semoga kalian selamat melahirkan... Tak lupa juga kepada yang baru melahirkan anak ke-2, ke-3 dan yang sedang pregnant anak ke-2, ke-3 dan seterusnya, hehe... Saja nak highlight ttg anak sulung dlm entry ni...

Bukan apa, ramai antara kawan2 Ummi yang baru bersalin dan yang akan bersalin anak sulung tak lama lagi bertanyakan Ummi tentang dua benda ni: Cloth Diapers & Breast Pump. So, entry ni khas untuk korang! (1st entry: Cloth Diapers. Lepas ni baru breast pump dan EBM)

Apa itu Cloth Diapers?
  • Sejenis kain lampin moden menggantikan kain lampin lama dan juga diapers atau lampin pakai buang yang agak fames skrg. Oh, cloth diapers pun dah agak glamer di kalangan ibu2 baru sekarang ni.
  • Sejenis kain lampin yang boleh dibasuh dan tahan lama.
  • Menjimatkan duit (Ummi akan cerita di bawah)
  • Boleh diguna pakai untuk anak2 yang seterusnya.
  • Mesra alam, sesuai digunakan di zaman sekarang. Kita nak pelihara alam sekitar dari sisa2 buangan yang susah luput ni.
  • Mengelakkan ruam lampin pada bayi.
Kenapa perlu guna cloth diapers (CD)?

1. Guna material kain yg semulajadi. Tiada gel atau bahan kimia lain. - Tahu tak kalian camne Disposable Diaper (DD) bekerja? Tahu tak apa ada di dlmnya? Ok, cuba ini ; potong DD itu kpd 2 bhgn. Tuangkan air pada 1 bhgn dan lihat apa yg berlaku. Ade kristal2 kecil yg akan bertindak balas dan berubah kpd bentuk gel apabile ia terkena pd air tadi. Gel ni akan menyimpan air kencing dan juga menyerap segala lembapan semulajadi pd kulit baby. Akibat dr nye, kulit baby kena ruam/kerengsaan kulit, cian montot baby.. :(

Ape kandungan tuk hasilkan DD?? Lihat lah fakta yang menakutkan ini:

* Dioxin - bahan yg terhasil dari proses pelunturan. Kertas yang digunakan bagi menghasilkan lampin pakai buang perlu dilunturkan supaya nampak putih dan bersih. Dioksin merupakan toksin bersifat karsinogen (menyebabkan kanser) Penggunaannya telah dilarang dibanyak negara, tetapi tidak termasuk USA.

* Sodium polyacrylate - Bahan ini dimasukkan ke dalam lampin pakai buang untuk membuatnya menyerap dengan banyak. Ia akan bertukar kepada gel apabila basah. Ia boleh menyerap 200-300 kali beratnya dalam air, dan membendungnya dalam bentuk gel bergetah. Ia boleh menyebabkan kulit bayi menjadi kemerah-merahan sekiranya lampin lambat ditukar. Dalam kes alahan kronik, ia boleh menyebabkan muntah-muntah, demam serta jangkitan kuman. Gel ini tidak lagi digunakan dalam pembuatan tampon wanita sejak 1995 kerana dikaitkan dengan Toxic Shock Syndrome.

* TRIBUTYL TIN (TBT) - Di label sebagai environmental pollutant dan sangat toksik. Ia boleh menganggu sistem hormon dan imunisasi badan.

2. Alam persekitaran kita terjaga dan terpelihara - Seorg bayi akan guna sehingga 7,000 DD atau pun 80 cotton diapers. Sehelai lampin pakai buang mengambil masa sehingga 500 tahun untuk mereput dengan sendirinya. Bayangkan berapa tahun semua DD yang anak kite pakai akan lupus dr permukaan bumi ini? (ku bayangkan beberapa tahun akan dtg kite dikeliling timbunan DD yg anak kite gunakan....pemandangan yg huduh!!)

3. Kurangnya ruam dan gatal. sbbnya xde lagi berlaku tindak balas bhn kimia terhadap kulit baby. Lebih lama DD dipakai (kes nak jimat pampers la ni), lebih senang kena ruam gatal. Perkara ini jarang berlaku bile kite gunakn CD sbb bila dah basah, baby pun rase tak selesa. Kite kena tukar CD baru.

4. Senang utk digunakan. Betul!! Dulu lain citer. Nak kena ada pin, seluar getah, nk kena lipat2 kain lampin tu. Tapi skrg, rekaan baru dan moden yg sgt memudahkan dan menyenangkan. Tahap serapan pun lebih baik dan setanding DD!! Sangat mudah dibasuh dan mudah kering kerana ia di perbuat dari kain yang ringan, lembut, selesa dan mempunyai pengudaraan yang baik untuk kulit si kecil kalians.

5. Anak kita akan cepat belajar buang air sendiri sbb mereka boleh merasakan kebasahan pada diaper apabila ia sampai ke tahap 'maksima'. Baby yang menggunakan CD juga akan lebih cepat membezakan antara basah dan kering kerana walau pun bahagian dalam CD (fleece) ini sentiasa kering dan selesa, masih ada kedinginan semulajadi berbanding DD. Menurut satu artikel di dalam Wall Street Journal, bayi yang memakai DD memakai lampin sehingga umur 36 hingga 42 bulan (3-4tahun), sedangkan bayi yang memakai CD masanya lebih singkat iaitu sehingga setahun lebih awal. Ini sangat menjimatkan kerana anak kite akan cepat belajar membuang air sendiri di tandas. (earlier potty training)

6. Satu cawan penuh 'crude oil' telah digunakan utk menghasilkan satu DD to produce the plastic for one DD. Crude oil tu sama la mcm petroleum!!

7. Laporan dari German dan England mengatakan bhw terdapat hubungkait di antara penggunaan DD dgn kesuburan pada budak lelaki (bilangan sperma berkurangan).

8. DD juga dikaitkan dengan Asma (lelah).

9. Dari fakta2 di atas, sgt kesian membiarkan anak2ku terdedah terus menerus ngan bhn kimia ini. mungkin kesan nye tak ketara sekarang, dewasa nnt siapa tahu kan?

10. Kain lampin sangat menjimatkan!! Kalians akan berjimat sehingga RM3K++ apabila menggunakan CD. MMgla masa bayi baru lahir, DD sgt murah (taktik pengeluar DD menarik perhatian kalians), tapi ia akan bertambah mahal apabila anak kita membesar. Penggunaan DD merupakan kos berterusan dan sangat mahal, lebih-lebih lagi bagi keluarga yang mempunyai lebih dari seorang anak kecil yang memakai lampin.


*sharing these info from blog Kak Nurul Dhia (inspirasi Ummi masa mula2 nak menCDkan Anas awal2 dulu)

Yang paling penting Ummi nak highlight ttg kos yang menjimatkan bila guna CD.

Cuba tengok betul2 kiraan yang Ummi buat ni ya... (Ummi amik dari Kak Nurul sikit, Ummi edit ikut cara Ummi sikit) - kiraan ni secara kasar je tapi mmg nampak perbezaan yang amat ketara.

Kos penggunaan Disposable Diapers (DD)

Kos penggunaan Cloth Diapers (CD)

Sehari kita akan gunakan sekurang2nya 7 DD utk anak

Kita hanya memerlukan 12 atau lebih CD sepanjang anak masih memakai lampin

Kos per DD = RM0.60

Kos per CD = RM 28 (yang paling murah di pasaran)

Kos per CD = RM 58 (rasanya harga ni yang paling mahal) - oh ada lg yg lbh mahal, tp masih jimat

RM 0.60 x 7 DD = RM 4.20 sehari

RM 28 x 12 = RM 336

RM 58 x 12 = RM 696

RM 4.20 x 365 hari setahun = RM 1,533 setahun

*Jimat RM 4,263

*Jimat RM 3,903

RM 1,533 x 3 tahun = RM 4,599 untuk 3 tahun penggunaan DD


Jika perlu lebih dari 12 CD (lebih banyak CD lebih tahan lama sbb kurang kekerapan pengunaan)

RM 28 x 24 = RM 672

RM 58 x 24 = RM 1,392

*Jimat 3,927

*Jimat RM 3,207


Jadual kat bawah ni plak ttg jadual pemakaian cloth diapers dan bagaimana boleh jimat dgn cloth diapers. Info dari facebook Manjakuhappy. Jadual ni, dia guna DD di malam hari. Flexible la. Korang boleh buat budget korang sendiri kan. Ni sebagai panduan je.


Dia seorang suri rumah sepenuh masa, mmg takde masalah la kan. Tapi Ummi sebagai ibu berkerjaya pun, Ummi rasa takde masalah. Satu je masalah Ummi, masa mula2 kenalkan Anas dengan CD ni, nursery Anas tak mau pakaikan CD walaupun Ummi pesan kat diorang tak perlu basuh. Bila Anas pee pee, salin terus masukkan dlm wetbag. Kalau Anas poo poo je, Ummi mintak tolong buangkan najis dlm toilet bowl, then terus masukkan dalam wetbag. 2 hari Anas berCD di nursery, tetibe Ummi dapat notis tak boleh bawak CD untuk anak. Kecewa ok. Sebulan Ummi merayu kat pengurusan. Bila pengurusan cakap ok, pengasuh plak buat kekwat.

Tak lama lepas tu Ummi hantar Anas ke rumah pengasuh. Ummi bagi jugak satu CD untuk cuba. Tapi pengasuh ni mmg suruh Ummi bawak siap2 banyak2 baju Anas. Dia akan basuh, dan Anas akan rotate pakai baju yang dah ada kat umah dia tu. Means, CD tu pun dia akan tolong basuhkan. Sebab tu Ummi tak jadi menCDkan Anas kat rumah pengasuh. 1. Kesian kat makcik tu plak nak basuhkan cloth diapers tu plak. Baju Anas takpelah senang masuk mesin terus, tak gaduh nak bilas. 2. Takut tak kena cara membasuhnye plak. huhu...

So, siang kat umah pengasuh, Anas DD. Malam & weekend kat rumah Anas CD. Ummi beli jugak DD spare kat rumah untuk nak bawak berjalan. Kalau berjalan dekat2 still pakai CD jugak. Sedara mara pun teruja tgk Anas pakai CD yang so colorful.

Bermacam jenis CD dan cara pemakaian:

Masa mula2 Ummi kenal CD dulu, Ummi cuma kenal Coolababy, Babyland, Rainbow dan Lunatots je. Lepas Ummi join gathering Susuibu.com, baru la Ummi tahu ada bermacam2 jenis CD. Sekarang ni pun dah banyak sangat CD baru yang sangat comel2, menarik minat ibu2 muda untuk menceburkan diri dalam dunia CD ni.

Antara jenis2 insert

Koleksi CD di pasaran



Gambar dari blog kak miela.

~mula2 Ummi beli CD kat Anas, Ummi beli dari kak miela lah. Harga dia memang sangat2 berpatutan~

Klik sini untuk tengok cara pemakaian CD.

Cara membasuh CD:

Boleh refer sini dan sini

Ada setengah orang cakap leceh la, nak kena basuh, jemur pastu nak kena masukkan balik insert ke dalam poket CD. Tu semua bergantung la. Awal2 dulu Ummi excited sangat gunakan CD. Pastu ada gak rasa camtu. Then Ummi kembali kpd DD. Tapi bila setiap hari Ummi tengok plastik sampah makin penuh dengan DD, Ummi jadi sedih. So, Ummi pujuk diri Ummi, tak susah mana pun nak guna CD. Kena rajin ja.

Lama2 bila dah biasakan diri, Ummi makin seronok bila membasuh, jemur, nak masukkan balik insert ke dalam poket CD. Ummi rasa happy buat semua tu. Rasa seronok jugak bila Anas memilih CD berbanding DD.

Cara Ummi:

Anas pakai CD malam2 during weekdays. Petang lepas balik kerja (6.30pm ke atas), kalau DD dia penuh, Ummi akan salin terus kpd CD guna 1 insert. Biasanya CD tahan selama 3-4 jam. So, sebelum tido, Ummi akan salin kepada CD 2 insert. Yang ni tahan lama la, sampai ke esok pagi. (Malam2 budak dah tak poo poo kan...)

Pagi2 bila Anas bangun tido, sebelum keluar rumah, Ummi salin CD kepada DD (sebab nak hantar ke rumah pengasuh).

CD yang kotor, Ummi terus bilas dan rendam dalam baldi. (Ummi guna Kiddie Wash Cosway @ Pureen A-B-D). Petang tu Ummi bilas la dan terus jemur. Insert memang lambat sikit kering sebab tu kena beli lebih insert. Tapi lambat tu tak la lambat sangat. Sehari suntuk la berbanding poket dia sekejap je nak kering.

*Kalau masuk mesin basuh pun boleh tapi make sure guna la washing bag (laundry net). Sayang la CD takut rosak.

Bila dah kering and nak lipat, Ummi akan masukkan insert terus ke dalam CD. Senang terus je amik bila Anas nak guna. Ummi siapkan jugak yang 2 inserts untuk kegunaan malam2nya.

Bila keluar jalan2, Ummi bawak la CD and wet bag. Bila salin, yang kotor masukkan dalam wet bag. Balik rumah terus basuh dan bilas. Senang kan. Better la dari tumpang buang DD kat rumah orang, huhu... Ummi malu...

Apapun investment awal2 masa beli CD ni memang berbaloi. Perabih RM 300 lebih tapi tahan 3 tahun. Berbaloi tak? Bukan setakat tu, boleh guna utk anak2 yang seterusnya, jimat kan? Kalau nak beli yang baru pun, tak la semahal belanja DD setiap bulan.

Yang paling kena ingat:
  • jangan guna kan peluntur (clorox) atau pelembut kain (softener) untuk basuh CD.
  • untuk first time use, kena basuh CD 2-3 kali dulu. Means, basuh-kering-basuh-kering-basuh-kering, baru leh gunakan utk anak. Untuk pastikan serapan yang lebih baik.
  • kalau nak basuh guna washing machine, make sure guna washing bag (laundry net).

P/S: Amal, boleh terima tak cerita akak tentang CD ni? Akak ni tak pandai mengulas, banyak lagi blog orang lain yang lebih banyak cerita pasal CD, yang mungkin akan lebih tarik minat Amal nanti, hehe...

* Target nak menCDkan adik Anas sepenuhnya. Harap2 berjaya.
us-kecik
Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi