- Rebus ikan dengan air yang agak banyak bersama asam keping dan sedikit garam. (Jangan buang air rebusan ya!)
- Bila ikan dah masak, sejukkan dulu kemudian baru perisi ikan tu. Amik isi ikan sahaja. Blend isi ikan bersama air rebusan ikan tadi. (Tulang ikan pun jangan buang tau! Blend bersama air rebusan jugak)
- Sambil tu boleh siapkan bahan cili. Blend cili kering yg telah direbus bersama bawang, biji ketumbar & belacan. Kemudian masak di atas api (guna periuk besar utk masak kuah laksa tu siap2). Bukan tumis tau, tak perlu minyak langsung. Cuma masak je.
- Bila nampak cili dah agak masak, masukkan isi ikan yang telah di blend tu. Habiskan sume isi ikan. Then baru masukkan tapisan air tulang2 ikan tu. (Tapis, jangan tak tapis! Karang ada plak yang tercekik tulang ikan)
- Kemudian baru masukkan lebihan air rebusan ikan (tapis jugak ya!)
- Masukkan 3-5 keping asam keping, daun kesom, bunga kantan. Last sekali baru masukkan garam secukup rasa.
- Kalau nampak kuah agak pekat, tambah air. Bila dah mendidih, masak la kuah laksa kita.
Exchange Link di sini
Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...
Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....
Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.
Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.
Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....
Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.
Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...
Harap maklum dan Selamat Membaca!
Monday, November 29, 2010
Resipi Laksa Ummi
Happy Breastfeeding!
My Breastfeeding Achievement Awards
Anas-Ummi-Abah
Anak susuan AshA's Family
Blog Archive
-
▼
2010
(158)
-
▼
November
(13)
- Resipi Laksa Ummi
- Bil Hospital Swasta Terlalu Mahal & TAK LOGIK!
- Ummi @ 14 weeks pregnancy
- Kenapa Kedah Perlis banjir teruk hari tu?
- alif-ba-ta-ba-ba-ba
- Salam Aidil Adha
- My 2nd Pregnancy @ 1st trimester
- Anas dan adik
- Tips elak anak pelat
- Tayang video Anas la plak...
- Alkisah banjir di Kedah 2010
- Shanghai Day 4 (Last day)
- Shanghai Day 3 - Suzhou 3
-
▼
November
(13)
13 comments:
wow..best tu...lain cara kite masak laksa ye ummi anas...ummi letak bwg putih ckit, xletak ketumbar..best ke letak ketumbar? hehe hr ni nak masak laksa, nak try boh ketumbar lah..:-)
@Ummi AmnaAmzar
ha'a, lain la kan.. sy xguna bwg putih.
ikut org jugak. mcm ayah sy, die tak suka rasa ketumbar tu. MIL sy pun tak taruk ketumbar tp hubby suka gak kuah laksa saya tu...
akak tak mkn laksa! hee~
sedap le tuuu shira...janji ade ikan ! hahahhh...kalo takde,bukan lakse le namenye tu...;p
shira suke tak laksam?laksa kuah putih mcm org pantai timur punye tuu...hanie suke bangat..kire sume jenis laksa buleh jalan lah
@Nadiah Sidek
ruginye kak nadiah tak makan laksa, hehe...
laksa utara mmg the best..
bru pas mkn lksa utara kuah tnpa belacan kat km8 semalam..hehe..mmg best..bau kuah je dh mengancam..
@Ummi Hanie
uih, yg tu pun suke bangat... org pantai timur makan laksam pg2 kan...
@Atiqah
tula, ade setengah org tak taruk belacan.
resipi akak ni gabungan resipi mak tok akak n mak mertua akak. mak tok akak guna ketumbar, MIL akak guna belacan, akak gabungkan sekali...
masa mengandung ni la boleh makan laksa puas2... esok dah berpantang, kena pantang lama kan...
Akak masak tak letak ketumbar.
Hasben akak makan laksa tak suka ulam-ulaman, makan laksa+ telur+kuah jer.
Akak pula penuh ulam2 terutama daun selom.
Orang utara memang makan laksa dengan kicap, kadang tu tambah otak udang
alamakkkk resipiiii...i loikeeee...
boleh la try buat nnt...tQ tQ tQ
*belum bfast lagi ni..tp dh meleleh baca resipi hehe
kakyong suka kuah laksa pekat.. bertambah2 la...
selama 25 tahun ni tak pernah terasa nak tengok resipi laksa :p tapi hari ni terasa macam nak buat. senang ja rupanya resepi laksa! :)
thanks kak.
Post a Comment