"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Tuesday, December 3, 2013

Khas untuk Aliff (draft 10 bulan baru nak kuarkan.. Aigo Ummi...)

Hai, ke laut betul mood nak menulis blog ni. Agaknya sebab ada facebook, blog ku diabaikan. Bila nak insaf nih? Hehe...

Hari tu Ummi de try google nama Anas bin Ahmad Ashraf, pastu keluar banyak sangat gambar Anas. Sebab dulu kan Ummi rajin join contest. Kesian kat Aliff sebab Ummi tak pernah pun hantar gambar Aliff ke mana2 contest. Bila google nama Aliff bin Ahmad Ashraf pun cuma keluar gambar Aliff Aziz & Aliff Satar je... Huhu... Sian anak Ummi nih...

Ni la hero kedua Ummi, Aliff bin Ahmad Ashraf.




Aliff dah nak masuk 21 bulan @ 1 tahun 9 bulan bulan Feb nih. Dan lagi 5 bulan Aliff akan jadi Abang Ngah. Hehe... (Lama tak update blog tetibe de berita baru ek... Tu cite lain kali lah)

Hobi Aliff:
Aliff suka main tolak2 benda. So favorite toys die baby step walker (nak google gambar step walker pun keluar gambar Anas tgh main step walker tu, huhu).
(gambar lama Anas dgn step walker yang Ummi baru beli)

Step walker ni murah je Ummi beli kat Tesco sbb masa tu tak jumpa yang Fisher Price n V-Tech kat kedai, kena beli online je. Tapi tahan lama la jugak untuk anak-anak Ummi guna.
Kadang2 Aliff suka tolak kerusi meja makan, tolak troli yang tepi katil diorang tu. Ape benda yang boleh dia sorong, semuanya dia main tarik n tolak.

Lagi satu Aliff suka main sesuatu yang bertali. Amik ape2 yang bertali gantung kat leher.
Aliff tak berapa layan sangat kartun kat TV & gadgets cam iPad tuh. Kalau kartun yang betul2 dia minat baru dia stay tengok. Dia suka lagu kartun Tayo the Little Bus. "Tayo Tayo, Tayo Tayo" pastu Aliff pun akan goyangkan badan sama, hihi, comel....

His fovorite food & drink:
Aliff ni kalau nak ikutkan, suap ape pun sume die makan. Asam Ummi pun die makan selambe je takde kerut2 muka tanda masam. Tapi yang Ummi perasan dia suka bubur sup ayam Ummi & noodles. Spaghetti, Mee, bihun tu mmg die suka sangat, macam Anas la jugak. Air plak, pun sama ape pun die minum. Abah die suka ribena, dia pun asyik mintak ribena je. Abang Long dia minum milo, dia pun nak milo jugak. Ummi minum air asam, die pun nak jugak.

Aliff kan walaupun dah nak masuk 2 tahun tapi mulut die macam ade ketulan emas. Masih takmau bercakap. Kalau anak2 sebaya dia dah banyak words, tapi Aliff belum ade satu pun word yang jelas keluar dari mulut emas dia tu. Risau, mmg risau. Dah bawak jumpa Paed. Doc suh bagi masa sampai dia 2 tahun. As long as dia faham apa yang kita cakap, dia boleh terima n ikut arahan, means die takde masalah pendengaran or yg lain2. Cuma mungkin belum sampai masa dia nak bercakap. Kalau nak compare dgn Anas, Anas mmg masa usia Aliff ni dah petah sangat. Tapi Ummi & Abah taknak compare sbb Aliff pun boleh berjalan lebih awal dari Anas. Anas mula berjalan pun lambat jugak.

Nukilan Ummi & Abah buat anak-anak kesayangan, Anas & Aliff
us-kecik

3 comments:

Liza Yati said...

Wah. Welcome back. Dah lama tunggu watermark kartun tu. ;) tahniah!

Ummi Shira (AshAnas) said...

Hehe.. thanks.. dh lama xbuka langsung blog ni.. ingat ke dh hilang pembaca.. hihi

nuratika aziz said...

alif comell.dan banyak gambar dia tengah makan.alolo ^^
feel free to visit my blog : http://bynuratikaaziz.blogspot.com/2013/12/pengalaman-duduk-hostel-cara-menyambut.html
thanks sis :)

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi