"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Wednesday, December 23, 2009

"Ummi, please update the blog!" said Anas



Huhu, Ummi busy sayang... Siang sibuk keje, malam sibuk dengan Anas, weekend sibuk kenduri kawen... Sian Anas tunggu Ummi update lambat sangat... Nanti lah, Ummi tgh tunggu nak amik sume gambar2 Anas letak dlm satu folder sbb sekarang ni gambar2 yang kita selalu amik tu, merata tempatnya... Ada kat PC kita, ada kat laptop Ummi, ada kat Ateh lagi... Then, sbb dah banyak sgt ketinggalan, Ummi tatau nak story yang mana dulu... Nak tinggalkan je yang lama, terus update yg the latest story, mcm tak best plak... Tapi mmg banyak ketinggalan kan... Sabar ya Anas... Ummi cuba...

Apapun, Anas akan menginjak ke 9 bulan next week... Sekejap je masa berlalu kan sayang... Anas semakin menceriakan hidup Ummi dan Abah... Semua orang terhibur dengan Anas... Anas pun mau dgn sape2 je... Sume orang cakap, senang jaga Anas... Alhamdulillah, anak Ummi mmg tak banyak ragam yang buat orang susah hati... Bijak anak Ummi nih!

Sekarang mmg tanak ditinggal sendiri, tahu je Ummi nak gi mana2... Kalau Anas nampak Ummi pakai tudung tu, Anas tahu je yang Ummi nak jalan ek... Pastu kalau sape2 yang ada kat luar rumah tu, senang je Anas nak ikut sbb tahu orang tu boleh bawak Anas jalan2, kan Anas kan... Pandai anak Ummi nih!

Anas dah semakin kuat makan. Hari2 Ummi pelbagaikan masakan untuk Anas dan hari2 Ummi masak sendiri untuk Anas mamam... Ummi mmg nak Anas makan dari air tangan Ummi walaupun Ummi sibuk kerja... Anas pun still breastfeed Ummi without campur FM, Alhamdulillah, moga dapatcapai impian kita sampai Anas 2 tahun... Ameen...

Tapi kan Anas, Ummi kesian sangat kat Abah sbb jarang dapat bersama Anas... Tiap2 hari Abah keluar awal, balik lambat, Anas dah pun tido. Jarang sangat Abah dapat main dgn Anas... Anas plak, kalau nampak Abah je, terus excited, mmg tak lekang dari Abah... Manja sungguh Anas dengan Abah... Sian Anas sbb Abah jarang luangkan masa dgn Anas...

Oh ya, Anas sekarang dah pandai babai kat orang. Sape2 cakap babai, terus Anas lambai, babai kat org tu... Then dah cekap wat 'cak cekur', dh tahu apa nak buat bila Ummi nyanyi 'pok amai2', cuma tak rancak tepuk je, just rapatkan dua2 tapak tangan tu... Anas suka sangat bila Ummi nyanyi 'lompat si katak lompat', Anas pun lompat2, lompat lagi... Hehe...

Kalau Anas tgh meniarap & nak suh Ummi angkat, Anas akan buat gaya cam nak terbang... Ha, tu tandanya nak suh Ummi angkat la tu... And Anas dah pandai panggil 'Ummi'... Cuma sebutan tu, bunyi 'mmmmiiii"... Kadang2 bunyi 'mmmaammmaa'... Bila nak mamam, ada la bunyi 'mamamamamam'... Bila Anas sendiri, keluar la bunyi 'ddaaaddaadddaaa'...

Hm, sudah kot untuk entry kali ni... Kita sambung lain kali ek...

Ummi & Abah sayang Anas!

Wednesday, December 16, 2009

Last weekend (Friday)


Huhu, lambat betul baru Ummi dapat update cite2 terbaru...

Malas nak byk2 story sbb masa sgt2 limited skrg ni... Cite pendek2 je la ek...(akan jadi panjang jugak, pecaye la)

Pagi Jumaat tu, Ummi de ISO training. Sepatutnya 6 hours, 3 jam sblh pagi, rehat for lunch & Jumaat prayer, then sambung another 3 hours sblh petang... So, pagi tu Abah la yang jaga Anas. Ms lunch Abah dtg ofis bawak Anas utk menyusu. Ms tu nipple crack Ummi belum baik, so, Ummi tanak ngepam, cuma nak tunggu Anas dtg menyusu. (Sekarang dah baik, Alhamdulillah)

Lepas lunch & sementara tunggu Jumaat prayer, ofis blackout... Masa tu Uncle Azizi tgh pegang Anas sambil Ummi bagi Anas makan oren, kami berdiri betul2 bawah switch box. Then, Ummi de dgr mcm bunyi meletup. Masa tu tak perasan lagi dh blackout sbb cerah, takde la rs lain sgt kan... Then, Ummi de bau hangit, pastu baru nampak asap keluar dari switch box tu... Cepat2 Ummi lari keluar & suh Uncle Zizi bawak Anas keluar... Cuak gak masa tu... Alhamdulillah tak meletup hehe.. teruk betul ape yg Ummi pikir masa tu kan, malu je.. Tapi, kalau jadi pape masa tu, Ummi tade pikir lain2, Anas je yg Ummi nak bawak lari keluar...

So, ISO training sesi petang terpaksa di postponed sbb Jumaat cuti, tade sape leh dtg repair A.S.A.P...

Apalagi, Ummi ajak Abah gi Tesco coz Ummi tingin sangat nak beli pool utk Anas... Ummi de baca yang bayi perlu di ajar berenang since dia 3 bulan... Usia Anas skrg 8 bulan lebih, masih belum terlewat lagi... Rasulullah pun sarankan anak2 perlu di ajar 3 perkara sejak kecil: berenang, memanah dan menunggang kuda... Wah, Ummi yang excited sebenarnya... Ummi pun dari kecik Atuk & Wan ada ajar berenang. Tapi tak de la menunggang kuda & memanah tu... Nanti Ummi bawak Anas k...

Ummi beli kolam plastik kecil & pelampung yg boleh duduk... Cepat2 balik rumah, solat Asar & mandi time!!!... Hehe.... Sape yang terover excited ni? Confius... Haha...

So, layan gambar & video ek... Ni first time tau Anas masuk kolam yang lebih besar dr tab mandi Anas tu... Mula2 Anas agak cuak, sesaat dua je, terus excited. Ummi masuk sekali sbb ummi yg terover excited sbb nak teman Anas supaya Anas tak takut mandi sengsorang... Hehe...





...Testing...Testing... Tak sejuk air ni, ok, boleh main lama-lama....



...Ops, mata masuk air plak...



...Saje je buat camni, bagi nampak dalam sikit air ni, hehe...



...Test swimming withot pelambung... Howey! Anas memang terer la...



...Ateh, Ucu, mai la join sekali... Bakpe malu2 nya?...



...Hai kawan2 sume, meh la join Anas kat sini...



...Brrr... Sejuk la plak, rest la kejap...



...Howey! Abah bawak Anas masuk kolam besar! (Kolam ikan berudu la ni sayang)...



...Abah yang paling over excited...



...Dah tu sayang, kolam ni kurang hygiene la, jom keluar...



...Lagi best mandi air bersih kan, boleh main dgn duck...



...Ala Ummi, duck ni lari la...



...Meh Anas tolong Abah selam lama2 sket, huhu...



...Saya letih la main air lama sangat...


Ni plak video Anas mandi... Secara peribadi, Ummi suke sangat tgk aksi Anas ni... Semoga menjadi kenangan buat Anas...

video

video

P/S: kan Ummi dah cakap story ni akan jadi panjang jugak
P/S2: tak sangka, akhirnya berjaya jugak buat scroll box kat gambar2 bebanyak tuh... Thanks Cik Intan Nurul Fateha.

Ummi & Abah sayang Anas!

Wednesday, December 9, 2009

Demi Anas sayang...


pics taken from here

Semalam, masa ngepam mcm biasa utk EBM stok Anas for the next day, takdelah rasa pedih, sakit etc... tapi selesai ngepam je, Ummi terkejut sangat tgk breast shield spectra3 ummi tu banyak darah. Then baru perasan n****e Ummi luka. Banyak jugak la, sbb basah darah sehelai tisu putih itu... Panik jap tapi Alhamdulillah darah tak masuk dlm susu... Ummi tingat petua sapu susu kat tmpt luka utk cepat baik, so, Ummi wat camtu la... Mudah2an cepat la baik...

Ummi dah rasa pedih2 ni since Anas de hobi baru, suke2 nak geget Ummi masa menyusu... Tapi takde la sampai luka... Agaknya sbb selalu Anas wat cmtu, lama2 bahagian yg lembut tu pecah. Then bila guna pam letrik, terus luka. Sekarang Ummi fobia jap nak pam letrik. Tapi Ummi lupe bawak manual pump dtg ofis. So, terpaksa la tahan jap bengkak susu ni sampai ke petang. Ummi gi gak kat Anas lunch td, tapi Anas baru sudah makan bubur, masih kenyang & tanak bf... So, kena la tahan sikit. Basah jugak la baju Ummi... Huhu...

Anas sayang, memang pedih masa Anas menyusu tapi demi anak Ummi sorang ni, Ummi tahankan jugak walaupun ada la keluar air mata sikit tahan kepedihan tu... Demi Anas, Ummi rela berkorban, berjuang walau Ummi sendiri kesakitan, asalkan Anas kenyang... Ummi tahu Anas lebih suka direct bf & Anas tanak langsung minum dari botol. So, Ummi berkorban sikit untuk anak Ummi dapat minum...

Lebih sedih lagi, di kala sakit mcm ni, Abah takde dgn kite, dah 2 malam Abah bercamping kat Wang Mu, Perlis... Ummi sedih la sikit sbb Ummi takleh nak genggam tangan Abah utk tahan sakit & Abah tak leh usap air mata Ummi... Hehe... Tapi kan, tengok Anas lena lepas menyusu, Ummi sangat senang hati... Masa nyusu Anas, Ummi tanak fikir sangat kesakitan tu, so Ummi fikir hal2 lain sbb rasa sakit tu kan datang dari otak jugak. Bila signal tu dihalang, Alhamdulillah, Ummi dah tak rasa sakit lagi dah...

pics taken from here

Kat bawah ni Ummi nak share info dengan kawan2 Ummi tentang p****g melecet ni. Mungkin posisi menyusu Ummi salah. Sebab perut tak bertemu perut. Apa yang Ummi baca, perut ibu kena bertemu perut baby ketika menyusu... Tapi kan Anas ni, kalau meniarap pun leh menyusu...

Copy from MyHealth for life

Puting melecet

Sebab-sebab:

  • Meletakkan bayi dalam posisi yang salah.
  • Teknik penyusuan yang tidak betul.
  • Penjagaan puting yang tidak betul.
  • Faktor-faktor lain;

    1. Ekzema puting: Apabila ekzema berlaku, puting menjadi merah kehitaman, gatal, meleleh dan bengkak.
    2. Seriawan: Jangkitan kulat disebabkan oleh Candida Albicaus juga boleh menyebabkan puting melecet. Ia bermula dengan rasa sakit, gatal dan pedih. Puting akan bertukar warna dari merah jambu ke merah.

Rawatan

  • Jangan hentikan penyusuan
  • Periksa samada anda menggunakan teknik yang betul semasa melekapkan bayi ke payu dara. Lakukan teknik yang betul jika salah.
  • Perahkan sedikit susu dan sapukan pada puting. Ini boleh memulihkan puting yang melecet.
  • Tidak perlu gunakan losyen.
  • Sekiranya tiada perubahan, jumpa doktor untuk memastikan samada terdapat jangkitan kulat atau ekzema.

Pencegahan

  • Pastikan posisi ibu dan teknik meletakkan bayi ke payu dara adalah betul.
  • Jangan menggunakan pelindung plastik pada payu dara kerana bahan tersebut tidak meresap peluh.
  • Elakkan menggunakan coli yang diperbuat dari bahan sintetik kerana ia meningkatkan perpeluhan dan kurang aliran udara.
  • Bersihkan payu dara dengan air sahaja, jangan guna sabun kerana boleh mengeringkan kulit.
P/S: nak kena pam pakai tangan gak ni... tak tahan sakit bengkak susu ni... huhu...

Ummi & Abah sayang Anas!

Tuesday, December 8, 2009

Rindunye kat Anas



Baru kul 4.30 pm... Rindunya kat Anas, tiba2 dtg membuak2... Sejam lagi before leh jumpe Anas balik... Why ha, Ummi rindu sangat2 kat sayang bushuk Ummi nih? Orang cakap, bila kita rindukan seseorang tu, tandanya orang tu tgh rindukan kita gaks... So, mesti Anas pun tgh rindu Ummi kan... Huhu...
Lunch tadi Ummi gi jenguk Anas kat nursery, tp sua muka kot tingkap je... Kelakar sbb Ummi panggil2 Anas cari tak jumpa... Mana la Anas jangka Ummi kat tingkap kan sbb selalu Ummi masuk ikut pintu... Pandai sayang Ummi nih, dgr suara Ummi je, terus toleh kat pintu, mencari... Anas expect Ummi datang jenguk Anas ye sayang... Ummi minta maaf sangat2 sbb hari ni Ummi takleh masuk cam biasa, Ummi takut Anas nak n***n... Ummi taleh bagi tadi coz p****g Ummi luka masa ngepam td. Anas la, dah gigit Ummi nye... Anas, nak practice menggigit pun jgn la kat Ummi sayang, sakit... Huhu...

Anas dengar Ummi baca Al-Quran

Anas skrg kalau dkt orang lain, pantang nampak kelibat Ummi atau Abah, mesti merengek nak kat Ummi & Abah... Then kalau dah kat Abah, tak nak kat Ummi dah kecuali kalau dah lapar sgt baru la nak kat Ummi... Tapi kan, kalau Anas tak nak, orang amik jugak, Anas tak nangis pun... Tp, tgk mood jugak la... Kalau mood ok, ok ja, tak kisah ngan sapa pun... Tu yang semua orang dok geram kat anak Ummi sorang nih... Pi umah sapa pun, kembang hidung Ummi bila orang puji, "baiknya Anas ni, diam je, pandai Mak dia ajar".... hehe, sape yang tak kembang kan... Anas kalau dengan orang baru, 1/2 jam pertama mmg senyap seribu bahasa, reaksi apa pun takde kat muka tu... Ha, lps 1/2 jam, mula la jerit sikit2 pastu terus becok mulut tu, baru la aktif kaki & tangan tu...

Satu yang Ummi susah, Anas langsung tak nak di tinggalkan sendiri... Ummi nak masuk bilik air pun susah sebab Anas akan nangis kuat2, bila Ummi sentuh Anas, slow la sket nangis tu. Tapi bila didukung, of course la akan terus senyap, and peluk Ummi kuat2, seolah2 macam nak cakap, 'nape Ummi tinggal Anas'... Huhu, sian anak Ummi nih, takut ye sayang... Ummi tak tinggal la...

Abah Anas sangat2 busy sekarang. Lepas ni Abah akan tinggal kita 2 3 malam sekali baru balik rumah. Abah akan stay kat Kulim. So, memang Ummi dah lama balik stay dgn Wan & Atuk balik coz Abah selalu balik lambat. Kalau Ummi sendiri kat rumah dgn Anas, bermakna, Ummi tak leh mandi & masak sbb kedua2 aktiviti ni akan meningglkan Anas sorang2 buat masa yang agak lama. So, better Ummi balik stay kat Bukit Indah. Rindu nak dok umah sendiri balik, & rindu nak jalan2 ngan Abah, gi shopping....... Lama dah tak pegi dgn Abah... Inilah pengorbanan.... Abah kerja kuat untuk kita...

Anas dah pandai wat 'cak cekur genggam gamit'

Gi timbang berat Anas baru2 ni, berat just naik 0.2kg je... paed Anas dah mula risau coz dah masuk kategori kurang zat. So, dia suh Ummi tukar cara bagi Anas mamam... Kalau sebelum ni Anas makan biskut sekeping waktu pagi, makan bubur 3 senduk utk lunch n 1 senduk bubur utk dinner, Ummi kena tukar. Waktu dan kuantiti ttp sama cuma kandungan je yang berbeza. Pagi2 Anas takleh minum susu Ummi dulu before breakfast... Bangun tido je, Ummi kena terus bagi biskut yg direndam dlm susu, campur minyak zaitun sket. Kalau Ummi terus menyusu Anas, takut Anas kenyang & tanak mamam... Tengahari plak, Ummi kena rajin pelbagaikan menu Anas, still 3 senduk bubur, tapi kena campur minyak zaitun sket. Dalam EBM Anas pun Ummi kena masukkan minyak zaitun. Then malam, makan mcm tghari gak, 1 senduk. Petang mamam biskut or cereal...

Tapi, Ummi tak risau sgt dah ttg berat Anas ni. Ummi dah sembang dgn ramai orang, semua setuju dan bagi pendapat yang sama fully breastfed baby mmg kecik, berat naik sikit2 tapi isi dan otot pejal. Ummi tanak compare dgn baby yg minum FM, Ummi dah pilih yang terbaik utk Anas. Biar la apa org nak ckp, nk compare itu ini, yang penting Anas suka, Ummi pun suka, kan sayang... Yang sukenye, Wan Anas pun sokong Ummi, Wan dok canang kat kawan2 dia yang cucu dia fully breastfeed... Alhamdulillah...



Sampai sekarang, saat ini, Anas dah 8 bulan lebih, Allah masih bagi rezeki untuk Anas terus minum susu Ummi. Macam mana luka sekali pun p****g Ummi ni, Ummi akan tetap breastfeed Anas. Cuma tadi luka Ummi agak banyak, Ummi takut Anas minum darah plak... Apapun Ummi dah taruk ubat & Ummi kena stop ngepam buat sementara. Alhamdulillah stok EBM masih banyak...


Ummi & Abah sayang Anas!

Monday, December 7, 2009

Entry campur2...


Isy.. Isy... Lamanya Ummi tak update blog ni kan Anas... Last skali update masa Aidil Adha hr tu, 27 Nov 2009... Tu pun by handphone... Yg last update guna lappy, is 23 Nov 2009, ttg Projek Mega for KakYong, 99% entry tu di 'copy & paste' dr blog SitiSifir10... Yang betul2 last Ummi update ialah pada 12 Nov 2009, hampir sebulan telah berlalu tak update blog guna lappy... Huhu... Sadisnya ke'busy'an yang Ummi alami di hujung tahun ini...

Anas pun dah masuk 8 bulan, tapi Ummi langsung tak sempat update hatta upload picas terbaru Anas... Anas sekarang masih sama seperti dulu.... Hehe... Semakin bijak, ceria, aktif, menghiburkan... Dan Anas menang 1st place contest kat blog Eliza, 'Cutest Baby in Blue Contest', Alhamdulillah, thanks sgt2 kpd semua juri yang pilih Anas... Kesemuanya sampai 20 juri yang telah dilantik oleh Eli... Wau! Ummi pun rambang mata nak assume pemenang coz semuanya sangat2 cutest baby in blue...

Hm, stori mori 'bout raya haji baru2 ni...


First Aidil Adha for Anas... Kitorang tak gi mane pun first raya tu coz Tok Wan Anas kena sembelih lembu... Banyak jiddan... Sampai balik Tok Wan tanak pegang Anas coz badan Tok Wan dah bau lembu.... hehe... Petang tu je balik kampung kat Sanglang, singgah umah Hafiz & Umah kawan Abah jap... Huhu, lupa.. Kite de singgah bergambar kat bendang @ sawah padi on the way tu... Cantik sangat... Malam tu buat BBQ kat Arau tp Ummi dah kekenyangan, banyak sangat makan daging masa beraya... Dah la badan jenis cepat naik, malas nak makan lg... Tapi bila tak makan orang terasa plak kan... Huhu...


Then, second raya tu, pagi2 dah balik Bukit Indah balik coz korban Bukit Indah, gotong royong kat umah Atuk... So, kitorang yg perempuan ni prepare la everything untuk masak-memask sementara yang lelaki melapah daging... Then petang tu gi umah Ieda for die nye kenduri kawen, jumpa Aton yang dh lama sangat tak jumpa... Dah ada anak dah, muda sket dari Anas... Lepas tu balik Kubang Rotan plak, makan lagi... Then, mlm tu BBQ kat umah Pak Lang Subri kat Kg.Imam, Jitra & MAKAN lagi... huhu, gemuks2...

Raya ke3 banyak gak jemputan kenduri tp tak dapat pegi coz kete rosak... Rosak before raya lagi tp sbb cuti raya, kedai tutup la... Balik Arau pun naik kete Ummi... Lupa plak nak story, Achik Ayim dtg beraya kt sini dari KL, dapat la Anas berkawan dgn his Uncle Muizz... Diorang balik raya ke3...Before balik, Achik sbagai chef pencen de masak special utk kitorang... Sedap sangat, maveles... Daging masak halia... Daging ni hanya org yg pandai masak je boleh masak sesedap itu... Daging lembut, empuk, mmg sedap...

Weekend plak, for December ni mmg full dgn kenduri kahwin... Huhu, sampai tak termampu nak penuhi semua undangan...

Yang dah lepas:
  • 21/11- Inas & Kak Husni,
  • 22/11- Fadhli,
  • 28/11- Ieda,
  • 29/11- Kak Akma & Kak Asiah,
  • 3/12- Kak Ina (kakak Ane) & anak Pak Lang Eil kat Taman Permata,
  • 5/12- Zira (Epi sebelah perempuan), Nusaibah kat Johor (tak dapat pegi),
  • 6/12- Epi (hari Ahad Ummi keje, so sekejap je pergi, tak sempat jumpe kawan2 yang ramai datang... Sedih2...)



Yang akan datang:
  • 12/12- Tg. Nurul Asyikin @ Bkt Kayu Hitam, @ Bkt Indah & @ Baling...
  • 13/12- Nazihah (SP), 'Ainul (Ipoh) & Mashitah (Selangor) - Ummi dapat pergi kat Nazihah je la...
  • 19/12- Safeeya (SP), Nik Nadiah (SP), CIkgu Manaf (SP), Ust. Rahim (Penang), Pak Lang (Kubang Rotan), Kak Zakirah (Arau) & Kak Wan (kenduri Aqiqah, Jitra)
  • 26/12- Ammar (Penang) & Sarah Adrus (Jitra)
  • 27/12- Khalid & Amru (Melaka)
Ha, kan Ummi dah cakap, berderet2... List2 ni, kebanyakan sumenye kawan2 satu sekolah tau!
Ummi & Abah sayang Anas!

Friday, November 27, 2009

Selamat Hari Raya Aidiladha


~Ummi update via handphone~

Salam aidiladha dr AshA's Family.. Huhu, tak sempat nak update guna laptop cm biasa. Alhamdulillah la ada hp ni yg byk membantu. Tp satu kekuranganya limited nk upload gambar. Then,sjk dh ada dslr, Ummi jarang guna hp dah utk amik gambar Anas. So, Ummi hentam je taruk gambar apa2 pun. Kira aci ek..

Maaf kpd semua yg ternanti2 Ummi update. Ummi tak sempat sgt sbb Ummi sgt bz. Blk rumah dh letih, nak main dgn Anas lg.. Ummi jalan2 kt rumah kwn2 sume tp jrg dpt tinggalkan jejak. Sekadar membaca je la. Tanak ketinggalan.. ;-)

Tuesday, November 24, 2009

Kecik sgt ke?

~Ummi update via handphone~


Hari ni tekejut sgt bila baca newspaper, baby sberat 6.15kg dilahirkn di kedah.. Anas yg dh nk masuk 6 bln ni pun berat tak sampai 7kg.. Hm, tu yg dok tmenung sat ni...

Kecik sgt ke Anas? Berat 6.3kg ms 7bln, tu pun naik just 0.3kg dr berat ms 6bln... Parents Ummi takde la komen apa2 psl ni sbb diorang nmpk mcm mana Anas mamam & diorang tahu betapa Anas sgt2 aktif...

Tapi perkara ini tlh mmbuatkn PIL Ummi temenung pikir nape la cucu diorang kurus & kecik sgt.. Siap diorang soal siasat Ummi, Ummi bg Anas mkn apa? Berapa kali Anas mkn sehari? Anas minum air masak tak lepas mkn?

Maaf sbb Ummi luahkn kat sini, tapi soalan2 tu membuatkan Ummi agak bkecil hati seolah2 Ummi tak bagi Anas makan cukup.. Komen2 yg mengatakan Anas kecik sgt, membuatkan Ummi rasa mcm org sekeliling tgk Ummi tak bagi Anas mamam..

Terus terang Ummi ckp, Ummi pun risau dgn berat badan Anas. Tp as long Anas sihat, aktif & ceria (tersangat2 aktif ya!), Ummi tak la terlalu risau coz paed Anas pun tak risaukan pkembangan Anas..

Skrg Ummi nak cite apa yg Anas mamam... Tiap2 hari Ummi akan masak sendiri bubur utk Anas, Ummi pelbagaikan jenis bubur utk Anas rasa the variety of food. Dan Ummi nmpk Anas suka bubur nasi + kentang + karot + ayam + sup.. Dan tiap2 pg Ummi akan bekalkan 3 senduk bubur utk Anas, licin.. Then, ptg atau mlm Anas mkn biskut plak.. Bab minum susu plk, Anas masih bf.. Siang mmg tak byk minum coz Anas prefer direct bf & Anas akn minum byk mlm2..

Anas tersangat2 la aktif, asyik nak main ja... Siang tido sikit je, mlm br tido lama2..

Mommies di luar sana, tlg la share pendapat kalians.. Ummi Anas dah sgt2 bmuram durja memikirkan hal ni...

Monday, November 23, 2009

Project Mega Blogger : Care For Kakyong

~sticky mode entry for those who care~

Ummi dah sangat2 merindui kakyong... Selalu jugak tertanya2 bila kakyong akan muncul lg... Last contact kakyong ms jadi juri untuk contest main air dulu. Lama dah kan... Mmg Ummi maklum laptop kakyong rosak tp tak sangka seserious ini... kesian kakyong... Kakyong mmg famous kan di kalangan bloggers... Sbb kakyong ni sangat2 menghargai pengunjung2 blog dia, banyak create awards utk bloggers and sentiasa tinggalkan jejak kat blog kita kan... Itu lah istimewanya kakyong sehinggakan ketiadaan dia di alam maya ni sangat2 dirasai... Jom sama2 membantu kakyong @ blog sitisifir10....

PROJECT SUCCEED
~copy & paste from SitiSifir10~
Jelas di sini, kita tidak memerlukan jangka masa yang lama. Saya sangka mungkin kita mengambil masa 3 minggu untuk mendapat jumlah sasaran. Tetapi alhamdulillah, doa kita didengari ALLAH.

Juga saya turut rasa kagum dengan jumlah2 yang tinggi yang didermakan oleh seseorang individu. Betapa ALLAH telah menaburkan dalam hati2 kita ini ukhuwwah yang mantap sehingga tidak terasa rugi untuk menolong.

Saya pasti kakyong akan mengalir airmata mendapatkan ini. Buat masa ini, baik saya mahupun Miela, kami tidak membuka mulut tentang hal ini kepada kakyong. Harapan saya, tidak ada blogger lain lagi yang akan pecahkan rahsia ini.

Status sekarang, komputer idaman kita itu sedang diperkemaskinikan dan akan di servis dahulu oleh tuan punya. Juga saya sedang memikirkan kaedah terbaik untuk menyampaikan lappy itu. Adakah blogger2 di kawasan sekitar Ipoh ini ingin sama2 berada dalam suasana penyerahan komputer? Jika ya...sila komen dalam kotak komen di bawah ya.. Jika ramai yang mahu turut serta, saya akan cuba uruskan masa penyerahan dengan lebih kemas.

Oh ya, baki sasaran yang dah terlebih itu, saya akan pulangkan kepada tuan punyanya kerana orang terakhir telah bank in RM 50. Anda yang mana telah membuat entry kempen diharap dapat delete dari blog anda, ataupun gantikan sahaja isikandungannya dengan entry saya ini.

Saya doakan semoga ALLAH menggantikan yang lebih baik buat diri anda tidak kira sama ada anda menyumbang, atau anda menyebarkan kempen, atau sekadar berdoa untuk projek ini. Semua itu, tidak kita ketahui nilainya di sisi ALLAH.

Akhir kata, saya mewakili kakyong ingin mengucapkan terima kasih di atas jasa baik kalian. TERIMA KASIH YANG TIDAK TERHINGGA...dan saya juga tumpang ukhuwwah kalian dengan kakyong :)
Tak sabar nak tunggu Catatan Ibu beroperasi semula & facebook KakYong juga...

Ummi & Abah sayang Anas!

Thursday, November 12, 2009

Entry bosan....

Rasa macam nak update blog tapi tatau nak update ape... Sbbnya dah bosan kot... Ummi dah bosan tgk template yg same je... Nak tukar2 tp: 1. tak pandai, 2. tak tau nak pilih, 3. tak sempat nak belajar, 4. takde masa nak berlama2 dpn laptop, 5. busy dgn keje, 6. Anas demam smlm, 7. letih sangat...

Sudahnya, jadi malas nak update blog...

Hm, jom usya gambar last 2 weeks lah ek, hari tu ms berkobar2 nak upload gambar2 ni, masa takde... Bila dh ada masa meng'edit', malas nk buat entry baru la plak... Sudahnya, gambar2 yg dah basi la yg dihidangkan buat kenangan Anas @ Sua Rasa TV9, Stadium Darul Aman, Alor Setar, 30-31 Oktober 2009...

Ummi ni tak pernah pergi karnival yg stesyen TV buat ni... Tapi kali ni teringin nak pergi, tu pun lps dgr cite kwn2 pejabat apa yg ada kat sana...

Ekceli Stadium Darul Aman tu dekat sesangat lah dgn ofis Ummi, jalan kaki sekejap je sampai... So, bingit2 kat sana tu kedengaran la sampai ofis... Kebetulan plak minggu tu Ummi n Abah keje, buat OT... Hari Jumaat tu tak pergi pun coz Abah gi Kulim... Hari Sabtu baru pergi... Tu npun sbb tgk TV pg tu, ada Upin & Ipin... Ummi plak yg excited nak bawak Anas... Hehe...

Kat sana yang bestnya booth produk2 pertanian la... Macam nak beli sume je... Tapi, Ummi beli yang patut2 je la... Tak de la membazir... Yang penting gambar... Hehe...











Ummi & Abah sayang Anas!

Friday, November 6, 2009

Berkat baju raya Ummi jahit sendiri...


Alhamdulillah, berkat baju raya Anas yang Ummi jahit sendiri last minute before raya dulu... Anas menjadi pilihan juri professional untuk dinobatkan sebagai 2nd baby boy comel berbaju raya yang dianjurkan oleh BabyIbu aka Yana... Thanks Yana, semoga murah rezeki Yana coz Yana ni sangat2 pemurah sbb Yana suka bagi hadiah kat orang... Satu kepuasan bagi Yana bila dapat kasik orang hadiah... Bertuah Ammar kan...

Ummi nak ucap terima kasih kat semua yang wish for Anas, yang selalu support Ummi untuk membesarkan Anas dalam suasana dakwah & tarbiyyah...

Anas, kena ucapkan terima kasih kat Wan & Mak Tok tau coz tolong Ummi jahit baju raya Anas nih... Wan potong kain, Mak Tok jahit tepi, then Wan tolong sambung2kan sambil Ummi belajar dgn Wan cara nak sambung2 kain utk dijadikan baju... Then Ummi jahit sembat, kancing & getah seluar...

Ummi & Abah sayang Anas
Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi