"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Wednesday, December 16, 2009

Last weekend (Friday)


Huhu, lambat betul baru Ummi dapat update cite2 terbaru...

Malas nak byk2 story sbb masa sgt2 limited skrg ni... Cite pendek2 je la ek...(akan jadi panjang jugak, pecaye la)

Pagi Jumaat tu, Ummi de ISO training. Sepatutnya 6 hours, 3 jam sblh pagi, rehat for lunch & Jumaat prayer, then sambung another 3 hours sblh petang... So, pagi tu Abah la yang jaga Anas. Ms lunch Abah dtg ofis bawak Anas utk menyusu. Ms tu nipple crack Ummi belum baik, so, Ummi tanak ngepam, cuma nak tunggu Anas dtg menyusu. (Sekarang dah baik, Alhamdulillah)

Lepas lunch & sementara tunggu Jumaat prayer, ofis blackout... Masa tu Uncle Azizi tgh pegang Anas sambil Ummi bagi Anas makan oren, kami berdiri betul2 bawah switch box. Then, Ummi de dgr mcm bunyi meletup. Masa tu tak perasan lagi dh blackout sbb cerah, takde la rs lain sgt kan... Then, Ummi de bau hangit, pastu baru nampak asap keluar dari switch box tu... Cepat2 Ummi lari keluar & suh Uncle Zizi bawak Anas keluar... Cuak gak masa tu... Alhamdulillah tak meletup hehe.. teruk betul ape yg Ummi pikir masa tu kan, malu je.. Tapi, kalau jadi pape masa tu, Ummi tade pikir lain2, Anas je yg Ummi nak bawak lari keluar...

So, ISO training sesi petang terpaksa di postponed sbb Jumaat cuti, tade sape leh dtg repair A.S.A.P...

Apalagi, Ummi ajak Abah gi Tesco coz Ummi tingin sangat nak beli pool utk Anas... Ummi de baca yang bayi perlu di ajar berenang since dia 3 bulan... Usia Anas skrg 8 bulan lebih, masih belum terlewat lagi... Rasulullah pun sarankan anak2 perlu di ajar 3 perkara sejak kecil: berenang, memanah dan menunggang kuda... Wah, Ummi yang excited sebenarnya... Ummi pun dari kecik Atuk & Wan ada ajar berenang. Tapi tak de la menunggang kuda & memanah tu... Nanti Ummi bawak Anas k...

Ummi beli kolam plastik kecil & pelampung yg boleh duduk... Cepat2 balik rumah, solat Asar & mandi time!!!... Hehe.... Sape yang terover excited ni? Confius... Haha...

So, layan gambar & video ek... Ni first time tau Anas masuk kolam yang lebih besar dr tab mandi Anas tu... Mula2 Anas agak cuak, sesaat dua je, terus excited. Ummi masuk sekali sbb ummi yg terover excited sbb nak teman Anas supaya Anas tak takut mandi sengsorang... Hehe...





...Testing...Testing... Tak sejuk air ni, ok, boleh main lama-lama....



...Ops, mata masuk air plak...



...Saje je buat camni, bagi nampak dalam sikit air ni, hehe...



...Test swimming withot pelambung... Howey! Anas memang terer la...



...Ateh, Ucu, mai la join sekali... Bakpe malu2 nya?...



...Hai kawan2 sume, meh la join Anas kat sini...



...Brrr... Sejuk la plak, rest la kejap...



...Howey! Abah bawak Anas masuk kolam besar! (Kolam ikan berudu la ni sayang)...



...Abah yang paling over excited...



...Dah tu sayang, kolam ni kurang hygiene la, jom keluar...



...Lagi best mandi air bersih kan, boleh main dgn duck...



...Ala Ummi, duck ni lari la...



...Meh Anas tolong Abah selam lama2 sket, huhu...



...Saya letih la main air lama sangat...


Ni plak video Anas mandi... Secara peribadi, Ummi suke sangat tgk aksi Anas ni... Semoga menjadi kenangan buat Anas...

video

video

P/S: kan Ummi dah cakap story ni akan jadi panjang jugak
P/S2: tak sangka, akhirnya berjaya jugak buat scroll box kat gambar2 bebanyak tuh... Thanks Cik Intan Nurul Fateha.

Ummi & Abah sayang Anas!

17 comments:

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.comelnye anas~~ ;)

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.comelnyee anas~~~

sujaihah said...

alahai cute nyre...

tgk gambar mula2 tu ingat kat swiming pol..rupa kecikje kolam nyer..hehheh

Atiqah said...

cutenye anas...makin sbuk ye kak shakira skrg pttla jrg update blog..
tiqah dh nk mula sem ni..insyaallah mlm ni bertolak blk UKM..huhu
x sbr lak rsenye sbb dh msuk final sem..

yatie chomeyl said...

bestnya anas main pool..kat sini bil air mahal sgt,tak terdaya lah nk main air cenggitu utk baby SN. ntni blk msia, baby SN tumpang main kat pool Anas buleh? ;)

E.L.I.Z.A said...

comei nya anas swim..dh ada gaya tu shira hehhe...

AshAnas said...

::intan::
thanks ya sudi singgah... thanks for the tutorial kt ur blog tu... setelah puas menggodek, akhirnya jadik jugak.. huhu...

AshAnas said...

::sujaihah::
ha'a, cetek je... paras betis Ummi Anas je... hehe...

AshAnas said...

::Atiqah::
ha'a, akak sgt2 busy... rsnya by next year br ok kot... dh ujung2 tahun ni biasa la closing akaun...

AshAnas said...

::kak yatie chomeyl::
tape2, jgn membazir air kt sn, meh blk mandi ngn anas...

AshAnas said...

::eli::
tu la pasal, bukannay pernah ajar dia pun... hehe... sendiri dia je pandai swim... tkenang zaman dlm perut kot...

Nadiah Sidek said...

kat rmh ni ada tab (bilik air kat sini kat mmg style ada tab mandi) tp takleh la nk ajar safiyyah berenang dlm tab tu sbb skrg musim sejuk. wpun mandi guna heater, sejuk tetap terasa. mandi pun kejap2 je skrg ni :p

AshAnas said...

::kak nadiah::
sehari mandi bape kali? or seminggu berapa kali mandi? hehe... paham2... ms shira gi new zealand dulu pun, time winter... dh la mmg berjalan je, rs rimas kalau tak mandi tp apa bleh buat, mmg mandi sekali je, smada before tido or ms bgn tido... mandi pun, asal basah n sabun sket bg wangi... hehe...

onniey84 said...

cute nyaa

NurShahFamily said...

salam perkenalan....

nie first time singgah cz ternampak ur bb pakai pelampung hehehe so cute .. irfan lum lagi buat cam tu hikhik

nur nak jemput tn rumah join giveaway irfanku sayang.... just teka adiah ape yg akan ayah irfan beli tuk first besday...

bulatino said...

aloh2...comelnye....
pandai posing erk...!!!
suke tgk... ;p

[-suziey-] said...

syiok btl mandi manda..hehe..emm seb bek aQeel mmg suka swim kt swimming pool:)

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi