"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Tuesday, December 8, 2009

Rindunye kat Anas



Baru kul 4.30 pm... Rindunya kat Anas, tiba2 dtg membuak2... Sejam lagi before leh jumpe Anas balik... Why ha, Ummi rindu sangat2 kat sayang bushuk Ummi nih? Orang cakap, bila kita rindukan seseorang tu, tandanya orang tu tgh rindukan kita gaks... So, mesti Anas pun tgh rindu Ummi kan... Huhu...
Lunch tadi Ummi gi jenguk Anas kat nursery, tp sua muka kot tingkap je... Kelakar sbb Ummi panggil2 Anas cari tak jumpa... Mana la Anas jangka Ummi kat tingkap kan sbb selalu Ummi masuk ikut pintu... Pandai sayang Ummi nih, dgr suara Ummi je, terus toleh kat pintu, mencari... Anas expect Ummi datang jenguk Anas ye sayang... Ummi minta maaf sangat2 sbb hari ni Ummi takleh masuk cam biasa, Ummi takut Anas nak n***n... Ummi taleh bagi tadi coz p****g Ummi luka masa ngepam td. Anas la, dah gigit Ummi nye... Anas, nak practice menggigit pun jgn la kat Ummi sayang, sakit... Huhu...

Anas dengar Ummi baca Al-Quran

Anas skrg kalau dkt orang lain, pantang nampak kelibat Ummi atau Abah, mesti merengek nak kat Ummi & Abah... Then kalau dah kat Abah, tak nak kat Ummi dah kecuali kalau dah lapar sgt baru la nak kat Ummi... Tapi kan, kalau Anas tak nak, orang amik jugak, Anas tak nangis pun... Tp, tgk mood jugak la... Kalau mood ok, ok ja, tak kisah ngan sapa pun... Tu yang semua orang dok geram kat anak Ummi sorang nih... Pi umah sapa pun, kembang hidung Ummi bila orang puji, "baiknya Anas ni, diam je, pandai Mak dia ajar".... hehe, sape yang tak kembang kan... Anas kalau dengan orang baru, 1/2 jam pertama mmg senyap seribu bahasa, reaksi apa pun takde kat muka tu... Ha, lps 1/2 jam, mula la jerit sikit2 pastu terus becok mulut tu, baru la aktif kaki & tangan tu...

Satu yang Ummi susah, Anas langsung tak nak di tinggalkan sendiri... Ummi nak masuk bilik air pun susah sebab Anas akan nangis kuat2, bila Ummi sentuh Anas, slow la sket nangis tu. Tapi bila didukung, of course la akan terus senyap, and peluk Ummi kuat2, seolah2 macam nak cakap, 'nape Ummi tinggal Anas'... Huhu, sian anak Ummi nih, takut ye sayang... Ummi tak tinggal la...

Abah Anas sangat2 busy sekarang. Lepas ni Abah akan tinggal kita 2 3 malam sekali baru balik rumah. Abah akan stay kat Kulim. So, memang Ummi dah lama balik stay dgn Wan & Atuk balik coz Abah selalu balik lambat. Kalau Ummi sendiri kat rumah dgn Anas, bermakna, Ummi tak leh mandi & masak sbb kedua2 aktiviti ni akan meningglkan Anas sorang2 buat masa yang agak lama. So, better Ummi balik stay kat Bukit Indah. Rindu nak dok umah sendiri balik, & rindu nak jalan2 ngan Abah, gi shopping....... Lama dah tak pegi dgn Abah... Inilah pengorbanan.... Abah kerja kuat untuk kita...

Anas dah pandai wat 'cak cekur genggam gamit'

Gi timbang berat Anas baru2 ni, berat just naik 0.2kg je... paed Anas dah mula risau coz dah masuk kategori kurang zat. So, dia suh Ummi tukar cara bagi Anas mamam... Kalau sebelum ni Anas makan biskut sekeping waktu pagi, makan bubur 3 senduk utk lunch n 1 senduk bubur utk dinner, Ummi kena tukar. Waktu dan kuantiti ttp sama cuma kandungan je yang berbeza. Pagi2 Anas takleh minum susu Ummi dulu before breakfast... Bangun tido je, Ummi kena terus bagi biskut yg direndam dlm susu, campur minyak zaitun sket. Kalau Ummi terus menyusu Anas, takut Anas kenyang & tanak mamam... Tengahari plak, Ummi kena rajin pelbagaikan menu Anas, still 3 senduk bubur, tapi kena campur minyak zaitun sket. Dalam EBM Anas pun Ummi kena masukkan minyak zaitun. Then malam, makan mcm tghari gak, 1 senduk. Petang mamam biskut or cereal...

Tapi, Ummi tak risau sgt dah ttg berat Anas ni. Ummi dah sembang dgn ramai orang, semua setuju dan bagi pendapat yang sama fully breastfed baby mmg kecik, berat naik sikit2 tapi isi dan otot pejal. Ummi tanak compare dgn baby yg minum FM, Ummi dah pilih yang terbaik utk Anas. Biar la apa org nak ckp, nk compare itu ini, yang penting Anas suka, Ummi pun suka, kan sayang... Yang sukenye, Wan Anas pun sokong Ummi, Wan dok canang kat kawan2 dia yang cucu dia fully breastfeed... Alhamdulillah...



Sampai sekarang, saat ini, Anas dah 8 bulan lebih, Allah masih bagi rezeki untuk Anas terus minum susu Ummi. Macam mana luka sekali pun p****g Ummi ni, Ummi akan tetap breastfeed Anas. Cuma tadi luka Ummi agak banyak, Ummi takut Anas minum darah plak... Apapun Ummi dah taruk ubat & Ummi kena stop ngepam buat sementara. Alhamdulillah stok EBM masih banyak...


Ummi & Abah sayang Anas!

10 comments:

izzwan said...

salam shira...
kalau pedih niple tu, perah guna tangan dulu. nurse kata, b4 bf sapu sikit susu tu kat niple..nnti x sakit/perit. k wan jarang pam..selalu perah ngan tangan jer..

wazien pun kecik gak..tp tulang dia cukup kuat. sakit gak badan kene penangan wazien nih.

E.L.I.Z.A said...

tgk gambar anas xde la kecik pun..normal je..menten comei..
btw, esok atau lusa eli akan pos-kan gift tu ye

isya said...

wah..anas pun main bowling ya .. caya la anas.. hahaha...

Nadiah Sidek said...

nnt kalau anas dh laju bergerak ke sana ke mari..dia tak kisah dh ditinggalkn sorg2..mcm safiyyah la..dulu mmg takleh kena tinggal (pdhal masuk bilik air atau ke dapur je)..tp sejak dia dh laju merangkak, dia tak kisah dh. dia sendiri yg akan cari kita ;)

p/s: utk apa ye dicmprkn sekali minyak zaitun tu?

sujaihah said...

cute nyer bila tgk gambar akak baca Al-Quran sama2..

AshAnas said...

::izzwan::
ha'a, shira cube gak taruk susu n ada krim beli kat farmasi. mule2 tu ok, tp bila anas menyusu mmg pedih sgt... anas kerap bf mlm2 coz siang dia xnak minum sbb guna botol...

AshAnas said...

::eli::
anas ni kan eli, nmpk besar, tp bila pegang, ringan je tau... hehe... makan je banyak, berat naik ciput2... tp kn kdg2 mmg x larat pegang dia coz dia sgt2 aktif...

AshAnas said...

::kak long::
dah lama kita x main bowling sesama kan...

AshAnas said...

::kak nadiah::
lambat la anas nak boleh merangkak kak... bdk2 sebaya n muda dr dia dh merangkak dah... anas ni br angkat2 punggung, dh sebulan cmtu tp x merangkak lg pun... agaknya sbb dia xbebas, asyik dok atas katil je kot... sian die xleh nak explore..

campur minyak zaitun utk bg sedikit fat dlm mknn dia. agaknya sbb ummi dia diet, tu yg susu dh kurg berlemak... hehe...

AshAnas said...

::sujaihah::
alhamdulillah, akak pun suke coz anas dengar... cume bile die sedar yg abah dia dok amik gmbr die, mula la die bergaya mcm2.. pantang nmpk kamera, dh pandai bergaya dah...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi