"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Wednesday, December 23, 2009

"Ummi, please update the blog!" said Anas



Huhu, Ummi busy sayang... Siang sibuk keje, malam sibuk dengan Anas, weekend sibuk kenduri kawen... Sian Anas tunggu Ummi update lambat sangat... Nanti lah, Ummi tgh tunggu nak amik sume gambar2 Anas letak dlm satu folder sbb sekarang ni gambar2 yang kita selalu amik tu, merata tempatnya... Ada kat PC kita, ada kat laptop Ummi, ada kat Ateh lagi... Then, sbb dah banyak sgt ketinggalan, Ummi tatau nak story yang mana dulu... Nak tinggalkan je yang lama, terus update yg the latest story, mcm tak best plak... Tapi mmg banyak ketinggalan kan... Sabar ya Anas... Ummi cuba...

Apapun, Anas akan menginjak ke 9 bulan next week... Sekejap je masa berlalu kan sayang... Anas semakin menceriakan hidup Ummi dan Abah... Semua orang terhibur dengan Anas... Anas pun mau dgn sape2 je... Sume orang cakap, senang jaga Anas... Alhamdulillah, anak Ummi mmg tak banyak ragam yang buat orang susah hati... Bijak anak Ummi nih!

Sekarang mmg tanak ditinggal sendiri, tahu je Ummi nak gi mana2... Kalau Anas nampak Ummi pakai tudung tu, Anas tahu je yang Ummi nak jalan ek... Pastu kalau sape2 yang ada kat luar rumah tu, senang je Anas nak ikut sbb tahu orang tu boleh bawak Anas jalan2, kan Anas kan... Pandai anak Ummi nih!

Anas dah semakin kuat makan. Hari2 Ummi pelbagaikan masakan untuk Anas dan hari2 Ummi masak sendiri untuk Anas mamam... Ummi mmg nak Anas makan dari air tangan Ummi walaupun Ummi sibuk kerja... Anas pun still breastfeed Ummi without campur FM, Alhamdulillah, moga dapatcapai impian kita sampai Anas 2 tahun... Ameen...

Tapi kan Anas, Ummi kesian sangat kat Abah sbb jarang dapat bersama Anas... Tiap2 hari Abah keluar awal, balik lambat, Anas dah pun tido. Jarang sangat Abah dapat main dgn Anas... Anas plak, kalau nampak Abah je, terus excited, mmg tak lekang dari Abah... Manja sungguh Anas dengan Abah... Sian Anas sbb Abah jarang luangkan masa dgn Anas...

Oh ya, Anas sekarang dah pandai babai kat orang. Sape2 cakap babai, terus Anas lambai, babai kat org tu... Then dah cekap wat 'cak cekur', dh tahu apa nak buat bila Ummi nyanyi 'pok amai2', cuma tak rancak tepuk je, just rapatkan dua2 tapak tangan tu... Anas suka sangat bila Ummi nyanyi 'lompat si katak lompat', Anas pun lompat2, lompat lagi... Hehe...

Kalau Anas tgh meniarap & nak suh Ummi angkat, Anas akan buat gaya cam nak terbang... Ha, tu tandanya nak suh Ummi angkat la tu... And Anas dah pandai panggil 'Ummi'... Cuma sebutan tu, bunyi 'mmmmiiii"... Kadang2 bunyi 'mmmaammmaa'... Bila nak mamam, ada la bunyi 'mamamamamam'... Bila Anas sendiri, keluar la bunyi 'ddaaaddaadddaaa'...

Hm, sudah kot untuk entry kali ni... Kita sambung lain kali ek...

Ummi & Abah sayang Anas!

7 comments:

Atiqah said...

biasala hujung thn memang sbuk..nk msuk awl thn pun sbuk..

[-suziey-] said...

clever anas..hehe..sonot tgk perkembangan anas..amboih santai btl anas yek..comel jek..ekekek;p

yatie chomeyl said...

wah Anas lepak atas float tu mcm bos besar ehehe

Sitisifir10 said...

Semoga dimudahkan ALLah dalam mmbesarkan Anas

Ummi Salsabila said...

huhuhu.ummi bz yer.comel nye anas rilex je santai.smg ummi anas n ummi aufa rajin update blog gk.:)

kakyong said...

anas dah nak masuk 9 bulan ya.. pasni buleh lah minta adik... :)

mamanoa said...

sha..saya baru ingat nk komen kat entry baru awak pasal breastfeeding & berat badan..(mayb aawak da delete kut..)saya sgt memahami apa yg diluahkan sha..imran pun berat badan dia pun xnaik..sbb dia sgt aktif..bdn asik berpeluh jer..imran pun mcm anas..kuat mnum BF,EBM xsuka sgt nk mnum..mkn mcm²(kengkadang aper yg kitorg mkn dia pun nk)tp mmg badan imran xnaik..tp mayb sedara mara saya xberani nk ckp suh top-up FM sbb suami sy doktor..n my hubby really support wat im doin now..infact my in-law pun support BF ni..nasib memasing kut..
xper sha..janji anak sha sihat.imran pun jarang demam,kalu dmm pun sbb kna cucuk jer..(tp aritu jer dmam teruk 4ari dgn batuk sesema sumer-mayb nk build antibody kut..) yg penting sha jgn putus asa..saya doakan suami sha terbuka mata hati tuk trime sbulat-bulatnya BF isu ni..

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi