"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Monday, December 7, 2009

Entry campur2...


Isy.. Isy... Lamanya Ummi tak update blog ni kan Anas... Last skali update masa Aidil Adha hr tu, 27 Nov 2009... Tu pun by handphone... Yg last update guna lappy, is 23 Nov 2009, ttg Projek Mega for KakYong, 99% entry tu di 'copy & paste' dr blog SitiSifir10... Yang betul2 last Ummi update ialah pada 12 Nov 2009, hampir sebulan telah berlalu tak update blog guna lappy... Huhu... Sadisnya ke'busy'an yang Ummi alami di hujung tahun ini...

Anas pun dah masuk 8 bulan, tapi Ummi langsung tak sempat update hatta upload picas terbaru Anas... Anas sekarang masih sama seperti dulu.... Hehe... Semakin bijak, ceria, aktif, menghiburkan... Dan Anas menang 1st place contest kat blog Eliza, 'Cutest Baby in Blue Contest', Alhamdulillah, thanks sgt2 kpd semua juri yang pilih Anas... Kesemuanya sampai 20 juri yang telah dilantik oleh Eli... Wau! Ummi pun rambang mata nak assume pemenang coz semuanya sangat2 cutest baby in blue...

Hm, stori mori 'bout raya haji baru2 ni...


First Aidil Adha for Anas... Kitorang tak gi mane pun first raya tu coz Tok Wan Anas kena sembelih lembu... Banyak jiddan... Sampai balik Tok Wan tanak pegang Anas coz badan Tok Wan dah bau lembu.... hehe... Petang tu je balik kampung kat Sanglang, singgah umah Hafiz & Umah kawan Abah jap... Huhu, lupa.. Kite de singgah bergambar kat bendang @ sawah padi on the way tu... Cantik sangat... Malam tu buat BBQ kat Arau tp Ummi dah kekenyangan, banyak sangat makan daging masa beraya... Dah la badan jenis cepat naik, malas nak makan lg... Tapi bila tak makan orang terasa plak kan... Huhu...


Then, second raya tu, pagi2 dah balik Bukit Indah balik coz korban Bukit Indah, gotong royong kat umah Atuk... So, kitorang yg perempuan ni prepare la everything untuk masak-memask sementara yang lelaki melapah daging... Then petang tu gi umah Ieda for die nye kenduri kawen, jumpa Aton yang dh lama sangat tak jumpa... Dah ada anak dah, muda sket dari Anas... Lepas tu balik Kubang Rotan plak, makan lagi... Then, mlm tu BBQ kat umah Pak Lang Subri kat Kg.Imam, Jitra & MAKAN lagi... huhu, gemuks2...

Raya ke3 banyak gak jemputan kenduri tp tak dapat pegi coz kete rosak... Rosak before raya lagi tp sbb cuti raya, kedai tutup la... Balik Arau pun naik kete Ummi... Lupa plak nak story, Achik Ayim dtg beraya kt sini dari KL, dapat la Anas berkawan dgn his Uncle Muizz... Diorang balik raya ke3...Before balik, Achik sbagai chef pencen de masak special utk kitorang... Sedap sangat, maveles... Daging masak halia... Daging ni hanya org yg pandai masak je boleh masak sesedap itu... Daging lembut, empuk, mmg sedap...

Weekend plak, for December ni mmg full dgn kenduri kahwin... Huhu, sampai tak termampu nak penuhi semua undangan...

Yang dah lepas:
  • 21/11- Inas & Kak Husni,
  • 22/11- Fadhli,
  • 28/11- Ieda,
  • 29/11- Kak Akma & Kak Asiah,
  • 3/12- Kak Ina (kakak Ane) & anak Pak Lang Eil kat Taman Permata,
  • 5/12- Zira (Epi sebelah perempuan), Nusaibah kat Johor (tak dapat pegi),
  • 6/12- Epi (hari Ahad Ummi keje, so sekejap je pergi, tak sempat jumpe kawan2 yang ramai datang... Sedih2...)



Yang akan datang:
  • 12/12- Tg. Nurul Asyikin @ Bkt Kayu Hitam, @ Bkt Indah & @ Baling...
  • 13/12- Nazihah (SP), 'Ainul (Ipoh) & Mashitah (Selangor) - Ummi dapat pergi kat Nazihah je la...
  • 19/12- Safeeya (SP), Nik Nadiah (SP), CIkgu Manaf (SP), Ust. Rahim (Penang), Pak Lang (Kubang Rotan), Kak Zakirah (Arau) & Kak Wan (kenduri Aqiqah, Jitra)
  • 26/12- Ammar (Penang) & Sarah Adrus (Jitra)
  • 27/12- Khalid & Amru (Melaka)
Ha, kan Ummi dah cakap, berderet2... List2 ni, kebanyakan sumenye kawan2 satu sekolah tau!
Ummi & Abah sayang Anas!

11 comments:

E.L.I.Z.A said...

anas memang sgt comelllll...geram la..nnt upload byk² gambar dia ☺

p/s: at the moment eli tgh tggu lg sorg winner..stil x contact eli

sujaihah said...

lamer nyer akak tak update...

dah banyak sgt benda nak citer sampai taktau nak citer aper dulu kak kan...anas pun dah cute sgt laa...

[-suziey-] said...

tahnias anas menang baby in blue:)anas mmg comel

Ibu Ayra said...

tahniah anas sebab mng baby in blue contest... u deserved it dear...

Atiqah said...

makin cute anas skrg..byk kn knduri ex-Matri skrg ni..kenduri kwn2 tiqah pun x sempat nk g..

ibu emy efy eqy said...

anas makin besar semakin comel...

AshAnas said...

::eli::
thanks... huhu...

::sujaihah::
tu la pasal... update plk kelam kabut je sbb tak bape ade masa... start update lps anas tido kul 10, kul 1 pg br siap... haha...

AshAnas said...

::kak suziey::
thanks n congrats gak aQeel pun menang lagik!

::kak long::
thanks kak long...

AshAnas said...

::tiqah::
musim ex-matri kawen kan... huhu... batch akak pun bln 12 ni pakat kawen... tiap2 minggu ada jemputan utk gen7

::ibu emy efy eqy::
sonok kan tgk anak sendiri membesar dpn mata...

yatie chomeyl said...

gmbr first yg shira dgn anas tu lawa sgt2x...(^_*)

AshAnas said...

::kak yatie::
isy2, malu la kak yatie puji... hehe... abah anas yg pandai amik gmbr... huhu...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi