"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Tuesday, November 24, 2009

Kecik sgt ke?

~Ummi update via handphone~


Hari ni tekejut sgt bila baca newspaper, baby sberat 6.15kg dilahirkn di kedah.. Anas yg dh nk masuk 6 bln ni pun berat tak sampai 7kg.. Hm, tu yg dok tmenung sat ni...

Kecik sgt ke Anas? Berat 6.3kg ms 7bln, tu pun naik just 0.3kg dr berat ms 6bln... Parents Ummi takde la komen apa2 psl ni sbb diorang nmpk mcm mana Anas mamam & diorang tahu betapa Anas sgt2 aktif...

Tapi perkara ini tlh mmbuatkn PIL Ummi temenung pikir nape la cucu diorang kurus & kecik sgt.. Siap diorang soal siasat Ummi, Ummi bg Anas mkn apa? Berapa kali Anas mkn sehari? Anas minum air masak tak lepas mkn?

Maaf sbb Ummi luahkn kat sini, tapi soalan2 tu membuatkan Ummi agak bkecil hati seolah2 Ummi tak bagi Anas makan cukup.. Komen2 yg mengatakan Anas kecik sgt, membuatkan Ummi rasa mcm org sekeliling tgk Ummi tak bagi Anas mamam..

Terus terang Ummi ckp, Ummi pun risau dgn berat badan Anas. Tp as long Anas sihat, aktif & ceria (tersangat2 aktif ya!), Ummi tak la terlalu risau coz paed Anas pun tak risaukan pkembangan Anas..

Skrg Ummi nak cite apa yg Anas mamam... Tiap2 hari Ummi akan masak sendiri bubur utk Anas, Ummi pelbagaikan jenis bubur utk Anas rasa the variety of food. Dan Ummi nmpk Anas suka bubur nasi + kentang + karot + ayam + sup.. Dan tiap2 pg Ummi akan bekalkan 3 senduk bubur utk Anas, licin.. Then, ptg atau mlm Anas mkn biskut plak.. Bab minum susu plk, Anas masih bf.. Siang mmg tak byk minum coz Anas prefer direct bf & Anas akn minum byk mlm2..

Anas tersangat2 la aktif, asyik nak main ja... Siang tido sikit je, mlm br tido lama2..

Mommies di luar sana, tlg la share pendapat kalians.. Ummi Anas dah sgt2 bmuram durja memikirkan hal ni...

7 comments:

Nadiah Sidek said...

shira..jgn la risau. melalui pembacaan akk, berat bdn BF baby (kebanyakannya) mmg tak naik byk. utk 3-4 bln pertama je naik byk...bln2 seterusnya naik skit2 je..kdg2 hny bbrp gram je. lgpun shira dgn suami kecik aje orgnya, kn? mcm safiyyah ni..umur 10 bln berat dia 7kg je. as long as anas aktif mcm biasa, it would be ok :)

NURUL IZZA said...

akak..Iman 3 bulan dh 7 kg. tapi turun skit hr tu.Iman skg minum susu bukan evry 2 hours dh..kdg tu lapar tp xnangispon. suap pon dia xnak.takut susu merundum pulak.mcm ne ye?

yatie chomeyl said...

kdg2 mmg keturunan jenis kecik n kurus, so baby pun ikut jugaklah..bukan sbb mkanan je.

dun worry too much, as long anas sihat :)

f a i z a h 's said...

even faizah xdak anak lg, tp ada anak nakan jenis kecik gak...lahir2 mmg kecik...1.9kg ja...skrg pn kurus keding n sume org tnya...da 2thn++... nasi xmo mkn langsung...mkn pn 1-2suap shj utk 1hari tp susu minum...at least anas mau gak makan bubur nasi smpai 3senduk...byk tuh... bg faizah anas xkecik la... normal tuh sbb dia lahir pn xsmpai 3kg kn? jgn isau na.. :)

mama uzma said...

shira...
kita sama la..MIL iena pun cam tu..tapi ini blaku setiap kali kami balik Kedah umah MIL...2-3 hari sebelum balik sana uzma mesti x sihat dan badan mula susut..jadi bila sampai kat sana badan uzma akan susut..mula la MIL tanya itu ini..iena x kosa nak layan..kang kecik hati lak..hihi...


tapi dia mesti terkejut bila en abg wat 3G...dia tgk badan punya semangat...haa baru tau...keh3..

ok balik pada anas..
yg shira maksudkan 3 senduk bubur tu untuk skali makan atau dua kali...??mcm uzma..utk pagi iena bg mkn yg ringan2 je..tgh hari&petang bubur nasi pelbagai jenis lauk..malam pun uzma mesti nak mkn..jadi iena akan watkan sup sayur..mee hoon sup..dll...uzma mkn licin..kat taska anas..shira bekalkan biskut,roti ke tau cheestik tu ke...benda2 mcm tu wat makanan tambahan dia la..mungkin leh membantu anas nampak lg sihat..
tapi mcm shira ckp..anas nampak aktif sihat tu kira ok..tapi ibu mana yg x nak tgk anak dia sihat jibam2 kan...sabar ye...

ibu_arifa said...

salam ummi Anas, saya setuju 110% dgn pendapat Nadiah di atas tu. anak saya pun still full BF lagi sampai skrg..dan berat dia pun lebih kurang jugak (tak naik banyak jgak)

biarlah apa pun org nak cakap..asalkan kita tau anak kita mcm mana, aktif mcm mana, sihat dan makan mcm mana kan..kita ibunyer..kita yg lebih tahu..

yg penting anak kita tu sihat kan..mmg lah bila 'ayat2 cinta' dari 'org2' tu masuk telinga kita..kita rasa sakit hati, tp buat2 tak reti jer lah..

Atiqah said...

salam kak shakira..tiqah igt nk shout je kat shout box tp lmbt benor tenet ni dok loading kat blog kak shakira..so tiqah shout kat sni je la..

just nk ucapkan terima ksih coz sudi follow blog tiqah and rjn dtg singgah.
semoga kak shakira berjaya jd umi yg terbaik utk Anas dan bakal ank2 kak shakira yg lain insyaAllah.

Anas sgt cute

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi