"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Sunday, February 12, 2012

Aliff

Wah, sungguh bersawang blog kecil kesayangan Ummi nih... Tak sempat sungguh Ummi nak menjengah rumah kecil Ummi apetah lagi nak update cerita dan perkembangan anak2... Sian kat Aliff terutamanya.... So hari ni di kesempatan sedikit waktu yg ada ni, Ummi nak update ttg Aliff ja... (update guna iPhone ja, cuti half day dan sedang menemani Abah di site)

Aliff baru masuk 9 bulan. Sudah menyulur laju, sedang belajar merangkak dan dah cekap memanjat. Segala bendul yang ada di rumah semua jadi tempat main die. Dari atas katil pun dah pandai turun sendiri.

Gigi, baru keluar 1 batang & sedang keluar 1 lg... (lihat gambar). Cepat jugak la Aliff tumbuh gigi berbanding Along Anas yg tumbuh gigi masa umur 1 yo. Tp tu la Anas dulu lambat tumbuh gigi tp sekali keluar 6 batang terus.

Aliff dgn abg long Anas die ni sgt2 beza tau. Ye la, semua anak2 ni different kan walaupun adik beradik... Antara Anas dan Aliff ni, Aliff lbh besar dr abang die. Aliff skrg dah 7kg++ sedangkan berat Anas 7kg masa umur die 1 yo. Dan pergerakan Aliif pun lbh cepat. Anas meniarap umur 7m Aliff plak umur 3m dah meniarap. Menyulur, Anas 8m, Aliff 7m. Anas dulu merangkak slps meniti. Aliff pun nampak gaya mcm nak ikut step abang die.

Tak kisah la apa2 perbezaan pun meski orang selalu banding2kan tapi anak2 Ummi sihat, ceria, cergas, bijak dah cukup buat Ummi happy. Aliff kan, tak pernah sakit lama2, الحمد الله berkat susu ibu agaknya, umur 8m Aliff baru dapat demam, sbb nak tumbuh gigi. Dan syukur الحمد الله, Aliff masih menyusu susu ibu sepenuhnya di usia Aliff menjangkau 9m ni.

Hm, cukup dulu kot cerita Aliff utk entry kali ni. Nanti rajin dan ada mas Ummi update lagi ya. Thanks readers yg masih baca blog Ummi walaupun Ummi dah lama x update.. Sayang korang!

1 comment:

F a i z a h ' s said...

ouh da besaq pnjg aliff...muka aliff lagi matured dari anas...tp anas sgt comel~ hehe :) masing2 ada kelebihan masing2 kan...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi