"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Tuesday, February 21, 2012

Edisi cerita lama-lama 1: Teman Abah memancing sambil berdating

Sebelum menaip utk korang baca, Ummi nak gelak dulu (ops, gelak sikit2 je). Nak gelak sbb cerita ni lama sangat dah, sebelum raya haji last year nih... Haha...

Sebenarnya masa ni Aliff belum pun masuk 6 bulan. Abah masa ni (dan sekarang pun, sejak mengandungkan Aliff) terjumpa hobi baru iaitu memancing. Sebelum ni memang la pernah pergi memancing tapi tak la kerap & gian nak pergi selalu.

Ni kes ke'gian'an Abah nak gi mancing la ni tp Ummi tanak kena tinggal selalu sbb Ummi tak biasa dgn hobi baru Abah yang membuatkan Ummi kena selalu ditinggalkan lama2 ni. So, Abah ajak Ummi sekali ikut Abah gi mancing tapi takleh bawak anak2 sbb tak sesuai. So, adik2 Abah ikut sekali.

Kami gi memancing kat Sg.Baru Sanglang, dekat dengan Kuala Perlis. Keluar sebelum Asar dan solat Asar di masjid. Balik waktu Maghrib, singgah dan tumpang solat Maghrib di rumah Pak Tam Abah.

Abah sedang memasang umpan

Ni la umpan yang digunakan - Umpun-Umpun
~~geli~~

 Adik-adik ipar dok jauh2 sikit na, BangLong n KakLong nak dating, hehe...

 ~Rod yang berdating~

 Gaya harus ada okay...



Asyik2 dapat ikan semilang, kecik2 je plak tu...

 Hujan di Pulau Langkawi


Hasil pancingan


Sekali-sekala ikut teman Abah dgn hobi die best jugak. Tapi Ummi ni lah, asyik teringat anak2 je. Sekejap2 boleh la kot. Kesian kat Aliff yang menyusu badan sepenuhnya...


Nukilan Ummi & Abah buat anak-anak kesayangan, Anas & Aliff
us-kecik

2 comments:

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

heheh.. dh ada geng!
asben sy pun kaki pancing..
asal dating aje mancing,
asal mancing aje dating.. ;-p

MamaYatie said...

sesekali kongsi minat suami syok jugak kan..lebih mengenali gitu...:)

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi