"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Sunday, March 4, 2012

Kelas Cupcakes bersama Najah Bakery

Alhamdulillah, tercapai jugak hasrat Ummi nak belajar buat cupcakes & decorating nya sekali. Ini semua bermula dari Nenda Anas & Aliff la. Dari kecik memang dia selalu tanamkan minat kami adik beradik yg ramai perempuan ni (4 perempuan dan seorang lelaki) untuk belajar memasak, buat kek, kuih, biskut, roti etc. Cenderung Ummi lebih kepada kek lah.

Nenda pencen awal, di usia 50 tahun. Bila dah pencen dia amik kursus belajar buat homemade chocolate dan sekarang dia dah maju dan happy dgn bisnes baru nya itu. So, Nenda suruh la Ummi belajar untuk mantapkan skill pembuatan cake Ummi. Kebetulan, Nenda mmg kenal dgn owner Najah Bakery, Kak Najah Farahin dah lama, sejak Nenda ambil T-Shirt muslimah dari Kak Najah untuk jualan. So, Nenda la yang suruh Ummi contact Kak Najah, nak belajar decorating cupcakes dgn dia.

Ummi contact Kak Najah di penghujung 2011. Masa tu Kak Najah agak busy dgn tempahan untuk majlis2. Ye lah, masa tu cuti sekolah, mmg banyak la tempahan. So, Kak Najah aturkan personal kelas Ummi on 27 Januari. Ummi ajak la lagi kawan2 untuk join kelas ni.

Aik, nape terselit muka budak kecik nih? Hehe... Aliff ikut Ummi belajar buat kek tau!


 Ni la cikgu kami, Kak Najah owner Najah Bakery

 Cupcakes yang dibancuh oleh cikgu, siap untuk dimasukkan ke dalam oven

Sambil tu bancuh buttercream

Dan kami practice decorating
 Star Drop menggunakan open star tip (Nozzle no. 18)

  Rosette, juga menggunakan open star tip (Nozzle no. 18)

 Hiasan keliling kek, shell, rosette dan open star, menggunakan nozzle tip no.18
(juga boleh guna tip yang seangkatan dengannya)

 Writing technique ~Mak aih, susahnya nak menulis guna piping bag~
Guna round decorating tip no. 2 atau yang seangkatan dengannya

 Nozzles yang Ummi gunakan untuk basic decorating class ni,
dari kanan:

 comel kan? rasa syok sgt dapat decorate daun-daun cantik camni.

 cupcakes kami dah siap di bakar. Tunggu untuk disejukkan, kami berhenti lunch & solat Zohor dulu.

Mewarnakan buttercream ikut kesukaan untuk dihiaskan atas kek cawan yang kecik comel

 hasil tangan cikgu, comel kan...

Kawan-kawan Ummi dengan cupcakes masing-masing, bawak balik sorang 16 biji
 Cik Munie

 Cik Farah

Ni cupcakes Ummi, first try, tak la cantik sangat, hehe...



Nukilan Ummi & Abah buat anak-anak kesayangan, Anas & Aliff
us-kecik

1 comment:

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

bestnyeeee!I loveee cupcakesss...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi