"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Monday, July 18, 2011

Dan perjalanan breastfeed adik Aliff pun bermula....

Alhamdulillah, impian Ummi nak Aliff minum susu Ummi dulu lepas lahir tercapai jugak. Masa Abang Anas dulu, Ummi tak tahu yang diorang akan terus bagi fm... Sedih sangat masa tu.

Walaupun agak lambat (sbb Aliff ada masalah sikit lepas lahir), tapi makanan dan minuman pertama yang masuk ke mulut dan perut Aliff lepas dilahirkan ialah susu Ummi. Alhamdulillah, Ummi dapat peluang menyusukan Aliff buat pertama kali di labor room @ 5.00 pm. Agak lewat sikit kan sbb Aliff lahir kul 3.30pm. Masa lahir Aliff tak menangis (mungkin sbb Ummi banyak sangat hidu gas Ethonox masa tgh sakit tu, so Aliff pun lali sama) so Aliff dipantau for 1 hour lepas lahir. Lepas Abah azankan Aliff, baru la nurse bawak Aliff kat Ummi.

Ummi dah cerita kan kat KMC takleh rooming-in, so Ummi yang kena turun ke nursery every time baby nak menyusu. Tapi KMC bukan hospital rakan bayi lah. Servis lain sume ok. Tapi bab tu masih banyak kekurangan dan harapnya pihak KMC leh baiki. KMC kena faham betapa pentingnya bayi terus diberi susu ibu selepas lahir, betapa pentingnya rooming-in & skin to skin contact tu. Stop bebel about KMC, huhu... Ummi dah story sikit dalam previous entry.

Pregnantkan Aliff, Ummi dah kumpul ilmu ttg breastfeeding. Dah faham masa awal2 bersalin susu memang sikit je. Tapi mentality org tua2, ttp tak puas hati pasal susu sikit tu. Bagi diorang baby kena minum 2oz sekali minum, hadoi. Oh ya, ni Ummi bercakap ttg bidan Ummi ya. Awal2 die datang die dah suh Abah gi beli fm utk top up sbb Ummi pam dapat 0.5oz je. Die cakap mana cukup. Nanti nak berurut susah, baby asyik nangis nak susu je. Malas nak lawan cakap ngan die, Abah gi beli jugak fm, Ummi pesan cari yg paling murah sbb bukan nak bagi baby minum pun, nak jaga hati makcik bidan je... huhu...

Alhamdulillah, sblm berurut, Ummi dah nyusukan Aliff siap2 dan dia elok je tido sampai Ummi selesai mandi. Mak Bidan bancuh je fm tapi mmg baby tak minum langsung. Ada sekali tu lepas Aliff menyusu dia ckp cmni tau.

Bidan: Sat ja minum, cukup ka susu tu? Ntah2 baby tak kenyang. Awai2 ni mmg la susu sikit, along kena la beli gak susu tepung bagi baby minum, kesian kat dia tu.
(Masa ni baby memang dah tido, sua nenen lagi pun, die takmau)
Ummi diam je, senyum2, dalam hati, insya'Allah, susu Ummi cukup untuk baby.
Bidan: Cuba bagi dia sendawa, kalau dia kenyang tu nanti dia belahak. Kalau dak tu, memang la susu along tak cukup untuk dia.
Ummi pun pusingkan baby nak sendawakan. Baru je angkat sikit, dengar 'burp', baby dah sendawa.
Ummi: Tu baby dah belahak dah.
Bidan: Hm, dah kenyang dah takpa la. Dok takut tak cukup ja. (Nada takmau mengalah) Tapi kan along, awai2 ni memang la kena bagi susu tepung dulu. Bukan lama pun, 2 3 hari nanti susu banyak, takyah la bagi susu tepung dah.
Ummi malas nak balas sbb dia bidan kan... So, senyum and diam je la...

Psstt... Baru last week masa mengemas, dah buang satu tin susu tu, huhu... Sayang je duit Abah beli susu tin ni hari tu.

Ada yang dah tahu, Ummi menyusukan Anas sampai la malam sebelum bersalin. Dan selepas Aliff lahir, Ummi terus susukan Aliff. Mula2 Ummi ingat susu untuk Aliff ada sebab Ummi still breastfed Anas sampai nak bersalin. Tapi sebenarnya tak macam tu. Nanti Ummi cite kenapa Ummi cakap cmtu.

Nak tahu, lepas je bersalin, cuma 3 kali Anas nak menyusu. Lepas tu dia sendiri takmau dan cakap susu Ummi rasa lain. Sekejap cakap masam, sekejap cakap manis. Yang pasti die tanak & buat muke pelik sbb susu dah berubah rasa.

Mesti korang sume pernah dengar orang tua2 ckp masa mengandung takleh menyusu anak sbb nanti takde susu untuk adik.. Kan? Dan abang/kakak takleh kongsi susu dengan adik. Selalu kan dengar camtu. Lagi satu orang cakap kalau dah mengandung nanti susu kering. Ummi sepanjang mengandungkan Aliff, Anas memang menyusu je. Gi mana2 memang tak pernah bawak fm. Anas memang takmo minum fm kalau dengan Ummi. So, gi berjalan pun memang die menyusu je.

  1. Orang cakap bila mengandung susu akan kering. Alhamdulillah, susu Ummi cuma makin berkurang tapi tak kering. Cukup untuk Anas. Buktinya, Anas tak pernah mengamuk tak cukup susu. Lagipun dia dah boleh makan macam2. So, tak perlu risau die tak cukup zat makanan.
  2. Orang cakap tak boleh menyusu anak masa mengandung, nanti adik tak dapat susu. Dari apa yang Ummi alami sekarang, Aliff lagi cepat besar dari Anas, sekarang sangat la debab. Dan susu Ummi sekarang lagi banyak dari dulu.
  3. Ada lagi orang cakap, kalau menyusu anak sampai nak bersalin, nanti kesian kat baby baru lahir tak dapat kolostrum. Tapi Alhamdulillah, itu masih mitos dalam penyusuan. Faktanya, kolostrum Ummi untuk Aliff ada sampai hari ke-10, susu kuning pekat.
  4. Ada jugak yang cakap, abang/kakak tak boleh berkongsi susu dengan adik sbb diorang amik hak adik. Ummi mmg tak tandem nurisng tp kawan2 Ummi cakap, susu makin banyak bila tandem nursing sbb demand tinggi. Kan konsep penyusuan susu ibu ni ialah demand & supply. Bila demand banyak, kilang akan berusaha lebih untuk supply lebih.
Hari ke-10, Ummi pam susu awal2 pagi untuk Aliff minum sebelum dia cukur rambut dan Ummi nak bertungku. Susu kolostrum masih ada kan.

Oh ya, mitos tentang kalau anak masih menyusu masa mengandung, abang/kakak minum hak adik tu kan, ape yang ummi nampak berdasarkan pengalaman Ummi dan Anas sendiri, tak betul la. Sebab Anas masih selesa menyusu sampai la Ummi nak bersalin. Tapi lepas bersalin je terus die takmau sebab susu dah rasa lain. Automatik rasa susu tu berubah lepas bersalin bukan masa mengandung. Means, susu untuk adik keluar lepas bersalin, khas untuk adik plak.

Apapun, Ummi berjaya menyusukan Anas sampai 2 tahun 1 bulan 2 minggu. Bila Anas dah tanak menyusu lepas Ummi bersalin pun, Ummi puas hati sebab hak Anas dah tertunai. Ummi tak pernah berehat lagi dari penyusuan susu ibu, sekarang continue untuk adik Aliff plak. Tipu la kalau Ummi cakap tak rindu saat menyusukan Anas. Ummi rindu sangat. Lebih2 lagi sekarang bila Anas semakin nakal, Ummi rasa cam nak suh Anas menyusu balik. Tapi Anas pun dah besar. Dah 2 tahun lebih dah...

Alhamdulillah, Aliff masih eksklusif bf. Ramai yang cakap Aliff lagi debab dari Anas. Aliff fully bf sejak lahir dan Anas plak dah campur fm sampai 2 bulan. Lepas 2 bulan baru fully bf. So, mitos anak yang fully bf ni kecik, tak betul sama sekali. Dan mitos, kalau abang minum susu ibu masa mengandung, adik lahir kecik tak cukup zat pun tak betul. Sebabnya Aliff lahir 3.15kg, Anas plak lahir 2.8 kg. Means, berat Aliff lagi banyak dari Anas.

Nukilan Ummi & Abah buat anak-anak kesayangan, Anas & Aliff
us-kecik

4 comments:

abah khalisha said...

anak abah minum susu ibu dua bulan je, pastu taknak dah sbb masuk hospital seminggu nurse bg susu botol

Ummi Ummair said...

suka baca coretan ummi Anas..sesungguhnya pengalaman yg kita dpt tu lebih berharga dr omongan kosong org lain. kita takkan tahu selagi kita tidak mengalaminya..
;)

AshAnas said...

abah khalisha:
sayangnya kan. nurse tak tanya dulu ke? saya dulu pun tak tahu. skrg dah tahu kita ada hak untuk request...

AshAnas said...

Ummi Ummair:
tu la kan, shira dulu mmg pekakkan telinga org ckp itu tak boleh ini tak boleh. sekarang shira dah buktikan anggapan orang lama salah. masa berdegil tu, takut jugak if mmg betul. tp bc pengalaman org lain, xde efek pun kat baby, tu yang kuat semangat teruskan.

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi