"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Sunday, July 10, 2011

Selepas 60 hari

Hai, ismi Aliff. Saya genap 60 hari hari ini, 09.07.11

Salam rindu buat semua... Thanks sbb rindukan saya (huhu, perasan). Thanks sbb sudi baca dan tetap berkunjung ke blog ini walaupun dah sangat lama tak berupdate. Ramai readers yg pm Ummi tanya bila nak update blog. Wah, terharunya...

Ummi mmg langsung tak sempat nak update blog sepanjang cuti bersalin ni. Tengah cuba membiasakan diri nak uruskan rumah tangga dengan dua orang anak kecil, tengah berusaha nak buat semua kerja rumah sendiri (bila dah kemas, si abang Anas pun nak tolong 'kemas' jugak, huhu...).

Tapi kan, sebenarnya Ummi dah kering idea nak mencoret kat sini. Bila start mengarang, tetibe rasa cam skemanya aku... haha...

Sepanjang cuti bersalin hari tu, aktiviti Ummi di rumah banyak rest kot. Bangun pagi, mengepam, bertungku, breakfast dan mandi. Then, mandikan adik Aliff, pastu menyusu adik sampai dia tido. Lepas tu baru bangun kemas rumah sikit2 dan masak. Lepas tu terus makan, then rest jap sambil layan facebook or tgk tv. (Ummi banyak guna iPad or iPod je utk berfacebook, sgt limited utk update blog. Malas nak buka laptop, sbb tu blog tak ter update pun.) Then tido merehatkan badan for 1-2jam, minum petang, mandi, mandikan baby. Lepas Abah dan Abang Anas balik, layan Anas plk. Lepas tu makan malam dan lepas tu baru nak lipat kain. Pi mai pi mai mengemas rumah, kul 1 br tido...

Ni ada sikit gambar2 Abang Anas & Adik Aliff. Gambar ni dr handphone Ummi, so tak berapa cantik la. Yg gmbr dr DSLR, nanti Ummi upload...



                

 Ni gambar saya kat nursery KMC, Ummi datang breastfed saya. Tembam kan saya...


 Anas ngada2 nak berputing...

Ragam Abang Anas ngasuh Adik Aliff




Nak tido sebelah adik, nak dodoikan adik, adik nangis dia pujuk. Adik pakai mitten & booties, die pun nak. Ummi pakai socks, die pun nak pakai jugak. Yang kelakar, adik nangis, die pun selak baju nak kasi n***n jugak, haha....

 Abang Anas suka dengar bacaan Al-Quran, Alhamdulillah....

 Ni la socks Abang Anas, Ummi pakai die pun nak jugak...

 Uwargh, adik Aliff nguap, Abang Anas la yang akan tolong tutupkan kalau die ade kat situ...



 Panjang & lebat bulu mata Anas, kalah bulu mata Rozita Che Wan Ummi

Yang ni, kena masuk baby cot, sbbnya banyak kali jatuh katil. Sian die kena tido sorang2 bila adik ada. Ada satu malam tu, die dtg nak tido sebelah Abah. Abah plak mamai pi angkat Anas letak sebelah. Dalam tak sedar Abah tertolak die jatuh katil sbb Abah tak perasan die tido kat sebelah. Abah tanya Ummi bila masa Anas tido kat situ. Ummi cakap Abah la yang angkat. Abah cakap Abah tak sedar langsung. Mamai pi angkat Anas letak sebelah, tak pasal2 Abah tolak sampai jatuh katil, huhu...

Rajin nak tolong Nanny buat coklat...



Ummi nak beli rocker lama dah, untuk Anas dulu lagi. Tapi untuk adik kali ni baru de rezeki nak beli. Abang yang tido dalam ni, huhu...

Oh ya, hari ni Ummi dah mula bekerja. Cam malas je nak kerja tau, huhu... Kalau keje ngan gomen ni, sure dah cuti 90 hari dah. Ummi dah start hantar Aliff ke BS sejak hari Selasa lepas, untuk training process. Alhamdulillah, Aliff xde masalah nak minum guna botol sbb Ummi trained dr dalam pantang lagi. Stok EBM pun banyak, Alhamdulillah. Belajar dari kesilapan lalu, kali ni Ummi akan terus bersemangat nak kumpul stok EBM for Aliff. Dan Aliff juga dah fully CD. Best2! Jimat duit Ummi & Abah for his pampers & susu...

Ikutkan hati, nak coret panjang lagi ni, tapi banyak lagi gambar yg dalam DSLR tu, belum transfer. Next entry nak cite banyak sangat. Ramai yang request suh cite pengalaman bersalin kali ni... Nanti ya...

Nukilan Ummi & Abah buat anak-anak kesayangan, Anas & Aliff
us-kecik

4 comments:

Liza said...

Welcome back. Tak sabar nak dgr cerita dr u....

Liza menantikan saat-saat bersalin november nanti..

F a i z a h ' s said...

hahah...lawaknya si anas tuh...ingat ka dia pakai apa kt tgn n kaki dia rupanya mittens b booties...keh2:P

transformed housewife said...

Abg Anas tu masih tak biasa ada adik. tu yg nak pakai mittens & booties, nak tido dlm rocker dsb. takpe bg dia masa nak biasakan diri jd abg.

yatie chomeyl said...

comel sgt anas dgn alif., tahniah syira..geram tgk diorg dua org. bila la SN nk ada adik jugak ni ye

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi