"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Monday, July 11, 2011

Pengalaman bersalin (Aliff)

Ramai tul yang request suh saya update ttg pengalaman bersalin kali ni, termasuklah, adik2 junior Ummi yang masih bujang, huhu... Seronok ye baca pengalaman bersalin orang... So, entry ni nak cite pasal kelahiran Aliff... Ummi lahirkan Aliff awal seminggu dari due date. Tapi perjalanan nak bersalin kali ni, panjang sangat rasanya...

24 April 2011 - Ummi gi pregnancy check-up macam biasa. Masa ni 36w 4d. Gynae nak buat VE since  Ummi ckp de rasa mengeras selalu sgt cuma tak terlalu sakit. Tgk2 OS dah buka 2cm. (ummi mmg rasa cam dah buka sbb bidan Ummi ada ajar camne nak cek sendiri). Bila doc dah confirmkan ada bukaan, terus rasa takut & risau. Plak tu baru 36w. Tapi Abah cakap jangan risau lah, confirm dua minggu lagi baru bersalin. Sebabnya masa Anas dulu pun, buka 1cm for two weeks jugak... Balik umah tu Ummi tak senang duduk tapi Abah relaks je tau... Confident betul Abah yang Ummi takkan bersalin dalam masa terdekat tu. Abah siap cakap jgn bersalin lagi, bagi Abah siapkan keje Abah kat site dulu, huhu...

28 April 2011 - Ada turun tanda sikit. Cuma tanda yang tidak begitu pasti. Sakit pun takde. Ummi decide nak tunggu lagi...

29 April 2011 - Nenda gi Vietnam. Nenda risau jugak nak tinggalkan Ummi. Nenda pujuk2 baby suh tunggu Nenda balik dulu, huhu... Petang tu rasa sakit lagi. Kerap sangat false alarm ni. Sembang dgn kawan Ummi, die cakap rahim tgh bersedia nak melahirkan tu...

1 Mei 2011 - Nenda balik dari Vietnam tapi lewat tgh malam baru sampai. Dalam kul 5pm tu Ummi dah start rasa sakit setiap 5 minit. Abah ajak gi KMC dah kul 7pm tu. Tapi Ummi takmau lagi, nak tunggu Maghrib dulu. Lepas Maghrib pun relaks lagi walaupun rasa makin sakit. Pukul 8.30pm, gi jugak KMC sbb sume dah risau. Sampai kat KMC kul 9pm, terus gi labor room. Nak tahu? Sampai je kat labor room, terus hilang rasa sakit tu... Huh, skali lagi false alarm, huhu... yang tension nye sbb dah sampai labor room, padahal 4 jam sakit sebelum ni... pasang CTG nak cek jantung baby, ok... contraction pun takde.. Bukaan pun masih 2cm. So, balik dulu. Kebetulan Gynae Ummi takde minggu tu, die cuti seminggu. Pujuk baby tunggu Gyane Ummi jugak, huhu...

7 Mei 2011 - Nenda, Atuk & Achik gi Kelantan hantar Ucu masuk KTD. 9 Mei baru diorang balik. Kebetulan Mak Uda & cousins Ummi dtg dari Putrajaya, konvo Angah Syila kat Politeknik Arau. So, bermalam kat rumah kami.

9 Mei 2011 - Pregnancy check-up. Dua minggu dari pregnancy check-up yang sebelum ni. Gynae cek bukaan lagi. Dah masuk 3cm. Die offer bersalin terus sbb dah lama buka. Kot Ummi dah tak larat tunggu. Tapi Ummi decide nak tunggu lagi sbb nak rasa sakit naturally.

10 Mei 2011 -  Ade turun tanda lagi. Kali ni lebih jelas. Terus berdebar-debar je rasa. Then ada rasa sengal2 sikit. Abah terus ajak gi KMC. Abah cakap kalau blom bersalin pun, rest je lah kat wad. Sbb Abah dah start risau. Kerja Abah plak tak menentu waktu die. So, mlm tu dlm kul 11 bila ada rasa sakit sikit2 pun Abah ajak Ummi gi KMC. Lagipun gynae sarankan leh terus bersalin sbb dah ada bukaan. So, terus ke labor room, OS dah masuk 4cm dan malam tu Ummi tido di wad dulu. Tengah malam Ummi asyik terjaga sbb dah mula rasa mild contraction every 30mins, then makin kerap ke 15mins sekali.

11 Mei 2011 - Lepas Subuh, doc dtg buat VE, masih 4cm. Doc cakap, kena bersalin terus sbb bukaan dah ada tapi lama sangat dah (dah lebih 2 minggu masa tu). So, kul 10 masuk labor room. Terus pasang alat CTG, masa tu contraction dah makin kerap and kuat. 5 minit sekali. Nurse buat VE sekali lagi, alhamdulillah dah 5cm, then doc dtg pecahkan ketuban. Lepas tu baru la rasa sakit sangat (sblm tu sakit sikit je). Doc decide suh induce by drip (pitocin) utk cptkan bukaan dan bagi kuat contraction. Lepas tu nurse suruh Ummi tido sekejap sementara belum betul2 sakit. Masa tu boleh tahan lagi. So, Ummi rest jap.


 ~waiting~


Mmg lambat sangat nak buka. Kul 10am masuk, dalam kul 12 lebih baru rasa contraction kuat sangat. Tapi OS baru 6cm. Ummi mintak painkiller lepas tu boleh la tido lagi. Dalam kul 3 terjaga sbb dtg sakit yg tak berhenti, 40 saat sekali kot. Masa ni bacaan CTG dah tak normal. Ummi  disuruh tido mengiring sbb jantung baby lemah. Nurse cakap tido mengiring boleh kurangkan sakit. Tapi sama je sakit, mmg tak tahan. Setiap kali sakit, tangan tergagau2 cari Abah nak peluk. Lepas tu nurse suh Ummi amik gas Ethonox (tekup kat hidung & hidu sampai kurang rasa sakit). Rasa cam susah nak sedut sbb ade tiub oksigen dipasang kat hidung (nak bg oksigen kat baby). Memang lentok lali lah amik gas tu. Tapi sakit tetap sakit.

Sungguh kali ni Ummi betul2 rasa sakit nak bersalin. Masa Anas dulu Ummi tak rasa sbb amik epidural. Masa dah sakit sangat, nurse cek lagi, baru 8cm. Tapi seriously, gesaan nak meneran rasa sangat2. Nurse tak bagi Ummi meneran lagi. Tapi Ummi memang dah rasa kepala baby dah nak keluar sangat2. Sampai satu tahap nurse terpaksa tahan dgn tangan. Siap cakap ngan Ummi jangan teran lagi, doc tak sampai lagi. Ummi cakap la Ummi tak teran pun tapi dah rasa nak keluar sangat2... Huhu, mmg sakit sampai terjerit. Ummi nampak Abah tapi tak mampu nak tatap wajah Abah. Nak cakap kat Abah sakit yang teramat sangat. Nak tatap wajah Abah bagi kurang rasa sakit. Tapi sungguh tak mampu. Bila doc sampai, Ummi terus push. Disebabkan takde pengalaman meneran (masa Anas dulu meneran tapi tak rasa sakit, so kali ni cam tak tau nak meneran, boleh tak... huhu), tiga kali baru berjaya. Tu pun Ummi hampir2 nak surrender. Dengar je doc cakap sikit je lagi, nak tarik kepala, Ummi terus tarik nafas dalam dan push sampai habis. Elok je baby keluar,terus hilang rasa sakit... huhu... Baby selamat dilahirkan jam 3.31pm.

Bila doc tunjuk baby kat Ummi, wau, tembamnya, patut la susah nak push, hehe... Baby Aliff masa lahir ade problem sikit. Baby tak nangis. Nurse cakap mungkin Ummi terlebih hidu gas, so, baby lali sama... Huhu.. Nape tak cakap de kesan kat baby jugak... Abah tak dapat azankan baby terus. Lepas sejam baru dapat azankan baby. Lepas tu baru baby dibawa ke labor room untuk breastfeed ngan Ummi.






Subhanallah, Ummi letak je kat dada, baby terus mencari dan menyusu macam dah pandai. Kuasa Allah, baby baru lahir diberi ilham untuk minum susu ibu. Ummi dan Abah bersyukur sangat. Menitik air mata Ummi sebab ni first time rasa baby menyusu masa Ummi masih dalam labor room. Hilang semua rasa sakit.





Kebetulan, lepas Ummi bersalin, ade dua org ibu yg kena tolak ke OT sbb baby sangkut & lemas. Petang tu saja 6 orang ibu yang nak bersalin dalam labor room tu. So, 3 jam lepas bersalin baru la Ummi ditolak masuk ke wad. Tapi Ummi rasa fresh sangat. Rasa happy. Masa bersalin kat Anas dulu, disebabkan Ummi amik epidural, lepas bersalin terus rasa kesan dia. Ummi pitam dan tarik masa nak pegang Anas, 3 jam lepas bersalin. Masa lepas bersalin pun terus tido je. Bersalin kat Aliff ni Ummi sangat ceria lepas bersalin.

Kat KMC tak boleh rooming-in dgn baby. So, everytime nak menyusu, Ummi kena turun ke nursery. Ummi turun setiap 2 jam tapi nurse cakap baby tido. Diorang suh Ummi datang bila baby bangun je. Diorang akan call Ummi. Yang tak puas hatinya, kdg2 3-5 jam baru diorang call padahal bukan ke kena breastfeed baby setiap 1-2 jam? Layanan kat KMC ok, kecuali bab rooming-in and breastfeeding tu. Yang geramnya, bila Ummi turun, baby tanak menyusu, macam dah kekenyangan. Bila Ummi tanya, diorang cakap diorang dah bagi air masak semnetara tunggu Ummi turun. Hadoi, memang sakit hati sangat2! Padahal Ummi dah request untuk fully breastfeeding, kat baby cradle pun dah tempek note fully breastffeding & no bilik Ummi. Yang bagi air masak nurse yang senior plak tu. Ape guna tampal poster ttg penyusuan susu ibu. Semua poster ttg eksklusif bf tanpa air masak ada dalam nursery tu. Apa gunanya? Ini la yang Ummi risaukan nak bersalin kat private hospital ni. Ada Ummi mention dalam entry ni. Ummi pernah suarakan kebimbangan itu and it happened to me. Private hospital masih susah nak amalkan konsep hospital rakan bayi... Poor Ummi & Aliff. Anas too...

Ummi dan Aliff dah leh keluar esoknya tu. So, 12.05.11 Aliff dah balik rumah... To be continued...

P/S: Usia Aliff dah masuk 2 bulan, Alhamdulillah. Nanti Ummi akan update lagi ttg Aliff yang sangat chubby...


Nukilan Ummi & Abah buat anak-anak kesayangan, Anas & Aliff
us-kecik

4 comments:

F a i z a h ' s said...

Tuhla pasai...private or govt hospital mmg patut mengamalkan konsep hospital rakan bayi... xdak rugi pun breastfeeding ni kn?awatla depa xphm2...huhu... isaunya nk beranak 2nd baby nti...kt gomen takutttt :(

Golden Rose said...

ALHAMDULILLAH...finally ada gak entry...tertunggu-tunggu sha perkembangan terbaru aliff...suke tgk aliff yg makin chubby....makin cute plak tu

transformed housewife said...

oooo first time rasa sakit bersalin yg betul2 ye. takpe dpt pengalaman lain. setiap kali bersalin mesti tak sama.

fawwaznuha said...

salam ziarah n kenal..

comelya aliff..
bersalin normal kan..x kena epi?
saya epi 2x..baby besar juga 3.42kg huu..

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi