"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Wednesday, February 17, 2010

Anas is no longer fully BF baby....

Assalamualaikum putera Ummi & Abah sayang... Semoga Anas senantiasa di bawah lindungan rahmat dan kasih sayang Allah...

Anas sayang, Ummi dah rancang dan cuba berikan yang terbaik buat anak Ummi, namun Allah dah tetapkan segalanya... Tika ni mmg Ummi sangat2 sedih, kecewa, geram, marah sangat2 tapi apalah yang Ummi boleh buat.... Ummi hanya mampu bersabar....

Ummi tak tahu sejak bila, tapi dari cerita babysitter Anas, dah lama diorang bagi FM (soy milk) kat Anas, kata diorang Anas minum FM tu lg laju dr EBM yang Ummi tinggalkan untuk Anas... Kebetulan diorang nampak Anas tanak menyusu dengan Ummi masa Ummi pergi kat Anas during lunch. Of course la Anas tanak nyusu sbb Anas dah kenyang makan bubur kan sayang... Selama ni bila Ummi tanya mcm mana Anas minum susu, diorang cuma jawab Anas taknak minum EBM yang Ummi tinggalkan tu... Tapi diorang tak pernah berterus terang yang diorang bagi Anas soy milk... Yang Ummi sedihkan diorang tak pernah cakap... Anas ni ada allergic... Selama ni Ummi selalu elakkan Anas makan apa2 yang boleh menyebabkan allergic tp diorang ikut suka hati je bagi apa2 tanpa pikirkan hal tu... Ummi dah pernah ckp kat diorang yang Anas allergic...

Bila Anas sakit baru2 ni, tergerak hati Ummi nak sembang2 dgn diorang... Cite punye cite, diorang terbukak la 1 cerita yang Anas suka minum soy milk... Siap diorang tunjukkan tin susu tu kat Ummi... Patut la selama ni diorang beria suh Ummi bawak fm untuk Anas... Selama ni diorang cuma amik susu anak orang lain untuk kasik Anas minum... Bukan setakat susu, botol susu baby lain pun diorang pernah kasik Anas pinjam... Ini memang Ummi sangat2 marah. Tapi Ummi cakap baik2, sbb Ummi hormat diorang, diorang tolong ngasuh Anas... Tapi tu lah, Ummi tak puas hati... Dah lama Ummi pendam rasa tak puas hati ni, Ummi rasa Ummi dah tak boleh pendam... Ummi dah call kawan Ummi kat pengurusan, bincang ngan dia.... Hope diorang dpt tukar balik babysitter lama Anas tu...

Ummi sedar skrg ni rakyat Malaysia belum cukup ilmu tentang breastfeeding. Dan Ummi tahu ramai readers kat luar sana yang kutuk2 bf mommies, yang suka perli2 Ummi pertahankan breastfeeding ni... Ummi pekakkan telinga, buat dek je kat orang2 mcm tu... Memang sakit hati tp buat tatau je la... Klu dilayan lg sakit hati kan....

Ada plak pendapat org ckp ibu2 yg still bg susu badan walaupun anak dah besar ni, mcm mendera anak, tak kasik anak makan cukup la... Bila Ummi pertahankan jugak2 pendapat Ummi, orang tu akan ckp cmni, "Awk tu anak baru sorang, awak muda lagi, takde pengalaman... Kami ni dah tua, dah banyak pengalaman, anak dah ramai, kami lebih tahu mcm mana nak besarkan anak.... Anak2 kami membesar, sekarang sihat takde masalah apa pun..." Ummi sangat2 sedih dengar statement cenggini... Bukan Ummi tak hormat orang2 yang lebih berpengelaman tp bila diorang langsung2 memperlekehkan pendapat kite ttg BF ni, sakit la jugak...

Ummi ada luahkan kat paed Anas... Dia ckp apa tau, "Sebab orang2 dulu2 pakai hantam saja bagi anak makan, sbb tu la, orang2 skrg byk penyakit... Muda2 dah ada darah penyakit 3 serangkai.." Sedap sikit hati Ummi dengar jawapan paed Anas tu... Betul tak pendapat dia? Bukalah minda, fikir2kanlah.... Bantulah negara kita kurangkan penyakit2 org kaya tu....

Ummi dah sembang dgn BS Anas baik2, tapi nampak gaya diorang susah nak terima pendapat Ummi.... Ummi cadangkan pihak pengurusan, tolonglah amik serius apa yang Ummi luahkan ni... Kalau perlu bagi kursus semula tentang breastfeeding, Ummi leh tolong carikan someone utk bagi talk ttg susu ibu & mcm mana nak uruskan EBM kat nursery...

Kepada BS Anas, tolong la hormat saya sebagai ibu sbb kalian pun ibu jugak... Kalau kalian tak suka orang buat sesuatu kat anak kalian, saya pun mcm tu la jugak... Sakitnya hati saya, bila saya harapkan orang menjaga anak saya dengan baik, kalian buat anak saya ikut suka hati kalian je... Saya tahu kalian memang tak kisah sbb tu bukan anak kalian kan, tapi mcm mana klu kena kat anak kalian? Saya titipkan anak saya dengan harapan pengasuhnya mengasihinya seperti mana saya sangat2 sayangkan dia, tiap2 bulan saya bayar yuran yang agak mahal dengan harapan saya akan mendapat imbuhan setimpal dengan wang yang saya invest tu...

Pengajaran buat Ummi dan readers out there:
  1. Siasat latar belakang BS.
  2. Bincang dgn BS baik2 before hantar anak. Beritahu dia apa yang kita nak.
  3. If anak BF, terangkan cara nak kendalikan EBM.
  4. Bantu BS utk kendalikan EBM, jgn susahkan dia.
Ummi dah buat sume ni awal2 lagi, tapi tak tahu kat mana silapnya... Ummi tak alami sume masalah yang Ummi cite kan di atas dgn BS lama Anas... Tapi dengan BS baru Anas, Ummi rasa mcm nak benti keje, atau bawk Anas dtg ofis... Mmg berat hati Ummi nak hantar Anas kat nursery stay ngan BS baru... Dia baik tapi Ummi tak begitu senang cara dia kendalikan baby... Pihak pengurusan ada ckp kat Ummi, diorang tgh dlm proses nak tukarkan balik BS lama Anas... Harap2 cepat la proses tu...

Ummi ada terpikir nak cr FM utk Anas bekalkan kat nursery. Ye lah, dh diorang pun nak sangat Anas minum FM, biarlah Ummi belikan sendiri kan, tak perlu la nak amik org lain punya. Dah la mak bapak budak tu beli mahal2, suka2 je diorang nak kasik orang lain minum kan... Senyap2 plk tu, tak ke mcm mencuri tu... Dah la kasik anak kita yg minum, nauzubillah, mudah2an dijauhkan Anas dr makan makanan dr sumber2 haram... Allahuakbar! Takut bila pikir soal halal haram yg akan menjadi darah daging kita nanti...

Ummi tahu Ummi perlu bertegas, Ummi dpt email dr lactation td, die cdgkan Ummi bekalkan buah2an, biskut dan air masak selain bubur nasi kat nursery... Kalau Anas tetap taknak minum EBM yg Ummi bekalkan, Anas still ada makanan lain yang lebih baik dr soy milk...

Ummi & Abah sayang Anas!

18 comments:

mamanoa said...

uishh....sesuka-suki jer bg susu FM..org punyer plak tu..kiter punyer la jg xnk bg FM,xnk brg bukan hak-milik kiter jadi darah daging anak kita..tp diorg suka-suka jer bg bukan hak-milik..singkat akal aper diorg ni??

sha..awak jgn bli soy-milk tu..awak proceed jer bg susu awak..juz believe on wat u believe..tu sumer dugaan..

ikut jer aper lactation ckp..

Ibu Ayra said...

kita cuma mampu merancang, Allah jua yg menentukan... mungkin ada hikmah yg tersembunyi di sebalik kejadian nih... yang baik itu dtg dari Allah, yg buruk itu diri kita sendiri...

***tapi kak long pun mmg tak puas ati dgr ceta BS anas tu, suka2 ati depa ja kan...

temp. housewife said...

salam,
sabar jelah. kenapa diaorg buat mcm tu ye. mmg patut bertegas dlm hal ni sbb ini pasal kebajikan anak kita. Akk sokong 100%.

Jadirah said...

salam k.shira, dh lama x mrayap kat blog akak ni.. sedih gak mdgr cite nih. terinagt cite sorg sahibah uia kuantan, yg anaknya meninggal sbb tersedak susu di nursey baby. yelah tu asbab, tp pengurusan nursery yg lmbt bertindak & lambat-lepa.. elokla akak berjaga2..cek biar abis, kita harapkan terbaik utk generasi anak2 membesar mnjdi pewaris kerja2 dnt. - fatimah adi

kakyong said...

shira,
kakyong hrp dpt selesaikan masalah ni dgn cara yg baik.. kakyong dpt rasa mcmmana terguris nya hati shira.. anggaplah ini dugaan & ujian yg akan mematangkan shira....

Nadiah Sidek said...

shira, sabar ye. mmg tak ptt BS anas buat camtu. senyap2 je dia bg FM, pulak tu FM baby lain. sgt2 tak patut. hmm..mmg susah selagi org takde ilmu psl BF. hrp2nya 1 hari nnt takde dah berlaku hal2 mcm ni & hrpnya semua org support BF..

NURUL IZZA said...

tensi je baca entry akak n kak raudhah..

rsnya mmg kena tukar BS kot.nnt entah apa2 dia bg anak kt makan

shakeymirza said...

salam..

shira..mcm yg shakey penah ckp kat shira dlm fb..memang kena bertegas dengan derang ni..shira kuatkan semangat..jgn putus harapan pulak tuk bf baby semata2 sebab org yg cetek ilmu...derang ni mmg tak takut dosa suka suki je curik susu baby lain bagi kat anas..mongok tul..=P

Lady Qay said...

ish..sdihnyaaa...ada ka patut bg susu anak org lain kat anas...kalo mak bapa dia tak redha kan tak psl je..truk la diorg...

wat a fren of mine buat, dia bg fm kat nurseri kata 1 tin..then dia hri2 akan tnya, arini mnum susu bnyak mana..balik dia akan msukkan jumlah powder milk td ke dalam satu bekas..if dia nampk tin yang dkt rmh dah nak bis, dia akan tnya BS.ada lagi ke susu..kalo susu msih bnyak atau dah bis lgsg,maka dia tahu smada anak tak mnum atau tak bg susu atau susu tu abis kat org lain kalo abis cpt...huhu

u try bg balik ebm..insyAllah mgkin anas nak trima..n btul, bekalkan mknn pd anak d nrseri..sy smpi anak stu thun, hari2 bgun msk utk anak hntr k nseri...u can buat puree buah atau frozen fd in large amount yang boleh deforst kjap je..kan lbih baik..hsil tgn u lagi anas mkn..bkn stkt ssu ibu aja..hihih

[-suziey-] said...

ish geram plak baca..sedih pn ade..aah btl shira..org skang ni xde pendedahan BF la..mmg cabaran..tp kita ni kena kental sbnrnya..huhu..akk dh lalui dh pengalaman yg xamik berat psl bf..n bila dh ade kesedaran sgt menyesal..shira try to not provide theFM..ckp ngn dorang bg BM jgk kat anas..

puan punyer said...

Salam kenal.. Sedihnya dengar.......... sangat sedih... geram pun ada....... saya dah tak tercakap nih huhu...

Momma Mia said...

Salam Shira,
Bawa bersabar yer...
Memang tindakan BS tuh tak patut.. suka2 jer dorang.
mungkin ada hikmah disebalik yg berlaku.
Semoga Anas akan dpt BS yg terbaik.

lin muhamad said...

sian awk..jgn sedih2 k.memagnlah satu kesalahn pihak nursery sbb main suka hati je bg anak kita makan/minum susu selain susu yg kita bekalkan...pasni awk buatla sepeerti saranan lc tu.sbb sya pn wt cmtu dulu.bila sara taknak minum ebm,sya bekalkan macam2 lah makanan.so that dia boleh bertahan sementara tunggu balik rumah...jgn sedih2 k.. :)

Sharini aka Ummi Khayra said...

Lor... siannya shira... kalau akak pun kat tempat shira, memang akan rasa sedih sangat33333... Kita penat2 pam, usaha banyakkan susu, berazam nak bagi yang terbaik untuk anak kita, diorang pulak suka-suka hati je buat macam bende tu tak penting. Tak nak pikul amanah yang dipertanggungjawabkan.. huhhuhu shira cuba settled kan dengan cara baik, dan cuba talk slow2 dengan diorang.. Cuba untuk bertegas, dan awal-awal tu, shira pantau-pantau la kalau ada masa.. Dekat kan nurseri anas dengan office shira? :) Harap shira tabah dan banyakkan bersabar ye.. :)

@e_da said...

salam ibu anas....

Sy pun tumpang rasa tak puas hati.. kenapa sampai ambil susu anak org lain dan lebih mnyedihkan pakai botol susu anak org lain.... kalau saya pun marah.. kalau doa berterus terang kan elok... harap ibu anas bersabar ya.. kita cari jalan yg terbaik tuk anak-nak kita...

Ummi Salsabila said...

lor..slumber je BS tu bg fm xbgtau dulu.mmg jd marah dibuatnya.sabalah shira..hrp dpt setelkan cpt2 prob ni ek..

ibu_arifa said...

sedihnyer..sabar yer shira..moga akan dapat jln penyelesaiannyer tak lama lagi..

tak patut bg aank kita minum susu yg bukan kita punya/beli mcm pengasuh tu buat.harap2 pengasuh tu tak ulanginya lagi pas ni.

Fara said...

mcm tu pun ada...sian anas.

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi