"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Sunday, February 21, 2010

Rentetan entri 'Anas is no longer fully BF baby'

Assalamualaikum putera Ummi & Abah sayang... Semoga Anas senantiasa di bawah lindungan rahmat dan kasih sayang Allah...

Ummi rasa ada sesetengah pihak tidak senang dgn entry Ummi, "Anas is no longer fully BF baby..." Abah pun cakap, entry tu terlalu direct... Hm, sebelum Ummi mencoret pun, Ummi dah agak mcm ni... Tapi, 100% tujuan Ummi mencoretkan entry itu hanyalah untuk meluahkan apa yang Ummi rasa... Terus terang mmg Ummi lemah, takde kekuatan mcm mana nak setelkan hal tu... 100% coretan Ummi hanyalah utk dapatkan sokongan dr kawan2 blogger Ummi yang Ummi tahu, semuanya berpihak di sebelah Ummi dan akan memberikan Ummi sokongan dan kekuatan utk Ummi berhadapan dgn pihak2 tertentu.... Ummi tak highlight apa2 nama pun dlm entry tu demi menjaga hati mereka... Cuma insan yang dekat dengan Ummi je yang tahu....

Ya, tekaan Ummi tepat...Ummi dapat banyak sangat yang sumenye positive, sokong dan beri kekuatan kat Ummi dan secara tak langsung bantu Ummi untuk menyelesaikan hal ni...

Komen2 dr mamanoa, Ibu Ayra, temp. housewife, Jadirah, kakyong, Nadiah Sidek, NURUL IZZA, shakeymirza, Lady Qay, [-suziey-], puan punyer, Momma Mia, lin muhamad, Sharini aka Ummi Khayra, @e_da, Ummi Salsabila, ibu_arifa & Fara memang menguatkan semangat Ummi yang hampir berputus asa meneruskan impian Ummi untuk fully BF Anas sampai 2 tahun... Ummi sangat2 menghargai komen2 membina kalian, yang telah membuka mata ramai pihak tentang isu ni terutama Abah Anas... Kan Ummi pernah cerita Abah Anas tak begitu yakin Ummi fully BF Anas & minta Ummi campur gak dengan FM... Sebelum ni memang Ummi buntu macam mana nak explain kat Abah, bagi Abah faham & terima pendirian Ummi...

Huhu, Ummi dengan Abah sejak dulu mmg jarang sependapat, contohnya macam Abah suka tengok movie tapi Ummi tak... Abah suka outing tapi Ummi lebih suka duduk rumah... Abah suka memancing tapi Ummi rasa buang masa je mancing nih... Tapi perbezaan ni lah yang meluaskan perjalanan hidup kami... Tak suka bukan bermakna kita tak buat kan... Kadang2 kita sebagai pasangan ni kena terima lifestyle pasangan kita terutama yang newly married couple mcm kami nih baru la jugak kan... Abah boleh kongsi minat Ummi, dan Ummi boleh selami minat Abah... Contoh mancing la... First time ikut Abah mancing mmg Ummi rasa boring pada mulanya, tapi lama2 rasa seronok walaupun tak dapat udang galah... Siap ajak Abah pi lagi plak tu... (huh, dah out of topic nih...)

Pendek kata, rentetan entry Ummi tuh, Ummi dapat mesej dr mamanoa kat fb tanya Ummi tak join ke gathering susuibu & ratuhati zon utara kat penang... Cepat2 Ummi buka susuibu.com, baca details, pujuk Abah ajak pegi, Abah setuju, terus Ummi bagi nama kat rozie... So, berangkatlah kami semalam ke Taman Belia Penang utk join gathering tuh! Best sesangat...

Ops, kena buka entry baru nih! Tunggu ya! Ummi nak habiskan keje sket.... Pendek kata, pandangan Abah dah berubah & Abah setuju pendirian Ummi, Ummi dah berjaya bersemuka dengan pihak nursery & Ummi boleh buat kerja dengan sedikit tenang hari ini....

p/s: Izza, akak print out entry Izza tu untuk kasik hubby baca... Nanti akak cite apa komen dia ek... Huhu... Thanks sesangat kat Izza....


Ummi & Abah sayang Anas!

7 comments:

Dayah said...

Salam Shira,
kdayah baru baca n3 pasal no longer BF. xde nak komen pjg sbb mesti ramai kawan2 yg dah komen kan..apaun kdayah hrp Shira akn terus buat apa yg shira rasakan yyg terbaik utk Anas dan keluarga..

nice meeting u yesterday.tak sgka Shira mai dari jauh sbb dari program BF Aug last year Shira kata nak turun Penang, at last dpt jugak kita bersua..

bila nampak muka Shira ja, kdayah dah kata dlm hati..ehh.Shira mai jugak..mmg bay face la adik sorang ni... kdayah sempat tny kat husband, ada tny tak kat couple ni (Shira dan suami) psl MATRi sbb dia yg kenal lagi ramai dr kakdayah dia dan dok perlis 3 thn

AshAnas said...

alhamdulillah kak dayah, dpt gak jumpa kdayah kan... nice to meet u... xsmpt nk smbg lm kan...
psl mslh shira n entry shira tu la mbuatkan shira hadir ke gathering smlm... thanks to sume...
sp nama hasben k.dayah ek?

NURUL IZZA said...

alhamdulillah..suka dgr bila akak nak ke susuibu.com. iza mengeluh dgn entry kak shira sbb sedih sgt..pasal bs akak pon sm.mmg rs hancur luluh hati bila kt duk usaha pum, alih2 bbs bg fm.

xpe akak, insyaAllah ok.eh ada ms g jumpa dr faridah.iza nk sgt g tp apokan dayo..daku jauh =) dia pon byk dpt keluhan dr bf mommies..

akak..iza sentiasa doakan akak..aminn berjaya n berjaya.sabar ye..

NURUL IZZA said...

OH YA..entry bwh tu xdela direct sgt.FYI kalau bs anas bc lagi alhamdulillah =)

p.s: sometimes..kita perlu dorect dr duk belit2 bg ayat

Nadiah Sidek said...

err..konfius lak akk. knp ye ada yg tak senang hati dgn entry sblm ni? *garu2 kepala yg tak gatal*

btw, moga shira terus tabah. anggap la ni semua ujian buat shira as BF mom. ada la tu hikmahnya tu. kentalkan semangat ye! ;)

ibu_arifa said...

alhamdulillah..semuanya dah ok..

AshAnas said...

kak nadiah, silent reader shira de yg keje kat nursery tu, hehe....

kak min, alhamdulillah... cm bs tu skrg tanak ckp dgn shira... huhu

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi