"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Monday, April 5, 2010

2nd child? Adik for Anas?


Assalamualaikum Ummi & Abah's beloved son... Semoga Anas sentiasa di bawah pemeliharaan Allah yang Maha Memelihara... Semoga kita terus berada di bawah nikmat Iman dan Islam yang Allah kurniakan kepada kita... Hari2 Ummi doakan Anas jadi anak yang soleh dan semoga doa Ummi dikabulkan Allah... Ameen...

Anas sayang, sekarang ini kerap kali Ummi ditanya ttg soalan2 cepumas. Semua orang keep asking the same question... Haha... Jawapan Ummi is: biarlah Anas besar dulu... Hehe...

Dulu kan, masa nenda dok tak bagi Ummi buat itu, buat ini, Ummi marah Nenda anggap Ummi macam budak kecik padahal Ummi dah besar. Macam2 Ummi nak buat tapi Atuk & Nenda susah sangat nak izinkan... Dulu Ummi selalu memberontak dalam diam... Tapi skrg Ummi faham, bila Ummi dah jadi ibu baru Ummi faham... Sampai bila2 pun seorang ibu akan anggap anaknya seperti anak kecil yang masih memerlukan bantuan, yang tak boleh dilepaskan begitu saja....

Berbalik pada soalan2 yang femes di telinga Ummi sekarang... Mmg orang keliling keep asking sbb Anas pun dah setahun... Ummi pun dapat adik (Bunga) masa Ummi setahun 5 bulan... Abah pun dapat adik (Pak Ngah Atim) masa Abah setahun 3 bulan... Anas plak masuk umur setahun, Ummi masih belum nak bagi Anas adik, ngeh~~~ bukan takmo tp Ummi rasa Ummi perlu merancang jugak for next baby...

Antara alasan-alasan Ummi: alasan yang tak boleh diterima orang lain, hihi...

Ummi & Abah masih cuba menstabilkan diri... Kami skrg masih menumpang di rumah family Ummi, tp dah merancang nak berpindah la before kenduri Bunga nanti... Bila dah ada rumah sendiri nanti, baru la rasa selesa nak beranak pinak kan... Nak berpantang pun dok kat umah sendiri ja... Lagipun Abah sekarang hari2 berulang Jitra-Kulim, jauh tu, 3 jam atas highway semata2... Ummi stay dgn family Ummi sbb ni lah, Abah pun selalu kena tinggal2kan Ummi... Ummi ni plak penakut dok sorang2...

Kenduri Bunga dah di'schedule'kan penghujung tahun ni, 19/12/2010... Kalau Ummi pregnant skrg, bulan 12 tu perut Ummi ~8 bulan la. Mesti masa tu Ummi dah tak larat nak buat kerja berat2... Dah la masa Bunga bertunang tu, mmg dah dekat due Anas nak lahir... (Anas lahir just after selesai majlis, ngeh~~) Masa tu mmg Ummi dah tak larat nak buat keje... Bunga banyak tolong Ummi masa kenduri Ummi dulu, sampai kena operate lutut tau! So, Ummi pun nak tolong Bunga banyak2 gak masa kenduri Bunga nanti. Ummi pun excited nak kenduri kawen ni... So, Ummi postponed jap planning for 2nd baby nih....

Lagi satu kan, bila tengok muka Anas yang macam baby tu dah mmg Anas tu baby, mmg la muka cam baby... Eh, Anas dah toddler la! cair hati hati Ummi, kesian kalau Anas jadi Abang. Dah la Anas sangat2 manja ngan Ummi... Cmne Anas jadi abang ek? Haha.... Lagipun Ummi ada baca, kalau kita jarakkan kehamilan, sekurang2nya 2 tahun, kita dapat beri perhatian secukupnya kat anak yang besar tu. Dan anak yang besar tu dah puas bermanja masa dia nak dapat adik tu. Bila dia dah puas bermanja, dengan sendiri nya dia akan pandai berdikari dan pandai bawak diri. So, tak la banyak ragam dia bila dia nak dapat adik...

Anas masih breastfeeding. Ummi target nak nyusukan Anas sampai Anas 2 tahun. Sunnah pun ajar nyusukan anak sampai 2 tahun, di samping boleh jarakkan kehamilan... Sesungguhnya dengan menyusu badan, itulah perancang keluarga yang terbaik... Ummi yakin dengan Allah... Ummi yakin dengan susunan Allah...

Ada orang nak beranak sekali harung (setahun sorang), biar anak membesar sama2, biar penat skali je time anak2 masih kecik. Bila anak2 dah besar, boleh rehat terus...
Ada plak yang nak jarakkan, biar hilang sakit bersalin yang dulu tu, biar anak besar sket dulu, tak susah nak kawal, nanti abang kacau adik tido lah, ape lah...

Nenda & Mak Tok Anas, keduanya anak setahun sorang... Nenda keje tapi Mak Tok tak keje... So, Mak Tok mungkin rasa tak susah nak jaga anak kecik2 setahun sorang pun... Tapi Nenda dah pesan kat Ummi awal2 kena jarakkan kehamilan... Nenda dah rasa betapa letihnya bersalin setiap tahun, dengan kerja yang sibuk as tax officer masa tu...

Ummi skrg kalau nak pregnant plak, kena fikir dan pilih masa yang sesuai untuk bersalin dan berpantang... Ummi tanak jadi macam masa berpantangkan Anas dulu... Ummi still kena datang ke pejabat, still kena uruskan hal2 banking, hal2 kontrak masa berpantangkan Anas dulu... 2 minggu berpantang, Ummi terpaksa mintak pihak bank datang ke umah utk sain dokumen2 berkaitan bank guarantee... 32 hari dalam pantang, Ummi kena gi pejabat NCIA utk sain dokumen kontrak, gara2 Atuk tersilap info. Dia ingat kena gi KL, padahal kat Kedah ja... Atuk dah gi KL dah masa tu, so, terpaksa la Ummi yang gi sain dokumen kontrak tuh! Then hari ke-40, Ummi kena dtg ofis setelkan akaun dgn org audit...

Bila Ummi dah dapat pembantu yang sesuai nanti br Ummi rasa tenang nak berpantang kot, hehe... Ummi pun dah mula rindu nak mengandung semula, rindu bau baby br lahir, rindu nak pegang baby kecik, rindu nak rehat dr buat keje umah.... rindu yang best2 je la... dok pikir gak, takut sakit nak bersalin tuh, takut alah teruk lagi mcm dulu, malas nak berpantang lama2 tu, boring... huhu...

Kita merancang, Allah yang menentukan... Rezeki Allah nak bagi, Ummi dan Abah terima dengan redha... Doakan yang terbaik buat kami... Setakat ni, Anas belum nak dapat adik lagi... Hehe...



Ummi & Abah sayang Anas!

20 comments:

SyidaMislan said...

So cute disamping alasan2 yg konkrit.

Ammi Sara said...

Takpe ummi, relax dulu..anas masih bby lagi kan. Ammi sara dulu pun tak guna kaedah ape pun family planning, alhmdlh jarak boys ammi 3 thn setiap 1. Bg lah anas manja puas2 dulu. kan anas kan, hehe..lagipun ummi muda lg, no rush! :)

Siti said...

Ingat lagi siti disahkan pregnant Batrisyia masa Jannah umur 4 bulan. memula takleh nak terima. Tapi lama2..alhamdulillah, rezeki dari Allah. Now dua org tu rapat sgt. Ramai yang cakap macam kembar.
Apepun semua ni Allah yang tentukan. Kalau merancang mcmana pun, kalau Allah kata nak bagi, dapat la jugak. Allah beri sesuatu mengikut keupayaan kita.

temp. housewife said...

K.Nur pun faham dgn sbb2 yg Shira tulis tu. Knur pun org2 lain dah tanya ni sbb anak bongsu (skrg) dah nak masuk 3 thn. Kwn2 sebaya ramai yg dah tambah anak no. 3. Tapi yelah masing2 pun ada perancangan tersendiri dgn kita pun tak tahu bila Allah nak bg rezeki kan.

shilafaizz said...

Huhu...lmbt lg la anas nk dpt adik ni...hehe..xpe kak shira xslh famly planning..lg pun muda lagi kan..n akak pun keje,mmg kne plan betul2.famly sy mmg ank jarak2 plg kurang 2,3thn tp gunakan kaedah doctor la..huhu even ank first sy xlahir lg tp mmg dh plan utk famly planning...heheh.mak sy pun mcm mak akak pesan suh jarakkan kehamilan..

Ummi Salsabila said...

huhu.byknye alasan2 kukuh..anyway,even camne pun kite merancang.Allah always is best planner..

cam kami,punyalah plan2 nak jrkkan,tapi ade adik aufa dlm peyut.hehe.redha.dah rezeki kan..:p

pasni odah nak plan.jrkkan lama skit..tp mybe kn pki kaedah doctor la kot br berkesan kan? hehe

AshAnas said...

::syida::
alasan sy tak boleh diterima oleh family in-laws sy, hehe...

AshAnas said...

::kak sara::
betul tu... mmg de target tp planning is a must di tgh2 ke'busy'an ku ini, hehe..

AshAnas said...

::siti::
betul tu, Allah lbh hebat perancanganNya walau cmne baik kt mrncg skalipun kan... ade pro n con nya jarakkan anak ni...

AshAnas said...

::K.Nur::
ya, betul tu... Allah Maha Mengetahui...

AshAnas said...

::Shila::
Insya'Allah, akak pun dh rindu bau baby kecik...

AshAnas said...

::odah::
kukuh ke alasan shira ni? hehe... btul la mcm odah ckp tu, Allah is the best planner. Dia tahu apa yang terbaik untk kita dan apa yg kt mampu, Dia bagi kan...

yatie chomeyl said...

btul tu shira, take your sweet time with Anas dulu. bila dah sedia, baru fikir pasal adik Anas pulak :)

shilafaizz said...

Insyaallah kalau berusaha,pasti akan dibantu Allah...tapi famly sy sume guna kaedah doctor..mak, kakak n kak ipar sy guna IUD, kakak lagi sorg guna implan utk 3tahun.kaedah sendiri mcm xberjaya jer..huhuh

Dayah said...

Syira..
kdayah pun masa Shukrina naik setahun lebih, org dok tny...mak2menakan dok compare org tu anak sulung depa sama Shukrina dah dpt adik...mcm2 la..tak larat nak dengaq..tapi bila kita suami isteri ada target/plan ditambah target nak menyusu selama 2 thun..kita terpaksa pekakkan telinga...apapun kita merancang, Allah yg lebih baik perancanganNya..

ingat kan keje dgn ayah sendiri lebih senang..susah jugak nooo :)

AshAnas said...

::k.yatie::
btul tu kak, xpuas bmanja ngan anas lg... hehe...

AshAnas said...

::shila::
family akak mmg xbagi guna kaedah doktor... stkt ni alhamdulillah, akak dh berjaya utk tempoh setahun... dok risau jgk... tp akak yakin dgn susunan Allah. kalau Allah nk bagi jugak, Allah tahu yang terbaik buat akak... kan?

AshAnas said...

::K.Dayah::
huhu, tu la sjk anas masuk setahun ni la, soalan bertalu2, haha... mmg kena pekakkan telingan mcm org dok bising psl kt fully bf kan...

ssh gak keje sendiri, lg sibuk dr org lain... mmg senang nak bercuti sndiri, tp tak pernah dpt bcuti dgn senang... haha...

mamanoa said...

sha..!! akak nk tmbh tp kena tggu imran lpas 1thn 1/2dulu..br bleh mula PROJEK MEGA hehehe..ms tu imran da bleh stat wean-off da..

umo aka datua sha..sha muda lg xper kalu nk merancang..akak ada gi l/krg6thn jer lg tmbh anak..hehe

insyaAllah..rezki tu sumer dr Allah

aLyNnZ said...

erm..smalarr situasi ngan alin. ramai dh brkata danish dh boleh ada adik skang danish dh blh berjalan..tp tgk danish x sampai hati coz klai danish ada adik perhatian akan terbahagi kpd 2 biarpun kasih syg sama rata..

skang alin pun dh teringin nk ada baby rindu ms pregnant..tp bnyk perkara yg perlu dipikirkan sblm danish ada adik coz pd alin zaman skrg kualiti lbh penting dr kuantiti..

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi