"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Wednesday, October 6, 2010

Perbezaan...

Assalamualaikum anak kesayangan Ummi, Abang Anas... Huhu, Anas dah nak naik pangkat dah kan... Hehe...

Sejak sebelum puasa lagi, kami selalu tanya dia, "Anas nak adik tak?" Dan dia akan geleng2... Tapi dia sangat suka pada baby, dan selalau sebut, 'baby,baby'...

Hm, hari ni Alhamdulillah, Ummi dah agak sihat sikit. Harap terus sihat. Morning sickness tu tetap ada. Macam kes pagi tadi, nak iron sepasang baju je pun amik masa hampir 45 mins. selalunya 10 mins je plg lama, huhu... Bukan apa, bila berdiri rasa nak muntah, bila muntah plak, rasa pitam plak... Hadoi!

~share info dari sini~

Nak makan pun susah. Tadi Bunga ajak makan kat kedai, tapi Ummi loya tgk bermacam2 jenis lauk dalam restoran tu... Hadoi!

Nak kata ada perbezaan mengandung kali ni dgn Anas dulu, tak de la apa sangat pun. Masih awal lagi kan... Morning sickness tu sama je macam dulu. Pagi petang siang malam loya nak muntah je. Makan pun tak lalu, bau makanan pun buat tekak loya jugak. Tambah2 ikan goreng. Masa preg kat Anas dulu, sama la jugak rasa cam ni...

Cuma, kali ni Ummi teringin sangat yang masam2... Masa Anas dulu, langsung takmau masam2... Sekarang baru la Ummi tahu camne rasa bila kecur air liur tu... Dulu tak rasa pun... Baru paham mcm mana perasaan orang mengandung yang teringin buah mangga putik yang masam2 tu... Yang kelakarnya, Ummi makan tak rasa masam pun, tapi semua orang cakap masam gila... hehe...

Ni baru balik dr mencari buah pelam telur putik. Alhamdulillah jumpa... Tapi belum puas lagi... Abah Anas pun teringin nak mencicah jugak, hehe...

~gambar dapat dari sini~

P/S: Sape yg terjumpa buah pelam yang putik, yang masam, hulur2 sama kat sini ek...


Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

6 comments:

izzwan said...

tahniah shyra..
shyra..mana cari mangga muda tu? nak jugak..tp bkn utk k wan..mak k wan yg nak..

Atiqah said...

ya Allah kak shakira
tiqah yg x mengandung ni pun dok mengidam pelam muda.
Alhamdulillah pokok sebelah umah ni banyak buah pelam muda..ish, kalo kak shakira dok dekat ngn tiqah dah lama tiqah kgsi mkn sme2 ngn kak shakira..
jauh sgt le nak pos...ekekeke

Ummi Salsabila said...

odah pun dulu ngidam sgt mkn mangga muda.cecah dgn kicap n cili padi! kecur...

lpeas dah dpt mkn,pastu dah tanak dah.

seronoknya anas nk dpt adik..:)

transformed housewife said...

tahniah. patutla pening2 dan tak sihat ye.

kakyong said...

tahniah syira.. berita gembira ni..
semoga selamat & dipermudahkan sepanjang tempoh mengandung..

Qistina said...

jemput join 1st GA saya yer...

http://ummieayahqistina.blogspot.com/2010/10/1st-year-give-away-qistina.html

terima kasih

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi