"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Saturday, October 30, 2010

Shanghai Day 2 - Suzhou 2

Last entry Ummi story pasal siang hari di Suzhou kan. Ni sambung citer malam hari plak. Huhu, menulis entry hr tu pun, terasa penat mcm berjalan kat sana hari tu. Haha...

Sebenarnya Ummi agak malas nak tayang gambar foods. Sebab dok rasa loya lagi... Plak tu Ummi bukannya makan sangat kat sana sbb loya 1 hal, sbb tak yakin pun 1 hal jugak... Memang susah berjalan kat negara yang minoriti Muslim ni. Beijing lain, tak sama mcm Shanghai. Kat Beijing agak mudah dapat halal food sebab kat sana ramai Muslim...

So, Ummi tayang yang ni je. Shark Fin Soup ni je yang Ummi boleh makan malam tu. Hidangan lain, tak menepati selera Ummi dan banyak mutton la..

Lepas dinner, tourist guide bawak kami tgk LED Show terpanjang dan terbesar di Suzhou. Menariknya LED show ni dipaparkan di bawah jejantas je.

~The LED Show. Ummi de amik video, tp besar sgt la plak nk upload kat sini... Sebenarnya panjang lagi, tapi dlm gambar boleh tunjuk yang ni je la...~

Lepas tengok show ni, kami ke Jinji Lake plak. Selalunya ada show kat tasik ni. Tapi weekend je la. Kami plak pegi time weekdays, so, tak dapat la nak tengok. Show ape? Water show kot kalau tak salah... Pertunjukan air yang disinari dgn cahaya2 lampu. Ummi search kat Youtube, mmg cantik sangat2 show tu, sayang tak dapat tengok...

Apa yang Ummi boleh cakap tentang Suzhou dan Shanghai ni, mmg la negara China ni kaya dengan lampu di waktu malam. Bermacam2 jenis lampu ada. Pendek kata setiap bangunan tak lengkap kalau tak pasang lampu. Lampu2 yang sangat2 cantik... Tak percaya, tengok gambar2 ni...

~menyelit jap dlm the giant cage ni~

~unik tak trafiic light diorang ni? Hanya terdapat di Suzhou~

~Gambar2 kat bawah ni kat Jinji Lake, Suzhou~
~basikal utk 3 orang, kat Malaysia jumpa utk 2 org je... Ni boleh disewa di siang hari je...~

p/s: Ummi belum cekap amik gambar di waktu malam. Ni banyak kali cuba baru dapat hasil seperti di atas. Belum puas hati lagi. Luckily ada Mr.Koay tu, dia pun guna DSLR jugak. So, Ummi banyak la belajar dari dia kat sana...

Lepas bersantai di Jinji Lake, kami terus ke Nanya Hotel, check-in, solat, pam susu, bergayut dgn Abah Anas sekejap dan terus tido...

Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

4 comments:

kakyong said...

shira untung nya ade dslr.. kalo takat kamera digital, tangkap view mlm.. dpt hitam jer lah...

AshAnas said...

susah gak nak amik gambar ni kakyong sbb belum cekap lg...

[-suziey-] said...

lama2 ok la..kena byk praktice pn ye jgk..try n error..hehe..

hmm mmg susah cari food halal kt shanghai kan..klu akk pn xde selera..confirm xleh rasi ngn tekak kita ni..heehe

Ain said...

cantiknya pemandangan....

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi