"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Wednesday, October 27, 2010

Shanghai Day 2 – Suzhou 1

Urusan kami di KONE Elevators Co. Ltd di Kunshan selesai dalam pukul 2.45 pm. Kami terus bertolak ke Suzhou. Perjalanan Kunshan-Suzhou amik masa lebih kurang 45 minit la jugak. So, ramai yang amik peluang rehat dan tido dalam perjalanan.

Kami sampai kat Suzhou around 3.30 pm, terus ke Humble Administrator’s Garden. Kalau kat Beijing terkenal dengan Summer Palace. Kat Suzhou plak, ni la garden yang paling popular and jadi attraction ke Suzhou. Luas taman ni lebih kurang 5 hektar (menurut tourist guide kami, Mr.David). Ummi kagum sangat dengan lanskap, batu batan & pokok2 kat situ. Yang menariknya, pelancong boleh menikmati view yang berlainan pada setiap 4 musim yang berlainan. Means, masa winter, view die lain, summer lain, spring & autumn pun lain2. Masa kami pergi tu baru masuk musim autumn. Bunga2 masih banyak lagi. Daun2 je yang mula berubah ke warna kekuningan, belum la gugur lagi mcm dalam cite Autumn In My Heart tu...


Cite panjang2pun tak syiok gak. Layan gambar ek...


~Selangkah ke dalam Humble Administrator's Garden~

~Bunga-bungaan yang masih segar di awal Autumn~

~Suka landscape camni~

~Pokok tertua di sini, more than 100 years old~

Merentasi sungai ke bahagian ke-2 taman ini~

~the other side yang telah ditinggalkan~


~Moon door~

~alamak, lupa plak kat belakang ni rumah apa...~


~ni pun lupa gak~

~tangga utk naik ke rumah di atas, cantik kan...~

~my kenangan~

~suka sgt rekabentuk canopy ni~

~my team~

~mencuba aperture besar F2.8~

~ada rahsia di sebalik gambar ni tau.... hm, nampak tak pagoda kecik tu? pagoda ni hanya boleh dilihat melalui lubang ni je tau! kalau dari tempat lain, mmg susah nak nampak, or mmg tak nampak langsung. itu lah rahsia pembinaan frame ni, unik kan....~

~Roof untuk walkway yang sangat2 cantik~

~terasa macam kat umah Snow White lak~

~sangat cantik kan?~

~sebelum keluar, bye, nak balik dah...~

Elok2 masuk Maghrib masa kami keluar tu. Letih jugak la berjalan sakan dalam taman tu. Lepas tu, diorang bawak kami dinner kat restoran yang owner die Muslim. Confirmed die memang tak de masak pork dalam dapur die. Keliling tu pun ada orang Islam berniaga. Tapi ntah lah, Ummi ni dok ragu2 jugak nak makan daging. So, makan sayur je. Tapi shark fin soup die sangat2 sedap2...

Gambar tayang next entry la ek. Sebabnya lunch for the next day tu makan kat restoran yang sama jugak... Till then...

p/s: lupa lak, lepas dinner kami jalan2 kat tasik, tengok Suzhou di waktu malam. Lepas tu check-in kat Nanya Hotel. So, next entry jugak lah... Busy sket dgn payroll ni...

Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

9 comments:

mummy_ayu said...

cantiknya kat sana...mesti seronok jenjalan..best....

abah_izz said...

dah lama tak gi sana....hi..hi belum pernah smpai pun..byk tempat2 yg menarikkan,gi sana smpi asian games ke?

kakyong said...

cantiknya taman ni,, kalo dah 5 hektar.. bukan tmn tu.. dah nama ladang...;)
bertuah shira dpt ke sana..

AshAnas said...

@mummy_ayutu la, kt sana mmg cantik... yg paling kagum, susah tau nk jumpa sampah walaupun daun kering kat atas jalan...

AshAnas said...

@abah_izzeh, xde la sampai asian games... skrg dh kt malaysia dh pun...

AshAnas said...

@kakyongbyk kisah menarik ttg taman ni. tp shira nk story pjg sgt. tu yg bg link je tu, hehe...

mama uzma said...

bertuahnya shira dpt gi sana....cantik betul permandangan kat taman tuh...mesti x puas berjalankan....

Atiqah said...

subhanallah cntiknye..eh kak shakira bwk DSLR ngn bagpack cmtu..dh la ngh pregnant..x penat ke??

Aleyn said...

Syoknyer....cuaca sangat baik yer....mendung jer nampaknyer...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi