"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Sunday, December 12, 2010

Gembiranya hati ini...

Hari ni kat ofis Ummi ada seorang ibu baru yang baru mula kerja setelah cuti bersalin 2 bulan. Yang membuatkan Ummi seronok sangat bila Ummi nampak EBM dlm peti sejuk kat pantry.

Alhamdulillah, perbualan Ummi dengan dia selama dia mengandung dulu bukanlah masuk telinga kiri keluar telinga kanan. Masa Ummi masih aktif mengepam dulu, hari2 dia bertanya macam mana nak banyakkan susu, nak guna pam yang macam mana...

Masa dia tengah berpantang pun, dia keep tanya Ummi macam mana nak banyakkan susu dan everything abaout breastfeeding. Ditakdirkan dia bersalin secara ceaser. Tapi dia tetap bersemangat nak bf baby girl dia. Alhamdulillah...

Tapi, ada la dia mengadu dengan Ummi, agak susah nak fully bf sbb family dia tak faham and tak support dia. Anak dia dah minum FM sejak dia habis pantang sbb family dia dok bising kena latih anak minum FM, senang nak tinggal bila pi kerja nanti...

Dia baru beli breastpump before masuk kerja. Masa dia dok cari port td, Ummi dah agak tapi disebabkan Ummi kena keluar, tak sempat nak sembang or nak tolong dia. Tapi dia pandai cari port sendiri. Biasa la, ini la kepakaran ibu2 yang bersemangat utk bf kan...

Dia guna Medela Single Deluxe Breastpump. Pendapat dia, dia suka breastpump ni sebab kecik, ringan, senang bawak ke mana2.
Hm, banyak lagi yang Ummi nak kena sembang dengan dia. Sekarang Ummi dah ada 'mad'u' dalam breastfeeding. Akan Ummi pastikan baby Rania membesar dengan sihat dengan susu ibu dia... Congrats and Good Luck my sis, Lieza... Semoga perjuangan kita menjadi inspirasi kepada anak2 dara kat ofis nih, haha...


Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

13 comments:

Mama Zharfan said...

very inspiring story :) tumpang hepi :)

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

tahniah! awak telah menjadi inspirasi pada ibu muda tu.
terus beri kata semangat pada dia.

AshAnas said...

@Mama Zharfan
thanks... dulu sy ingat sy takkan ada gang kat ofis... skrg dah ada...

AshAnas said...

@Naimatul Hafizah Nor Rodin
nak tahu tak, sbnrnya dia lbh tua dari saya. dah 7 tahun kawin, baru ni rezeki dia dpt baby, alhamdulillah....

f a i z a h 's said...

alhamdulillah syukur...kt skola tmpt sy kerja pn da ada 3org cikgu pregnant asik tnya2 sy pasai bf jgk...adalah advice skit2 mana2 yg kta tau kan...harap2 pasneh ada la geng m'pump :)

Nadiah Sidek said...

masalah biasa ibu2 yg BF anak kat malaysia..takde support dpd family. mmg susah, kan kalau family tak support. tapi nak salahkan diorang pun tak boleh juga sbb diorang kurang ilmu ttg BF-ing

Rizziela said...

Alhamdullilah....Dapat sorang lagi

Zaidah said...

alhamdulillah semoga rakan mama tu dapat teruskan BF sampai 2 tahun

kakyong said...

memang kesian ibu2 yg nak fully BF ni, kdg2 jd terbantut bila ade campur tgn keluarga.. mcm kakyong dulu la.. hatta sampai skrg pun MIL still suruh anak2 dia ajor bg FM dlm pantang... kakyong kdg2 tu tak leh nak kata apa.. cuma pesan kat adik ipar, susu badan tu akan sentiasa cukup utk bb , yg penting jaga pemakanan & jgn lupa minum air masak sebelum & selepas menyusu... tp depa ni suka ambil pendekatan mudah.... huhuuu..

btw, tahniah utk kwn shira tu... semoga shora terus sokong & beri semangat kat dia...

Adyshariz said...

wah..dh jadi sifu nmpaknya, kat opis ni pon kalau takde yg nk mula dulu, mmg takde yg ikut..org camni la yg buat kaum ibu semangat nk BF anak..

tekanan BF ni ade kat mana2 jer, tp diri sendiri yg kene YAKin, lantak pi la org lain nk kata ape, ingat senang ker nk BF anak skrg..

mama tisya said...

bila ada geng sama2 mengepam best kn...

**fm dh smp ..tq

IBU WAFIQ said...

cakap pasal port..sy kalo sibuk sangat pam kat meja je..rendahkan sket kerusi..labuhkan tudung..hikhik..seb baik pakai spectra 3..senang sikit...
bila simpan dlm fridge kat pantry ade pulak kaum bapak wat lawak..katanya ingatkan dadih, seb baik tak terbeli (ada staff tumpang jual dadih)hehehe...

MamaYatie said...

alhamdulillah, ummi anas dah inspire org lain..harapnya kawan kat opis akak pun akan gigih spt Lieza. selalu duk citer ngan dia kebaikan bf ni (walaupun akak bkn la mama yg success / expert sngt dlm bf).hehehe

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi