"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Sunday, December 5, 2010

Kesungguhan yang menyedarkan pelbagai pihak

Baru2 ni masa dalam kereta, dalam perjalanan ke hospital nak ziarah ayah kawan Ummi... Anas macam biasa la, dalam keta always nak nenen. Berlaku la perbualan yang buat Ummi 'kembang', hehe...

Ummi: Dah 1 thn 8 bln Sha nyusukan Anas kan bang?
Abah: Ha'a...

U: Abg percaya tak Sha boleh sampai sejauh ni?
A: Bersungguh2 sangat Sha ni...

U: Salah ke Sha bersungguh2.
A: Apa yang salahnya?

U: Hm, tak faham la, Abg ckp Sha bersungguh2 ni baik ke tak baik?
A: La, baik la. Sha dah buat2 macam2 yang terbaik utk Anas. Bersungguh2 buat sendiri.

U: Alhamdulillah. Nanti adik takmo campur FM langsung2 tau!
A: Ok.

U: Kali ni Abg sokong Sha betul2 na.
A: Insya'Allah...

Alhamdulillah lega hati Ummi. Actually kami ni masa Anas dah 2 bulan baru faham ttg eksklusif BF, baru Ummi tahu ttg pam, simpan EBM stok utk Anas. Dulu mmg susah nak educate Abah ttg apa yang Ummi usahakan ttg fully bf ni. Sekarang, walaupun sedikit terlambat utk Anas, Alhamdulillah Abah dah nampak kebaikan dari apa yang Ummi usahakan selama ni. Lonely ok. Ummi cuma bergantung dan kumpul semangat dr teman2 bloggers sahaja...

Sekarang, bukan setakat Abah je tapi family, kawan2 Ummi semua keep tanya Ummi pasal bf, Ummi happy sangat... Kesungguhan perjuangan Ummi membuahkan hasil. Alhamdulillah sangat2, syukur sangat pada Allah

Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

7 comments:

transformed housewife said...

usaha tangga kejayaan. Alhamdulillah ur hubby dah nampak usaha yg membawa hasil tu.

yatie chomeyl said...

tahniah shira.
mmg susha mula2 nk dptkn sokongan hubby kan, tp once dia dh faham..mmg seronok sgt2 kan ;)

Liza said...

Chaiyok2!! Liza pun nak teruskan bf utk second baby nanti

Ibu Ayra said...

tahniah sebab berjaya menyusukan anas sampai sekarang...insyaallah azam kak long utk nyusukan adik akan dimakbulkan Allah...amin

ada tag utk kak long
http://rosrusli.blogspot.com/2010/12/bloglarian.html

Hana Seman said...

Congrate Shira,
yang penting doa dan tawakal.
Mana-mana suami pun akan tersentuh hati bila melihat isterinya berkorban untuk anak tersayang.

e.l.i.z.@ said...

wah congratez! nnt awk kena buka-kan mata eli lak la hehe..eli x tegar mcm uols hihihi

kakyong said...

shira,
bagus.. awal yg susah, bila cekal pasti ada hasilnya.. tahniah...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi