"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Sunday, September 6, 2009

Anas pun nak belajar puasa dah...


Hm, Ummi tak tau nak wat camne dah hero Ummi ni... Nape tanak minum susu kat nursery sayang... Kadang2 Ummi hepi gak coz Anas cuma nak direct BF ngan Ummi je... Tapi kadang2 Ummi risau la jugak Anas taknak minum siang2 bila kat nursery... Sanggup berpuasa tu sampai Ummi datang... Alhamdulillah la Mak Tok cakap Anas tak meragam, menangis walaupun tak minum susu... Diorang kagum ngan Anas sanggup berlapar semata2 taknak puting botol, sanggup tunggu Ummi datang time lunch baru nak menenen, tapi Anas tetap riuh, aktif dan ceria...

Tapi Ummi risau la jugak coz berat Anas naik sikit2 je... Graph berat Anas tu tak cantik, ikut2 atas garisan je... Hm, ape lagi Ummi nak buat ek? Dari dulu Ummi dah guna Avent Feeding Bottle, Ummi tukar puting Avent ikut kesesuaian dan keperluan penyusuan Anas... Tapi tak jalan gak...

Hm, bila dikenang2 balik, cam kelakar plak... Sebab apa tau? Masa Anas baru lahir dulu, Anas beria tanak nenen Ummi sbb Anas nipple confusion, nak botol je... Skrg ni bila Anas dah semakin besar, jadi terbalik plak kan....

Bila keadaan skrg, Ummi tak bape risau coz Anas sihat, aktif, riuh, ceria, cergas, peramah, mulut becok, suka senyum, tak kuat nangis, pandai main, suka wat lawak.....

Tapi bila time nak gi klinik, Ummi dah jadi saspen, berat Anas nak naik banyak mana plak kali ni... Huhu...

Hm, tadi Anas kena cucuk imunisasi 5 bulan, nangis sekejap je pastu terus gelak2, riuh cam biasa, cam takde pape... Senang hati Ummi... Hm, Anas cucuk lewat sket coz time sepatutnya kena cucuk hr tu, Anas demam... so, Ummi tunggu demam Anas betul2 dah baik, baru Ummi bawak gi cucuk...

Terus membesar dengan sihat dan cergas ya sayang... Ummi seronok tengok perkembangan Anas sekarang ni... Ceria sangat, selalu buat Ummi tersenyum dan gelak....

Anas nak tengok aksi2 Anas tak? Semuanya buat Ummi rindu sangat kat Anas all the time....


Aksi manja Anas ngan Ummi...


Ni bukan isap jari kaki tau, tapi pegang kaki sambil isap ibu jari tangan dia... Hehe, cuak je...


Suka sangat senyum dalam tido...


Ceria dalam car seat, sampai bila ek Anas boleh muat dalam ni?...

Anas baru bangun tido, beraksi manja dalam dakapan Ummi...


Ummi & Abah sayang Anas

19 comments:

Atiqah said...

alahai cutenye senyum dlm tdo...hehe..mimpi pe la agknye tu smpai tersenyum

NURUL IZZA said...

ollolo..comey je anak..eh akak mata dia kiut sape ek..minat la dgn mate stim gitu.tp nk wat cane ummi dan abah Iman xmata mcm tu jd Iman xde mata mcm tu ;p

Oh ye akak..disbbkan nipple sore and bleeding hr tu also pasal salah latch..kami ke Wic(woman infant and childre) jumpa special lactation consultant. Dia cakap Avent pya puting xsama dgn nipple..eh mgkn sm dgn nipple tp xsm dgna aereola kita (betui ka ejaan tuh) Jadi Sara pakar tu kasi botol susu jenama playtex tu.. yang vent air..tapi makesure puting dia yang slow pya..sbb aliran susu badan kan slow..pastu abgfiz belikan juga yg lain tp dia xperasan tulis di kotak aliran fast..jadi kami guna yg tu je if saya pump susu. Kdang abgfiz nk juga nyusu anak dia. So ptg2 ms sy tgh masak..susu yg dipump sy kasi kt abgfiz + vit D enfamil (doc suh kasi) dalam susu Iman.

Alhamdulillah kak, sbb niat ms awal preggie dulu nk nyusu Iman, alhamdulillah Allah kuatkan hati dan diri menahan segala sakit dan dugaan. skg better than before..

mama uzma said...

sabar lah wak...
yg penting anas aktif mcm biasa...
mcm iena gitau dln N3 awk..
ada anak kat taska iena pun mcm tu...tapi tulah nak wat mcm mana...kita bg pun mmg dia x nak...

x pe..nanti anas dah mula mkn...
berat dia mesti naik punya..hihi

Nadiah Sidek said...

ala comelnya anas tido smbil tersenyum. sy rs takde mslh kalau berat anas naik skit2 as long as dia aktif mcm biasa & tak meragam. kalau setiap bln naik skit pun ok dh tu :)

Fara said...

alahai...anas ni sama cm putra. lagi la dh besar skg ni langsung tak nk minum dlm botol sanggup minum ribena dalam cawan. tggu mama balik ptg baru nk nenen...

Fara said...

alahai...anas ni sama cm putra. lagi la dh besar skg ni langsung tak nk minum dlm botol sanggup minum ribena dalam cawan. tggu mama balik ptg baru nk nenen...

AshAnas said...

Tiqah, dia mimpi jalan2 ngan Ummi n Abah dia kot... hehe...

AshAnas said...

Izza, akak nak kena cari gak la jenama playtex tu... thanks ya... Insya'Allah anak anugerah Allah, Allah jua lah yang Maha Memberi Rezeki kan...

AshAnas said...

iena, tu la... takpe kan aslakan dia sihat n aktif... thanks ya...

AshAnas said...

Kak Nadiah, tu la... at least naik jugak kan....

AshAnas said...

Fara, ye ke... Anas nnti pun mesti camtu kan...

Ummi Hanie said...

salam Shira,

alah comeinyer Anas...!!geram tgk..pandai dia pose kat nursery yer..bijak2...hurm,dh isap jari kaki tu dah buleh beradik lah..hehe..kate org tua2..

maria said...

mak aihh comey nye..
geram aku..

AshAnas said...

hanie, blm jari kaki lg tu, cuma isap ibu jari tgn dia sambil pegang kaki je... hehe...

AshAnas said...

maria, tak dpt masuk ke link awak la..

ummumishkah said...

comell... baguslah kecik2 dah pose.. :)

AshAnas said...

ummumishkah, thanks sudi jengah blog shira... hr tu jengah blog akak utk jd juri je, nnti shira drop by lg ek... salam perkenalan...

Fara said...

fara memula risau jugak..tapi lama2 dia dh ok. skg ni pn ambik je dia masuk kete terus nak nenen. tp ok laa...sbb skg di dh pandai makan. tak risau sgt. klu baby ni...risau jgk la.
dulu, kitorg mcm2 jenis puting beli...semua dia reject. xtau la nk buat mcm mana. dh besar skit ni pandai plak dia minum botol. xpayah paksa pun.

Ummi Salsabila said...

shira,anas mkin comella..suke aksi manje dgn shira tu.aufa pun suke berkepit camtu..:)

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi