"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Wednesday, September 9, 2009

Punah sudah impianku...

Huhu... Sadis2... Ingat tak entry Ummi pasal Anas taknak minum kat nursery tu? Awal2 dulu mmg Anas tak meragam & sanggup tunggu Ummi datang baru nak nenen... Tiba2 skrg ni Anas dah mula meragam...

So, BS Anas cuba bagi dia biskut kasik dia pegang je... Diorang terkejut tgk Anas dah pandai mamam, habis sekeping biskut tu... Then, diorang kasik nestum plak, pun habis jugak & diorang cakap Anas sangat2 pandai makan...

Tadi masa Ummi gi nak nyusu Anas, Anas baru sudah makan bubur plak... Pun diorang cakap Anas sangat pandai mamam... Bubur tu diorang blend la... Tapi terkejut gaks coz Anas belum 6 bulan, Ummi tak pernah kasik Anas solid food lagi... How can Anas sangat pandai mamam? Selalunya baby yg dah cukup 6 bulan pun, bila start solid food, diorang akan nyembur2 dulu, tapi Anas tak... Dia pandai telan & langsung tak nyembur2... Anas, Anas....

Hm, boleh ke Anas start solid food, dia baru 5bln ++... Hujung bulan ni baru genap 6 bulan?
Punah sudah cita2 Ummi nak exclusively BF Anas sampai Anas 6 bulan...


Ummi & Abah sayang Anas

23 comments:

UmmiKhayra said...

Salam shira

Jangan risau2... jangan sedeh2... ada jenis baby yang memang 5bulan++ dah boleh makan. Kalau dia dah boleh duduk tegak, bila suakan makanan takde sembur2 or keluar2 kan lidah and berat dah 2x ganda dari lahir, tu tanda2 yang anak shira dah boleh kasi makan. :) Selain dari tu, kalau dia macam tak cukup susu, bila susukan meragam etc pun tanda jugak..

shakeymirza said...

heheh..cam klaka plak baca citer shira ni..mybe cara shira sampaikan tu kot..

ok balik pada topik asal..anas mamam sbelum 6 mth..klu sy dtempat shira mngkin bengang kot kat BS tu sbb sy xdpt jadi org pertama yg suapkan makanan dlm mulut anak sendiri..wlu pun small matter tp bagi sy ade sentimental value kat situ..
ok abaikan...

sy pernah baca 1 artikel yg ckp..baby xsemetinya mamam ms umo 6 bulan semata2..mybe awal lagi dari tu pun boleh..ini ikut baby la..sbb baby sendiri akan tunjuk & bagi hint bila dia da sedia tuk mula mamam...cth..mulut dia akan kecap2 airliur bila tgk kita makan ke...mybe anas da mula kot..sbb dia da pandai telan makanan..klu baby yg xsedia..dia akan luahkan smula mkanan tu..cam ayel..mmg sy start bagi masa umo 6 mth..dia pun mmg trus pandai mamam...
tp dlm hal ni..jgn isau..mybe shira da boleh start masakkan tuk anas dari beri BS sukaati dia je bagi makanan kat situ..sbb kdg2 kat nursey diaorg bagi cmpur ngan gula n garam..seeloknye..avoid dulu...bagi natural tanpa perasa..klu da mula bagi gula garam nati dia da xmo yg tawar..kang da sedap mkn nestum..xmo plak bubur sendiri..
ok..gud luck my dear...

Ummi Salsabila said...

terkejut.ingt pe td..

pndinyer anas mamam..xpela shira die nk mamam..jgn mcm aufa ni.sk diet..kihkih

mama uzma said...

betui kata shakeymirza...
seeloknya bg bubur kosong..
yg x ada perisa spt gula&garam..mcm kat taska iena parents awal2 dah bekalkan anak nestum..sedangkan iena dah gitau iena da masakkan bubur tuk anak2 mereka..bila bg bubur anak x nak..yelah..bubur sayur tawarkan..mana nak sama ngan nestum yg manis tu kan..tapi mana yg lbih bagus dan berkhasiat..??

jgn pelik wak..sbb uzma umur dia 4bln++ iena dah bg mkn..sayur2 tanpa bubur diblend..buah..start 5bln++ baru iena letak bubur nasi skali...alhamdulillah..x ada masalah..dan x penah kena cirit birit pun..jgn risau yee...

Ibu Ayra said...

kita cuma mampu merancang... kak long, x semestinya 6 bulan baru bleh bagi solid food...ayra dulu 4 bulan lebih dah mkn solid food... first solid food dia, buah kurma... sebab time bulan posa thn lepas, dia bising sambil kecap2 mulut time org berbuka, meleleh liur dia...kesian tgk, trus sua kat mulut dia...ayra isap kurma tu x ingat sampai abis sebijik isi... jgn sedey2 tau...

mamanoa said...

hmm..sayer plak imran lg 2ari nk msuk 6bln..b4 ni ingatkan dia da ready nk solid food sbb tgk tiap kali kitorg makan lidah dia pun samer cam merasa..
so ahad aritu saya buat puree pear..imran duk luahkan balik..dia xpndi telan lg..main kat ujun lidah jer..soknyer mak mentuer buat bubur+brokoli+ikan
pun sama gak dia luahkan kat ujun lidah..huhuh...

Nadiah Sidek said...

dulu sy pernah tny Dr...dia kata baby dh blh start mkn ms umurnya 5 bln ++. so, sy rs it's ok la. dan sy pernah terbaca...sesetgh bdk mmg mcm tu. kalau tgk dia dh pandai mkn, mksdnya dia dh bersedia nk mkn. don't worry, ok? ;)

NURUL IZZA said...

ish siannya..apela nursery nih..xptt..patut tyala dulu ummi anas..semalam nurse from health department dtg umah..katanya..bulan ke4 bby ddah boleh amik solid food..xsure..better ask pediatrian..

-sabar ye..kdg apa yg kt harap xsemua jd..hehe

layla_elyas said...

kak shira..bila tahu syayyidah dh preg balik..risau nye dgr..dhla laila mmg xde mkn ubat perancang ap2 lagi..kak shira plan x?guna ap..ok x kalu guna implan..

sujaihah said...

annas memang nak mkn yer,,,heheh

dah 6 bln ni..memang dah pandai mkn kan

AshAnas said...

UK, thanks UK, Anas mmg dah ada tanda sume tu, cuma hr tu bla consult ngan doc, ckp la Anas mcm terliur je tgk org makan, doc suh tunggu sampai dia 6 bln baru kasi makan... tu yg sdikit confius... niway, thanks ek...

AshAnas said...

shakey, ala, klaka kt mn? hehe...
mmg shakey, agak tkilan gaks coz shira bkn org first yg suapkan solid food kat anas, as ibu mmg rs mcm tkilan sgt2 coz diorang tade tanya kita dulu...
diorg kasik anas bubur kan tp berak anas mcm tak elok la... mak ckp jgn kasi bubur nasik lagi... so, shira bg biskut (rusk) tu suh diorang lenyekkan dgn EBM shira...

AshAnas said...

Odah, tu la, dh dia mmg sedia nak mamam kot kan... kasik kurma kat dia, lenyek2 letak kat jari, seronok rasa dia isap kurma kat jari tu... hehe...

AshAnas said...

iena, thanks, dah tak risau dah... hehe... ni yg sonok ada blog, dpt share byk sgt bnda, walaupun kita blum prnh jumpa tp kita blh bncg together kan...

AshAnas said...

Kak Long, ha'a, Anas pun suka kurma... dah tak sedih dah ni... hehe... Hope dpt bagi Anas makanan yang berkhasiat...

AshAnas said...

noa, alah, siannya, imran belum sedia ke... Anas ni blum masuk 6 bulan dh slalu teruja tgk org makan... hehe... apatah lagi skrg ni byk penuhi jemputan berbuka je, mmg berbuka sambil pangku dia, kalau boleh semua yg kita makan dia nak rasa jugak... tp shira kasik kurma je la...

AshAnas said...

Kak Nadiah, thanks, dh tak risau dah... makin semangat plak tgk Anas suka makan... thanks sesangat...

AshAnas said...

izza, tu la, patutnye tanya la kite dulu kan... tp xpe lah, diorang th yg terbaik kot cm tu la mcm tkilan sket coz kite bkn org pertama yg suapkan first solid food dia...

AshAnas said...

layla, hehe... akak pun risau tau! akak pun amik apa2 ubat perancang... akak blum dtg period lagi sejak lepas kering nifas... ms consult ngan perancang kluarga, diorang ckp the best is pil perancang la... cuma kena kuat disiplin aturan makan ubat tu, skali miss, takut sangkut la... akak pun takut ssgt tau coz akak ada komitmen besar utk keje for 2 years, hope akak takkan amik cuti bersalin la dlm 2thn akn dtg... guna natural way if aturan haid teratur... hehe... consult ngn perancang kluarga kot...

AshAnas said...

sujaihah, agaknya la kan, dia dah ready nak mamam...

kakyong said...

kakyong baca ni pun dah lewat.. heheheee..

kalo berat baby dah 2kali ganda dr asal.. dah boleh slowly start... tp sebaiknya after 4 mths +++.. ade juga yg dah bg makan masa anak 3 mths++ .. tp 3 mths++ tu kecik sgt lagi lah.. takut ginjal dia tak bersedia nak proses heavy food..

btw, as for anas case.. dah boleh sgt2.. bertuah lah shira anas pandai mamam.. cuma shira kena pantau lah supaya bs tak sewenang2 bg makan.. nestum segera actually not good.. kalo boleh sblm reach 12 mths, bagi dia tawar2 jer supaya dia kenal texture makanan & original taste makanan.. lagipun gula & garam memang not good utk ginjal baby... takat bg rasa2 di mulut/lidah baby makanan baby, ok..

utk anas.. selamat mamam ya...

AshAnas said...

thanks kakyong... thanks sesangat... sayang kakyong..

mamaEsya said...

shira,
mamaesya setuju dgn kakyong.... mulai skang, btau BS tu, jgn bagi makan anas suke hati...shira yg akan sediakan.... mula2 kasi bubur yg tawar2 jek.... campur ngan sayur, spt lobak merah, kentang, brokoli....letak ayam sket....bl die betul2 da muak makan bende tawar, nak kasi selera sket, kisar ikan bilis yg digoreng tanpa minyak....pastu letak kat bubur die... pengganti garam.... takut bl org bagi anas makan suke hati cam nestum, die da xnak makan tawar2.... nnt, syira lak kene beli nestum tu...better buat sdri, air tangan mak die...k.... shira le tgk banyak gak resepi utk baby kat cni, k...http://chef-shaz.blogspot.com/...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi