"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Tuesday, September 1, 2009

O o.....

O o..... Production susu Ummi makin berkurang la masuk minggu ke2 berpuasa ni... Ummi harus lakukan sesuatu demi memastikan Anas terus kenyang ngan susu Ummi... Anas still dlm first stage, exclusive breastfeeding.... Ummi harus bertindak segera... Kawan2 Ummi, any suggestion? Kalians la sumber Ummi....

Ummi & Abah sayang Anas

15 comments:

ezan said...

ezan dulu pun pernah kurang susu masa nak dekat2 bulan puasa. 1st sekali jgn stress k. try la mkn kurma & minum air longan. it works.. last sekali jgn lupa berdoa. berkat bulan puasa insyaAllah ada rezeki utk anas. amin. :)

AshAnas said...

ezan, thanks... amin... ;-)

sujaihah said...

wah banyak la kak...sayang nyer susu tu kan..

bila tgk banyak..jd semangat betul nak pun :)

kakyong said...

shira,
lepas bebuka tu minum kerap2 air masak.. pastu makan kurma, kurang2 10 biji sebelum tidur.. jgn makan sekali gus.. makan dikit2..
berbuka tu minum air mata kucing, air soya ker.. atau amik tafufa.. @ apa jua produk soya..
tak pun makan biskut iko.. 1 bungkus mkn belah mlm.. 1 bungkus makan masa sahur..
yg berkafien, kopi, nescafe.. sila elakkan...

tu jer lah yg kakyong amalkan.. yg penting makan biar seimbang.. tp kurma rasanya sgt2 membantu..

layla_elyas said...

a.aa k.shira..masa bulan ramadhan mmg susu sy ok productionnye..sbb mkan kurma rupanya..

AshAnas said...

kakyong, thanks ya kakyong kongsi ilmu ngan shira... tak cukup lagi kurma yg shira makan ni... hehe...

AshAnas said...

laila, thanks sesangat... lepas ni kena bkawan baik ngan kurma la kan, bkn makan kurma time bbuka & sahur je... huhu... tp syukur, anas kenyang jugak...

shakeymirza said...

shira..
cube mkn lobak putih masa berbuka nati...mmg mencurah2 susu...

shakeymirza said...

shira..
cube mkn lobak putih masa berbuka nati...mmg mencurah2 susu...

shakeymirza said...

shira..
cube mkn lobak putih masa berbuka nati...mmg mencurah2 susu...

AshAnas said...

shakey, thanks... akan ku cuba nanti... tak pernah makan lobak putih sebenarnya...

Ummi Salsabila said...

shira,lobak putih tu buat sup oR or jus.jus longan pun ok

AshAnas said...

odah, sedap tak jus lobak putih?

cikCT said...

salam shira..dh bli ke fenugreek capsules tu??cikCT beli yg 150 capsules for rm40 inclusive postage..mkn kurma n penah jgk cuba milkmaid tea dr earthMama angelBaby tu...alhamdulillah susu jd byk smula.

AshAnas said...

cikCT, ha'a dh beli smlm, tunggu sampai je ni... tak sabar ni... Anas dah makin kuat nyusu skrg, cover waktu siang punya, malam2 nyusu setiap sejam...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi