"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Sunday, August 30, 2009

Panik seketika....


Kisah bermula awal pagi Khamis....

Khamis, 27/8/09, 2.50 am

Ummi terjaga coz dengar Anas nangis, cam biasa, mmg waktu Anas menyusu... So, Ummi bangun amik Anas dr katil Anas... Ya Allah, panasnya badan Anas... Ummi terus kejut Abah... Abah suh Ummi basahkan napkin & lap2 badan Anas... Kami berusaha untuk terus berjaga coz takut apa2 jadi sbb badan Anas panas sangat... Tapi terlelap jugak... Tido pun beware, & gilir2 dgn Abah... Lastly Ummi terjaga kul 5.20 am coz termimpi pasal makanan... hehe... Terus tanya Abah, "Abang, sahur kita camna ni? Dah kul 5.20 ni. Sempat lagi Abang, cepat2 bangun..." Kebetulan malam tu Ummi dah masak siap2 untuk sahur, Ummi masak special sbb tu masak awal2... Then Ummi cepat2 bangun panaskan rendang ayam... Dah tu panggil Abah sahur... Kami sahur pun telan tak telan je... Teringat anak dlm bilik yang tgh demam... Mmg makan sikit je pagi tu coz sangat2 risau... Anas tak pernah demam lagi kecuali demam kena cucuk... Ni belum sempat cucuk pun dah demam dulu...

So, pagi tu Ummi bawak Anas gi ofis coz nursery Anas dah buat rules baru, bdk2 yg demam & apa yang sewaktu dgnnya takleh gi nursery... Before gi ofis, Ummi bawak Anas gi klinik dulu, amik ubat... Ummi kena gi ofis gak coz Khamis tu hari gaji... Ummi yang buat gaji staff... Sampai kat ofis, Atuk dah ada, then Atuk pegang Anas, panas lagi... Bila Anas nangis2 tak senang duduk, Atuk suh Ummi balik... Tapi Ummi banyak sangat keje... So, Ummi balik cam waktu habis keje jugak la... Sian Anas...

Petang tu Abah beli je untuk berbuka coz Ummi tanak la tinggalkan Anas nak masak... Lepas berbuka, solat Maghrib, terus gi Alor Setar amik MakNjang An & terus balik Arau... Abah ajak balik jugak2 minggu ni bermalam 2 malam kat sana coz Abah last day kat Pejabat Tanah Jumaat tu... Pulak tu Jumaat malam Sabtu Abah nak gi mancing ngan kawan2 ofis dia rai last day Abah kat sana...

Kami decide nak balik Sabtu pagi tapi PakNgah Atim balik dari KL... Dah lama dia tak jumpa Anas... So, kami tukar plan, balik Sabtu tengahari coz malam tu kawan2 Abah nak buka posa ramai2 kat umah... Tapi ada je hal2 yang tak diduga datang tiba2... Abah terlibat dengan meeting Persatuan Pelajar Lepasan MATRI plak... Abah wakil batch, diorang nak program Alumni bulan 10 ni... So, tukar plan lagi, balik Sabtu malam lepas berbuka...

Jumaat, 28/8/09, 8.30 pm

Ummi jerlum Anas selalu nak kurangkan panas & taruk air daun bunga raya nak bagi sejuk kepala Anas...


Anas dah makin sihat lepas Ummi & Abah masukkan ubat ikut bontot Anas... Sebabnya petang tu suhu Anas naik sampai 38.9oc... So, lepas tu suhu makin berkurang la... Malam tu pun Abah gi mancing dengan senang hati... Sekejap2 Abah call tanya Anas camna... Alhamdulillah, suhu Anas turun sampai 36.7oc...

Sabtu, 29/8/09, 11.30 am


Disebabkan Anas dah makin sihat, Abah ajak Ummi jalan2 jap, tinggal Anas kat MakTok & MakNjang jaga Anas... Ummi keberatan coz Anas fully BF & Anas susah nak minum dari puting botol... Kalau Anas sihat betul2 Ummi tak kisah sangat coz Anas mmg tak bape nak minum siang2... Tapi sejak tak bape sihat ni, Anas memang amat2 merap ngan Ummi & nak nenen je walaupun tak bape nak minum sangat... Asalkan Ummi sentiasa ada dengan dia, dia minum kejap, terus tido...

Tapi Ummi harus positif yang Anas dah sihat, & Ummi harus percayakan family Ummi jaga Anas... Ummi percaya, cuma Ummi risau coz Anas nak nenen Ummi je tanak yang lain... Sebelum keluar, macam2 Ummi pesan kat MakNjang pasal susu Anas... Yang lain Ummi tak kisah sangat, susu je yang Ummi tekankan sangat2...



Ummi & Abah keluar kejap, first time keluar jalan2 berdua lepas ada Anas... Memule gi Kuala Perlis cari mentarang, tapi takde... So, Abah beli kepah je la... Lepas tu Abah bawak Ummi tengok tempat Abah mancing malam td tu... Then, gi Kangar, Abah nak cari kasut... Masuk yen Gallery, Ummi & Abah beli toys baru untuk Anas, patung yang dalam dia ada banyak biji2 kecik tu, bila picit2, lembut je... Ingat nak cari baju untuk Anas, tapi ramainya orang kat The Store... So, balik umah terus...


Dalam bape meter nak sampai umah, MakTok called Abah cakap Anas dah nangis2, tanak minum susu... Mujur kami dah nak sampai... Sampai je depan umah, Ummi cepat2 masuk... Nampak Anas tengah merengek pelan kat atas MakTok... MakTok suh Ummi stay jap nak tengok Anas perasan tak Ummi dah balik... Bila Anas nampak je Ummi, terus Anas merengek kuat, Ummi terus amik Anas, Anas diam... So, Ummi bawak masuk bilik nak susukan Anas... Lama Anas menyusu sampai tertido... Tapi badan Anas panas balik... Ummi amik termometer, cek... Suhu Anas naik balik, 38.8oc... Aduhai... Ummi dah risau... Nyesal tinggalkan Anas kejap tadi tu...

Ummi selalu sembang dgn kwn2 bloggers Ummi ape2 hal pun ttg anak... Bila kat Arau, takde tenet, Ummi rasa kehilangan... Mujur Ummi ada no hp Ummi Salsabila aka Odah, kawan Ummi kat UIA & shakeymirza aka Mama Airell... So, Ummi mintak pandangan diorang... Thanks ya kalians tolong Shira...

Ummi ajak Abah gi klinik sekali lagi coz Anas dah demam 3 hari... Abah harus cepat coz Abah ada meeting plak kul 5pm... Abah called kawan2 dia tu cakap dia lambat sket... Kat klinik, doc kasik antibiotik je coz ubat demam dah ada... Balik dari klinik terus kasik Anas makan ubat...

Sabtu, 29/8/09, 5.30 pm

Lepas makan ubat, Anas tersedak then terus menangis kuat... Mata Anas asyik pandang atas je... Ummi dah risau, takut Anas tarik... Abah tetap nak pegi meeting, Ummi & TokWan tak kasik pergi... Tapi Abah gi jugak... Bila Anas jadi makin teruk, semua pakat mintak Anas dari Ummi coz diorang nampak Ummi cam panik kot... Ummi tak panik tapi Ummi risau & Ummi dok ikhtiar camne nak kasik Anas ok balik... Ummi dok ingat apa yang Ummi baca dlm tenet, apa yang Ummi dok sembang2 ngan orang pasal tarik... Ummi buka baju Anas, basahkan kepala Anas...

Tapi Anas macam tu jugak... Dan semua orang dok mintak Anas dari Ummi... Memang la Ummi tak kasik coz Ummi nak Anas ada ngan Ummi... Kenapa diorang tak ajar Ummi camne nak buat tapi keep mintak Ummi kasik Anas kat diorang... Selagi Abah tak balik, selagi tu la sapa2 mintak Anas pun Ummi tak kasik... Dalam masa yang sama Ummi agak geram coz Abah pergi jugak walaupun Ummi dah halang, & agak geram coz Abah takde masa Ummi sangat2 perlukan Abah... Ummi nangis je...

Bila Abah dah balik, baru la Ummi kasik Anas kat TokWan... Tu pun Ummi keep ikut mana TokWan bawak Anas... Ummi tanak jauh dari Anas coz Ummi takut sangat... TokWan mandikan Anas, buka pampers segala... Tapi Anas macam tu jugak... So, Abah ajak Ummi gi hospital...

Abah bawak kete macam bawak ambulans... Laju sangat... Dalam kete, Anas still dok mengerang, mata still pandang atas je... Kaki tangan macam kejang sket... Ummi keep urut2 kaki & tangan Anas... Dalam hati Ummi dok berdoa supaya Allah selamatkan Anas... Tapi kan, masa Abah dok bawak laju2 sangat, Ummi tukar doa... Ya Allah, selamatkan kami sekeluarga... Hehe...

Sampai je kat emergency, Ummi terus masuk, Abah gi daftar... Tapi masuk dalam tu, Ummi dah terkial2, tak tahu nak bawak Anas ke mana, guard kat situ yang suh Ummi bawak Anas ke katil kosong... Doktor buat dek je ok... Geram sangat... Abah datang tp doktor tak datang2 lagi tengok Anas... Ummi geram sangat! So, Abah gi panggil doktor... Boleh diorang nak tunggu kad pendaftaran Anas sampai dulu... Sakitnya hati... Kalau camtu, buat apa namakan tempat ni KECEMASAN??!!

Then doktor datang la jugak... Lepas tu doc terus gi without saying anything ya... Ummi nak tahu apa yang tak kena dengan Anas tp diorang boleh wat selamba cam kita ni suka2 ja nak gi KECEMASAN tu... Lepas tu baru MA dtg bawak kad Anas... Hm, kalau tunggu diorang ni dtg bawak kad, baru doc nak dtg cek, lambat sangat prosedur itu, ok... Tapi diorang takde cakap apa2 pun... Sekurang2nya kalau Anas takde ape2, cakap la kat Ummi so that Ummi tak risau sangat... Ni tak, blah camtu je, biar Ummi panik... Pastu cakap ape tau kat Abah?! "Besa la petang2 nak Maghrib ni budak2 suka tengok atas..." Sinis je keluar dari mulut si doc... Doc, kalau selalu jadi, kami tak kisah la... Ni dah masuk 5 bulan (oh ya, kejadian ni tepat Anas 5 bulan) ni first time jadi... Yang Abah geram, kalau diorang cakap camtu, nak kaitkan dgn setan yg dok berkeliaran Maghrib2, kejadian berlaku kul 5.30pm, still lepas Asar... Pulak tu, ni kan bulan puasa, syaitan kan kena ikat... Huhu... (Tapi Ummi sedikit lega sebab doc cakap bukan sawan tarik, Alhamdulillah, sbbnya sejarah keluarga takde yang tarik...)

Doc refer Anas untuk x-ray takut ada something wrong dgn paru2 coz Anas dah demam 3 hari... Alhamdulillah, x-ray pun takde apa2 yang buruk... So, kami balik umah, sampai umah 3 mins before berbuka... Ummi terpaksa qada solat Asar... Sbbnya, masa keluar bawak Anas gi klinik, baru masuk Asar, balik umah, terus bagi ubat kat Anas, & terus jadi camtu, terus pecut gi spital... Hm, qada Asar la jawabnya... Huhu...


ni Anas dah semakin sihat... Demam nak pandai baca buku rupenye... hehe...


So, malam tu tido Arau lagi, Ahad pagi, lepas Subuh baru balik Jitra... Masuk ofis pun lewat, training ISO pun lewat sket la... Letih sangat... Alhamdulillah Anas dah ok... Tapi Abah mula perasan badan Anas naik bintik2 merah cam campak, mula dari kepala, pagi tadi dah ke badan... Tapi tanya Mak Yah, jiran sebelah (mama Ibu Ayra), dia cakap bukan campak, ruam ja... Kalau campak, mula naik dari tapak tangan... So, dia bagi bedak ruam... Thanks Mak Yah... Jiran2 kat sini semua baik sangat2... Sayangnya nak pindah... (Ops, ni cita lain plak ya...)

To Kak Long aka Ibu Ayra, suka tak hadiah tu? Sori la, hadiah tak seberapa... Tapi ikhlas dari AshA's Family nak meraikan pengunjung2 AshA's Family ni... Thanks sangat2 kat kalians semua...


Ummi & Abah sayang Anas

14 comments:

Atiqah said...

demam nk tumbuh gigi kot..nk berckp..nk berjln..hehe..siannye anas...baby nk mmbesar kdg mmg kerap demam..mse tiqah baby sit sepupu dlu..kejap2 demam..die nk boleh bertatih skt demam..skrg alhamdulillah dh jrg demam mcm dlu...

mamaEsya said...

Umi anas,
mamaEsya paham perasaan tu bl anak demam...panik sgt...esya pon baru je baik demam...mmg kita sebagai mak, kita akan rs camtu, coz tu anak kita...Allah da anugerahkan perasaan keibuan tu, perasaan yg paling dalam, dari hati seorang ibu.... kita sm2 doa semoga anak2 kita sentiasa dilindungi,k....

AshAnas said...

tiqah, ha'a baby bla demam tanda dia nak boleh something kan... before die demam tu, dia baru boleh berguling... hehe...

AshAnas said...

mamaEsya, betul... orang nampak cam kite panik tp sbnrnya kita sayang sgt anak kita, takut apa2 jadi kat dia n nak sentiasa dia rasa kita ada dgn dia kan... sbb shira sampai skrg pun bila sakit, dok ngadu kat ummi shira lagi... hehe...

shayyidah said...

salam...
cian anas...kak syira..kalau die demam..bdn die panas..jgn selimut..tp bukak baju die sume...tinggalkan pampes jee...
mmg bahaye kalau bdn baby panas...

AshAnas said...

ha'a akak buka sume baju tinggal pamers kasik dok dlm air-cond... akak kena bedung dia sbb dia cepat terkejut... bila dia terkejut terus nangis kuat2... pe2 pun, alhamdulillah dia dah sihat...

shakeymirza said...

shira, sy baru masuk keje rini..sminggu xmasuk opis..sama la kite...airell pun demam..mama ngan ayah airell pun demam..masa shira msg tu pun airell still demam lagi..Allah je tau btapa susahnye hati ni..sy pun fhm..mcam tu la prasaan shira kan....anas da ok ke...airell suhu smpai 39.9c...sy da xtau cane nak gmbarkan perasaan ni..kesian kat budak2 sbb baby sgt nak dmm tru...sy xputus2 mnta Allah tukarkan bia demam tu pada sy teruk2...smpai lastnye..suhu sy betul2 naik 40c..heheheh..xpela...janji airell ok..huk3

AshAnas said...

shakey,alhamdulillah, anas dah okey...thanks ya bagi petua hr tu... sy taruk jugak air asam jawa kat badan dia... kurang jugak sikit... thanks sgt2...
tu la sian kan anak kecik demam teruk2 ni... shira first time, tatau nak wat cmne... hehe...

kakyong said...

bila baca n3 ni terasa betapa risaunya ibu2 bila anak2 sakit, specially kalo anak2 demam.. anak2 kakyong jarang sgt2 sakit.. Alhamdulillah, tu lah kdg2 bila baca n3 kwn2 yg anak2 sakit ni, mcm kesian sgt.. ibu2 yg risau tahap gaban..
at least itu adalah pengalaman..

Shira.. nak tanya tak nampak pun countdown jumlah pengunjung blog shira ni.. kat mana shira letak? musykil juga bila shira mention pasal pengunjung ke 3009 tu...

AshAnas said...

kakyong, tu la, risau sgt... ni 1st time anas demam kuat... 2x sblm ni dia demam biasa coz kena cucuk tu, tu pun kejap je... ni yg plg memanikkan skali... hehehe...

o ya ka, ramai yang x nampak rupenye... countdown tu ada kat kanan skali, bwh pd follower, bwh pada jam... tak nampak jugak ke...

tp dh ada yg dpt hit no tu... hehe...

Ibu Ayra said...

mmg panik kan bila anak demam... tapi alhamdulillah anas dah sembuh...

Kak Long... tima kasih utk brooch yg cantik itu... ada special entri kat blog kak long pasal hadiah tu... ada masa tgk lah ya...

AshAnas said...

Kak Long, sama2... hope Kak Long suka brooch tu... dah masuk blog Kak Long td... hehe..

UmmiKhayra said...

Sian anas.. moga cepat2 sembuh ye. Musim agaknya skrg ni sebab panas sejuk panas sejuk... :)

Moga cepat sembuh ye anas.. jangan buat ummi risau... :)

AshAnas said...

UK, lama x dgr khabar... shira pun dh lm x jengah sana... sama2 bz kite kan... anas dh sihat, alhamdulillah...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi