"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Monday, August 3, 2009

Tag shakeymirza 1

Adoi hai, banyak tul shakeymirza tag Ummi Anas tau... Takpe, Ummi cuba luangkan masa untuk jawab sume...

Tag 1:
1. Nama kekasih anda:
Ahmad Ashraf bin Mohd Zabawi

2. Umur kekasih hati:
25 tahun 6 bulan 10 hari (hari ni)

3. Insiden pertemuan: (banyak kisah nih)
Babak 1:
Kat Universiti Camp 1995 (ke 1996 ek, tak bape ingat dah), kat UUM, Sintok, Kedah. Masa tu Ummi tak bape perasan sangat Abah Anas... Tapi bila dah bercinta, Abah Anas cite balik segala kejadian kat Universiti Camp tu, Ummi terkejut sangat... Rupenya Abah dah lama perhatikan Ummi, Ummi je yang tak sedar, tak perasan...

Babak 2:
Lepas tu jumpa balik kat MATRI, masa nak daftar masuk Form 1, tahun 1997... Kete family Abah parking sebelah kete family Ummi... Ummi of course la tak kenal Abah... Tapi Abah kenal Ummi & dia cakap dalam hati, akhirnya jumpa Ummi balik. Kami satu kelas masa Form 1 & Form 2... Tapi Ummi takde la perasan sangat Abah dlm kelas tu... Mungkin sebab Abah pendiam, geng budak2 baik... Ummi plak nakal dulu, suka gaduh ngan budak2 laki yang geng nakal2 nih... Tapi rupenya Abah dah lama menyimpan perasaan, cuma tak berani je coz dia tahu ada orang lain yang minat kat Ummi & dia rasa mcm tak layak nak kawan ngan Ummi... Ape la Abah ni... Tapi, masa form 3, 4 & 5, Aba Anas ni sangat2 la femes di kalangan kawan2 Ummi, ada yang cakap Abah ni 'jejaka idaman malaya' la... Abah Anas memang ramai peminat... Tapi sikit pun tak terlintas di hati Ummi, akan jadi pilihan Abah Anas...

Babak 3:
Lepas habis SPM 2001, Ummi keluar ke Kangar, masuk CC... Nak chat, masa tu femes MIRC... Tengok Abah Anas online... Ummi malas nak tegur sbb kami tak se'geng'... Dia budak baik, Ummi nakal... Tapi, Ummi nak tolong kawan... (Kisah ni biar dirahsiakan ya utk menjaga sensitiviti kawan2 Ummi) Secara kebetulan je Ummi borak dgn Abah Anas kat chat room tu... Masing2 berlainan niat, Ummi nak tolong kawan tapi Abah Anas mmg nak ngorat Ummi time tuh... Kisah berpanjangan sampai ke e-mel-sms-call... Tapi kami cuma kawan... Dah lebih 10 bulan bkawan, baru lah Abah Anas meluahkan perasaan, nak Ummi jadi teman hidup...

4. Kelebihan dia di mata anda:
Abah Anas seorang yang sangat2 penyabar, sangat2 menjaga agamanya, selalu sms Ummi mutiara kata... Selalu pesan Ummi jaga HDA (Hubungan Dengan Allah), sangat caring pasal Ummi, pandai memujuk, rajin tolong Ummi buat keje umah, tahu Ummi tak bape suke tengok movie, tapi Abah tetap berusaha cari movie yg best2 utk tengok dgn Ummi, selalu tegur kesalahan Ummi dgn cara berhikmah, tegas dan selalu ajar Ummi benda2 baru yg Ummi kekurangan...

5. Harapan:
Nak jadi isteri solehah utk suami yang soleh utk mendidik anak2 menjadi anak yg soleh/solehah, nak masuk syurga bersama2 sekeluarga...

6. Gambar kekasih hati:


Tag 2:
NAMA-NAMA TIMANGAN ANDA:
Sha, Shiera, Along, Kak Long

ANDA SEORANG YANG:
huhu, daku sentiasa nak memperbaiki diri untuk kebahagian keluarga...

INSAN TERISTIMEWA:
seluruh my big family... tapi yg paling istimewa is AHMAD ASHRAF BIN MOHD ZABAWI la...

DESCRIBE APA YANG MEMBUATKAN DIA TERLALU ISTIMEWA DI MATA ANDA:
Sama seperti jawapan no.4 utk tag di atas...

LAGU KESUKAAN ANDA:
Sekarang ni Ummi suka child songs dari Yusof Islam & Zain Bhika...

MAKANAN KESUKAAN ANDA:
of course la apa yang Ummi masak... Tapi Ummi cam suka western food la... Tapi dlm sehari kena makan nasi jugak2....

WARNA KESUKAAN ANDA:
Blue, Purple, Green, Balck & White, Turqoise...

SIKAP YANG MEMBUATKAN ANDA STRESS:
Bila saya tak dapat luahkan apa yang saya rasa, bila saya luahkan orang tak faham & marah2 saya & salahkan saya 100%...

TIGA BENDA YANG MESTI ADA DALAM BEG ANDA:
Purse, Handpone, Pen...

KALI TERAKHIR ANDA MENANGIS DAN KENAPA:
Yang menangis teruk ek... Last Tuesday rasanya... Saya menangis dpn staff sbb kena marah 2x.. Sekali masa call S***M utk tanya hal financial utk projek baru km... Then, kena marah ngn boss (mrangkap my dad) sbb call S***M tak bincang ngn dia dulu... Saya cuba nak explain but saya tak leh nak explain sbb cakap sy dipotong, dan org salah faham thadap saya dan saya terpaksa terima sume tu salah saya wlupun pd hakikatnya diorang dah salah faham... Uwaaa....

TAG 7 RAKAN ANDA:
ehm, nak pilih sape ek? pilih top commentator dlm AshA's Family lah...














Ummi & Abah sayang Anas

15 comments:

Fara said...

kita ni sebaya rupanya....salam kenalan yer:)

f a i z a h 's said...

Menareknya kisah neh...eheheh

Ibu Ayra said...

tersenarai rupanya.... elok sgt ler sebab tgh kering idea nak updet blog...

Atiqah said...

erk..tiqah ke tu dlm top list commenter tu?

yatie chomeyl said...

sweetnya love story...smbl baca sambil sengih2 ni hik3x

fazlinil irma said...

terima kasih kerana tag akak..tp x sesuai nak jawab lagi :)

[-suziey-] said...

oooo dasat yek abah anas..form 1 dh pndai syiok kt anak dara org ek...ekeek:D kalu dh jodoh tu kan..jmpe jgk akhirnya..hehehe..
hmm..ni kena tag la ni..adeiiii...peram dulu bole x..ekek:D

shakeymirza said...

aah la form 1 da suke kat mummi anas eh..
nak kena rotan ni...
tq ye shira sbb sudi luangkan masa jwb sume tag ni..
muahhh

p/s: anas cam muke ayah dia kan..

AshAnas said...

::fara::
slm perkenalan jugak... jgn jemu ziarah blog sy ek... syy dh add fara & follow skali...

::faizah::
nak tahu kisah faizah gak, mesti lg menarik.... klu sudi, jwb la tag ni ek... jawab tau... yg sy listkan tu, just syarat je...

AshAnas said...

::Ibu Ayra::
ha, bagus la tu.... kak long jawab tau... nnti km bc...

::Atiqah::
hm, awk dlm senarai top komentator akk, so awk di tag ye... klu tanak jwb tag 1, jwb la tag 2...

AshAnas said...

::yatie chomeyl::
kongsi la kisah love story akak plak... jawab tag ni ye... anda di tag....

AshAnas said...

::fazlinil irma::
takpe kak... tag 1 jawab lepas akk dh kawin nnti... dgr2 nya tak alam dah kan... tag 2 tu akak bleh jwb la...

::[-suziey-]::
ya, kak suziey kena tag ya... nnti shira nk bc kisah akak plk, hehe... dh buat nnti, inform tau!

AshAnas said...

::shakeymirza::
haha, u'r welkam... ada lg tag, nnti ek...

ha'a, ramaia org ckp muka anas cm abah dia... ms br lahir je nmpk sebijik ummi dia...

f a i z a h 's said...

yelah shaakira...nti sy jawab oke~! ^_^

AshAnas said...

::f a i z a h 's::
hehe, tenkiu faizah...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi