"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Saturday, August 15, 2009

Hari Ini Dalam Sejarah

Sangat2 hari yang bersejarah bagi AshA's Family hari ni tau... Nak tahu kenapa....

Sebabnya, AshA's Family tak kemana2 sepanjang weekend ni... Anas tahu kan sekarang ni Ummi dan Abah cuma cuti sama2 hari Sabtu je... Selalunya setiap minggu kita akan jalan2 setiap Sabtu... Kalau tak balik Arau, kita akan keluar jalan2 kan... Setiap Sabtu, ada je aktiviti kita kan... Tapi hari ni kita tak ke mana2 la sayang, dok umah je...

Asalnya plan nak ke Penang minggu ni tapi risau plak dgn H1N1 yang makin meningkat skrg ni... Risau nak bawak Anas jalan2... Nak balik Arau pun, UiTM pun positive ada kes H1N1 jugak... So, TokWan tak kasik balik sana la... (Sebabnya umah TokWan Anas dalam UiTM)

Oleh sebab itu, TokWan, MakTok & MakNjang An datang umah kita tadi... First time jugak sejak balik pindah balik ke rumah kita ni lepas habis pantang Anas, Ummi masak tengahari di hari Sabtu yang bersejarah ni... Hehe... Ye la, sbb sebelum ni mana pernah lekat kat umah... Kalau tak balik Arau or Bukit Indah, kite slalu ada aktiviti, slalunya kenduri la... Skrg dh dkt nak puasa, kenduri pun takdak dah...

Macam2 gak Ummi masak tadi coz makan ramai2 kat rumah, best sangat... Puas sangat dpt masak mcm2... Selalunya kalau masak tuk makan malam, Ummi jarang masak banyak2 coz tak sempat & penat la balik keje... Nasib baik Abah memang tak kisah & memang suka makan simple2 je...

Ptg td pun patutnya nak keluar tengok TokNyang Anas kat umah TokNjang Anas kat Alor Setar tp tak jadi coz cucu TokNjang, dua pupu Anas demam... Die ada kat umah TokNjang... Tu yang tak jadi pegi coz takut Anas berjangkit... So, seharian memang dok umah je la... Ummi tak keluar rumah langsung... Apa la punye jiran, time ni la nak bermasyarakat pun... Tapi Ummi agak sibuk ngemas hari ni...

Weekdays Ummi tak sempat nak kemas umah properly... Weekend pun susah nak kemas umah coz asyik berjalan... Cuma kalau tak balik Arau or Bukit Indah, hari Jumaat mmg Ummi akan kemas tu pun tak leh betul2 coz Anas asyik memerap ngan Ummi... Hari ni Ummi puas sangat coz dapat kemas betul2 sebab Abah ada jaga Anas...

Sangat2 bersejarah la hari ni, hehe....

Oh ya, smlm Ummi ajak AshA's Family gi makan2 kat Pizza Hut coz Ummi nak belanja Abah coz tolong Ummi raih undi tuk BPC09 sampai Ummi leh menang... Ummi cite kat gambar ek...


Cerita gambar: (dari kiri ke kanan)
1. Abah sedang sibuk melayan Anas... Anas pun nak makan pizza jugak kan...
2. Bila memuting, diam la kejap... Dalam kete Ummi dah BF siap2...
3. Alamak, cam baby girl la plak Anas hero Ummi nih...
4. Anas posing ngan Ummi...
5. Anas nak order jugak la Ummi...
6. Kami nak rasa pizza baru tu, exotic meditarrenean 2 tp de problem plak kat Pizza Hut Jitra tu, diorang tak dapat buat pizza tu... Sedihnya... Ummi amik gambar je lah...
7. Hidangan wajib Ummi, Soup of the day, Mushroom Soup...
8. Cerianya Anas dapat bau pizza pun jadik kan... Nanti Anas dah boleh makan, Ummi bawak sini lagi ek...
9. Dah kenyang, jom kita nak balik dah...

Ummi & Abah sayang Anas

4 comments:

sujaihah said...

cute nuyer dia..makan pizza yer,,,saya br teringit nak bawah anak saya g pizza..tapi..masa tak sempat la plak..hehhe

AshAnas said...

shira gi mlm tu pun sbnrnya hubby de janji ngn kwn2 die nk main bowling... tak kire, shira 'paksa' gak die coz shira nk belanja... hehe... lps tu br die gi jmpa kwn2 die... dh gi lmbt, blk pun lmbt la... dok sengsorang je kt umah mlm tu... nak ikut, sian kat bdk kecik tu...

~faR aWay~ said...

salam...salam perkenalan dari saya...sweet family...

zahra_aLYA said...

so cute.....suke sgt bace pengalaman2 akak

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi