"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Saturday, August 22, 2009

Ramadhan tahun ini

Alhamdulillah, Ummi bersyukur sangat2 sbb Allah masih beri peluang untuk Ummi berada di Madrasah Ramadhan sekali lagi tahun ni... Dan Ummi seronok sangat coz ni la Ramadhan pertama Ummi dengan Anas... Ni Ramadhan kedua Ummi dengan Abah tau tp ni la first time kami sambut Ramadhan sendirian kat rumah sendiri... Last year still Ramadhan kat umah Atuk & Wan kat Bukit Indah... Berdikari la kita tahun ni... Apa yang best sangat, 1 Ramadhan jatuh pada hari Sabtu, hari yang Ummi & Abah sama2 cuti... So, boleh la Ummi masak special untuk berbuka...

Memang dah niat nak masak special untuk Abah Anas tau... Abah dah request tengahari td... Ummi cakap nak masak sweet sour lah... Abah cakap, mmg kena dengan selera Abah nak berbuka... Pagi td Abah tak sempat gi market coz ada kawan Abah dtg umah... So, petang td baru Abah gi cari barang2 kat pasar malam... Abah beli ikan siakap untuk masak sweet sour... Tapi Ummi buat Siakap Masak 3 Rasa... Pastu buat sayur sawi goreng ja... Cukup la 2 lauk kan... Sengkak plak karang kalau masak, makan banyak2 berbuka ni... Then Ummi buat Puding Caramel... Hm, yummy...

Tengah masak2 tu, Mak Ngah & Ateh datang hantar juadah lagi... Wan kirimkan kueyteow goreng & lepat pisang... Huhu, terharu... Smlm de call Wan ckp Ummi sedih tahun ni puasa sendiri, takut tak reti nak buat sendiri... ekeke... manja tul... Tapi Ummi boleh je kan... Kite tgk plak hari Ummi keje nanti cmne... Minggu pertama ni mungkin terpaksa 'tunjuk2' dulu coz Abah sampai umah lewat... Anas plak selalu tak bagi Ummi masuk dapur tinggal Anas sorg2 kat depan... Nangis kuat je bila kena tinggal... Dah tu cmne Ummi nak masak petang2...

Start minggu kedua, bila Abah dah keje sama ngan Ummi leh la Abah tolong jaga Anas sementara Ummi masak kat dapur kan... Suke2... Hihi...

So, ni la juadah berbuka tadi...

...kesemua hidangan...

...ikan siakap 3 rasa & sayur sawi goreng...
Ikan tu Ummi buat sekor terus coz Abah Anas ni sangat suka meratah... Sayur tu plak Ummi buat sikit, bajet utk Ummi sorang je makan coz Abah Anas kurang makan sayur...

...kueyteow goreng & lepat pisang...
Yang ni tak sempat makan lagi, boleh simpan utk sahur esok, kan...

...puding caramel & kurma...
Ummi wat puding ni main agak2 je... sekali manis daa... tapi licin gak coz lepas tarawih tadi Atuk, Wan, Ateh & Ucu datang... Hehe...

Tapi, masa buka puasa, Ummi makan kurma sebiji, puding 1 slice & air je... Then Ummi solat Maghrib dulu. Lepas Maghrib baru makan nasik, tu pun makan sorang2 je... Sedih2... Nak tahu nape... Sebabnya Abah Anas tak sihat plak... 2 jam before berbuka tadi, Abah dah muntah2... Masuk angin la tu, seharian puasa... Tak pernah2 jadik camni dia kata... Mungkin sebab dah lama tak puasa... Ummi ok je coz Ummi ada puasa before masuk Ramadhan... Ummi BF Anas pun takde masalah, Alhamdulillah... Harap2nya susu Ummi masih banyak sepanjang dan selepas Ramadhan ni... Ameen...


Ummi & Abah sayang Anas

12 comments:

NaDiaH SiDeK said...

wah..sedapnya..

Dayah said...

banyaknye juadah..alhamdulillah..
salam ramadhan buat Syira sekeluarga

AshAnas said...

hehe... campur2 masak sendiri n ummi shira kasik... teringat kat anak sulung dia first time posa kn masak sendirian... ms zaman blaja lu beli je kat bazaar ramadhan...

Ummi Hanie said...

amboi meriahnyer juadah berbuka...

aah la ..kiter sebaya..tarikh lahir pun dah dekat sesangat !! awk mude 2 hari jer dr Hanie..sy nyer D.O.B. 28th Sept yer..

[-suziey-] said...

salam shira..waa lama xjenguk..bz btol skang..hehe..adeii sedap plk tgk mknan tu..ish sabop..posaaaaaa

fazlinil irma said...

siannya kat asyraf..dia gastrik ka..
ehm..kalau akak kat sini nak elakkan perut masuk angin..masa sahur makan oat atau cereal..sbb cereal lagi tahan lapar lebih lama banding dgn nasi.. then makan kurma 3 biji..

masa berbuka minum air suam dgn kurma..relax dulu dgn solat..lepas solat baru ambil makanan berat.

alhamdulillah tahun ni puasa 16 jam tak pernah la lagi masuk angin..

cubalah...

AshAnas said...

kak suziey, shira pun lm xjln2 umah akk ni... busy gk la... akak bln posa nk raya ni msti lg bz glos kan...

AshAnas said...

kak ema, 16 jam? lamanya... sahur kul bp, buka kul bp?

AshAnas said...

Hanie.. Jom celebrate besday sm2 nak? hehe...

Ibu Ayra said...

sedapnya ikan 3 rasa tu...

AshAnas said...

kak long, buat kak long jgn tak buat... hehe...

fazlinil irma said...

sahur habis hari ni jam 3.55. berbuka 8.03..

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi