"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Thursday, August 13, 2009

Anas first word?

Before Ummi nak terus menaip utk kalian terus membaca, Ummi nak tanya, selalunya umur baby berapa bulan kita dpt dgr first word dia?

Ummi tak pasti la ni first word Anas atau tak sbb rasa mcm awal lg coz Anas baru 4 bulan ++... Tapi jelas sangat dengar, betul sangat perkataan tu...

Anas sebut 'Abah'... Sangat2 kembang la Abah Anas skrg ni... Tapi Ummi tanak mengalah k... Sbbnya kalau time Anas nangis nak nenen, Anas akan sebut 'Ummi' walaupun kurang tepat sebutan tu... Yang penting ada bunyi '...MMMIIII...' hehe...

Betul ke ni first word Anas ek? Sebabnya Anas mmg akan sebut 'Abah' tu berulang2 kali... Sentiasa la... Bila time dia nak sembang je, mesti keluar 'Abah'... Kadang2 jadi 'Ubbah'... Gabung kot, Ummi+Abah=Ubbah... Hehe...


Ummi & Abah sayang Anas

8 comments:

Atiqah said...

wah dh pndai berckp anas ek..bagus2..org tua2 kata budak bijak cepat bercakap..insyaAllah mudahan...nnt leh cpt berjln..tumbuh gigi...pstu cepat membaca..hehe..

Ummi Salsabila said...

hihihi.odah pun xth 1st word aufa ne satu.kdg2 die tersebut mcm2 word..klako pun de..ha3.

tp odah consider ummi her 1st word.sbb die sllu sebut tu..

mybe btol kot abah 1st word anas.sllu sebut kn..

excited je kite ni :p

AshAnas said...

::Atiqah::
Mudah-mudahan, Ameen...

::Ummi Salsabila::
tu la... abah kot first word die... mmg slalu sebut abah je... jeles, tp seronok sgt... hehe...

[-suziey-] said...

besenye kalu word senang2 mmg dorang bole je sebut umur cenggitu..at least ade perkembangn:)

AshAnas said...

::[-suziey-]::
o, ye ke kak... so, betul la tu first word anas ek... thanks ya kak...

NaDiaH SiDeK said...

ehe...sy pun tak sure tp ms safiyyah umur 6 bln...dia selalu mcm sebut "umma"..takpun "amma". sy agak2 dia nk sebut ummi la tu pastu sy mesti kata kat dia "ummi la..bkn umma..bkn amma..". ehe. skrg ni pulak dgr dia duk sebut "mamama..". isy...sejak bila pulak la ummi jd mama ni? ahaks

yatie chomeyl said...

wah cepatnye anas ... hehehe..mesti seronok kan, siap rasa nk pegang video 24jam so that leh rakam apa yg dia cakap tu. esok2 bila di abesar, leh tunjuk video 1st word tu kat anas ;)

fazlinil irma said...

kalau rajun sembang memang bertambah cepat dia cakap..

jangan cakap pelat sudah...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi