"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Friday, August 14, 2009

First time menang contest! Terima kasih semua!


Salam sayang buat semua.. Thanks a lot kerana sudi undi AshAnas dan melayakkan AshAnas menjadi salah seorang dari 10 orang pemenang untuk Breastfeeding Photo Contest 2009 anjuran sayangbabyibu.com & Kak Nurul... Photo yang AshAnas pertandingkan tu menjadi pilihan juri awam... Hehe, ada kisah di sebalik kemenangan ni... Apapun, seribu ucapan terima kasih AshAnas ucapkan kat semua pengundi...

Thanks a lot kat Kak Nurul atas penganjuran contest ni... Matlamat contest akak tercapai... Macam2 feedback yang AshAnas terima untuk contest ni... Ada yang mula membuka minda tentang breastfeeding in public... Ada yang cakap, ntah ape2 contest ni... Ada gak yang gelak2 contest cmni pelik bebenor... Tapi lepas AshAnas join contest ni, banyak yang baik la datang... Antaranya, AshAnas dah jadi kaunter pertanyaan utk BF, AshAnas dah berjaya celikkan mata orang ramai ttg BF ni, dan ramai yang mula bertekad nak BF anak lepas dah ada anak nanti... Ramai yang menyokong, Alhamdulillah... Kalau dulu Ummi Anas sgt2 besedih dan berjauh hati dengan org2 sekeliling yang tak menyokong, tak memahami, pandang enteng kat BF ni... Sekarang Ummi Anas dah boleh berbangga dgn diri sendiri sbbnya org2 yang dulu tak bape sokong fully BF ni dah mula tabik spring kat Ummi Anas... Lebih manis lagi bila Anas menang Baby Cute Contest baru2 ni sbb Anas & Ummi dapat full mark kat Breastfeeding (Fully & Exclusive Breastfeeding)

Abah Anas pun dah mula salute Ummi & Abah sangat kagum tengok kegigihan Ummi walaupun Ummi sendirian menyokong BF suatu ketika dulu... Sekarang kalau orang dok cakap 'Comelnya Anas...', 'Semangatnya badan dia...', 'Kejap la badan Anas ni...', 'Nampak cerdik budak ni...' Abah Anas akan bangga jawab, "ANAS MINUM SUSU UMMI..." (Bahagianya Ummi...)

Last but not least, Sha nak ucapkan bebanyak terima kasih kat Abang coz gigih promote blog Sha & gigih contact sume kawan2 Abang suh vote untuk Sha, semata2 nak pujuk Sha hari mule2 open for voting hari tu... Thanks sayang... Kalau Sha tak merajuk hari tu, agak2 Sha akan dapat tak sume ni ek? Hehe... Sayang Abang! Thanks sbb terima BF is the best food for Anas... Cuma Abang tunjang Sha sekarang...

Buat Anas sayang, Ummi sayangkan Anas sangat2... Setiap titis susu Ummi yang mengenyangkan Anas, Ummi halalkan dan doa Ummi moga Anas jadi anak yang soleh, jadi hamba Allah yang taat padaNya, jadi umat Rasulullah yang ikut sunnahnya, jadi anak yang soleh yang sentiasa taat pada ibu bapanya... Doa Ummi & Abah moga Anas membesar sihat, cergas dan pintar hasil dari susu Ummi...

P/S: hm, nak tanya la sume bloggers.... Baru2 ni sy ada smbg dgn doktor2 yg juga kawan2 suami... Pebdapat diorang, better ajar anak minum FM sikit2 lps term exclusive BF tu... Means, lps 6bulan, bl anak dah mula solid food, kena ajar anak minum FM sikit coz 1) takut badan dia kecik... 2) takut anak taknak minum susu langsung bila dia besar nanti...
Ummi taknak la terima bulat2 walaupun tu pendapat seorang doktor coz diorg pun bkn Lactation Councelor & anak2 diorang pun belum smapai 2 tahun lagi...
Apa pandangan kawan2 bloggers Ummi ya?

Ummi & Abah sayang Anas

14 comments:

Dayah said...

firstly tahniah sbb menang contest.berbaloi saya vote utk Sya..voters tak dpt apa2 ka dari winner ..? hihi..gurau ja.

2nd pasal introduce FM after 6 months.saya pun bukan LC tapi berdasarkan bacaan dan pengalaman.no need to introduce FM exactly after 6 months. Kan Kemn. Kesihatan pun soh continue BF sampai 2 years di samping solid...bila anak start solid, dia jugak akan dpt nutrien dari solid food selain BM.bukan FM yang nak bagi dia besaq semata2.moreover, kita campur BM dalam bubur anak kita untk enrich the content. takut nanti dia confuse , dok sedap yg FM, BM dia takmau pulak.

Anak saya pun tak kenal FM bila dia start solid food. only lately ( 1 year 7 mon)saya introduce fresh milk instead of FM kat dia

Atiqah said...

ni pndpt tiqah la berdsrkan pengalaman sndr..huuhu..tiqah dlu x smpai 3 bln dh mnum FM..ntah cmne..ble besar tiqah x lalu sgt mnum susu..smpai skrg tau kak shakira..bau susu je nk termuntah..penangan mnum FM mse baby dlu kot..umi tiqah nk bg tiqah mnum susu die ltk susu dlm cucur...yg tu tiqah leh telan la..sbb x nmpk rupa susu dan x de bau susu..hehehe...lgpun dlm Quran kn dh ckp susukn ank ngn ssu bdn smpai 2 thn..Allah dh tetapkn so msti de hikmah kan..kalo nk kata bdn ank kecik..mgkn susu ibu tu berdsrkan pemakanan ibu tu jgk..kalo ibu mkn bnda berkhasiat insyaAllah susu tu pon akn jd berkhasiat kalah susu FM..
ni pndgn tiqah la..sbb kalo tiqah dh de ank kelak..x nk la ank tu jd mcm tiqah.smpai skrg x leh telan susu..

NaDiaH SiDeK said...

tahniah :)

Ummi Salsabila said...

Tahniah shira.odah da agak da shira le mng.byk dpt vote tu.;p

psl statement yg last tu.xth la.tp paed aufa xde plak ckp cmtu.xde lak suh bg FM gak.lg2 bila bdn aufa mkin kecik.

just die suh aufa mkn yg berkhasiat je.sbb aufa xsk mkn.

kakyong said...

shira,
tahniah..
eh ade 10 pememnag ker..
heheh, ni kes tak p jengah la ni..
xper nanti nak p jengah blog nurul..

hmm, pasal introduce anak FM after 6 mths... naper yer, ramai doktor suggest mc tu.. tp aliya memang tak nak FM.. kalo ade balance susu anis dlm botol, aliya hanya akan buat main.. dia tonggangkan & main dgn susu tu.. huhuuuhhh.. tu la selalu kena pesan kat anis, letak botol susu kat sink lepas abis nyusu..

tp aliya memang halus & kecik jer.. tp ade gak anak org lain yg gedabak & sihat bagai johan... so hal ni rasanya general statement jer kot.. nanti dah almost 2 tahun boleh la slowly intro susu dlm kotak like UHT, fresh milk.., not necessary FM... kakyong plan camni lah utk aliya.. la ni ade la juga bg dia minum air soya.. tu pun kdg nak, kdg tak nak... tp tafufa dia suka..

AshAnas said...

Thanks kat sume... Shira pun sokong pendapat korang... Taknak la habiskan duit beli FM... nak beli buku2 utk Anas, lagi bagus kan...

[-suziey-] said...

abaikan je shira..pndpt doktro mmg kadang kita xleh accept blt2..percaya dan yakinla dgn susu ibu...kerajaan pn dh start buat kempen susukan baby exclusively..sbb baru sedar kebaikan susu ibu..xde mananya baby akn xnak menyusu bile beso..susu ibu rs susu gk..so whats the different? in fact susu ibu can provide more than FM couldnt provide..caiyok2..

[-suziey-] said...

lupe plak nk wish congratulations sbb menang bf photo tu..hehe..tu la emo sgt:D

AshAnas said...

thanks kak suziey... betul tu... yg jd cm nk pcaya coz shira sendiri tak suka minum susu... ms pregnant br start minum susu... tp ms kecik2 shira pun bukan fully bf coz mak keje.. betul kot mcm tiqah ckp tu...

yatie chomeyl said...

congrates menang .. mesti hepi sgt2 kan..pastu semakin excited nk join conest2 lain hehehhe

AshAnas said...

ha'a, betul3... smgt nih nak join contest lain...

Momma Mia said...

Congrat shira!! keep b/feeding Anas!! Caiyok!!! Caiyok!!!

AshAnas said...

thanks Momma Mia...

Ibu Ayra said...

tahniah kak long...rezeki anas mencurah2...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi