"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Saturday, August 22, 2009

Di petang Khamis yang lalu...

Eh, entry yg sebelum ni kan Ummi cite pasal hari Ahad... Nape entry kali ni terus ke hari Khamis? Hehe, sebenarnya musim demam ni pun dah melanda kena kat Ummi tau... Hari Ahad tu Ummi dah ada rasa sakit tekak... Balik dr umah kawan Abah tgk si kembar tu, Ummi dah rasa lain macam... Lepas Maghrib tu Ummi terus tido, selimut tebal la... Abah gi beli makan kat luar, strepsil & air 100 plus... Malam tu Ummi rasa letih sangat... So Ummi rehat betul coz esoknya banyak sangat keje kat ofis... Bangun pagi Isnin tu pun still Ummi rasa tak sihat... Then Ummi call Mak Ngah mintak tolong hantar Anas ke nursery, Ummi nak gi keje lewat sket coz nak gi klinik dulu.... Skali penuh, ramai orang la kat klinik... Mmg skrg musim ditambah lagi dgn sume pakat takut dgn H1N1 ni... So, Ummi tak jadi amik MC & terus gi ofis... Pakai mask la dlm ofis...
Hari Selasa plak Ummi amik cuti, Abah pun amik cuti... So, satu hari Ummi rehat betul2 kat umah... Batuk pun teruk sangat... Hari Rabu Ummi gi keje la coz dah rasa sihat sikit walaupun batuk teruk lagi... Keje banyak nya yang amat...

Back to the title entry ni... hehe... (panjang tul muqadimah ek...)
Hari Khamis masuk ofis cam biasa, batuk teruk lagi... So, Ummi berkurung je kat bilik Ummi... Tibe2 dtg flu plak, aduhai... Letih sangat... So, Ummi ajak Abah gi klinik kawan Abah... Alhamdulillah, km wat appointment awal & Dr. Hadi kawan Abah tu bertugas petang tu, so dapat la masuk awal walaupun ramai sangat orang... (kene ada kawan jadik doktor ni kalau nak cepat kan, hehe...) So, terpaksa jugak la amik ubat sbb teruk sangat... Alhamdulillah Ummi demam biasa ja...

Lepas balik dari klinik, Abah nak gi kedai kain beli kain ela MakTok Anas nak jahit telekung... Banyak permintaan la bulan puasa ni... Ummi & Anas tunggu dalam kete je... Kebetulan kat situ ada Pasar Malam... So, tetibe rancangan nak masak malam tu dibatalkan coz Ummi teringin Nasi Kerabu kat Pasar Malam tu... Lama dah tak makan nasi kerabu situ, sedap tau! Lagi sekali Ummi & Anas tunggu dalam kete je...

Sempat lagi tau Ummi & Anas nak posing dalam kete coz boring tunggu Abah... Teringin nak bergambar pakai mask tu... Sebab mask tu dah jadi kawan baik Ummi sekarang gi mana2 pun... hehe...


Lepas tu, kitorang nak terus balik umah... Tapi sampai je kat sungai dekat2 ngan rumah kitorang tu, nampak ramai sangat orang berkumpul, macam ada orang eksiden je... Abah excited nak gi tengok... Mula2 Ummi ingat ke ada eksiden kete jatuh sungai ke coz jalan kat situ sempit sikit... Sebab ada kete bomba banyak sangat... So, Abah parking tepi jalan & turun gi tengok... Ummi dan Anas tunggu dalam kete lagi... Hehe... Ummi sangat2 menjaga Anas tau... Takut sangat H1N1 skrg ni... Tapi Ummi suh Abah amik gambar tau...

Ni Abah gi turun tanya orang apa yang berlaku? Apa yang berlaku sebenarnye ek? Ummi pun tatau lagi masa ni....

Banyak kan van bomba... Depan tu ada keta bomba yang besar tu... Ramai sangat orang berkumpul ni... Tapi sume pakat tunggu je, takde plak berkerumun excited tgk something ke ape ke... Takde plak nampak macam ada eksiden kat situ... Takkan pertandingan mancing kot...

Ramainya orang... Yang kat tangga tu, depan Wat Siam tu... Yang ramai kat situ semua orang India (Hindu)... Yang peliknya kat depan sekali tu, ada orang pempuan Melayu, Islam siap pakai telekung lagi... Isy, ada apa sebenarnye ek?

Ni plak pasukan penyelamat tengah menyelam... Cari mangsa lemas ke?

Alkisahnya... Awal pagi Khamis tu ada sorang Hindu mabuk, tetibe dia terjun sungai tu... Lemas la tu, tapi mayat dia tak jumpa... Bomba dah cari tapi tak jumpa2 jugak... So, diorang panggil bomoh (yang perempuan Melayu Islam pakai telekung tu)... Bomoh tu amik bunga, baca2 sikit & campak kat dalam sungai, dengan harapan mayat akan timbul la... Diceritakan sebelum nu dia pernah buat, mayat timbul... Wallahua'lam... Ummi pun tak tahu la kesahihannya itu... So, yang orang ramai dok tunggu kat situ, diorang sume tgh tunggu mayat timbul la... Aduhai... Tatau la sekarang ni dah jumpa ke belum mayat tu... Balik dari Arau petang semalam, dah takde ape pun kat sungai tu... Dah jumpa la kot...

Ummi & Abah sayang Anas

4 comments:

NaDiaH SiDeK said...

heh? bomoh? pelik aje dh bunyinya..

AshAnas said...

tu la pasal... ngarut je kan... saya bukan tanak percaya tapi apa yg dia buat tu nampak sangat lain macam je...

Ibu Ayra said...

k.long, kejadian nih kat sungai kat rumah kita ka?

AshAnas said...

kak long, ha'a kat situ la...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi