"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Monday, August 3, 2009

Aksi-aksi Anas

Penyakit M telah melanda... Semalam, Ahad Ummi amik cuti coz mmg bcita2 nak amik cuti awal Ogos.... Awalnya plan nak jalan2 kat Penang... Nak la gi 2 3 mlm, bcuti la kiranya... Tp, wabak H1N1 ni merisaukan la plak... So, ttp amik cuti, stay kat umah je... Dah lama rasanya tak stay kat umah di siang hari dgn Anas & Abah... Walaupun cuti, smlm gi ofis sekejap coz de appoinment ngn consultant yg akan tolong kami dptkan ISO... Lps habis jumpa En. Razali tu, kami pun balik la, singgah Giant jap, beli baby carrier utk carry Anas la...

Hari ni malas sgt nak update blog, cuma nak tayang koleksi2 gelagat anak Ummi nih...
video
Anas tgh syok isap jari jemari Anas tu...

video
Anas tengah ralit main... Sume dh nak masuk mulut... Last2 jari gak jadi pilihan...

video
Puas Ummi cari jalan nak buat Anas senyum... Tapi anak Ummi nih memang suka senyum, tp susah Ummi nak rakam tau... Bila Anas senyum, Ummi cepat2 pegang kamera, terus Anas tak jadik senyum... Mahal ke senyumanmu tu sayang?

video
Ralit betul Anas main Playgym yang Ummi belikan tu...

Anas, dari hari ke hari, minggu ke minggu, bulan ke bulan, Ummi bahagia sangat Anas adir melengkapkan hidup Ummi dan Abah... Seronok dan rasa bahagia sangat tengok Anas membesar sihat, cergas, sempurna depan mata Ummi dan Abah... Rasa bersyukur sangat Allah anugerahkan Ummi dan Abah anak yang comel, cerdik, cergas... Dan Ummi rasa bertuah sangat sebab Anas dapat khasiat susu Ummi sepenuhnya... Setiap titis air susu yang Anas minum, Ummi halalkan dan Ummi doakan Anas jadi anak yang Soleh, patuh pada Allah, Rasul dan agama ISLAM... Jadilah MUSLIM QAWI... Ingat anak Ummi sayang, ALlah sentiasa melihat kita, Malaikat sentiasa mencatat amalan baik dan buruk kita... Dan Ummi & Abah tak pernah lupa mendoakan kesejateraan Anas...

Ummi & Abah sayang Anas

9 comments:

miela77 said...

salam...amboi, ralit tul...mcm baby qis gak bila dpt playgym tu..

Harga tuk Asha je tau..kalau jadi nak order 4 bungkus, k.iela bg RM20 je termasuk postage...

jgn lupa vote k.iela ek..

n join my new giveaway

[-suziey-] said...

emmm ap btol jari2 tu..rs cam ke ep ci..ekekek:D
emm keadiran ank dlm keluarga sgt2 bermkna ..mengeratkan lagi hub.kekeluargaan tu..menghilangkan kesunyian..syukur kita diberi nikmat merasai menjadi ibu dan bapa..

pstt..jgn lupe vote for aQeel ek..hehe

Atiqah said...

ish geramnye..pipi tu rse nk cubit2 je..hehehe..alamak nnt kak shakira marah lak tiqah cubit2 ank die..hehe

mama uzma said...

alhamdulillah anas membesar dgn sihatnya...

comel je tgk aksi anas...geram...

iena pun suka rakam aksi uzma...
pastu suka tgk balik..sbb x puas..sekejap je kang da besar anak2 ni kan...

Dayah said...

awat dayah takleh view gambaq Anas ek..takpa la..apa2pun nak tolong aminkan doa ummiAnas...yg pjg lebaq tu.. :)

AshAnas said...

::miela77::
hehe, dia suka tul playgym tu... sambil nagis pun dok main lagi... ok kak iela, nnti shira vote ek...

::[-suziey-]::
ok k.suziey nnti shira vote k... tu la, mmg best tgk anank2 membesar dpn kita kan... bertuah sgt Allah bg nikmat jd mummy nih...

AshAnas said...

::Atiqah::
sume pakat geram pipi die tuh, haha...

::mama uzma::
tu la, sekeja je masa berlalu, dh besar anak kite kan...

::Dayah::
pc k.daya problem kot... thanks tolong aminkan doa... hehe

Ummi Salsabila said...

shira.comelnye anas.bulat & putih betol mcm shira.

shira,kami nak ke penang 15hb ni.hsbnd ade seminar.then,dpt bercuti.nak pusing2 penang skali.

kat penang da de H1N1 ke? risaula plak..

shira,tempat2 menarik kat penang pe?umah shira dkt ke dgn penang?


no hp shira pe ek?
emel or msg oda le.
raudhahishak@yahoo.com
013-2642323

AshAnas said...

::Ummi Salsabila::
ehe... thanks odah... tu abah anas asyik dok doa ms anas dlm peyut suh anas ikut kulit ummi, hehe...

eh, odah, kebetulan la... shira mmg nk ajak ashraf gi penang 15hb ni... patutnya nk gi 1 ogos tp ummi shira dok risau H1N1 tu... tp shira dh tanya kwn2 kt penang diorg ckp tade kes kt sana... harap2 selamat la time kita nk gi nnti kan... nk bwk anak kecik plak tu...

tempat menarik ek, bukit bendera, pantai batu feringgi, taman bunga, tmn burung, mcm2 la... bleh bwk aufa naik feri, cabel car... tmpt mkn femes kat padang kota... shopping mall pun byk kt sana... hehe...

rumah shira jauh ngn penang... dlm 2 jam jgk la...

td shira dh sms odah kan...
emel shira zinnirah_crystal@yahoo.com

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi