"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Tuesday, August 25, 2009

Anas is going to his 5th month


Salam penuh kasih buat anak Ummi, Anas sayang... Dah umur brapa ek anak Ummi leh baca blog Ummi ni? Dari hari berganti hari, minggu berganti minggu, bulan berganti bulan, Anas membesar sihat, cergas dan ceria depan Ummi dan Abah... Rasa bahagia sangat tengok perkembangan Anas saban hari... 29 Ogos 2009 ni, genap la usia anak Ummi 5 bulan... Sekejap je kan amsa berlalu... Rasa macam baru semalam Ummi masih kendong Anas dalam perut Ummi... Rasa macam baru je dapat berita Ummi mengandungkan Anas... Kalau Anas nak tahu, sekarang bulan puasa... Tahun lepas, masa ni la Ummi alah teruk sangat masa awal2 mengandungkan Anas dulu... Masa tu Anas baru 3 bulan dalam perut Ummi...

Ummi langsung tak lalu makan... Minum air masak sikit pun, mesti akan keluar balik... Anas bayangkanla, berat Ummi susut 10kg dalam masa 2 minggu je masa awal2 mengandung dulu... Ummi takleh nampak atau hidu bau makanan langsung... Apa2 yang jadi faveret Ummi sebelum ni, semua Ummi dah tak lalu langsung... Ummi takleh bau sabun, Ummi mandi kosong je... Abah cakap Ummi wangi je padahal Ummi tau Abah tutup hidung, hehe... Tapi kadang2 Ummi mandi bersabun jugak... Sedar diri tau... Hehe... Hm, kalau nak cite pasal mengandung ni, panjang tau... So, nanti Ummi akan cite dalam bab lain pengalaman Ummi mengandungkan Anas... Yang ni bab Anas dah nak masuk 5 bulan...

video
Hm, dari Anas asyik tido je masa baru2 lahir dulu, Anas dah mula senyum, ketawa, main tangan sendiri, meniarap, main toys yang Ummi belikan... Sekarang Anas move lagi... Anas dah boleh pegang kaki sendiri kan, dah boleh tepuk2 paha Anas, dah ketawa mengekek, dah kenal Ummi & Abah... Tahu je bila Ummi & Abah tinggalkan Anas sorang2... Dah tahu bau Ummi & Abah, dah selesa dalam tangan Ummi & Abah je... Tak bape mau kat orang dah... Kalau ada Ummi & Abah baru nak kat orang... Kalau ada Ummi je atau Abah je, mmg susah nak kat orang Anas ni...

video
Yang paling Abah seronok sangat, Anas dah sebut 'Abah'... Tapi apasal Anas malas nak meniarap dah sayang? Kejap je meniarap dah nangis2 mintak Ummi alihkan balik... Hm, Ummi kena beli toys lain utk attract Anas nak meniarap lama2 kan... Tunggu Ummi dapat gaji ye sayang...
video


Anas sekarang ni dah pandai mintak & cari n***n Ummi... Ummi dah kenal dah bunyi nangis Anas bila lapar... Bila bunyi camtu, Ummi dok sebelah Anas je, mesti Anas ngiring ngadap Ummi, nganga mulut sambil selak baju Ummi... Pandai ni... Tapi kenapa taknak minum kat nursery sayang... EBM Ummi banyak terbuang camtu je.. Hm, Anas tak suka puting botol ek? Nanti Ummi cari cara lain ek... Kena la minum susu bagi berat bertambah banyak sikit... Ni setiap kali gi Klinik, berat Anas naik sikit je... Graph pun dah tak cantik dah... Semalam gi timbang erat Anas, naik 0.3kg je dr last month... So, skrg 5.85kg, tak samai 6kg pun... Hm, Ummi kena ikhtiar lagi ni... Anas kena minum banyak2 coz Ummi taknak kasik FM kat Anas... Anas pun tak mau kan... Puting botol pun taknak, FM lagi2 la taknak kan... Anas nak direct BF je, fresh.... hehe... Pandai memilih anak Ummi nih... Sayang anak Ummi!


Anas pandai tengok TV tau... Bila tengah ralit tengok TV tu, Ummi acah cuba tutup mata Anas, Anas pandai nak elak tangan Ummi tak bagi halang mata Anas nak tengok TV... Haha... Tp tak elok la kecik2 tengok TV sayang...

Sekarang, pegang apa pun semua nak masuk mulut... Pantang orang sua apa pun, cepat je nak capai, terus nak masuk mulut... Hehe...

Pastu, mulut tu bising sangat... Asyik nak sembang je... Kalau dok layan blues sorang2 tu pun, mulut nak bunyi je... Sonok sangat Ummi dengar... Dan Anas ni suka sangat senyum... Bangun tido pun terus senyum tengok Ummi & Abah... Tp, kalau bangun tengok takde sape, bunyi la sket... Bila Ummi & Abah cepat2 datang kat Anas, terus senyum balik... Bijak dan comel sangat jantung hati Ummi ni...

Ha, lagi satu... Kalau Ummi nak salin pampers Anas, Anas pandai angkat sendiri punggung masa Ummi nak tarik diapers kotor tu keluar... Pastu masa Ummi nak taruk diapers baru pun, Anas angkat punggung sendiri nak kasik Ummi letak tu, then jatuh kaki balik... Bijaknya sayang Ummi nih...

Tido pun macam2 stail ada... Menguap pun ada bunyik Anas nih... Then dah pandai menyembur air liur tu... Sape ajar die ntah... Besa ni...

Cepat besar ye sayang... Nanti jaga Ummi & Abah plak...


Ummi & Abah sayang Anas

16 comments:

shayyidah said...

salam...
hai anas...dah besr dah...
mmg mcm nie kak syira...
dulu rizmi time 5-6 bulan..die mmg nagis kalau menyarap...
nak dekt 7 bulan...tgh2 bln...
nnt die sendiri yg pandai menyarap..
bkn menyarap je..guling2 lagi...hehe...

AshAnas said...

idah, anas dh pandai meniarap sendiri masa 3bln ++... tp dia mls nak cuba lagi... tu yg geram tu, hehe... ada x baby yg lg muda dr dia, dh bguling2 dah...

layla_elyas said...

kak dhira..dzaatin pun dah malas2 nk meniarap..kalu dapat niarap..xlama..cepat lemas..bdn pun berat g..tp kan..semua perkembangan anas di usia dekat 5bulan tu..semua dzaatin dh buat kak..kcuali xpandai pgg kaki je lg..yg len semua sama je ngan aksi2 anas tu..hehe

AshAnas said...

hehe, anas dh boleh lama dh... tp akak slalu lupa update kat blog... hehe, sibuk sket skrg ni... since 3 bulan++ kbykn die dh boleh buat... cm yg pegang kaki n tepuk2 paha tu je baru leh buat dlm last week gitu... sebut 'abah' tu pun dlm awal2 dia masuk 4 bulan dulu... hm, dzaatin mantop coz minum susu ibu... cmne? ela still bg FM ke kat dia?

f a i z a h 's said...

Salam...hai hensem boy, ummi anas n abi anas... makin besar skrg ni ek... cpt2 besar n lbh bijak ek...jadi anak yg soleh...ameen

AshAnas said...

faizah, ameen... smoga awak pun cpt2 dpt baby...

f a i z a h 's said...

Insya allah shaakira...masih dlm proses menstabilkan diri...suami lak jauh...huhuhu..emosi pn kelam kabut jadinye...doakan sy ek~!

[-suziey-] said...

waaa comel la gambo last ni ..so sweet..emm good development..smga anas mejadi ank yg bijak..
pst..akk pn slalu jeles sbb aQeel sgt clear sebut ayah dulu..ibu still xclear lg..huhu

mama uzma said...

alhamdulillah..anas dah membesar dgn sihat...

awk..jgn geram2..yg semua anak tu sama..uzma 3 bln dah meniarap sendiri dan guling2..mmg cepat...skang uzma nak masuk 10 bln..baru rajin nak merangkak..patutnya 8 bln dah mula merangkak tapi dia malas..dia lagi suka menjulur..lagi laju agaknya..kadang2 geram gak..tapi x nak paksa..

yang bab anas x nak isap botol tu..mmg tau klu x ajar dari baby agaknya anak susah nak minum botol..iena ada jaga baby 3 bln..mak dia bekalkan susu badan setiap hati 5 botol 4 0z..tapi baby tu minum kadang 1 oz..kadang 2 oz..iena yg sedih sbb terpaksa buang susu tu..terasa ruginya buang mcm tu..mcm2 bentuk puting mak dia beli tapi anak tu x nak..
dari asal antar baby tu temban..jadi susut badan sbb kurang minum..sian tau..

ehh..terover lak iena..x sedar..haha..jgn mare tuan umah...

ibu_arifa said...

Syoknyer baca perkembangan Anas nih.. teringat masa anak sendiri baru nk masuk 4-5bulan dulu..
comel sgt si Anas nih..geram tgk..takpelah berat dia tak naik banyak pun..asalkan dia aktif cam biasa sudah lah..
semoga Anas membesar dgn sihat yer..

AshAnas said...

kak suziey, sangat2 jeles kan... haha... padahal kita yg slalu dgn anak brbanding abah dia tu... hehehe...

AshAnas said...

iena, ms newborn anas nipple confusion coz nurse ajar dia minum pakai botol dulu, lmbt gak br dia nak sesuaikan diri ngn nipple shira... then bila dia dh biasa, jd gini plak... tp kan awal2 hntr nursery dulu, dia minum banyak... kalau hntr 12oz 1 hari, mmg licin la... lately ni je dia mcm xnak... shira guna puting avent la... ni tukar lagi, avent jugak... hope dia mau coz td nmpk sikit perubahan... dia nak minum tp tabiat minum dr nipple shira, sama ja, dia nak pegang puting botol tu mcm dia pegang b shira... hehehe...

AshAnas said...

ibu_arifa, tu la asalkan dia sihat n aktif kan... naik jugak sikit bkn turun atau tak naik langsung kan...

mama uzma said...

ohh...
x pe klu mcm tuh...
ingatkan sama mcm baby kat
taska iena..yg tu mmg kesian sgt la..mcm anas..mungkin berubah angin kot..org dulu2 kata..anak ni setiap kali tukar bulan ada saje perubahan yg kita akan nampak..hihi...

acik said...

mana la rambut budak cecit nih??
ngeh2..

AshAnas said...

rambut dia ada la... huhu... cm x byk... nnti banyak la... huhu...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi