"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Tuesday, September 29, 2009

Anas first time raya..


Hm, dah habis dah episod sedih Ummi... Dah tanak nangis2 dah... Thanks pada semua bloggers, kawan2, silent reader yg banyak beri semangat dan kekuatan... Masa Shira post all those entries, Shira dah ok, sekarang bertambah2 ok baca komen2 membina kalians... Ada yang menangis baca kisah Shira ni, maaf la, tak bermaksud... Tapi, hope pengajaran yang baik tu, sama2 la kita amik, yang buruk2 tu, harap betulkan Shira ek... Shira tak balas lagi komen2 kalians tu tp Shira nak ucapkan bebanyak trima kasih coz sudi baca kisah Shira sampai habis & bagi komen2 yang positif...


Banyak kali Shira cakap kat Ummi ramai yang sayang kita... Sebelum ni bila Ummi cam sedih semua di sekeliling Ummi simpan rahsia ni kejap2, Shira selalu cakap, "Semua orang sayangkan Ummi sbb tu diorang sorokkan dari Ummi, diorang tanak Ummi sedih, terluka... Better Ummi tau sendiri dari mulut Ayah dr Ummi tau dr mulut orang kan... Kalau orang tak suka Ummi, sakit hati dgn Ummi, dah lama dah diorang cakap kan. Diorang sayang Ummi, nak jaga hati Ummi, dekat 5 tahun rahsia ni tersimpan rapi sbb diorang sume sayangkan Ummi..." Sebenarnya kata2 ni pun nak kuatkan hati Shira sendiri... Skrg Shira tahu, ramai yang sayangkan kami, kami hargai semua tu... Sesungguhnya rahmat Allah tu luas... Indahnya kasih sayang yang terjalin kerana Allah...

Hm, cukup setakat itu... Ummi nak story pasal Anas dan raya plak... Tahun ni first time Anas sambut raya... Semangat Ummi & Abah nak Anas sedondon dengan kami... Cari baju kat kedai takde saiz Anas, last2 beli kain sama dgn Abah, konon2 nak tempah la... Sekali takde tailor yang nak amik tempahan baju melayu Anas... So, Ummi decide nak jahit sendiri... Bukannya pernah jahit pun tp Ummi tekad nak belajar... Kebetulan Ummi ada kawan yang belajar menjahit, Aunty Una. So, dia postkan nota utk jahit baju Anas...

Mula2 Ummi gunting newspaper dulu, then mintak Wan ajar Ummi camna nak potong kain... Last2 Wan yang potong semua... Haha... Pastu bawak balik Arau, Mak Tok tolong jahit tepi, tak sempat nak belajar jahit terus dgn Mak Tok coz malam tu la insiden Achik Erika Anas lemas...

Then, lepas dah setel semua, 2 hari nak raya kot, Ummi balik Bkt Indah semata2 nak jahit kain2 yg dh potong2 tu... Semangat ni, kebetulan umah Bkt Indah dah hampir siap renovate, bilik khas utk Wan menjahit yang Atuk buat pun dh siap... So, Ummi dok dlm tu la sorang2 menjahit... Mula2 test atas kain perca dulu, jadi.... Tapi bila betul2 nak jahir baju Anas, benang mula buat hal, kejap2 putus, kejap2 sangkut... Lama gak la dok peroseh sorang2... Then baru gi tanya Wan apasal mesin tu problem... Wan ckp mmg dari td cam problem sket... Pastu Wan peroseh2, Wan amik kain, terus jahit semua... Ummi tolong sambung2 kain, n jahit jelujur bahagian leher baju melayu teluk belanga Anas tu...

Malam raya baru masukkan getah seluar & jahit pelipat2 baju & seluar Anas... Pagi raya baru jahit kancing baju, Akhirnya siap jugak baju raya anak Ummi... Hasil tangan Ummi, Wan & Mak Tok Anas... Hehe... Most credited to Wan la... Thanks Wan tolong jahit baju raya Anas... Songkok pun jumpa saiz kepala Anas, saiz 17. Kasut pun ada gak walaupun besar dgn kaki Anas... Then Ummi beli 3 pasang lagi baju baru untuk Anas jenjalan raya. baju Anas pun banyak lagi yang elok2 plus baju yang orang kasik hadiah dulu ada lagi, Anas baru boleh pakau sekarang...






PERJALANAN RAYA (Kes malas nak mengarang nih... hehe...)

1 Syawal - Raya kat umah Atuk & Wan kat Bukit Indah, pastu gi raya rumah Atuk & Mak Tok kat Darulaman Heights, raya ngan PakSu Ikmal, pastu gi kubur Achik Erika, then semua family besar Atuk beraya kat Bukit Indah pastu gi beraya kat Anak Bukit, rumah Tok Hassan... Anas keletihan, dpt tido sekejap2 je... Asal baru tido, sampai plak rumah orang lain... Penat la gak tp dah nama pun raya kan. Petang tu Wan Cu dtg Bkt Indah coz tahun ni giliran raya kat kampung Atuk Ucu kat Baling, then malam tu balik Kubang Rotan jumpa Tok Wan & Mak Tok, Pak Ngah, Pak Lang, Mak Njang, Mak Ndak & Pak Su... Pastu ramai lagi la... ada Tok Nyang, Tok Wa, Mak Long Shima sekeluarga & kakak Hana yang pandai buat Anas gelak mengekek... Ummi & Abah makan banyak... (dah gemuk dah skrg... hehe...)

2 Syawal - Beraya kat Kubang Rotan then gi umah Tok Chaq, Achik Nini bertunang... Pastu stay kat Kubang Rotan sampai petang. Malam Ummi & Abah balik umah jap basuh baju coz nnti berjalan gi KL plak...

3 Syawal - Beraya kat Kubang Rotan lagi coz Mak Tok still kat sana... Abah bawak Mak Ndak Min gi beli laptop. Petang tu plak gi beraya rumah family arwah kawan Ummi, Siti Shofiah Mohd Ismail... Dah lama Ummi tak ziarah family kawan Ummi tu, last pegi masa nak jemput kawen... Kali ni Ummi bawak kenalkan Abah & Anas kat diorang... Then malam tu, Ummi & Abah balik mengemas beg coz esoknya tu nak bertolak ke KL, raya sana plak...

4 Syawal - Awal2 pagi dah bertolak ke KL, sampai KL kul 3 ptg trus gi umah Atuk Andak kat Ampang, then gi umah Wan Lang & Atuk Achik kat Sentul... Dulu kalau balik KL mesti tido umah nenek Ummi, tp skrg nenek Ummi dah takde, Atuk pun dah lama meninggal, Achik Ummi dah kawen, dia yang stay kat umah tu skrg... So, tido hotel la... Kami stay kat Dynasty Hotel, Jln Ipoh... Malam tu gi umah Wan Long kat Jln Duta, pastu gi umah kawan Abah kt kawasan tu jugak... Letihnya, esok sambung lagi...

5 Syawal - Keluar dari hotel awal, tak breakfast dah, Wan ckp jom breakfast kat rumah yang nak gi beraya nih... hehe, bijak2... Pagi2 tu serbu breakfast kat umah Nenek Uda Ummi (Anas kena panggil apa ek, kira mcm moyang sedara, keh3...) kat S.17 Shah Alam, then masuk S.24 plak beraya umah Atuk Teh Ummi... Pastu gerak gi Klang, kat Taman Andalas, umah Atuk Ngah Ummi pastu gerak lagi gi beraya kat umah Nenek Ucu Ummi kat Banting... (Semua taktau Anas nak kena panggil apa coz sume dah jadi moyang sedara, keh3...) Then gi beraya kat Putrajaya, P.9, umah Atuk Uda Anas... tengok Uncle Shafeeq pakai penahan kepala coz dia baru pas eksiden b4 puasa dulu... (Gambar kmdian ek...) Then, gi Seri Kembangan, umah Uncle Munet yg tinggal keseorangan coz sume balik Johor... Kat sana Abah nak belajar guna DSLR, Abah & Ummi baru beli 500D sehari b4 raya, tak pandai guna lagi tu...

6 Syawal - Balik kampung kat Sekinchan, beraya umah Nenek Andak Ummi plak, then terus bertolak balik Kedah... Singgah Tepen jap beraya umah kawan baik Abah, Uncle Ayer aka Ezuan... Pastu sampai Kedah dgn letihnya, baru balik tido kat umah sendiri...

7 Syawal - Baru leh balik beraya kat Arau... Kat sana ramai orang datang, layan tetamu je la...

8 Syawal - Wah melampau la tu... Ummi & Abah dah start keje la... Anas pun dah masuk sekolah balik... Weekend ni raya lagi... Keh3...

P/S: Gambar akan di upload kmdian di entry yg lain...
P/S2: Anas genap 6 bulan hari ni... Next entry lah cite ek, skali ngan check-up Anas esok...


Ummi & Abah sayang Anas

9 comments:

Nadiah Sidek said...

gigihnya belajar jahit last minute! kalau akk...idak le..haha! comel la anas pakai songkok tu ;)

[-suziey-] said...

tomeinye anas pakai baju melayu complete lagi..nk dia pakai songkok yek..

shakeymirza said...

ala tomey nye pic anas..shira jom la masuk contest baby ibu..ayel pun masuk..anas tomey sgt..musti leh menang tu...ayel masa raya sek tido je..xdpt nak snap pic raye tantek2..bila dia bangun..mama ngan aayh sibuk layan org braya..smpai lupe nak snap pic cun2...huk3....

Nazihah said...

Comelnye anas..menyerlah btul die pkai baju merah..=D
btw,cantik la tudung merah ko tu.ko beli kt mane?

Sa'adah said...

Selamat hr raya...wah merah makngah akak satu famili ye...

Nazihah said...

shiera,aku sbnrnye kn tiap2 hari tgk blog ko..aku suke bc entry2 yg ko tulis sbb sedikit sebanyak membantu aku untuk belajar kehidupan seorang isteri dan seorang ibu yg bakal aku tempuh nti..tp aku ni jenis yg malas skit nak tinggalkan comments..sory ye shiera..apepn aku mmg x pernah lepas dgn perkembangan anas dan kehidupan baru ko..
tp lepas bc entry ko psl kisah aidilfitri yg penuh dgn air mata tu,aku rs mcm terpanggil utk tulis sesuatu buat sahabat aku..insyaAllah lepas ni aku akan bg comments2 kt blog ko ni supaya kite same2 dapat tegur-menegur dan saling nasihat-menasihati ke arah yang lebih baik..
ouh btw,akulah 'MARIA' yg pernah bg comment kt ko sblum ni..aku ingt ko kenal aku..hehee =D
x sabarnye nk jumpe anas..nanti anas dtg kenduri aku pakai baju kaler pink tau..=D

isya said...

slamat raye anas.. cumil anas pki baju tu. ari sabtu ni , jamuan raye nusery anas pki la baju raya ye.. uik.. ummi anas siapkan juga akhirnya baju anas tu yer.. mlm sblm raya tu auntie sya (heheh.. blh yer anas.. xglamor la pgl m.long) tgk baju anas br dok jelujur. tahniah ummi anas dpt siapkan baju raye utk anas.

*Zetty* said...

alala...comelnye anas pakai baju melayu complete with songkok...sgt cute..pandai cayunk aunty ni posing ye..!!! ;p

NurtaQwa08 said...

comelnya anas..

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi