"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Tuesday, May 11, 2010

Diari Anas Utara-Selatan-Utara

Malasnye nak update blog... Tapi demi Anas sayang, Ummi gagahkan diri jugak... Sebenarnya Ummi agak tertekan sket dgn keje Ummi nih! Masa untuk audit akaun syarikat dah lepas. Skrg tgh kejar due utk audit income tax plak... Tapi UBS Accounting Software Ummi takleh bukak sbb server kt ofis ni rosak... Huhu... Tension jugak la... Sblm UBS Accounting Software 9.4 kat ofis ni wat hal... bercelaru akaun jadinye... Sian Ummi...

Actually, Ummi baru nak update cite gi Johor last week tu... Huhu, dah basi kan... Takpalah, asalkan ada kenangan dalam blog Anas nih...

Selasa, 27 April 2010

Bertolak dari Alor Setar kul 10.00am, after setelkan keje2 ofis. Sampai kat Penang (Airport Bayan Lepas) kul 11.30am, check-in pastu terus makan (brunch). Flight kul 1.05pm dari Penang, sampai Airport Senai kul 2.05pm... Then amik teksi masuk UTM, terus gi check-in kat Scholar's Inn... Penat sangat, ketiduran sampai Achik datang... Achik datang bawak kawan2nak main ngan Anas... Anas tido, tapi Ummi kejutkan jugak... Sudahnya, langsung tanak kat sesape pun...

Malam tu gi makan Asam Pedas Power kat mane ntah, area JB la, kawan Abah Uncle Ammar belanja... Then gi jalan2 kat Danga Bay, Anas dapat hadiah dari Uncle Ammar...

Balik dari Danga Bay, singgah fakulti Achik jap, Ummi nak guna internet, guna broadband la... Ummi baru nak masukkan gaji online... Huhu, datang JB bawak cash sikit je, ngarut tul... Sibbaik la sistem gaji ni Ummi yang buat... Alhamdulillah...

Rabu, 28 April 2010

Achik bawak gi breakfast kat tempat die selalu makan dlm UTM ni pastu balik, berkemas dan bersiap, sumbat barang2 dalam kete Achik sampai boleh sumbat & bagi Achik sedikit ruang... Pastu terus bertolak nak balik... Singgah kandang kuda jap, bergambar, then bergambar kat pintu gerbang UTM dan terus keluar dari UTM. Babai JB...




On da way balik singgah R&R Machap, Nenda kirim dodol... Then singgah Ayer Hitam beli kerepek2 dan pisang tanduk yang Nenda kirim. Then, teruskan perjalanan ke Nilai plak. Ateh sumbat barang lagi, tempat duduk Achik dah kesempitan... Sian Achik kat belakang...

Dari Nilai, terus gi umah Wan Cu kat Batu Caves. Kita ziarah Ucu Ummi yang baru lepas keguguran. Ummi rapat dengan Ucu Ummi nih. Masa study kat UIA dulu, selalu sangat gi umah Ucu Ummi. Cousins Ummi, PakLong Adam& PakNgah Ammar ni close sgt dgn Ummi... Masa Achik Hana Safiyyah lahir, Ummi dah kawin dah sbb tu Achik Hana tak bape nak kat Ummi...
Dari umah Wan Cu, gi Kg.Baru. Ummi dah janji ngan Achik dari dulu lagi nak bawak die gi makan kat Chop n Stick kat situ... Tapi kitorang tak makan sgt sbb kekenyangan, huhu... tragis tol...

Malam tu transit kat Selayang jap. Esoknya baru bertolak balik Kedah...

Khamis, 29 April 2010

On da way balik, kite singgah tempat Mak Ndak Meen kat UPSI, dh lama die tak jumpe Anas. Pastu singgah jumpe Uncle Abu jap, ziarah kedai die yang terbakar tu. Alhamdulillah, kebakaran tu tak memusnahkan structure kedai die... So, Uncle Abu skrg tgh basuh balik kedai tu & nak renovate balik... Bila sembang2, diorang cakap 30 guni jugak baju2 yang terselamat cuma sedikit berbau asap la...Diorang basuh balik baju2 tu bagi wangi2, iron & re-packing... Baju2 tu masih elok. Sayang kalau tak dapat jual... (Gambar akan di upload kemudian dlm entry yg lain)

Perjalanan diteruskan ke Zoo Taiping... Hm, tak berapa best pun, huhu... Tapi Anas dapat la kenal elephant, chimpanzee, fish, giraffe, zebra, camel, tiger, lion, hippo, n banyak lagi la haiwan2 ciptaan Allah... Nanti bila Anas dah besar & mula mengenal, Ummi bawak lagi ya...


Lepas tu, dah keletihan sangat, terus balik umah.....


Ummi & Abah sayang Anas!

7 comments:

aLyNnZ said...

wah banyaknyer tmpt yg anas pegi sonok tgk anas hepi..anas dlm flight ok x? alynn plan bln 6 nie nk g langkawi naik flight tp tkt danish xnak dok diam nk berjalan haruu..

NURUL IZZA said...

suka gmbr ke3 teratas.cun betul anas wat muka mcm tu.ekeke

yg pakai spec tu adik akak ke? muka sama je

AshAnas said...

Alynz... Alhamdulillah,anas well behave... Ok je sbb prjlnn xlama sgt... Nk g langkawi bp hb? Km pun ingat nk g lgkawi gk bln 6 ni...

AshAnas said...

Izza, ha'ah, adik akak la tu... Sm ek, huhu...

Ibu Ayra said...

amboi anas, bestnya dia gi jln2... satu semenanjung plak tu...

aLyNnZ said...

hehe..ntah2 kiter bertembung kat sana kot? alynn g 20-22 jun..syira plak? syira g ber3 jer ker? alynn g ngan family..

AshAnas said...

AlyNnz, shira pun gi ngn family,in-laws la... Km pegi awl sket kot dr alynn

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi