"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Thursday, May 20, 2010

Tag Barang Pertama

Assalamualaikum putera kecil yang dikasihi... Anas cepat sihat ya sayang... Sejak Anas masuk 1 tahun ni, makin kerap plak perut Anas meragam... Dah macam2 Anas nak cuba makan, mungkin perut Anas belum boleh terima lagi...

Dah lama Ummi tak update blog kan... Ummi agak sibuk sikit kat ofis. Banyak dah senarai Ummi nak update blog ni... Ummi cuba buat entry banyak2 dlm weekend ni, buat skali schedule post utk next week punye... kebetulan Abah takde weekend ni, boleh la Ummi berblogging kejap...

Entry pertama ni, Ummi mulakan dgn menjawab tagging by Ibu_Arifa a.k.a Kak Meen.
  • Barang kahwin pertama yang dipakai
bukan handbag tu tp jam tangan yang kat depan tu.
alkisahnya jam tangan lama Ummi rosak seminggu sebelum kenduri, merajuk kot sbb tau kite nak dapat jam baru.
  • Barang elektrik yang pertama dibeli bersama pasangan selepas sah bernikah dan duduk sebumbung.
kami beli tiga barang sekaligus: peti sejuk, mesin basuh dan TV. 4 bulan lepas kawen baru beli sbb 4 bulan lps kawen tu br pindah masuk umah sewa sendiri.
  • Barang pertama yang dibeli guna duit hantaran
Duit hantaran Ummi terus simpan masuk Tabung Haji, Ummi cuma guna duit mas kahwin je. Guna pun masa dah sarat mengandungkan Anas. Asalnya Ummi nak beli emas, tp masa tu harga emas melambung2, Ummi tunggu punya tunggu punya tunggu, last2 Ummi beli Sony Ericsson K800i cybershot nye.
  • Barang peribadi pertama yang dibeli selepas bergelar isteri
Ups, Anas tak leh tau!
  • Barang mahal pertama yang dibeli sebagai suami isteri (beli dengan capai keputusan bersama)
DSLR kot. Kami beli raya tahun lepas, masa tu Anas nak masuk 6 bulan. Beli sbb minat dlm photography, sama2 mengumpul. Excited nak amik gambar Anas banyak2
  • Tag 5 orang blogger yang lain

Ummi & Abah sayang Anas!

6 comments:

wan sujaihah said...

menarik la kak tag ni...pueh la nak pk..ape jawapan nyer..sambil senyum2..heheh

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

nge...nge...bertambah la hutang tag...

ibu_Arifa said...

cantiknyer hantaran mu Shira..
TQ sbb buat tag kak min ni.

AshAnas said...

kak meen, lupa plk nk bgtau akak dh buat tag ni... hehe...

E.L.I.Z.A said...

menarik tag ni...akan dibuat ye ibu anas =)

kakyong said...

shira,
bagus nya duit hantaran simpan ke tabung haji.. kakyong plak duit hantaran abis guna utk belanja kenduri kahwin..

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi