"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Wednesday, May 5, 2010

Am I Ready to .......?

Anas reject ebm dlm botol kat nursery, tapi Anas amik botol kawan2 Anas nak minum... Adakah Anas nak susu lain selain susu Ummi?

Hari2 Ummi bekalkan fresh milk ganti ebm Ummi, tapi Anas dok amik jugak botol kawan2 Anas?

Kat rumah Anas langsung tanak minum dr botol, nak guna straw atau cawan je... Adakah Anas nak minum dr botol kat nursery?

Persoalannya, adakah Anas dah bersedia nak campur susu? Paed Anas cakap Anas tak perlu campur susu lain. Tapi Anas menunjukkan sign to that... Huhu...

Untuk permulaan, Ummi nak cuba susu BioLac, formulated by Dr.Azizan Ismail, perubatan homeopathy Era Edar....

Ummi ada cuba ExamoKids (Minuman koko) tapi Anas takmo... So, Ummi just campurkan dalam cereal Anas. Campur skali dgn beras GroWell dari Era Edar jugak...


Dan satu lagi, AM I READY TO/FOR..............?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
pregnant and 2nd child aka adik for Anas? Huhu....

Tetibe kan Ummi rasa teringin sangat.... Persoalannya, adakah Ummi bersedia? Hm, perancangannya mmg nak gap 2 tahun... Tapi rasa cemburu plak tgk kawan2 nak bersalin, kawan2 ckp diorang pregnant... Rasa mcm nak join, haha... Wah, tidak..... perancangan bukan main, hr tu mcm kuat je nak merancang.... Cmne tetibe je leh goyah ni? Haha...

Ingat tak reasons yang Ummi pernah nyatakan dulu?

Memalukan je nak ingat balik... Bukan main lagi kan bg reason mcm2 kat Abah, haha...

Alhamdulillah, kami dah bercadang nak pindah, tunggu umah siap je... jangkanya, raya puasa ni leh raya kat situ kot, Insya'Allah... Projek Abah kat Kulim tu pun akan handover pertengahan Feb 2011, Insya'Allah...

Untuk kenduri Bunga tu, Ummi kena tolong Bunga dr awal la... Mmg excited sangat nih, adik nak kawen... Haha... Bunga nak suh Ummi wat apa pun boleh... Ngeh~~~

Sume orang cakap Anas makin manja, tak boleh ditinggalkan langsung, kena bagi adik kat dia, baru la tak manja sangat... Haha... Ye ke Anas? Ramai plak tingin nak tgk rupe anak pmpuan Ummi... Doakan la Anas dpt adik pempuan pasnih, hehe....

Yg paling Ummi risaukan pasal bf Anas... mampu ke Ummi teruskan bf kalau ditakdirkan Ummi pregnant dlm masa terdekat nih? Ummi perlukan pengalaman kawan2 ttg tandem nursing nih... My MIL mmg terus kering susu bila pregnant 2nd child... risau gak nih...

Hm, Anas kan, die suke berkawan... Tapi kat umah die tade kawan... Kawan ngn kami yg besar2 ni je lah... Sian die....

Anas lahir 2009, ok kot kalau adik Anas lahir 2011 kan? Huhu....

Pasal keje ni, mmg taleh watpe dah... Skrg pun, kalau nak bercuti, mmg kami takkan dapat bercuti dgn tenang... Ada je call dr ofis yang akan sampai kat kami bila kami bercuti... Cuti sehari pun susah, apatah lagi la cuti bersalin kan... Kalau dapat la cuti bersalin 90 hari tu, enjoynye... Nak tutup HP, haha....

Pendek kata, tetibe je Ummi rasa rindu nak mengandung lagi, nak pakai baju pregnant, rindu bau baby... Huhu... Rindu nak pegang baby tecik cam Anas dulu....

rindu la wajah budak tecik chomey nih....

Kalau la pregnant plak, harapnye tak dak dah alah teruk cam ngandungkan Anas dulu. Harapnye mudah melahirkan.... Amin, Insya'Allah......


Ummi & Abah sayang Anas!

16 comments:

Hana Seman said...

Shira..susu memang dah kurang yer sebab tu supply fresh milk kat Anas..
It is good to intro cup. Anak akak 9 bulan dah reject botol, minum ikut cup pastu.

Pasal tandem nursing.. akak experience pregnant time Farish baru 10bulan. Continue direct jer, sebab tak tahan sakit time pump..

Dan after deliver Firas, tandem sampai saat ni.. taktau nak wean off camner.

NURUL IZZA said...

heheh ~..

iza pon rindu plak nk bau baby ni..tp tggu iman 2 tahun kot.huhu

xnakla gap dkt sgt.hehe

anas< awatla mata tu comey sgt..berkenan betul kalau ziarah blog umi, mesti nk tgk mata anas!

Nadiah Sidek said...

sabar shira..sabar. kalau nak ikutkan, akk pun mmg tak sabar sgt tp nak tak nak, kena sabarkan jgk :D

kalau shira dah ready..go on je. mana tau, akk pulak menyusul. hihi..

AshAnas said...

Kak hana, alhamdulillah susu shira msih byk. Hr2 still mgepam kt ofis. Tp tatau la nape anas reject ebm. Bg guna training cup, gn cawan biasa pun dia tamau. Die nk direct je. Bl cb fresh milk dlm boyol or cup, die mau plk...

AshAnas said...

Izza, tu la akk pun nk tunggu anas 2 thn sbnrmya. Tp acc to abah anas, klu preg skrg, by the time adik die lahir, anas dh masuk 2 thn.... Hehe....

AshAnas said...

Kak nadiah, nk mengandung ni best ramai2, hehe.... Shira ni sbb kes kwn2 ramai sgt pregnant, haha.... Akak nk nyusul ke? Jom! =p

kakyong said...

shira,
tu la anak2 ni mcm2 ragamnya..
aliya pun baru bbrp minggu ni pandai isap botol.. tp still bf direct.. cuma dlm 1 hari tu ade le dia minta 1 kali nak botol.. so ade le dlm 2 oz dia minum fresh milk 1 hari..

Insya Allah, byk juga kes yg masa pregnant masih dpt BF.. ikut bdn masing2 lah kan.. shira muda lagi.. x mcm kakyong, umur dah dekat 40 ni, memang susu kering masa pregnant..

ibu_Arifa said...

huhu..teringin gak nak prggy lagi.. tp takut nak masuk labor room sekali lagi-dlm jangka masa terdekat ni.. parut c-section pun dok jelas lagi nih..

moga segalanyer di permudahkan yer Shira.

Momma Mia said...

Wah Shira, seronoknya dengar. semoga dipermudahkan utk 2nd pregnancy nanti.

layla_elyas said...

chaiyyok2 kak shira...jom2..hehe..seumur lagi next baby kita ni...he..betul tu k.shira, ela dulu pun punyala cm2 rancangan nk bg jaraj jugak..tp fikir2 itu utk kepentingan ela je,byk g cara nk hadapi ii jarak xla dekat sgt n xla jauh sgt..elok2 lahir baby, dzaatin pun ckup nk 2 tahun..dzaatin pun asyik tunjuk sign nk adik, cium2 muka baby kat plastik pampers, hubby pun mmg selalu teringin nk g...jd xpeje kalu ada baby lg, but lg baik kalu bila benih lekat dlm keadaan kita redha n mmg menginginkan..insyAllah, baby cerdik n bijak kata org tua2..he

Dayah said...

skrg brp dah umur Anas...kdayah by the time start peknen yg 2nd ni, Shukrina dah 1thn 8 bulan. and bila baby ni keluar, insyaAllah, ddm masa terdekat Shukairnm dah nak masuk 2 thun 5 bulan..meyusukan SI hingga dia 2 thun..pastu bincang dgn husband, nak wean off la pas sakit nipple and rasa tak selesa...bila anak dah 2 thun lebih ni, dah bijak skit, berdikari n faham, so tak susah bila ada adik, at least sorang dah berdikari, tapi 2thun lebih ni. gelagat dia lain la pulak..penat kita lain la pulak...

rasanya tak tanderm nursing kot walaupun shukrina tiap2 hari mesti nak susu ummi..hehe

[-suziey-] said...

akk pn teruja sgt nk pregnant..hehe..timing dh kena..so kena usaha je..ala shira..jgn risau sgt psl plan..kalu ALlah nk bg rezeki ank tu bila2 dia bole bg an xsemestinya segala plan akn jadi xbtl..kadang hikmah disebalik kejadian yg xplan tu yg ktia xnmpk:)

shilafaizz said...

klu prgnnt skrg okla kot kak shira sbb next yr klu ikut thn anas dh 2tahun..hehe..okla klu k.shira nk gap atleast 2thn..mmg geram tgk baby2 baru lahir nih sy pon xsbr nk tgk muka baby sy..

AshAnas said...

wah, semuanya memberi kata2 semangat... teruja la plak... haha... thanks korg... sayang korg semua...

Sharini aka Ummi Khayra said...

hehehhe akak pun aritu teringin sangat nak baby.. dah rindu dah bau baby... :) bila dpt ni alhamdulillah, ok je.. cuma Khayra memang manja sangatla dengan akak. Macam akak nak lari mana je... :P Pasal tandem nursing tu, sampai skrg akak still bf Khayra cuma akak dah tak pam dah la.. sakit + susu memang dah kurang tapi kalau khayra hisap, still ada. Skrg akak dah campur.. Insyaallah, baby dah lahir nanti boleh continue sebab khayra memang merinduinya... :D Tiap malam mesti xleh lepas... :)

Kalau shira nk pregnant dah ok kot... :)

aLyNnZ said...

hurmm..serious skang pun alynn dh teringin nk ada baby gurl plak.. gler tgk bj bby gurl yg kiut2 geram..rindu sgt ngan bau bby yg br lahir, rengekan comel baby bukak lamari terpandang bj pregnant dulu..owhh sama lar alynn pun plan nk deliver second baby next year tp end of year larr..insyaALLAH time tuu pun danish dh besar skit..

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi