"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Monday, November 22, 2010

alif-ba-ta-ba-ba-ba

Agak dah lama jugak Ummi tak godek2 application baru kat iPod Ummi. Semalam tergerak hati nak cari application baru utk Anas. Jumpa la satu application Iqra', hm, menarik... Ummi terus download.

Balik rumah, malam tadi sebelum tido, Ummi buka application tu untuk Anas, nak ajar dia baca Alif-Ba-Ta plak. Hm, sekarang ni Anas dah boleh ikut Ummi sebut a-i-u (bunyi huruf vokal tu ya). Tapi bila Ummi sebut laju2, a-i-u tu, die ikut ape tau, ayiayouayo, haha.... (Ummi guna buku Bacalah Anakku)

Berbalik pada Iqra' tadi, cubaan pertama...

Ummi: Alif
Anas: Alif

Ummi: Ba
Anas: Ba

Ummi: Ta
Anas: Ta

Ummi: Tsa
Anas: Ta

Ummi: Jim
Anas: Jim

Ummi: Ha
Anas: Ha

(Lepas tu dia sibuk2 nak pegang iPod tu jugak, dan macam biasa, dia tekan 'Home')

So, kena ulang balik..

Ummi: Alif
Anas: Alif

Ummi: Ba
Anas: Abah
Ummi gelak la, hahaha (masa ni Abah belum balik lagi @ 9.30 pm camtu la...)

Ummi: Ta
Anas: Ba

Ummi: Tsa
Anas: Ba

Ummi: Jim
Anas: Ateh
Huhu, gelak lagi... tak tahan tul budak ni.... Ateh dia nama Nazim. Kadang2 dia ikut Ummi panggil, jadi la Jim... Hadoi!


Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

5 comments:

~EcahAbu~ said...

Hehehe lawak tul anas ni.. mengalir air mata gelak baca post nih (^o,^)

10 said...

hehehe... dia faham kot lain...

ibu_Arifa said...

hihihi..lawak lah Anas nih.. pintar tu siap leh kaitkan dgn org2 yg ia kenal tu.

Nadiah Sidek said...

hahaha..mula2 elok je ikut. pastu ikut suka dia je tukar2. kelakar la anas ni :D

IBU WAFIQ said...

haha..lawak..tp xpe..pandai anas..perkembangan yg sihat...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi