"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Monday, November 15, 2010

My 2nd Pregnancy @ 1st trimester

Kandungan Ummi sudah pun masuk minggu ke-13. Alahan juga semakin berkurangan. Tapi masih kurang selera makan dan masih belum boleh bau aroma masakan. Kesian Abah Anas yang dah lama tak makan masakan Ummi, dan hari2 balik umah pening fikir nak makan apa, nak makan kat mana? Dah la pening hal perut dia, tolong pening hal perut Ummi sama sbb Ummi memang takde selera makan. Abah pujuk2 suh makan sebab kesian baby dalam perut. Boleh la Ummi makan, tapi tak lebih dari separuh pinggan pun. Kadang2 2 3 suap Ummi dah surrender.

Masa pregnant Anas dulu, Ummi alah sampai 4 bulan, berat turun 10kg dalam masa 2 minggu. Muntah setiap hari dari pagi sampai ke malam walaupun tak makan apa2. Minum air masak pun keluar balik. Pregnant kali ni, Ummi alah jugak tapi tak la seteruk 1st prenancy dulu. Cuma sekarang lagi cepat letih. Berat Ummi cuma turun 5kg je dalam masa sebulan. Ni dah naik balik sikit.

Awal2 dulu Ummi cuma leh makan time breakfast je. Pastu boleh la makan masa lunch. Dan sampai sekarang mmg sangat susah nak makan malam. Kadang2 memang tido dalam kelaparan sbb memang tak de selera langsung nak makan. Abah selalu bancuh glucose untuk Ummi, bagi tambah tenaga.

Masa pregnant Anas dulu, sampai nak bersalin Ummi hanya mampu makan setengah pinggan je, takleh lebih. Yang kali ni plak, Ummi boleh gak habiskan 1 pinggan penuh tapi lepas tu mesti keluar balik. Rupanya Ummi kena makan half jugak, hehe....

Hm, Anas bila Ummi pregnant ni, dia sangat manja (org utara cakap, merap) dengan Abah dia. Kalau Abah ada, memang takmau la kat Ummi ni. Kadang2 senang gak keje Ummi, tapi kesian gak kat Abah, nak gi mana2 pun susah, Anas asyik nak ikut je. Tapi kalau Abah takde, Ummi nak masuk toilet pun susah. Dia nak ikut jugak2, huhu...

Ramai orang tanya Ummi, Anas bf lg ke? Ye, Anas masih bf cuma malam2 and weekend je. Siang die minum FM dah kat umah BS die. Alhamdulillah, setakat hari ni, susu Ummi masih ada dan cukup untuk memenuhi demand Anas. Masih terasa lg bengkak susu sbb Ummi dah tak mengepam bila kat ofis. Pagi2 sebelum gi keje mmg kena kosongkan, petang2 balik keje pun cepat2 kena bagi Anas minum. EBM stok plak masih berbaki 2 ketul.

Kadang2 Ummi rasa penat jugak bila Anas bf. Tapi Ummi dah niat, dah janji nak bagi Anas bf sampai dia 2 tahun, so, Ummi kuatkan semangat. Merasa gak Ummi bf masa tgh pregnant. Harapan Ummi sekarang, susu ni masih ada sampai habis hak Anas menyusu badan dgn Ummi.

Anas pun bila Ummi ada, dia memang reject FM. Tu yang membuatkan Ummi kuat semangat nak teruskan penyusuan susu ibu. Masih hak dia selagi dia belum 2 tahun. 5 bulan je lagi dia nak genap 2 tahun. Semoga Allah bantu Ummi.

Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

4 comments:

~EcahAbu~ said...

Huhu letih jugak tengok k.shira dgn alahnya, nak melayan kerenah anas lagi.. moga terus diberi kekuatan!

MamaYatie said...

semoga Allah memberi kekuatan & mempermudahkan smuanya..masa saya pegnant anak ke 3, angahnya pun masih bf mcm anas. dah dpt adik pun masih share jugak..hehee. selalunya budak2 bila nak dpt adik mmg kuat merap..sabar yer..

kakyong said...

rupanya shira pun ade alahan terlampau ya... kakyong baru baca bbrp hari lepas kat blog salwa...

http://ibukauthar.com/blog/hyperemesis-gravidarum-dan-kes-alahan-terlampau

Auni Humaira said...

bagusnya di anak nyusu sampai 2 tahun...anak sy 3 bulan da xmo bf...harap2 pas bersalin nie dapat la bf tapi cabaran jugak coz nak susukan 2 baby serentak....

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi