"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Tuesday, November 23, 2010

Ummi @ 14 weeks pregnancy

Alhamdulillah, morning sickness Ummi semakin berkurangan. Ummi masih lagi loya tapi tak la sampai muntah. Selera makan pun makin ok cuma tak boleh makan lebih dari separuh pinggan. Dan yang paling Abah senang hati, Ummi dah boleh masuk dapur dan masak.

First masakan Ummi lepas Ummi dah boleh masuk dapur ialah laksa. Bukan setakat first time kali ni je, tapi first time sejak Ummi & Abah kawen. Zaman anak dara dulu Ummi rajin gak masak laksa tapi family Ummi tak berapa laju sangat makan laksa.

Abah Anas seorang penggemar laksa. Malah FIL Ummi semuanya memang sangat2 sukakan laksa. Kuah laksa Mak Tok Anas plak memang terbaik. Dulu sebelum kawen, Ummi belajar buat laksa dari Mak Tok Ummi dan juga Mak Tok Anas. Ummi gabungkan kedua2 resipi, buat kuah laksa Ummi sendiri.

So, sejak kawen Ummi memang tak pernah buat laksa sbb Mak Tok Anas dah memang pakar. Segan Ummi nak buat, hehe... Lagipun Ummi terus je pregnant dan alah teruk lepas sebulan kawen, langsung tak boleh nak masak dan sangat malas nak masak. So, Abah Anas tak pernah la rasa laksa Ummi.

Masa raya hari tu bila Ummi cakap nak masak laksa, Abah cam ragu2 ngan Ummi, boleh ke Ummi masak laksa? Hehe, belum rasa, belum tau la bang...

Sudahnya Abah makan bertambah2 tau laksa Ummi, pagi petang siang malam mintak laksa Ummi... Hehe, baru tau la...

Ummi takde amik gambar pun masak laksa hari tu. Tapi Ummi masak kuah laksa guna 2kg ikan kembung. Ramai gak kawan2 Abah datang. Licin laksa Ummi, Alhamdulillah...



Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas

us-kecik

6 comments:

ibu_Arifa said...

ler..ruginyer tak dapat merasa laksa shira ni.. kak min ni penggemar laksa.. pantang jumpa..mesti nak makan. nak buat sendiri xterer :(

Liza said...

Tahniah!! bestnya pregnant.. Liza bila lagi ntah? ngeee..

Amal a.k.a Mama Lynn :p said...

resepinya kak? share plsss.. :)

duduk sini teringin laksa tiap hari. tapi satu pun tak kena dengan tekak. kuciwak :'(

laksa kat aloq setaq & perlis jugak yang terbaik.

AshAnas said...

@ibu_Arifa
shira tatau kak min suka laksa, kalau tak hr tu mesti ajak mai umah... nnti shira buat lg, panggil kak min makan ek...

AshAnas said...

@Liza
Insya'Allah, akan menyusul lepas ni... Kami doa ni...

AshAnas said...

@Amal a.k.a Mama Lynn :p
dok ngidam lagi ke amal? nnti akak post resipe ek...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi