"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Sunday, October 25, 2009

Erika genap 4 tahun 23.10.2009

Jika Erika masih ada, dia genap 4 tahun dah hari Jumaat lepas. Hari Jumaat tu Ibu buat kenduri sket n sedekahkan kat rumah anak yatim... Ummi tahu tak patut Ummi cakap 'kalau/jika/if' sbb semuanya Allah dah tentukan... Perkataan tu bermakna kita tak redha dgn ketentuan Allah... Ummi redha Erika pergi sebelum sempat Ummi jumpa dgn dia... Tapi 'kalau' dia masih ada, mesti celoteh dia menghiburkan... Cukuplah sekali 'kalau' je... Takut jadi tak redha plak...

Ummi tak pernah jumpa & tak pernah kenal adik Ummi, Nur Ilia Erika binti Uzir ni... Ummi tak pernah tahu kewujudan dia sebelum ni... Ummi cuma tahu seminggu sebelum dia pergi meninggalkan kita semua... Tak sempat Ummi nak dengar celoteh Erika yang becok tu... Tak sempat nak bergurau senda dgn dia... Tak sempat dia kenal kakak dia... Tak sempat Ummi nak sikat rambut dia, tocangkan rambut dia yang kerinting tu... Tak sempat Ummi nak beli baju kurung untuk dia... Tak sempat dukung/pimpin dia, nak berjalan2 dgn Erika...

Sesungguhnya Ummi redha sbb Ummi tahu ada hikmah Allah amik dia semuda itu... Erika lahir dalam bulan Ramadhan, kembali dia kpd Allah pun dlm bulan Ramadhan... Maha Besar Allah!

Selepas Erika meninggal, Ummi hanya berkenalan dgn gambar2 Erika... Banyak gambar dia sbb dia mmg suka bergambar... Tapi yang ada dlm simpanan Ummi, satu ni je lah. Tu pun Ibu hantar MMS... Comel kan Erika... Erika, Along sayang Erika... Kita jumpa kat syurga ya dik... Ameen...

4 comments:

yatie chomeyl said...

memang chomeyl Erika ni

[-suziey-] said...

hmm comelnye erika..tp apekan daya..Allah lebih syg kan dia..sabar n redha ok..

isya said...

takziah.. cuma nak ckp gak yg muka erika mcm maya.. masa kecil2 dulu. klu ckp kata maya pun org percaya .

AshAnas said...

ha'a, muka dia cm maya...

comel kan dia... tkilan sbb tak sempat kenal dia... tp Allah lebih tahu kan...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi