"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Monday, October 5, 2009

Kisah teladan dan pengajaran...

~Awas! Cite ni mode seram tau! Tapi mmg sangat2 memberi pengajaran buat yang masih hidup~

Aduhai, tetibe nak cite kisah lain plak, padahal byk lagi benda yg blom update, gambar blom upload... Masa tak bape ada la utk menatap komputer lepas raya ni, bz bebenor... Tapi, teringin sangat nak share psl kisah ni utk menyedarkan kita yg masih hidup agar menjaga hubungan sesama kita yg masih hidup ataupun yg telah pergi meninggalkan kita... If silent reader sy adalah di kalangan orang yg dimaksudkan, sy minta maaf sbb paparkan kisah ini, sy perlu share kisah ni dan anda perlu sedar.... Cite ni berkaitan dgn kwsn kejiranan my parents... So, sesiapa yg stay kwsn ni gaks yg mengenali org yg sy maksudkan, harap sgt dpt sampaikan berita ni kat diorang....

Malam raya, MakCik S (jiran belakang umah) on da way nak balik kampung diorang kat Selangor. MakCik bawak I, anak bongsu dia, diorang singgah ziarah kubur PakCik M kat Masjid Bukhari, Alor Setar. PakCik meninggal Awal Muharam 1429 bersamaan tahun 2008, sama hari dgn Arwah nenek sy meninggal...

MC S & I buka puasa kat kubur, then masuk masjid nak solat Maghrib before meneruskan perjalanan... Dalam masjid MC S nampak ada sorang makcik tua duduk sorang2 kat penjuru masjid. Masa tu yg ada cuma diorang bertiga la kat masjid bahagian Muslimat tu, MC S, I & makcik tua tu...

Lepas solat MC S pergi la nak sembang2 ngan makcik tua tu coz nampak dia sorang2 kat situ dh lama sangat... Makcik tua tu tunduk je tak tunjuk pun muka dia...

MC S: Makcik nak pi mana ni? Dari mana?
MC T: Dulu dok KL, pindah sini, la ni nak pi tengok rumah sewa...

Saya tak pasti plak lama mana diorang berbual. Then MC S nak minta diri, dia pun salam la dengan makcik tua tu. Tangan makcik tua tu sejuk sangat2. Lama dia pegang tangan MC S tu seolah2 nak cakap kat MC S, 'tak kenal ka saya ni?' MC S dah rasa lain macam, cepat2 dia tarik tangan dia & terus minta diri... Masa MC S & anak dia I nak jalan keluar dr masjid, makcik tua tu dok melambai2 kat I tp I tak respon pun... Dalam masa yang sama MC S dok pikir, dia rasa dia kenal makcik tua tu... Puas dia dok pikir, dia memang kenal dgn makcik td tu...

Then MC S cite benda ni kat my mom... My mom terus teka, "MakCik ek?" MC S angguk, "Tu la yang I nak ckp kat You..." Masya'Allah, tercengang my mom dengar cite MC S.

Siap makcik tua tu? Apa yang MC S & my mom rasa tu, makcik tu is our neighbour, sebelah umah kitorang n belakang umah MC S. Dia dah lama meninggal. Dia stay dgn anak cucu dia kat umah sebelah kami tu, mmg diorang sewa umah tu... Memang diorang asal dr KL & pindah Kedah... Banyak kisah la kat umah seblah kami tu...

Saya tanak story kat sini ttg kisah keluarga ni coz tanak la buka aib diorang... Dipendekkan cite, keluarga MC Y (jiran sebelah ni) dah kematain suami & anak kedua dia... Suami & anak kedua dia tu dikebumikan di KL, kat tempat asal diorang... Lepas anak kedua tu meninggal, ditakdirkan MC Y kawin lagi... Asalnya makcik tua tu (yang kami panggil Wan) mmg stay ngan MC Y coz MC Y anak tunggal Wan... Lepas kawin lain Wan meninggal dan dikebumikan dia tanah perkuburan Masjid Bukhari, Alor Setar, Kedah. Lepas tu MC Y dan anak2 pindah balik ke KL... Kiranya tinggal la Wan sorang2 kat Alor Setar ni...

Maaf sy katakan kat sini, kubur Wan terbiar takde siapa dtg ziarah... Apa yang sy tahu, MC Y tak pernah balik sini lagi dah...

Wan masa hayat dia masih ada, dia mmg terkenal sbgai orang baik2, orang alim, mengaji agama & selalu buat kelas pengajian agama utk penghuni2 kwsn kejiranan kami tu... Tiap2 hari Rabu, diorang akan buat Kuliah Agama, berkumpul kat umah Aunty S... Lepas MC Y pindah dr kwsn tu & stay kat Alor Setar, ada orang yg amik Wan bawak ke kwsn kejiranan kami utk sambung Kuliah Agama tu... Sampai la Wan meninggal... Ramai yang gi ziarah Wan...

Tapi sekarang dia kesunyian, roh2 lain malam2 raya berseronok tapi roh arwah Wan sangat2 bersedih... Kesian dia... To MC Y sekeluarga, balik lah ziarah kubur Wan... Dia tunggu... Mcm my mom ckp, kubur ni kita kena ziarah, diorang tunggu kita... Lebih2 lagi di malam raya...

Sedekah kan bacaan Al-Quran kat roh... Diorang akan kutip hadiah2 kita di malam Jumaat... Saya teringat satu kisah yang berlaku di zaman Rasulullah... Ada seorang hamba Allah ni (tak pasti la dia kerja kat tanah perkuburan atau dia selalu singgah kat tanah perkuburan) dia tertidur kat kwsn perkuburan lps penat bekerja. Suatu malam Jumaat, ms tertidur, dia mimpi penghuni2 kubur bangun bersembang2 seolah2 menantikan sesuatu. Kemudian para malaikat datang bawak talam/dulang2 yang bercahaya, edarkan kat setiap penghuni kubur... Semua dapat hadiah2 tu kecuali seorang penghuni. Dia sangat2 la bersedih tengok org lain dpt hadiah tp dia tak dpt... Hamba Allah tu kenal si penghuni yg tak dapat apa2 tu so dia pun tanya la apa isi kandungan talam/dulang yg bercahaya tu? Roh tu jawab, tu la bacaan Al-Quran yang dihadiahkan oleh keluarga roh2 yg masih hidup... Kemudian dia berlalu pergi dlm keadaan sedih & hamba Allah tu pun terbangun dr tido...

Then dia pun pergi la ziarah keluarga arwah td & cite la mimpi dia kat mak arwah... Mak arwah sangat2 terkejut dgr cite tu.. Dia menangis sbb dh abaikan anak dia yg dh meninggal sedangkan dia bergembira dgn keluarga baru dia... Dia janji akan bagi 'hadiah' kat anak dia yg dh meninggal tu...

Kemudian, sekali lagi hamba Allah ni tertidur lagi kat kwsn perkuburan tu, dn skali lagi dia bermimpi... Kali ni dlm mimpi dia, si arwah td dh dpt hadiah dlm talam/dulang yag bercahaya tu... Wajah dia pun sangat berseri2...

Itulah alkisahnya... Moral of the story, sedekahkan la Al-Quran buat keluarga kita yang dah meninggal, ziarahi lah kubur mereka... Mereka tunggu kita....

1 comment:

[-suziey-] said...

hmm siannya..ye la..kadang kita yg hidup ni leka..mula2 mmg ingt ssangt pd yg dh pegi..tp lama2 mcm alpa..dan xbaca Quran utk sedekah pd mereka..semoga kita xmnjadi hambaNya yg lalai..

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi